Jump to content

Mahou Shoujo Madoka Magica (2011)


Cheryll

Recommended Posts

1madokaz7k56.jpg

 

# Епизоди: 12

# Година: 2011

# Държава: Япония

# Времетраене: 24 минути на епизод

# Субтитри: български, вградени, благодарение на SugoiFanSubs!

 

Сюжет: Канаме Мадока е съвсем обикновено момиче, ученичка втора година в град Митакихара. Има обикновено семейство с амбициозна майка, грижовен баща и малко братче. Всичко това се променя от раз, когато сънува странен сън с красиво мистериозно момиче, а на следващия ден момичето - Акеми Хомура, се премества в нейния клас. След тази среща започват да се случват странни инциденти и още по-странно запознанство с Кюбей - същество, което може да открива потенциала на вълшебници в обикновени момичета и да сключва своеобразни договори с тях за борба против вещици. Скоро приятелките на Мадока, а и тя самата са въвлечени в тази непрестанна война, за да открият, че не всичко, което е пред очите им е такова, каквото изглежда.

 

Бележка: И това аниме ми бе препоръчано, понеже този, който ми даде линк за него, ми знаеше вкуса към сейнена и тежките сюжети. Изгледах първите епизоди с чувството, че това ще е най-скучното аниме през този месец, но след това малко по-малко започнах да си променям отношението. Артът може да е странен, но пък има доста допирни точки с Higurashi, което пък го отпраща към графата 'стойностни анимета'. Краят ме остави без думи, а сарказмът, скрит в него, ми се видя прекалено горчив и тъжен, но пък си бе в реда на нещата. Песничката на опенинга е много сладка.

 

Лична оценка: 8/10

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм определно доста странно аниме, но в края на краищата останах доволен от видяното. Първоначално арта ми се стори доста дървен особено в онези измерения където магьосничките се биеха с вещиците..обстановката беше все едно творбите на някой третокласник, който се опитва да рисува сюрреалистични пейзажи в часа по изобразително изкуство. Но постепенно свикнах с това и дори взе да ми става интересно какво ще измислят за следващото измерение, а и погледнато от друг ъгъл такъв подход към арта е нещо доста рядко срещано и определено създателите на анимето заслужават поне малка похвала за фантазията им. Музиката определено ми хареса песничките напълно съответсваха на мрачната атмосфера в анимето. Самата история не беше кой знае колко заплетена смисъл стана ми ясно рано рано, че на онази кръстоска между котка и заек не и е чиста работата и че определено цената да имаш магически способности и да помагаш на хората ще е доста висока. Но все пак поддържаше интереса особено покрай Хомура, която за мен беше най-интересният персонаж от всички понеже беше доста загадъчна и комплексна личност още в началото, а в последствие наистина се оказа ключова за сюжета фигура и много ми хареса похвата с пътуването във времето понеже драмата определено се засили и се появи едно чувство на обреченост към края. Като стана дума за обреченост всъщност ако се поставя на мястото на тези героини едва ли щях да постъпя по друг начин според тези обстоятелства особено в случая на Хомура. Виж Саяки Мики имаше по голям избор и не беше така притисната смисъл

 

 

вярно че това момче страдаше много заради това, че не може да свири, но можеше да продължи да живее без да се налага нейната саможертва като падна в мрежите на извънземното, а в последствие това, че приятелката й го отмъкна беше от основните фактори за да се срине психически и да се откаже да се бори, което отчасти обезмисли действията й. Края не ме изненада много очаквах, че така ще станат нещата дори и аз обмислях подобно желание с което да бъдат премахнати вещиците, но въпреки това се получи добре и останах доволен най-малкото защото беше логически издържано.

 

 

Изобщо добро аниме бих му дал 8 или 9 от 10 с чиста съвест. В някои отношения особено според музиката и нестандартният арт ми напомни за Pandora Hearts, което ми е един от фаворитите, а и там също имаше такива странни измерения, но бяха направени изключително добре. Ето и любимите ми тракове от ост-то:

 

 

http://www.youtube.c...h?v=6tEkggtknFE

http://www.youtube.c...h?v=QAwqKnw8saU

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С наближаването на филма (всъщност първият вече излезе остава да го качат някъде и да излязат и другите два) покрай тази поредица не може да не потривам доволно ръце предвид отличните впечатления от това аниме. Ако ви интересува повече по въпроса на официалния сайт на Мадока Маджика има доста интересни клипчета към въпросния филм ето и

линка както и местенцето, което са му отделили в анидб-то. Само да поясня този линк към сайта не се подлъгвайте по това че изображенията приличат на снимки всъщност са клипчета смело цъкайте и ги набъбвайте! :D Честно казано не знам какво да очаквам, но дано да няма разочарования понеже тази поредица е наистина нещо уникално заради арта и посланията в нея и ще е срамота ако филма е нещо посредствено или недай си боже под посредствеността демек зле.

 

 

qbei.jpg

 

Всъщност сега като гледам тази тема не може да не съжалявам, че не се намериха други фенове понеже има доста материал за размишление и анализи свързани с нещата, които станаха тук и иронията спрямо така наречените махоу шоуджота или магическите момичета фаворитизирани в останалите анимета, но намерили си майстора тук. :rolleyes: Да не говорим за Кюбей, който е доста нетипичен злодей поради идеологията и виждането му за нашия свят и по принцип човечеството. Е така или иначе филма поне за мен ще дойде добре като студена бира в горещ летен следобед! ^^

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доста дълго отлагах гледането на това аниме. Определено това Махоу шоуджо в заглавието дълбоко заблуждава(и аз бях от заблудените :D ). В началото си мислех, че ще е от типа на Сейлър муун или нещо подобно, но прочетох тука коментарите, а и самата снимка горе си има доста мрачни отенъци та ми се изясни, че няма да е забавно шоуджо заглавие. Останах наистина много приятно изненада. Като върл почитател на всичко, в което присъства жанра фентъзи/свръхестествено нямаше как да го пропусна. :896767:  Пък и на мен винаги са ми харесвали повече шоунен/сейнен заглавията отколкото шоуджота (нищо че съм момиче де ;) ).

Тежък сюжет, мрачна атмосфера, невероятен арт, страхотен ОСТ. Играе си с човешката психика това аниме и не те пуска докато не изгледаш и последния епизод. Поне при мен така стана. А и изобщо не съм превъртала, което си е учудващо за мен понеже мога да се сетя за много малко сериали и анимета, на които да не съм превъртала. :blush: Определено не е за хора със слаба психика. :D

 

 

За този коткозаек още от началото ми стана ясно, че няма да е чиста сълзица. Като вкараше оня поглед чак претръпвах. Мадока в началото ми беше толкова безхарактерна, че ми заприлича на главната в Амнезия ма после малко се пооправиха нещата. Хаха много ми хареса семейството на Мадока. Баща домакиня, майка работохолик. :282: Направо се чудя как са го измислили това сценаристите та нали азиатците все очакват жените им да си стоят вкъщи. :28558:

Много тъжно ми стана за Мами на втора серия все очаквах да я съживят по някакъв начин макар да ми беше пределно ясно че е мъртва. :cry: И за Саяка и Кьоко след това. Този коткозаек така хубаво ги беше измамил макар неговите мотиви да се изясниха като показаха, че той не разбира човешките емоции и действа по единствения начин, който смята за правилен.

Саяка можеше изобщо да не става вълшебница имаше този избор. Направи го за момче, което обича, но пък той я смята само за приятел. Накрая приятелката й го отне и това я пречупи. Хомура като цяло беше най-интересния персонаж много мистериозна в началото. Определено не очаквах да се е върнала назад във времето за да спаси Мадока изобщо не очаквах да прояви и грам емоции. На 11 серия едва не се разплаках. Накрая желанието на Мадока ме изненада, но пък това беше много смело решение за да спаси другите вълшебници и света от вещиците. Въпреки че се появиха други създания, с които Хомура трябваше да се справя сама. Но светът не е нито добър, нито лош и трябва да има и светлина, и тъмнина за да се запази баланса във Вселената.

 

 

Уфф изгледах го преди около 15 минути и все още претръпвам и сърцето ми се е свило някак. :( Много добро аниме. Ако трябва да му определя жанра то е психологическо фентъзи. За всички които обичат психологическите сюжети не позволявайте това Махоу шоуджо в заглавието да ви заблуди. Това аниме е много много по дълбоко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еее най накрая някой да го гледа тва! :D По принцип това аниме има доста голяма фенмаса и то с пълно право, но тук така и не намери почва било то заради заглавието, постера или като цяло ниската активност в раздела. Хубаво е да видя все пак, че се появяват нови лица дето гледат заглавия базирайки се на тукашните коментари и на свой ред отразяват впечатленията си. За Puella Magi съм говорил доста и тук и на други места и общо взето тази поредица си ме кефи и е с особена стойност не само заради сюжета ами и защото от тук се насочих към една от любимите ми японски групи дето изпълнява емблематичната за анимето песен - Magia.

Гледай и третият филм от тези дето излязоха наскоро той е своеобразно продължение на историята с доста интересна концепция и като цяло завършек.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Неее, не мога... Лоли гърлс sweet stories... not my style. :D

 

Че къде ги видя тези сладки истории, ако мога да попитам. :28558: То в цялото аниме нямаше нищо сладко. Самата му атмосфера е мрачна, а сюжета е тежък.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...