Jump to content

Recommended Posts

spacer.png

 

The Equation of love and death


李米的猜想
Li Mi de caixiang

 

УРАВНЕНИЕТО НА ЖИВОТА И ЛЮБОВТА
 

Държава: Хонконг, Китай
Жанр: драма, крими
Локация на снимките: Провинция Юнан
Премиера: 18 September 2008 (China)
Субтитри: английски
Режисьор: Cao Baoping


Актьорски състав: Xun Zhou, Chao Deng, Hanyu Zhang, Baoqiang Wang


:imdb:

Награди

Резюме
Когато мистериозната смърт на един непознат настъпи внезапно, съдбите на петима странници се преплитат ненадейно.
Li-Mi (Zhou Xun) е принудена да изкарва прехраната си като шофьор на такси в големия град.

Успоредно с това, тя търси отдавна изчезналия си приятел,

Fang Wen (Deng Chao), като всеки път показва на пасажерите си негови снимки,

в случай че някой от тях може да го го е виждал някъде.

Но ето, че един ден съдбата й праща за пътници Huo-Gui и Shui-Tian (Wang Yanhui and Wang Baoqian),

двама бедняци, дошли от провинцията, които преследват свои цели в необятния свят.

Без да разбере, Li-Mi се оказва впримчена в серия от чудати случки, които в един момент започват

да свързват главните участници по странен и загадъчен начин.

Благодарение на изпълнението си в Equation of love and death,

Zhou Xun попълва впечатляващата си филмография с още една спираща дъха роля.
Deng Chao прави чудесно двойно представяне, като през цялото време има излъчването на Ерик от Shinhwa.
Zhang Hanyu също има изключително интересен персонаж, макар и в поддържаща роля.

Двамата с Deng Chao са познати от участието си в Assembly на Feng Xiaogan.
Wang Baoqian за втори път играе ролята на наивен селски глупак, който се оставя лесно да бъде манипулиран.

Той и Zhang Hanyu участваха във филма на Feng Xiaogan Свят без крадци. (Като гледам актьорския състав, ще се окаже, че режисьорът Feng Xiaogan е свързващата връзка между четирима от тях)
Мистерията около характерите и техните действия се разбулва постепенно и въпреки че някои от тях излизат на яве, други остават само загатнати. За разлика от английското заглавие, оригиналният превод звучи така: "Li Mi's guesses". Той също се оказва свързан с основния замисъл на лентата.
 

 


Филмът е закодирал много обрати и изненадващи ситуации, в които се замесва и полицията в лицето на Zhang Hanyu. Във вихъра на събитията се появява и дълго издирваният Fang Wen, който сега има съвсем различна самоличност и привидно не си спомня за съществуването на Li-Mi.
Откъде идва заглавието на филма, което очевидно е подбрано изключително умело?
Може би, повечето зрители, биха подминали началните кадри, в които главната героиня декламира несвързани числа. Вярно, че на пръв поглед те изглеждат маловажни, но със сигурност не е така.Тук всеки детайл е от значение. Към края зрителят научава, че тези цифри имат връзка със серия от писма, изпратени на Li-Mi от Fang Wen/Ma Bing, а оттук и със името на филма.

:essub:

 

Свали с български субтитри: :click: :click: :click:

 

Онлайн с :subs::click: :click:  :click:


Свали с английски субтитри: :click:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Работейки по превода с колегата се замислям, че на пръв поглед е много тъп, дори на моменти гаден крими екшън. Има и насилие и бандюги.

После обаче се вижда, че няма как да не ти хареса. Защото има толкова много любов и съдба, вяра в чудеса, отчаяно силна любов и търсене на единствената идеална такава, без право на замяна и компромиси...<3

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

гаден крими екшън. Има и насилие и бандюги

Трябваше да спреш дотук. Почти ме нави да го гледам и после прочетох това...

 

има толкова много любов и съдба, вяра в чудеса, отчаяно силна любов

...и ме изгуби като зрител. :28558:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този филм май трябва да го гледам още веднъж, понеже за никаква любов не се сещам. :D Май няколко минути преди финалните надписи имаше някакви разкрития по романтичната част, ама беше толкова набързо, че му изпуснах нишката. По-скоро е от тези черните комедии, в които някакви наглед не много смешни случки, с разни герои които никак не са за завиждане, са представени така че да изглеждат "по-весело". :)  Докато гледаш се създава чувството, че накрая или ще стане някаква голяма трагедията или точно обратното.  Като цяло шантав филм. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За такива филми живея :) Е,не само,но подобни филми връщат вярата ми в това,че все още се създават добри,качествени филми,с прекрасни режисура,музика,сценография и актьорска игра. Май,няма нещо,което да не ми хареса. Може и да не съм разбрал точно посланието,което иска да покаже автора му,но определено ми допадна това,което видях.А главната актриса е идеално подбрана за ролята. Да оставим на страна ,че е една от най-добрите китайски актриси.Но,тук направо си беше перфектния избор за тази роля. Едно на ръка ,че играта й беше много истинска,но визията,визията  й се припокрива напълно с виждането ми за жена играеща в подобна роля.Прекрасна черна коса,спускаща се пред едното око,красиво и загадъчно лице,с тъмни,дълбоки и замислени очи.Малки стегнати гърди покрити със страхотен бял потник и разпасана карирана ризка.Да споменавам ли начина,по който пушеше цигарите.Уникална.

Поздравления за Таня и дружката й за превода на този страхотен филм.Също така и за Укио за страхотната темичка. Аригато..

10/10

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

E не, няма как, направо ще се пуска пак. :) Вече втори човек казва нещо дето вобще не съм забелязал. След това графично описание на главната актриса, направо ме е хвана срам, че не ми е направила абсолютно никакво впечатление. Беше по-скоро прекалено нормална и незабележителна. Аз какво съм гледал, спал ли съм, направо не знам. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Демоне,изгубил си тренинг :)  Но все пак ,нали знаеш,че всеки вижда нещата по свои си начин.Така че,не е нужно да споделяш моето и на Таня мнение.

Исках да вметна,че първите кадри в таксито и с изброяването на числата супер много ме забавлява,а и пътниците само какви физиономии правеха.Кой знае какви мисли им се въртяха-"малее каква е тази психясала таксиметраджийка". Но ,така е с любовта.Прави ни или щастливи или луди. А и както каза Укио,в крайна сметка цифрите,не бяха просто цифри.Определено човек трябва да внимава за всеки един детайл в подобни филми.

P.S: Демоне,пускай го пак :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Леле майко, отдавна не съм се смяла на коментари така , както тук  :xaxa: Тука всеки е гледал свой си филм и разбира се и аз съм с вас  :28558:

 

Преди да си кажа, какво съм гледала да вметна две неща : мига в който се споменават писмата, числата си идват на място ( но, аз така и не разбрах, дали всеки от изброените дни му е било трудно да не се върне при нея ) и Таничке, къде го видя този екшън ?
Честно казано първите 50 - минути ми бяха малко мудни, но това е от онези филми дето си заслужава да стиснеш зъби и да продължиш да гледаш :) .Мен ме задържаха посланията, почти не се сещам за филм от региона в който да се говори открито за наркотици , проституция и онази потресаваща бедност . А тука , един мъж (искрено му симпатизирах и ми беше мъчно за него) идва от бедно миньорско село, където повечето му съученички за да преживяват , предлагат ласките си на миньорите . Момичето, което обича е принуждавано от майка си да се продава, но тя отказва и избягва, а той за да има право да се ожени за нея, трябва да плати на майката баснословна сума и става муле, че да я събере) . Наркоманка с отнето дете..........Този заден план ме задържа , без да се натрапва отразява една не весела реалност в Китай .После някак си историята се зареди, без да има кой знае какви обрати се напластява чисто емоционално, не , че не е пълен с любов , но при мен тъгата надделея .

 

Демонче, то основната нишка във филма е романтиката, всяко едно действие е подчинено на любовта и тя е ръководното.

Забравих най-важното : хареса ми филма :)  ( от типа романтика , който ми понася) . Както каза Таня , любов без право на замяна и компромиси :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Филма е тъп, вервайте ми :28558:

Чак накрая събрах 2+2, при това мноооого трудно.

 

пп: я, станал съм потребител - значи повече никакви преводи и редакции :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, счупили са се видеата. Ще го кача наново. :) 

 

Готово, ето новият линк.

Редактирано от felicyti
да не пиша нов пост
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...