Jump to content

Recommended Posts

fullsizephoto86840.jpg


МАЙКА


Страна: Южна Корея
Жанр: Драма, Трилър
Режисьор: Bong Joon Ho
Времетраене: 129 мин.

Участват:
Kim Hye Ja
Won Bin
Jin Goo
Yoon Je Moon
Jeon Mi Seon
Song Sae Byeok

Lee Jung Eun - епизодична роля

 

Сюжет: Вдовица от дълго време живее сама със сина си. Той е на 28 години, срамежлив и тих млад човек. Един ден синът ѝ става основен заподозрян в ужасно убийство на жена, въпреки че полицията няма солидни доказателства. Адвокатът се оказва некомпетентен и ненадежден. Но майката е решена да докаже невинността на сина си.

:essub:

С български субтитри:  :click:
С английски субтитри:  :click:

С руско озвучаване и субтитри:  :click:

Този филм ми се гледа, откакто видях трейлъра, сега само да събера сили да го изгледам, че май ще е сериозна драма.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как така досега никой не е коментирал този филм?!

Днес го гледах за първи път. Все изчаквах, подходящото настроение, подходящия момент... все пак става дума за новия проект на един от любимите ми режисьори изобщо, Bong Joon-ho. :)

Bong Joon-ho и тук се обръща към една от любимите си теми - най-слабите и беззащитни в обществото. По-подходящ ансамбъл от актьори едва ли е могъл да подбере. Kim Hye-ja беше невероятна, а Won Bin наистина убедителен. Връзката им и историята им, която с течение на филма разкрива доста неочаквани моменти, е по своему разтърсваща. Suspense-а както винаги е на ниво и отново може да се видят майсторски пресъздадени сцени, където хорор за броени секунди се сменя с комедия или с драма.

Има доста отделни сцени, които веднага се запомнят и се открояват с колоритност - дали заради ярка природна картина, пълни противоположности поставени една до друга, музикалното оформление или малки детайли, които изпъкват на фона на цялостна постановка.

Например последният кадър - Kim Hye-ja, автобуса, залеза, музиката и танца - все още ме държат в трансово състояние. :ph34r:

 

Mother ме грабна моментално със своята елегична красота, наистина майсторски е разкрито човешкото и присъщите на всички нас копнежи и какви жертви са необходими, когато са поставени в рамките на невъзможното и несправедливото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина е срамота е, че липсват коментари на един от най-качествените корейски филми.
Вярно, че като че ли не всеки би го разбрал, а и действието наистина се развива много бавно, но пък за сметка на това героите са много истински и актьорската игра е перфектна.
Представен е на два големи фестивала - в Кан и Санта Барбара, което само по себе си говори...

Kim Hye - Ja e изключителна актриса. С друга дума просто не мога да я оприлича.

Героинята й беше страшно интригуваща и интересна -
с билките, които забъркваше, акупунктурата, а за уникалния танц и масажа, който караше сина си да прави., направо нямам думи..
Героя на Уон Бин страшно много ми прилича на бедния умствено изостанал Чарли от "Цветя за Алджърнън". С тази разлика, че има майка за милиони, готова да го спаси с цената на всичко и във всяка една ситуация. Беше ми симпатичен и мил от началото до края. Много естествен и непринуден. Едно дете, което не разбира какво прави, но пък с тяло и естествени потребности на голям..
Jin Goo също един доста добър актьор. Чудесно се справи с ролята си на приятеля - подстрекател. Такъв един "тъмен" персонаж, че и аз също си помислих, че е убиеца. Много готино беше това интервю с момчето..
И с тези стикове не знам какво правят корейците?!. В колко филма вече са намесени като допълнителен атрибут.. ..Доста късно се сетих и него къде съм го гледала.. - това беше младия вариант на бащата в Swallow the sun.
И накрая.. Не знам как така корейските полицаи изглеждат такива дебили във филмите?! И тук не бяха нещо различно.
Горкото момиче! За него това мога да кажа. Без родители, с баба-алкохоличка и прахосница.. Кой знае колко момичета живеят по този начин и си отиват по този нещастен начин.. Това е жестоката истина..
Забравих да добавя към адмирациите и тази красива музика..

http://www.youtube.com/watch?v=MZmhplv1zi0&feature=related




Благодарности на момичетата за субтитрите! wub.gif

Редактирано от k1227
премахнати мъртви линкове
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво да се коментира, той филмът те оставя без думи! Това е животът!

На Уон Бин явно му лепнат такива роли. Майката - също много добра. Каквото и да кажа, само ще повторя думите на Фарфалинка.

Дай боже всекиму такава майка!

Гледайте, няма да съжалявате!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Страхотен филм...наистина много добре направен. Режисьора си е свършил работата както трябва..

Хареса ми това ,че филма започна с

майката в красивото поле преди да блъснат Уон Бин , а след това се повтори след като откриха "истинския убиец"

Беше много добре измислено. Хареса ми музиката , която са използавли, начина ,по който самите сцени са свързани. Актьорската игра не мисля, че трябва да я коментирам предвид каста. И все пак :lol: Уон Бин беше страшен. Вярно ,че филма не се въртеше толкова около неговия образ..., но за мен да изиграеш чавек с умствени проблеми показва доста до колко са способностите на един актьор. А той се справи перфектно. Майката беше невероятна. Тази жена така пресъздаде образа си... как може в един филм да си луда и весела бабичка , а в другия жена с тежко минало, която прави и невероятното за детето си. Тъгата в очите й, усмивката й, всяко едно действие беше изпипано до край. Останалите актьори също бяха добри. Приятеля на Уон Бин много ми хареса. Не като визия :lol: , а като начин за изграждане на образа му. В началото беше "негодник" , а после се оказа доста различен. Хареса ми момента , в който

хванаха двете момчета и започна да ги разпитва..., а след това каза "Трябваше да стана полицай, в кръвта ми е."

 

Въобще филма не е за изпускане. Не всеки ще го разбере. И определено не на всеки ще му хареса края

не е холивудския добър край, в който "виновния" се оказва невинен...

Също така може да ти остави малко горчиво чувство в устата, заради всичко преживяно от майката .....

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чак след като изгледах филма, погледнах каста и видях, че всъщност главният актьор е Уон Бин :D Явно е минало доста време, от както съм гледала филма "The Man From Nowhere", защото прическата му там съвпада едно към едно с прическата му в този филм.

Та така ... историята си беше направо зловеща, но не чак толкова, че да ме побиват тръпки, а самата мистерия и множеството въпроси, които витаеха около нея я правеха страховита. Личеше си, че всичко в този филм е изпипано до последният детайл, тъй като според мен кулминацията на всички тези събития, които се случиха за 2та часа игра, беше в заключителните 10-15 мин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много силен филм! Режисурата и актьорската игра са просто неописуемо добри! Kim hye Ja направи блестяща роля! Сцените, в които

 

се опитваше да събере кръвта на вехтошаря и как брутално го уби, не мога да си ги избия от главата

И финалната сцена е просто пир за окото.. На някой филма може да му се стори муден и мрачен, но просто такова е настроението и атмосферата, самите персонажи са такива. Едно усмихнато лице не видях. Затова филма те стяга здраво за гърлото.

Won Bin за пореден път се убеждавам, че каквато и роля да му дадат, той ще се справи. Не мога да подмина и Jin Goo. Яд ме е, че все второстепенни роли му дават, защото се справя страхотно. Как успя да ме заблуди в началото, че

 

той е убиецът. И все пак както той самият го каза, какъвто и да е, си остава приятел на До Джун.

 

Хареса ми как са успели една толкова силна драма да я направят и интересен трилър. Напрежение има през целия филм.

:asian:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже в момента няма нищо друго с Уон Бин на големия екран, реших да видя този филм, който се оказа много непредвидим, с шокиращи моменти. Бях потресена от някои действия, особено от страна на майката, но последните кадри ме успокоиха и ми вдъхнаха позитивно настроение. Страхотна е тази актриса! Хубава роля и за Уон Бин. Къде се е скрил, че не снима нищо толкова време?! Срамота!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Рядко пиша, но гледах този филм и не се стърпях.

Режисура, синематография, актьорска игра беше на високо ниво, признавам. Героят на Won Bin ми стана от начало много мил и с това, как искаше да бъде и той като другите, но майка му успя да ми стане отвратителна до края на филма. Поздравления на актрисата за което (не съм я гледала в други филми). Не разбирам защо някои намирате поведението й за похвално, че и майка за милиони дори някъде някой спомена..

За мен това нейното е болест - първо, в опит да убие себе си и детето си, го превръща в бавноразвиващо се (каква любов....), а после убива човек и остава друго дете, с подобни проблеми на нейното, да поеме вината. Ми не мога да й съчувствам, камо ли да я харесвам. Според мен всичко, което направи, беше маниакално и много далеч от всякаква любов..

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мрачен, силен, нееднозначен и ми подейства доста потискащо лично на мен.

Привидно история за една жена и сина и, но и не съвсем, и второстепенните истории бяха силни, макар и да звучаха само като фон.  Имаше ирония, имаше тъга, имаше осмиване, имаше и истинското лице на живота, всички човешки страсти се разиграха, майчината "любов" беше акцента. Майката я неглижираха в първата част на филма, но това беше привидно, на повърхността тя си беше реална и това, което направи не съм сигурна, че беше единствения и изход,

не знам това нейното дали беше отчаяние  или уби свидетеля давайки си сметка, че системата не работи и няма да стигнат до нея. Най-вероятно беше импулс и връхна точка на безсилието и.

Няма спор, че това беше кулминацията и сякаш накрая, чрез връщането на иглите върнаха топката в наши ръце/защото само ние бяхме свидетели какво направи тя/, за да ни кажат  Сега какво мислите, досега бяхте на нейна страна, ами сега?

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Струва ми се, че коментирах,а нищо не съм коментирал. Майка е абсолютен шедьовър. Минлата година за първи път гледах "Спомени за едно убийство" и обявих филма за най-добрият през годината, който бях гледал, а бях гледал и доста други силни "претенденти". Тази година работата ще е същата, но този път с "Майка". Все едно библийски образ (старозаветен по-скоро обаче), майката на всички майки, тя теглеше ли, теглеше без да връща ресто.  Криминалният елемент и кой-е-убеца заигравката толкова не ме интересуваха, но философията на страданието пресъздадена така блестящо от  Bong Joon-hо наистина издигна филма много високо в класацията ми. А Kim Hye - Ja направа игра, на която и Динжа Роуландс би завидяла. Краят с амока на фона на залязващото слънце. Има го в ютуб и мине се не мине си го пускам. Не кино, а лазерен лъч, който те разсича на две. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...