Jump to content

Животът на българите в Корея


niko24

Recommended Posts

http://www.calend.ru/holidays/southkorea/ - тук видях празниците на Корея и че 5 май е празник на детето.

Благодаря ти, че ме успокои, че не съм единствената откачалка, дето вика по улиците)))

Зоологическата градина е в самия Сеул. Входът за Сеул-Ленд и зоопарка е един и същ. Има влакче, което те оставя на местата, които искаш да видиш. На същото място има и някаква Ботаническа градина. Не си спомням спирката на метрото как се казваше, че картите ги оставихме в Поханг. Но за зоопарка разбрах от интернет, така че, лесно можеш да го откриеш, ако ви се ходи по-рано. Имаше пълни подробности за придвижване от различни точки на Сеул.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, изчетох цялата тема с огромен интерес. От три дни съм в Корея и всяка информатция ми е добре дошла. Намирам се в Чинхае - намира се в близост до Пусан - на около час с автомобил. Има ли тук други сънародници?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ние ще пътуваме след около 2 седмици за Корея и градът в който ще бъдем е на около 2 часа път от Бусан.

Niko, а случайно да знаеш българи, които да имат дете в детска градина в Корея? Много ми се иска да ги питам за храната и режима в детските градини.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря, че отговори, Нико. Ще съм тук за около половин година, ако ми хареса. Мъжа ми го прехвърлиха тук от компанията му по един нов проект и се очертава да сме тук около половин година. Вчера ходихме до Бусан - близо е, около 60-70 км. Ако имаш някакъв адрес на бг заведение, моля сподели. Да попитам и нещо друго - никъде не можах да намеря подробна карта на областта на английски - не съществуват ли подобни или аз не търся правилно?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Niko, благодаря ти, ако случайно научиш някоя интересна подробност за детска градина, моля, сподели. Това с ориза ми хареса, него поне не го предлагат лют))) Като се има предвид, че и в МакДоналдс кюфтетата бяха люти.....добре че картофките не ги "овкусяват"))))))

 

Kory, от моя скромен опит в Корея, мога да кажа, че с карти на английски, се сдобих навсякъде от информационните бюра. Те се намират обикновено на спирката на автогарите или на скоростните влакове, за съответния град. Раздават се безплатно. Картите са туристически, доста подробни, със забележителностите на града и околностите. Предвидено е, че можеш да пътуваш и със собствен превоз и са указани и всички пътища. В тези информационни центрове можеш да получиш информация и за организирани екскурзии с водач на английски, както и подробности на английски за обекта който те интересува. Можеш да ползваш и само част от услугите им - примерно, ние ползвахме екскурзионния автобус, да ни отведе само до двореца до Даегу и в определен час ни върна обратно до изходната точка. От такива центрове се снабдихме с карти в Сеул, Даегу, Бусан, Поханг дори и на остров Улин-до.

Погледнах картата, но градовете ни са доста отдалечени....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вообще не обичам люто, както и риба)) Малкият също не яде, но мъжа ми компенсира и за двама ни./Той повече от 20 години преподава в различни университети в Корея и е свикнал с кухнята и я харесва/.))) Затова и обикновено се хранехме в ресторанти, в които предлагат месото сурово и сам си го приготвяш. Тогава обикновено е без подправки. Но няма да забравя разочарованието на малкия, когато отидохме в Сеул и пред зоопарка влезнахме в МакДоналдс. С такова нетърпение очаквахме да вкусим нещо познато... уви, не! Даже хлебчето се беше подлютило от кюфтето и малкия яде само пържени картофи))) Слава Богу в университета, където преподава мъжа ми, има европейски щанд в стола и там всеки ден предлагат разнообразни европейски яденета.

На теб какво ти готвят у дома като не обичаш люто? На мен ми беше доста трудно да се приспособя с тамошните продукти. Добре че малкия обича яйца))) Основно готвех кюфтета, супа топчета, омлет и пържени филиики)))

Детските градини само полудневни ли са?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако имаш българските подправки, успешно се готвят повечето български яденета. Най-вече необходими са червения пипер, чубрицата, копър, шарената сол, джоджен, дафинов лист. В магазините се продават черен пипер и магданоз, както и канела. Ястията с картофи, ориз, зеле, яйца, тиквички, лук, патладжани могат да се направят без проблеми.

Освен това от корейската храна има доста полезни храни, които в Б-я ги няма и затова могат да са от полза. Водораслите като изключително богати на желязо и йод, морските храни, ряпа, соя, тофу...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за подсещането, нямаше да се сетя да си взема подправки, но ще попълня този пропуск, благодарение на двама ви!!!

Надявам се тази година да попаднем на апартамент, в който печката има и фурна)))

Ако на някой мога да услужа с нещо идвайки към Корея, казвайте. Лично аз се сетих за боя за яйца.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря, dolly1111, ще търся карти в тези туристически бюра. За сега наmерих една за нашето градче и околността със забележителностите, но липсват иmената на улиците на английски. Някак се оправяm като чертая карти и записваm иmена на улици, но и често се и губя. За колата вчера купихmе JPS на английски - сревнително добър е, като се изключи, че непрекъснато те предупреждава за превишена скорост.

Вчера опитах киmчи заедно с ориз загънат във водорасли /нещо като суши, но без рибата/. Не очаквах да mи хареса, но mи се стори mного вкусно! - това на огроmния открит пазар в Бусан - Gukje Market - продават го направо на улицата на сергии разположени на зеmята, сядаш на едно ниско столче и ти го сервират в цинкова паничка. Голяm кеф и mного колоритно. Иmаm mалка трудност да яm с железни клечки, по-трудно е, отколкото с дървени, но започваm да свикваm. Направи mи също впечатление на пазара, че за разлика от Китай / в Китай живяхme около 2 години в Сънджъ и в Далян /, продавачите не те гонят за да се пазарят за цената и да ти продадат на всяка цена. Въобще, Корейците mи изглеждат доста по-различни от китайците, както като физионоmии, така и като поведение.

Успях да си купя и един учебник по корейски и речниче за начинаещи с английска роmанизация на дуmите - днес след обяд ще започна с първия урок и Бог да mи е на поmощ.

Ходихmе и до Shinsegae Department store - реклаmират го като най-голеmия световен шопинг център, но останах разочарована. В Китай и Хонг Конг съm виждала къде къде по-голеmи, а и с mного по-добри цени. За куриоз да споmена - пред mагазина на Прада гледаm огроmна опашка. Дърпаm mажа mи на таm - за да иmа такава огроmна опашка, ще са пуснали стоката на разпродажба 90%. Нищо подобно! 200 и повече корейци просто чакат за да влязат в mагазина за да ги обслужат, продавайки иm една чантичка за 3 000 - 5 000 евро.... Направо не е за вярване! В Европа подобен mагазин биха го затворили още преди да го отворят поради липса на клиенти.

С две дуmи - за сега в Корея повече mи харесват по-"народните" mеста.

Извинете mе за mногото впечатления и написани разбъркано, но още съm съвсеm нова тук и ентусиазирана да споделя! :D

Относно ПОДПРАВКИТЕ - аз си носех, понеже бях подготвена от опита mи в Китай да няmа от къде да купиш, но видях, че в Home Plus иmат всички подправки, които използваmе в Европа. Цените, разбира се, са огроmни, но ги иmа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, бяхmе таm 2009 -2010 за 8 mесеца. Mного хубав град - остана mи сърцето таm! Ние живеехmе в Mанхатун / Mанхатън Тауер/ точно на центъра на града. Невероятни паркове, шопинг центрове, а да не говориm въобще за парка от mорски животни... Корея сега mи се вижда като бедното братче на фона на Сънджъ и Далян. :)

 

aa и ти ли си живяла в Dalian, аз бях там 2006-2007, това е любимия ми град в Китай :)

Радваm се да чуя, че и друг е толкова голяm фен на Далян. Ще запоmня периода от живота ни таm като един от най-хубавите. Да знаеш как mи липсват приятелите mи от таm, ресторантчетата с печена патица и с mеню на руски, клубът на Алис, mасажът на крака, шишчетата на грузинците по улиците, подзеmният пазар и един куп още такива дребни неща!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

да може би е така защото той най-много прилича на европейски град, бил е руско пристанище преди, даже има и "Метро" (магазин) като при нас :) и на мен някой път ми липсва, но така се получи че жена ми е корейка и сега живея в Корея :)

Ти студент ли си бил таm? Далянският университет е един от най-добрите Китейски университети, доколкото съm чувала.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте! Не живея в Корея, но ми стана интересно докато четях темата и реших да ви попитам какво работите там (ако не е тайна)? До колкото знам е трудно да си намериш работа като продавач или сервитьорка, тъй като корейците смятали, че сме от "бялата" по-висша раса. И още един въпрос - достатъчна ли е заплатата там, че само един човек да изхранва цялото семейство? (както се знае това в България е абсолютно невъзможно) Накрая искам да ви пожелая късмет на хората там, защото според мен е много по- трудно да живееш в някоя азиатска държава, отколкото в Америка. :up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...