Jump to content

Kim Ki Duk (Ким Ки Док)


Recommended Posts

Честит Рожден Ден на Ким Ки Док !

 

И "Ариранг " е толкова личен ,философски и вълнуващ филм за живота ,че няма никакво значение дали е документален , художествен, и дали изобщо е филм .

Този човек ....!

Филмите му са много силни !

Заедно с "Ариранг" в Корея наскоро е излязъл и друг негов филм "Amen " ,заснет отново с една обикновенна камера .

Какво ли чудо ще е това ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честито му и от мен на Маестро Ким!

По повод "Амин" ето част от статия с автор Нева Мичева във вестник Култура:

 

“Амин” на Ким Ки-дук беше препъникамъкът в състезанието: безизразно момиче обикаля европейски градове (от които нищо не виждаме пътем, освен минимума клишета – Сакре Кьор в Париж, каналите във Венеция), следено от непрофесионална камера с все съпътстващия адски фонов шум. Периодично пита хора за приятеля си, корейски уличен художник, те й отговарят, че е заминал, а тя изкрещява името му в нищото, качва се на поредния влак. Посред това повторение на безсмислици без трошица утеха за окото или ухото, камо ли за мисълта, мъж в противогаз я насилва в съня й, тя забременява от него, хлипа на пейка и тъй нататък, докато той не й написва послание: “Роди детето ми и ще се предам на властите”, с което тя се съгласява. Излишно е да казвам, че в едно пържено яйце има повече истина и страст, отколкото в “Амин”. Сещам се за гениално безсловесния дебют в Сан Себастиан на Дьорд Палфи с “Хлъц” и не мога да не съм отвратена от Ки-дук.

 

;) Да казвам ли колко възбуди любопитството ми и колко искам да го гледам някога. Да видим дали ще се отвратя и аз :lol:

 

А ето и линк към цялата статия :click:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честито на Ким Ки Дук. По БТВ имаше кратък репортаж по вечерните новини и откъс от интервю с победителя!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз чак сега научавам и съм изключително щастлива, че далекоизточен филм е взел най-голямата награда във Венеция. В конкурса имаше едва два представители от изток и ето, че един от тях се сдоби със Златния лъв.

Към него прибавям още едно отличие за Корея - наградата в секция Хоризонти за BEST SHORT FILM - CHO-DE на Yoo Min-young. Копродукцията SAN ZIMEI на Wang Bing (France, Hong Kong) спечели отличието за филм в същата категория.

Новините на БТВ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изключително много се радвам, че отново любимият ни режисьор получава признание!

Втори като него скоро няма да има.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честито и от мен!

След "Сребърен лъв" за 3-iron вече има в колекцията си от награди и "Златен лъв"!!

Тази наградата изобщо не е изненада.

Още след премиерата на фестивала, критиците в Италия се изказаха доста ласкаво и го посочиха като претендент за голямата награда, като похвалиха също и актрисата в главната роля.

Филмът според това, което чух в едно видео, е труден за гледане заради сцените на насилие, но е наситен с цветове и се отличава с изкусна и изтънчена кинематография, т.е. е задължителен за гледане от ценителите на това изкуство.

Освен това беше подчертано, че е изпълнен със символи на католицизма, а това явно е направило още по-добро впечатление на италианската публика.

Ето видео от пресконференцията:

както и две снимки от туитъра на Lee Jung Jin - едната е с режисьора, а другата е на двамата актьори, единият от които любимецът на Ким Ги Док, чийто последен филм също е награден /от това, което виждам от поста на ukio/.

proxy-1.jpg

 

650868013.png

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо малко "упътване". След Pieta 2012 не бях гледала нищо от Ким. Даже по- скоро на прима виста се сещам за класиките му в миналото и Amen (2011) отколкото последния гледан от мен Пиета. И така до скоро. Случайно скоро нещо се сетих за режисьора и каква голяма изненада, че е снимал след Пиета толкова много . Бях останала с впечатление че нещо няма муза за снимане а той направо конвейр направил :D. И така отсявайки заглавията му след 2012 се спрях на възможни, поне според "официалните резюмета", за гледане от мен на 2-  Stop  и The Net.

За втория писах в тамета му а първия явно е без тема. За това тук ще напиша малко за Stop. Признавам че филма ми докара противоречиви емоции. След първите 20-30 минути сериозно си мислех да взема да се откажа. Героите на екрана направо ме афектираха като типажи. Но продължих да гледам от любопитство, след като бях вече изгледала The Net ми бе интересен какви ги мъдри Ким в ново амплоа. Защото определено в тези 2 филма видях някаква промяна в работите му. Та продължих и изгледах до края филма. След като свърши направо бях "хм, странно" на като мина малко време намерих толкоз подтекст и цел на сниманото , че сигурно самия Ким не е мислил толкова :D. С една дума съм доволна от Ким.

Някак си от тези 2 творби виждам че е отишъл към по -мащабно/глобално- социалното а не към локално/битово - социалното. Така най-общо и не съвсем точно да го кажа.

Определено интереса ми се върна към него. Любопитно ми е как ще продължи със следващия му проект - Human, Space, Time and Human

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, моля те, @ukio

Нека е просто фалшива новина, моля те!

... 

Явно не е. 

Spring, Summer, Fall, Winter.. and Spring  беше първият ми допир с корейското кино някъде през 2004-2005 г. Винаги ще му бъда благодарна и ще помня Ким Ки Док с този филм. 

Да почива в мир! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

RIP

Скандален, противоречив, гениален. Много определения и все за него. Киното загуби един от големите си творци, а Корея загуби човека, проправил пътя и към Оскарите и световната слава. 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...