Jump to content

ТЕГЛЕНЕТО НА ФИЛМИ ОТ ИНТЕРНЕТ СТАВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ


Recommended Posts

Image_1206592_2.jpg

Тегленето на филми и музика ще стане престъпление, равносилно на фалшифицирането на маркови стоки. И ще бъде наказвано тежко - дори с конфискация на имущество.

 

Интернет доставчиците пък ще бъдат отговорни за незаконните действия на потребителите си. Те ще трябва да предоставят достъп до личните данни на “пиратите” на носителите на правата.

 

Това е само част от законодателните действия, който трябва да предприеме България. Причината - в четвъртък посланикът ни в Япония Любомир Тодоров сложи подписа си под международното търговско споразумение за борба с фалшификациите ACTA. Решението за това е взето от Министерския съвет. Кабинетът е гледал текстовете от АСТА на две заседания. Финалната позиция е в взета на 11 януари т.г.

 

Според АСТА държавите, ратифицирали документа, трябва да ограничат разпространението “на програми или уреди, които заобикалят защитата за копиране на дисковете с програми, филми или музика”. Това на практика означава забрана на торентите, с които се споделят файлове, торент сайтовете, както и мултимедийните плеъри.

 

Споразумението срещу фалшификациите е подписано от общо 21 страни от ЕС. Преди това е парафирано и от САЩ, Австралия, Канада, Япония, Мексико, Мароко, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея и Швейцария. Пет държави от ЕС все още не са се присъединили: Кипър, Германия, Естония, Холандия и Словакия.

 

АСТА обаче предизвика бурни протести в почти всички държави. В Полша миналата седмица на улицата излязоха 10 000 души. Американският Конгрес се отказа миналата седмица от приемането на два закона срещу интернет пиратството SOPA и PIPA.

 

А докладчикът на европейския парламент за ACTA Кадер Ариф подаде оставката си. В изявлението си той отрича целия процес, довел до подписване на споразумението. Според него това е станало непрозрачно, без включване на гражданското общество в обсъжданията и без в текста му да бъдат включени исканията на Европейския парламент. “Споразумението ACTA е проблематично по отношение на въздействието му върху гражданските свободи, на начина, по който вменява отговорност на доставчиците на интернет достъп и възможностите за производство на генерични лекарства”, пише в мотивите за оттеглянето си Раиф. Накрая заключава: “Аз няма да взема участие в този маскарад.”

 

Въпреки че споразумението е подписано от страните в ЕС, процедурата продължава в Европейския парламент. Няколко организации за електронна свобода започнаха да събират подписи за протестна петиция до Европейския парламент. До вчера само две от тях www.accessnow.org и www.avaaz.org/бяха събрали над 1 млн. подписа.

 

ГЕОРГИ АНГЕЛОВ

 

 

Блогърите скочиха

Родните блогъри бяха едни от първите, които алармираха за станалото. Представяме ви мненията на двама от тях:

 

“ ACTA далеч не се ограничава само до ментетата, а възприема доста широка дефиниция на “кражба” в интернет. ACTA практически не позволява на отделните държави да формират собствени закони и предвижда затвор за дребни нарушения като слушане на пиратска музика. ACTA се обсъжда изцяло в тайна без обществени дискусии и неправителствени организации” - пише Боян Юруков, интернет активист и блогър. http://yurukov.net

 

Емил А. Георгиев, юрист http://delibertate.info публикува следното: “Какво означава ACTA за потребителите на интернет:

 

- ACTA игнорира развитието на глобалната мрежа и свързаната с него консумация на съдържание;

 

- ACTA ще конфронтира потребителите с допълнителна наказателна отговорност при неясни критерии;

 

- ACTA ще засили и без това сериозния дисбаланс между потребителите и носителите на права.”t ................. Пише весник : Труд

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То това е и идеята- да ни отнемат всичко, каквото ни харесва и радва. По тази тема за пиратстването много ми допадна скорошно интервю с Паулу Коелю- в. "Дневник"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много паника... но засега няма за какво да са панирани всички :) Дори и да сме сложили подписа си, трябва това да се гласува (ратифицира) от НС, а сами се досещате опозицията как ще писне. Не защото ще защитава правата на хората, а защото ще може да използва негодуванието им срещу правителството. Така НС за пореден път ще се поддаде на натиска на хората (това ще е може би единственият път, в който ще е с положителен ефект за разлика от шистовия газ, пенсионната реформа и още куп други въпроси). Така че е много рано за паника...

 

А и хората са си прави за себе си. Когато работите, искате заплати, нали? Но те щом искат пари за това, което произвеждат, не са прави? Пиратството (в по-голямата си част) е вредно. И не казвайте, че ако имахме нормални заплати, щяхме да си купуваме софтуера/музиката/филмите... Щом може на аванта, що да плащаме - такова ни е мисленето на повечето европейци и най-вече на тези от Балканите ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А и хората са си прави за себе си. Когато работите, искате заплати, нали? Но те щом искат пари за това, което произвеждат, не са прави? Пиратството (в по-голямата си част) е вредно. И не казвайте, че ако имахме нормални заплати, щяхме да си купуваме софтуера/музиката/филмите... Щом може на аванта, що да плащаме - такова ни е мисленето на повечето европейци и най-вече на тези от Балканите ;)

 

Румене, за ратификацията си прав, ама това най-ме плаши... щом се стигне до там, че да трябва ние българите да се организиране и да дадем отпор на каквото и да е, нотка на скептицизъм започва да се прокрадва в мислите ми по въпроса...

 

А за създателите на авторските права... подкрепям те изцяло, но с 2 много съществени за мен забележки:

1. да бъде стеснен кръга на авторските права... т.е. те да са само на авторите, не на изпълнители, продуценти и всяка друга паплъч, която всъщност ограбва авторите;

2. да, нека си защитават правата, но не по начин, който ограничава моите... непростимо би било да задържиш или дори върнеш развитието на интернет, за да защитиш нечии материални интереси - първото се създава, развива и принадлежи на ВСИЧКИ потребители; второто е много тясно ограничено в кръга на интересите на ограничена група хора; пак във тази връзка - аз ходя по форуми, чета статии, слушам музика, гледам филми, пиша, препоръчвам, изпращам линкове... За да го правя, аз съм си купил компютър, плащам за ток, за интернет и най-вече отделям от времето си, което си е безценно за мен... та за това искам да ми плащат... не на мен; искам авторите да плащат на ИНТЕРНЕТ обществото за рекламата, разпространението, коментарите и т.н......

 

Та ето защо съм твърдо ПРОТИВ налагането на каквито и да е мерки, които ограничават правата ми, за да напълнят джобовете на всички псевдоавтори... и ще подкрепя всяка насочена срещу това кауза!!!

 

Май се разпалих, но от много време тази тема се предъвква от представители на властта на все по-високо ниво, че започвам да се чувствам застрашен...

 

Преди време гледах някакъв филм, който се опитваше да ме убеди, че скоро хората ще ги задължават със закон да носят имплантирани предаватели, с които властта да може по всяко време да знае всичко за тах... много наивно; едвам го изгледах, за да разбера до какви върхове е стигнала простотията... и после си умрях от яд, че съм отрепал време за тая безумица...

... но сега се сещам точно за този филм... странно защо? но май се сещам... технологиите, вкл. интернет са плод на човечеството. Никой няма право да ги регламентира, управлява и т.н. защото не са негови и защото по този начин или ще ги погуби или ще ограничи развитието им... така и с интернет. Според мен толкова строги разпоредби са чисто и просто опит за приватизация... т.е. според "авторите" всички имаме право да го ползваме (те рекламират активно из него), ама само по техните правила. Не е честно.

 

Все пак разумното регламентиране на всяка една дейност е от полза и за това предлагам: Всеки автор, който иска да използва средствата на интернет, SMS, MMS, ... и т.н. с факта на предаване на прозиведението си по мрежата да се счита, че го е разрешил за свободно ползване от всички ползващи тази мрежа. Така ще бъде дадена защита на този, чийто интерес се пази, но негативите няма да бъдат във всички останали. пък нека си наказват този, дето е пуснал нещо в интернет без съгласието на автора...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не си много прав. Всеки участвал в пускането на дадена продукция има право да получи възнаграждание. Ако не си съгласен с това, отиди кажи на ония в магазина да ти продават стоките на производствена цена. Няма как да стане, нали? Защото това е то търговията. По същия начин и авторите, и изпълнителите, и продуцентските фирми имат право да искат възнаграждение. И са в правото си да го получат. Никой не ти ограничава правата да ползваш дадените продукти. Просто трябва да отидеш и да си купиш албума, филма, софтуера или каквото и да е там. Никой не ограничава развитието на Интернет. На много места в интернет можеш да се сдобиеш легално със съответните продукти.

А това, което правиш ти, си е твое хоби. Никой не те кара да го правиш в границите на някакво трудово правоотношение, че да искаш да ти плащат. Щом не ти харесва, спри да го правиш.

 

Аз също предпочитам всичко да ми е безплатно и да мога да си го свалям от тракерите, но смятам, че компаниите са прави в исканията си. Не смятам, че това е начинът обаче. По-скоро трябва да се намери някакво общо решение от всички засегната страни. Ето ти един пример за такова:

Всички ползваме тракера Х, който генерира огромен трафик. От своя страна този огромен трафик им носи огромни печалби от реклами. Този тракер спокойно може да се разбере с фирмата У, която претендира за авторските права и да заплаща определена сума за тях.

От друга страна, не виждам проблем всеки потребител да плаща по 1 стотинка (та дори по 10) на изтеглен торент, които също да отиват за авторските права. Или и толкова ти се струват много? Не мислиш ли, че е нагло да ползваме нещо без да плащаме, при положение, че са вложени милиони за направата му (за някой филм например)? Според мен трябва да се намери решение на проблема с авторските права, като определено това решение не е АСТА :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май можем много да поспори... жалко, че май сме с еднакво виждане за нещата....

 

и все пак ;-)

1. Работата ми е такава, че създавам документи (без да уточнявам), но те не са под авторскоправна защита... преди време, нещо което писах около 3 месеца ми деше дадено от клиент, на който друг колега го е предложил... нямаше съмнение, че си е моето... бяха ме ограбили, но така стоят нещата... просто аз не съм "автор"... всъщност за моя труд си бях взел добри пари и ми беше ясно, че няма какво повече да искам... това по отношение на всички ненаситни по веригата...

2. за хобито - да, за мен това е хоби и не очаквам повече от него, нито искам някой да ми казва, че с хобито си му нарушавам правата, като същевременно той се възползва от еднаквото хоби на много хора, за да рекламира произведенията си... а оттам да печели... точно за това, че той печели, искам да ми плаща и на мен;

3. за общото решение и тракера Х - напълно съм съгласен! т.е. с това да се занимава тракерът Х, а не с потребителите; ... обратното е плод на неспособност да се развие печаливш бизнес или нежелание да се вложи каквото и да е усилие в това...

4. За плащането... не възразявам да си плащам, още повече такива суми... ама съм сигурен, че това "авторите" не го искат, защото то и сега си плащаме такси за CD-тата и писачките, ама никой не знае къде отиват... но за мен варианта е работещ;

... и въпреки това, щом авторите искат да накарат Всички да си плащат, защото слушат, гледат и т.н. произведенията им, и авторите трябва да плащат на Всички за това, че Всички ги разпространяват... така е справедливо...

А за това, че са влагали милиони... уверявам те, че и 5 лв. няма да вложат, ако не очакват в пъти по-голяма печалба...

5. АСТА не е решението!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ACTA определено не е решението не само на проблема за т.нар. интернет пиратство а и за изобщо за всички проблеми които уж се опитва да разреши.Откъдето и да погледнеш подобно споразумение (плод на болни мозъци напълно откъснати от реалността) цели просто пренамахване на неудобната конкуренция,абсолютен контрол и още по-големи печалби за шепа международни корпорации.Вижте кой е инициаторът му,кои членуват във въпросната организация,кои са собствениците на съответните корпорации,кои верни съюзници(разбирайте роби) на САЩ са го подписали досега-без съмнение в резултат на подкупи и шантажи.Никой политик поне малко мислеш за страната си няма да сложи подписа си под подобно недоразумение.Прочетете кога нашите мислещи и загрижени за България министри са го разглеждали без никакъв коментар и елементарна дискусия в обществото.Иначе спор няма г-н Борисов много обича да говори пред телевизии/радио/вестници ама нещо имаме подозрително мълчание в този случай.Подобни споразумения плод на задружните усилия на шепа боклуци държани в тайна от хората по света ама в никаквъв случай не носят нищо добро .Това което в момента се разпространява из нета е варианта на ревизираната АСТА и пак е абсолютно недопустимо да се приема и налага подобно нещо.Можете да си представите за какви още по-строги мерки е ставало въпрос в оригиналната версия.Дано европарламентът не го гласува и без ЕС няма да има АСТА.Не че инициаторите на подобни безумия ще се откажат някога-вижте sopa/pipa в САЩ,съответно законче в Испания прието от новото им правителство само броени дни след встъпване в длъжност,поредния проект пак в САЩ за който никой не знае нищо конкретно и разглеждането му от шепа избрани следващата седмица наречен Trans-Pacific Partnership и т.н.Големите в музикалната и филмовата индустрия в САЩ ако искаха можеха да решат проблеми с пиратството на "техните"(защото разпространителя обира лъвския пай от печалбите и прецаква много яко реалния производител) заглавия.Имат всички ресурси за създаването на платформи ала стийм/итюнс/амазон и т.н. по цял цвят и да си предлагат директно на крайния потребител продуктите НО не искат.Просто предпочитат да продължават старата изпитана тактика на подкупи,шантажи,съдебни процеси но не и най-сетне да се събудят от зимния сън и влязат в 21 век.Не им отърва да възприемат мисълта че са много малко тези които вече ще купят пълен албум просто на вяра или заради 2-3 хубави песни или да дадат толкова пари за двд/блурей диск.За тяхната "почтеност" има повече от достатъчно статии в интернет-за прекарани артисти,за директна кражба на песни без изпълнителя да получи и една стотинка,укрити данъци,акробатики да изкарат даден филм на загуба и т.н.Вижте колко струват филмите с UltraViolet система в амазон и потърсете забравих името точно на кое щатско студио и усилията му пак и отнова да прекара крайния потребител с тази система .Гореспонатите индустрии са винаги едни от основните инициатори на подобни простотии sopa/pipa/acta/tpp и т.н.Работи като данък върху носителите,част от месечната такса за интернет да отива за авторски права и т.н. тях изобщо не ги интересуват нито ги желаят.Чисто и просто си искат всичко да става по тяхному и да ми казват какво да гледам и кога да го гледам на цена определена от тях.И ще продължават да изскачат с все по-безумни проекти в бъдеще.Аз лично от години не гледам и не слушам боклука идващ от САЩ и съм много добре.Купувам си от време на време програми и ми прави впечетление евтинки селски номера из онлайн магазините като цена в САЩ Х лева тука ХХ лева или 1 долара=1 евро...айде сега. Има варианти за защита на авторското право и без да приемат подобни глупости,без да се опитват да прекарат потребители като мен и вас и т.н. друг въпрос колко всъщност са заинтересувани от приемането им съответните организации.За мен такива работи са по-скоро за тотален контрол на информацията и още по-големи печалби за избрани корпорации.Изкарайте щатската звукозаписна и филмова индустрия от общата картина и броят на подобни проекти ще падне до 1 за няколко години.Друг е въпросът също дори АСТА да бъде приета колко ще се спазва от отделните държави.За България не виждам кое правителство ще взема да съди,осъжда,вкарва в затвора или есктрадира в друга държава милиони българи за нелегално сваляне на боклука(с малки изключения) произведен в САЩ.Както каза един мой приятел днес като говорихме по въпроса все едно да каже "Ела Кумчо Вълчо и ме изяш" .Сигурен съм че ако имаше налични платформи и съобразени с реалната икономика в България много хора щяха да ги ползват.Пак щеше да има "пиратсво" но в много по-малък мащаб.Ама при тези цени и заплати да ме извиняват защитниците на авторското право ама Линукс,безплатен софтуер или "пиратски" ако няма толкова добре работещ безплатен.Просто не става да си дам почти цялата заплата за една операционна система,да не говоря за цените на продуктите на Адобе/Корел/офис-пакета и т.н.Тъй че хора гласувайте срещу АСТА ,кажете на вашите приятели и познати за нея и дано я спрем.ЗА на реално работещи и защитаващи интересите на хората и малките държави споразумение НЕ на подобни гадости като АСТА/SOPA/PIPA/TTP

 

П.С.Я то станало цял роман направо :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Faramir, шапка ти свалям човек, мисля точно като теб, но не бих могла да го кажа така хубаво и аргументирано.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда клипчето е добро тоя гологлавият господин добре обясни нещата и наистина е прав. Самата идея на Интернет е да се обменя информация ако тези проектозакони бъдат приети просто ставаме консуматори в най-чистият им вид и глобалната мрежа ще стане нещо съвсем различно от това, за коетое била създадена. Аз нямам нищо напротив да си закупя нещо особено ако става въпрос за музика, но не и точно в България понеже групите и изпълнителите, които слушам е изключително трудно да се намерят. Имам дискове на Rainbow да речем, които си ги пазя и са повече с колекционерска стойност и за какво ми е да ги пускам с уредба или да мъча cd-to на компютъра като директно си ги имам на Mp3 и flac. А да не говорим, че ми беше адски трудно да намеря албумите, въпреки че ги пазарувах от Англия и то след много обикаляне из молове и магазини така че човек и да иска да си закупи нещо както си му е реда пак може да не намери това, което му трябва. А из интернет има всичко така че определено се слагам при противниците на четирибуквията SOPA и PIPA.

А за това, че нашият тюфлек е сложил подписа си в Япония заслужава линч както и тея в парламента дето са гласували тихомълком на 11-ти. :samurai:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Razzormaw, доколкото разбирам от поста на Yongi, на 11-ти е взето решение от МС, а не от парламента.

Това е добре, защото все още няма ратификация, т.е. не е задължително за нас... ама не съм убеден, че до ратификацията някой нещо ще направи... шефът кат' каже... и т'ва е! ... за съжаление!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е да все пак министерският съвет е от управляващата партия Герб, а аз си ги плюя машинално сите. И съм малко разочарован от герберите като стана дума все пак съм част от техният електорат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Баси, сега вече стана дебела работата, но те революции стават и за по-малки неща, так че да му мислят. И само да попитам, в кой затвор ще ни настанят, защото аз не знам да има някакъв с такъв капацитет? Освен да поканим китайците да ни построят няколко, като по техните мащаби...друг вариант не виждам. Това тяхното решение е пресъпление по-голямо от всяко друго. Още от римско са казали хората: хляб и забавления. Без това, нито ние, нито ТЕ (?!) ще прокопсат. negative.gif (изказа се врачката laugh2.gif )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спокойно бе хора, аз съм много обнадеждена от предстощото решение на Европ. парламент, че ще е в полза на гражданите, защото това което се опитва да наложи АСТА противоречи на някои точки от Лисабонският договор (който реформира Европ. конституция). Още повече, че дори да се приеме АСТА от Европ. парламент, има едно нововъведение в споменатият договор и това е въвеждането на Европейската гражданска инициатива, благодарение на която един милион граждани от известен брой страни членки имат възможност да призоват Комисията да внесе предложения за нови политики (член 6 на ДЕС) - затова е и тази петиция, за която е даден линк по-горе. Да, това може да доведе до един порочен кръг, но едва ли ще е вечен. ;)

Нещата зависят от Европ. парламент и след това от гласуването на министрите. Като страна членка на Европ. съюз ние трябва да се съобразяваме със приетите ЕВРОПЕЙСКИ закони, т.е. няма значение какво е приел бълг. парламент или министерският съвет, защото дори да има противоречие с европейското решение, сила има европейският закон и ние като страна членка трябва да се съобразим с него. В крайна сметка надеждата ни сега е в Европейският парламент и ратифицирането на това нещо наречено АСТА.

Ако трябва да прорукувам, решението няма да е налагането на този закон, а промяна на цялостната политика на инициаторите на АСТА, за да са в "крак с времето", защото ако се позовем на историята режим или политика, която не желае да се развива е обречена на провал(това най-общо казано) - та както е казал народа: "ще поживеем - ще видим". :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...