Jump to content

The Flowers of War (2011) (Zhang Yimou / Джан Имоу)


Recommended Posts

the-flowers-of-war-poster-6.jpg

 

IMDB
Режисьор: Yimou Zhang
Държава: Китай
Година: 2011 (премиерата в Китай беше на 16-ти декември)
Жанр: Драма, исторически, военен
Времетраене: 145 минути
Актьори:

Christian Bale as John Miller
Ni Ni as Yu Mo
Zhang Xinyi as Shu
Huang Tianyuan as George Chen
Han Xiting as Yi
Zhang Doudou as Ling
Tong Dawei as Major Li
Atsuro Watabe as Colonel Hasegawa
Cao Kefan as Mr. Meng
Yuan Yangchunzi as Mosquito
Sun Jia as Hua
Li Yuemin as Dou
Bai Xue as Lan
Takashi Yamanaka as Lieutenant Asakura
Shigeo Kobayashi as Lt. Kato
Paul Schneider as Terry

Резюме: „Flowers of War” е екранизация на романа „The 13 Women of Nanjing” на Ян Гелинг и разказва за американец, който се опитва да спаси група проститутки и ученички от сигурна смърт по време на едно от най-кървавите събития в историята на Китай, познато като „Нанкинско клане”, в което японски войници убиват стотици хиляди китайски войници и цивилни и изнасилват между 20 000 и 80 000 жени след превземането на тогавашната столица Надзин (или Нанкин). Филмът е тазгодишното китайско предложение за „Оскар”.

Трейлър:


Лично мнение: Филмът си заслужава при всички положения, макар единствено краят му да беше според мен твърде лек, но на фона на цялата ситуация си е разбираемо. Гледал съм "City of life and death" - един страхотен филм. Тук имам чувството, че са използвани същите декори и съответно настроението и въздействието са доста близки и на двата филма. Филмът е изборът за представяне на Китай на "Оскарите" и предполагам шансовете му не са малки. Също така това е най-скъпата продукция в историята на китайското кино - около 90 милиона долара. Има и номинация за "Златен Глобус".

:click: - за тези, които са нетърпеливи. Качеството не е добро, но аз не издържах и не съжалявах.

Изтегли филма и :subs:
Свали с :subs: :click:

Още малко снимки и плакати:

 

 

the-flowers-of-war-poster-2.jpg
the-flowers-of-war-poster-3.jpg
the-flowers-of-war-movie-image-3.jpg
the-flowers-of-war-movie-image-6.jpg

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Запозната съм с Нанкинското клане, изучавала съм го като студент. Доста противоречиви мнения съм чела за това военно престъпление - според мнозина е преувеличено, но е и факт, че значителна част от документацията е била унищожена от японците след капитулацията на 2 септември 1945 г. и края на Втората световна война. Полемиките между Китай и Япония едва ли някога ще стихнат по този въпрос.

 

Лично аз очаквах заглавието с интерес и се радвам, че вече има тема. Ще го изгледам, но когато се появи с хубаво качество. В него участва един от любимите ми актьори от Албиона - Крисчън Бейл.

 

Военно-историческите филми и сериали са ми голяма слабост.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изгледах го преди два дни, т.е в деня преди да раздадат наградите "Златен Глобус".

 

И съм доволна - и не съм доволна. Филмите по действителни исторически събития имат голяма притегателна сила за мен, а тези посветени на Втората световна война (1939-1945), Корейската (1950-1953) и Виетнамска война (1964-1973 - американското участие в нея) са моя най-голяма слабост. Тренирано ми е окото за подобни филми - не ме впечатляват кадрите с насилие, а тук при тази огромна трагедия... останах в недоумение. Липсваше ми силния драматизъм. Отлична история, наистина прекрасен избор и за главна мъжка роля на Крисчън Бейл, но като, че ли и той не успя да блесне кой знае колко.

 

 

Ученичките обаче се справиха блестящо, а сцените с тях - отлични (най-вече показания страх), докато отрядът от проститутки ми се стори прекалено отнесен. Война, стреля се по всичко, което се движи, а те бяха заети с въпроси как изглеждат, как да си напудрят носа, разхождаха се в някакви цветни пеноарчета, докато навън, зад стените на манастира - беше истинския ад.

Доволна съм от бойните сцени, толкова важни са всеки военен филм.

 

 

С много приятни впечатления останах на финал от играта на младата актриса Xinyi Zhang.

 

Както споменах в началото наградите "Златен Глобус" се раздадоха в неделя, но The Flowers of War не бе избран за най-добър чуждоезичен филм и може би сега след като го изгледах... това не ме изненада. Наградата бе спечелена от създателите на иранския A Separation.

 

Номинациите за "Оскар"-ите ще бъдат обявени официално на 24 януари, но няма да се учудя, ако не видя името на The Flowers of War в списъка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ич не ми дреме за Оскари и Златни глобуси (там рядко най-стойностният филм печели), а филмът стои ми повече от две седмици на харда и адски много ми се гледа, но за филм на Джан Имоу няма да се прекарвам със скрийнър.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересна стратегия. Сваляш първо скрийнъра, но чакаш и добрата версия. Тестваш се, дали ще издържиш на изкушението.

 

Филми на Джан Имоу никога не съм гледала, макар че съм чела статии и съм запозната донякъде с личността му (мисля, той беше споменал, че се е учил от Акира Куросава, но може и да греша). Това заглавие изгледах заради действителните събития, по които е правен и като го сравня с другото китайско заглавие, което изгледах миналата година "1911" - The Flowers of War е направо шедьовър. Лично на мен обаче сцените с труженичките ми дойдоха доста лековати на фона на всичко, което се случваше.

 

Дадох мнението си като напълно безпристрастен кинозрител, който е седнал и изгледал едно заглавие. Виж, ако имах слабост към творчеството на Джан Имоу и хвалех всичко само, защото го е снимал той... Знам ли...

 

С интерес ще очаквам и твоя коментар за филма, след като го изгледаш. Дано издържиш и на изкушението...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На NI Ni, която играе "водачката" на "труженичките", и е първи филм и като за такъв се справи доста прилично. И за други филми на Имоу съм чувал, че рискува един вид с главните актриси , които са нови лица и е едва ли не "откривател" на таланти. :) В случая от едно интервю на Ni Ni разбрах, че едно от главните условия му е било да намери човек, който говори нанкински диалект и английски. Явно обича да изпипва немалко от нещата, когато се захване с нещо. :) В случая отново е направил добър избор. :yes: За самите военни действия...те колкото и добре да са според мен направени, са само фон на цялата основна история, все пак филмът е правен по роман и си има основна линия за следване, развиваща се по средата на този конфликт. Да момичетата бяха доста лекомислени за ситуацията в не малко от случаите, но...

те си казаха, защо са били толкова спокойни когато в началото дойдоха в църквата - разчитаха на готвача на църквата, ако си спомням добре, който ги е уверявал, че ще им помогне да се измъкнат. Не са очаквали да са в такава ситуация изведнъж. :)

Има си слаби места филмът, не е като да няма, но определено се е получило нещо много добро като цяло. Крисчън Бейл допълва всичко това със също хич не лоша игра, но надали е очаквал някой, че той, американецът, ще е най-основната роля в един толкова болезнено важен за Китай филм, да не говорим, че е и най-скъпият до момента. :) А иначе историята на Нанкинското клане определено е доста спорна по отношение на немалко аспекти. На война обаче в повечето от случаите е така. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"The flowers of war" не успя да премине предпоследната пресявка за номинациите за чуждоезичен филм за Оскарите. Останаха следните 9:

 

“Bullhead” (Belgium) – director Michael R. Roskam

“Monsieur Lazhar” ( Canada) – director Philippe Falardeau

“Superclásico” (Denmark) – director Ole Christian Madsen

“Pina” (Germany) – director Wim Wenders

“A Separation” (Iran) – director Asghar Farhadi

“Footnote” (Israel) – director Joseph Cedar

“Omar Killed Me” – (Morocco), director Roschdy Zem

“In Darkness” (Poland) – director Agnieszka Holland

“Warriors of the Rainbow: Seediq Bale” (Taiwan) – director Wei Te-sheng

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поне от замунда е изтрит...

Изтрит е някакъв по-стар релийз (нищо чудно да е бил орязан), но иначе го има. :)

:click:

 

P.S. Те пък били еднакви (в Замунда и Пиратите). Не знам, може и да липсват сцени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...