Jump to content

Dark_Angel

Recommended Posts

Наканих се и аз да го гледам това аниме, интересно звучат описанието и коментарите ви.

Тъкмо и в asiatorrents са пуснали week-long freeleech по повод Годината на дракона.

Благодаря за превода, защото с другия нямаше да го гледам. :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-сетне и аз намерих време да го изгледам. Опасно е като се захвана с пособни анимета. После няма спиране. Този разказ ми въздейства на висчки нива.

Субтитрите са превъзходни! Чудесна работа!

Анимето от една страна напомня осезаемо на Макото Шинкай, но в същото време има много допирни точки с разказите на Гибли! Дори по отношение на картините и визията някои герои.

Никак не е лошо, че Макото се е опитал да експериментира в различна посока с нова история. Приветствам това му решение. Аз лично се почувствах като пътешественик във времето наравно с персонажите.

Филмът ни представя една страна, която е в упадък. Зрителят вероятно очаква да види в Агарта изгубеният рай, но това, което откриваме там, съответства на нашата действителност. Макото е правил анимето по време на земетресението миналата година и именно поради тази причина е оставил Агарта в подобно състояние. Тя все още крие тайно знание, но то е достояние на малцина избрани и хората от горния свят, които се опитват да го получат със сила, нямат шанс за успех.

Анимето показва дуалистичните възгледи за света и природата. Виждаме борбата на светлината със сянката и на живота със смъртта. В основата си лентата е пътуване на едно дете и процесът на осъзнаването му.

Много сте прави като казвате, че режисьорът обича да изпипва не само облаците по небето, но и всеки един природен ефект. Не съм виждала никъде подобни звезди, а северното сияние изглежда като феномен от друг свят. В Япония е пълно с обсерватории и планетариуми и съм сигурна, че Макото е наблюдавал това небе не само с просто око, както твърди в едно интервю.

По отношение на легендите и митологичните създания, използвани в лентата, също има голяма доза истинност. Шинкай е черпил мъдрост от старите митове по цял свят.

* Темата Агарта е безгранична и по нея има какво да се дискутира. Преди време ми попаднаха книги, свързани с древни изчезнали континенти и народи. Когато чух думата Кетцал, веднага си помислих за митичната перната змия у маите, но също така си спомних за едно изследване на Джеймс Чърчуърд, чиято фикс идея е била да разгадае мистерията около цивилизацията Му. Според теориите му, тя изчезнала след голям природен катаклизъм и малцината оцелели нейни потомци се пръснали по всички краища на света. Една част от тях били наречени кетцали. Те достигнали Америка и основали там империята на маите. Останалите два потока отишли в Средна Азия и Египет.

Има предания навсякъде по света, които говорят за хора-гиганти, помогнали на първите земни обитатели да развият своите цивилизации. В анимето кeтцалите също бяха гиганти - съществото, което се появи на финала много напомяше на Духът на гората от Принцеса Мононоке, както и на използваните огромни герои в Лапута.

Макото Шинкай казва, че идеята за Кетцалите му дошла, когато прекарал известно време в Лондон. За година и половина той обиколил музеите на английската столица и в един от тях имало голямо изложение, свързано с Кетцалкоатъл. Именно това го е вдъхновило за част от образите. Преди това бил посетил няколко държави в Средния Изток и Катар. Там е видял руини, недокоснати от времето. Обяснява, че и днес сред тях си играят деца, без да подозират, каква историческа стойност имат подобни обекти. Знае се , че Хаяо Миязаки също е използвал природни картини от Казахстан и Средния Изток в Подвижния замък на Хоул. Навярно там има доста богат природен материал за такива истории.

* Вторият термин, който привлече вниманието ми, беше споменаването на шакуна-вимана. Вимана са летателни апарати, описани в индийските епоси Рамаяна и Махабхарата. Деникен също ги разглажда в много от книгите си. В Лапута има подобни творения, само че те са свързани с летателните машини на Да Винчи.

* Направи ми впечатление, че докато героите се спускаха в подводния свят на Агарта, на дъното се забелязаха руини, които ми заприличаха на едно откритие, направено преди няколко години край бреговете на японския остров Йонагуни. Това са така наречените подводни пирамиди, които могат да се видят и в други краища на света.

Едиствените въпроси, които останаха без отговор след цялото приключение, са свързани с бащата на главната героиня и с Шун.

Откъде бащата се е сдобил с кристала на Агарта? Вероятно самият той е посетил тази страна в миналото.

Защо Шун търсеше именно това момиче? Дали е знаел, че притежава кристален къс? Или е подозирал, че ще открие входа към Агарта?

Да не забравя, колко ценна беше котката в цялата история. Много полезен персонаж.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това се казва коментар! Някои неща и аз не ги знаех, въпреки че за нуждите на превода се порових в доста сайтове. Може би не е зле да ги постнеш и тук, за да му обърнат внимание повече хора. :)

 

Гледала ли си това интервю с Шинкай?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Линк

Постнах го в дискусиите.

Не съм гледала това интервю. Попаднах на друго, което вероятно е било публикувано в списание.

Жалко, че тази година няма японско аниме сред номинираните за Оскар. Тези творби винаги са били най-голямата конкуренция в жанра.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Toва аниме задължително трябва да се гледа с висока резолюция. Невороятно красиво! Като си го пуснах, моментално се пренесох в друг свят и дори сега, още ме държи спомена за това пътуване. :) То не бяха приказни зелени полета и гори, улуци по време на залез, нощни гледки към небето... Страхотно са се получили сенките и светлината, истински триумф за 2D-то! Арта си е характерен за Макото Шинкай, но също ми напомняше на заглавията на Гибли. Както и главната героиня. Има много интересни неща в сюжета, но признавам си, от първият път само стоях и се наслаждавах на гледката. :blink: За да бъде перфектен, обаче трябваше повече да развият сюжетната линия с Шун, както и финала (нещо не ми беше много убедителен) Но все пак, филма е 2 часа, няма място за още. 8/10 от мен и задължително ще се гледа пак. Мike и Рагнос - супер много ви се радвам, че превеждате яките филмчета в раздела. :) Останах много доволен от превода и качеството на видеото в замунда.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нагазих и аз в дебрите на анимацията :) Отдавна не бях гледал анимация и си припомних защо като малък не можех да се отлепя от телевизора :)

След ттези хубави думи казани в темата,се реших и аз да го изгледам този филм. А и си е с приключенски дух,което допълнително ме мотивира да го изгледам.

Признавам си впечатлен съм от видяното.Подобна красота не бях виждал досега.Не,че имам база на сравнение,но определено ме оставиха без дъх тези страхотни картини.Облаците,звездите,уоу ... Котката Мими беше супер сладка laugh.gif Историята също много ми допадна.Твърде кратко обаче ми се стори,можеше да позадълбаят още малко,да ни се открият още подробности.Остават някой въпроси,на които не знам ще получим ли отговор. Същите въпроси ,които и Ukio задава няколко поста над мене.Според мен спокойно можеше поне още с един час да го удължат.

А и благодарско за хубавите буквички на Майк и Рагнос :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Айде да се разпиша и тук :)

 

Макото Шинкай отново ме изненада приятно след почти префектния "5 сантиметра в секунда", този път подкрепен с доста митологични подробности, филма се разпръсва на много съставни части и въпроси относно съществуването, живота, смъртта, решенията по Пътя ни и търсенето на изкупление и любов. Имаше традиционните облаци, но анимацията не пострада от перестите им очертания, а беше на високо ниво отново.

 

Визуално много се впечатлих, макар че в първия половин час бях "какво се случва?", но после всичко си дойде на мястото с препратките към отделни митологии и легенди (даже ми се стори, че бяха загатнали за всеизвестния мит за Орфей и Евридика, което още повече ме изненада), с наистина интересните сюжетни хрумвания и героите, оставени в непозната земя и сред множество загадки да открият това за което са дошли.

 

Музиката е още един съществен плюс за историята, композирана с наистина огромно чувство и усет към случващото се с основните герои. Прекрасен филм, още едно доказателство, че Дисни имат да изядат много пасти и хляб за да се доближат на прилично разстояние до своите японски колеги :lol:

 

10/10

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Възможно ли е изобщо на някой да не му хареса? На мен най, най много ми допадна тази невероятна страна, напомняща за изгубен рай или древно минало. Розовите нюанси в нея, усещането за нещо като сън или мечта. Беше направено магически. Нещата бяха странно обърнати. Момчето -брат на Шин си е мечтаело за горния свят, докато хората  за долния.  Относно неяснотите - сигурно е знаело някои неща за съдбата, и затова успя да намери героинята. Нали е от вълшебно царство все пак.

Хареса ми идеята, че животните са божествени. Явно наистина е имал котка тоя вашия човек Макото Шинкай, много добре го разбирам. Само някой, който е имал от тези животинки  може да ги рисува с такава любов.

Но доколкото си спомням от училище обаче, името на пернатата змия - богът при маите или ацтеките беше "Кетцекоатл". Освен за атлантите не бях чувала други теории за велики цивилизации. Благодаря ти, Мими,  тази книга може би има интересни доказателства в полза на подобни приятни предположения. Иначе теории, че египетските Богове са дошли, за да учат хората са известни. И те са обожестявали котките. Една котка е струвала колкото няколко крави и е имало закон, който ги е защитавал. Орфей и Евридика имали японски вариант. Брей! Значи и Хитлер, този ужасен човек е търсил изгубеното царство. Още в Индиана Джоунс го бяха представили. Изгубеният Граал. Дано търсенето на човека на един по-добър и красив свят никога не престава. Пътешествието продължава. 

Хубавичко аниме. Макар и да не може да ги достигне по широта и компетентност, по това, че събира световни митове, напомня за творбите на Толкин. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...