Jump to content

Българи и корейци - имаме ли нещо общо и какво е то?


Recommended Posts

Лично аз смятам, че между двете нации има както много различия, така и доста прилики. Интересно ми е да разбера какво е впечатлило всеки един от вас за приликите помежду ни, докато сте гледали например някой сериал, филм, или просто сте се "сблъскали" по някакъв друг начин с корейската култура. Например , много често , било то на пазара или в градския транспорт все се намира някой, който просто да почне да си говори с теб на всякакви теми, нищо , че не те познава. :D В няколко сериала видях подобни сцени. Нещо, което трудно би ни се случило в Западна Европа. ;) Друго, което го има и при нас , и при тях е преливането на гробовете, почитането на мъртвите с храна и напитки. Даже носенето на домашни пантофи..... ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбира се моите наблюдения произлизат единствено от гледането на филми/драми, но има някои неща които са ми направили впечатление.

И ние и те обичаме чашката, да не кажа че те са по големи пиячи от нас, но все пак във филмите нещата са попресилени и не са винаги 1:1.

Гостоприемни сме/са.

Чуждопоклонници сме и ние и те.

Това че сме красива нация, те също - брои ли се B) ?.

Суеверни са, кланят се на няколко богове едновременно, досущ като нас. Имам в предвид, че като предимно християнска държава не са/сме много праволинейни - не би трябвало да вярваме в Гумихо, разни суеверия и амулети и т.н., но въпреки това доста често присъстват в бита - и на корейците и на нас.

Сега се сещам нещо, което ми се видя забавно. В "My little bride" в една сцена ги викнаха на събрание на входа. Не се задълбаха как протече събранието, но мен ме впечатли, че имат такива изобщо.

При погребенията раздават храна, да. И на мен ми направи впечатление. Въпреки, че все се чудя защо аджеба в един филм не видяхме гробища, а мъртвите са погребани самотно в някоя планина, поле или подобно...

И възможно най-общото - като чуя звуковия сигнал при пускане на телевизор Самсунг ми става топло на душата :D

 

Сетих се и за обръщенията - како, батко, братко, зетко. Да, все още се употребяват макар и рядко, и в България. В Корея пък понякога ми идват в повече. Ето още едно общо нещо между нас. В Западния свят като че ли липсват, там всеки се обръща по име към всеки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поне от това което съм виждал по филмите не мисля, че като общества имаме нещо общо просто бариерите са прекалено много. Може би единственото по което си приличаме е вероизповеданието там християните са водеща религиозна група следвани от будистите, а атеистите като моя милост са най-много. Прави ми впечатление и изключително доброто възпитание което демонстрират корейците тука кой ти говори официално и поздравява както си е реда почти всеки ти мълчи и ти се муси. Но може би това се обуславя от мизерията в която тънем тук и ако направим паралел между нашата икономика и тази на корейците и сравним БВП(брутен върешен продукт) и на двете страни всичко ще си дойде на мястото все пак като няма развитие няма как едно общество да е щастливо. И как и да сме доволни като парковете ни не приличат на нищо за разлика от техните и по улиците се скитат бездомни кучета и котки. Аз от всички сериали дето съм гледал докато снимат улици по градовете и селата им нито една котка или пък куче не видях освен ако не са ги прокудили предварително да не влизат в кадър. Даже и в The Vineyard man дето си беше най-дивото село пак нямаше така да се скитат разни твари на произвола.

Разбира се може и да не е точно така и да има мизерия и там затова най-добре по този върпос да се изкажат хора, които са били в Корея и могат да направят най-точен паралел между нас и тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мисля, че възпитанието зависи толкова от БВП или от икономическите показатели на дадена страна. По тази логика най-богатите и преуспели хора биха били еталон за етикет, морал и възпитание, а то определено не е така. Може би именно затова ни куца възпитанието, защото го мислим (с)вързано с дохода.

По темата - честно казано не съм гледал корейски сериали (само един всъщност), но за сметка на това съм гледал доста филми. И не мисля, че имаме много общо. Даже нямаме почти нищо общо.

Може и да греша.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами и аз съм на мнение, че за жалост в действителност нямаме нищо общо. Със сигурност световете ни са напълно различни и като цяло погледнато няма как да се намерят съвсем общи неща. Дори в някоя драма да видим действие, което да ни напомня на разни наши си навици, това пак не смятам, че може да се определи, като „общо“ между нашата и тяхната народност, поради просата причина, че драмите колкото и реални да са...все пак са си драми. Реалността винаги е различна и макар още да не съм била в Корея, че да го потвърдя, съм чела впечатленията на хора, които вече са били там и правейки една съпоставка не намирам нищо общо.

Да дадем за пример някое от по-горните мнения...Че корейците и ние обичаме да пием. Ами всъщност, не мисля, че само защото във почти всички корейски филми героите сядат на по бутилка соджу, означава че цялото корейско общество са пиячи, като нас. Просто режисьора си решава да насади няколко такива сцени с героите, тъй като е ясно, че разговорите на по чашка излизат най-правдоподобни така. хД Може и да има корейци, които дори не помирисват алкохол и се хранят здравословно, но дори те да преобладават, мислите ли, че ще бъдат показвани в драмите/филмите? Ще се сметне, че е скучно за аудиторията и ще се обърне всичко веднага в обратното - тъй като повечето актьори биха били по-сексави с цигарката в уста и бутилката соджу в ръка. А също и ядещи нездравословна храна... хД

Все още не твърдя нищо, просто изказвам мнение, тъй като нали не съм от най-запознатите де. Но пък наистина не виждам какво общо имат нашите погребения с корейските. На мене всеки път ми се виждат толкова различни..Не знам там как раздават храна, но тук май раздаваме на съседите и най-близките в разни торбички (поне на мен така са ми давали, за бог да прости)... Колкото до това ,че в повечето драми/филми забелязваме, че покойниците биват погребани на самотни хълмове...ами тук мисля, че така режисьорът просто откроява въпросния мъртвец, като важен аспект от миналото, което ще създаде проблеми на главните герои..в бъдещето. хД Не за друго. Не ми се вярва реално някои хора да ги погребват на разни самотнически места. Или може би тук е вече въпрос на избор (то ако човек реши, кой ще го спре да погребе баба си в задния двор?) Абе като цяло техните погребения са напълно различни, тъй като съм забелязала, че нали първо в специални там..погребални зали(или както се казва) се събират всички близки и познати на покойника и там му се кланят някои, а други просто си пият и ядат на отрупаните с храна маси в същото това помещение. В смисъл, никога до сега не съм виждала да се съберат всички скърбящи хорица на гробище и някакъв поп да сипе пръст върху ковчега на покойника и да го опява(такива неща май няма при тях).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Събуваме се преди да влезем вкъщи.

 

С това се изчерпват приликите. Генерализирането не винаги може да даде точна информация - има любезни българи и корейци, но има и обратното. Обичат да пият, но в Англия също си попийват, както и в Русия... Дали ще те заговорят в градския транспорт зависи от характера на човека, както има приказливи в Б-я, така и има такива в Корея. Християнството е разпространено, но е по американски еталон, при тях ги няма всички наши православни празници и те просто си ходят в неделя само на църква.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами и аз съм на мнение, че за жалост в действителност нямаме нищо общо. Със сигурност световете ни са напълно различни и като цяло погледнато няма как да се намерят съвсем общи неща. .. Колкото до това ,че в повечето драми/филми забелязваме, че покойниците биват погребани на самотни хълмове...ами тук мисля, че така режисьорът просто откроява въпросния мъртвец, като важен аспект от миналото, което ще създаде проблеми на главните герои..в бъдещето. хД Не за друго. Не ми се вярва реално някои хора да ги погребват на разни самотнически места. Или може би тук е вече въпрос на избор (то ако човек реши, кой ще го спре да погребе баба си в задния двор?) Абе като цяло техните погребения са напълно различни, тъй като съм забелязала, че нали първо в специални там..погребални зали(или както се казва) се събират всички близки и познати на покойника и там му се кланят някои, а други просто си пият и ядат на отрупаните с храна маси в същото това помещение. В смисъл, никога до сега не съм виждала да се съберат всички скърбящи хорица на гробище и някакъв поп да сипе пръст върху ковчега на покойника и да го опява(такива неща май няма при тях).

 

наистина са така както ги дават, тук няма гробища като при нас, почти всички са по разни хълмове и баири, дори съм виждал "гроб" на място където доста трудно може да се качиш, не знам защо са така, най-вероятно, защото Корея е много малка и няма място или може да има някви обичаи, традиции нещо.

а относно религията повечето корейци са католици протестанти, преди са били будисти, но след войната американците яко са ги зарибили, ходят всяка неделя на църква, но само защото и другите ходят, да не се цепят от стадото :) иначе нищо не знаят за религията и историята, който и кореец да съм питал никой не знаеше какво е "амин" и "алилуя" :lol: и аз ги питам ми тогава защо ходите и повтаряте 'амин' и 'алилуя' като не знаете кво значат ... :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

 

Което е много странно - как азиатците все повече се обръщат към западните религии, докато ние тук на запад все повече залитаме по Будизма, Даоизма и други източни учения и религии. Може би вече всички сме уморени от вековните си традиции и търсим алтернативни пътища....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво би трябвало да значи, че са ни дръпнати ушите? :( Колкото и да гледам в огледалото ми изглеждат нормални поне моите.. :D Лисиците виж еднакви почти съгласен съм даже ще онагледя понеже ми се струва опашката на корейската лисица не толкова бухкава и ще кажеш че проскубана една такава ама може щото тая дето намерих е малка:

корейска лисица

 

cqs1324321772i.jpg

 

българска лисица

 

jdv1324321994q.jpg

 

Освен това лисиците от фолклора им са с 9 опашки па нашта Кума Лиса е само с една ама за сметка на това IQ-то и е повече :rolleyes:

Също така може лисиците да си приличат ама има съществена разлика в едно изключително актуално животно особено в навечерието на нашите християнски празници - прасето. Корейците както и японците отглеждат така нареченото иберийско прасе понеже е португалска порода доколкото разбрах. Дори ако сте гледали The vineyard man там беше дори в светлината на прожекторите. А в японския сериал "Светлината на светулката" Hotaru no hikari стана дума за изключителните му вкусови качества - желан гост на всяка трапеза!

ето въпросното иберийско прасенце

 

cqs1324324374p.JPG

 

ето го и българския вариaнт открийте 10-те разлики! :D

 

viu1324324685p.jpg

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Razzormaw, добре се посмях на твоя пост. :lol: Как ли изглеждат елените им? Шегувам се.

Какви ли прилики да има между нас и корейците, те хората са на милиони години пред нас. Ние докато ги стигнем, представям си какво ли ще е при тях .Само с едно сме по-добри, с това, че не сме толкова откачени и вманиачени по звездите си, по не се интересуваме от тях, там за най-малкото една звезда е линчувана, при нас и порно клип да пусне никой няма да я оплюе, всички ще го изгледат и от другата сутрин тази""" звезда""" се оказала с още половин България фенове.

Не, че това е много хубаво ,да станеш известен по този начин или да харесаш някой заради това, но ето че се случва. При тях дали го има?

 

Е все имаме някакви прилики с корейците, но все неща, с които си приличаме и с други народи ,нали всички сме хора на една майка Земя!!!!!!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Razzormaw, добре се посмях на твоя пост. :lol:

 

Сериозен е човекът! ... ама от много залитания по лисиците, забрави за краставицата ;-) те похапват повече морски (Wiki)), а ние наблягаме на другата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бре имало полза от тая тема..аз не знаех че има морска краставица преживях културен и кулинарен шок! :blink: Имаше едно нещо дето ми приличаше на краставица ама те му викат горчива диня (bitter melon).

 

bwy1324329397e.jpg

 

То въобще не ми прилича на диня ами точно на краставица с брадавици и после като разбрах, че е диня първото дето се зачудих дали може да се помпа мастика в него ама имаше една снимка дето е разрязано и отвътре мяза на чушка пък и щом е горчиво едва ли ще стане добре.

 

/offtopic

Ооо това ми бил 100-я пост (party)!!! :D:panda-145:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Razzormaw, теб май са те обсебили тия краставици :D Върви на шаман да ти изкара злия дух.

 

Сега се сетих за една интересна прилика - сигурно знаете що е то прощъпулник. Ами корейците имат нещо такова, само че не го правят, когато детето проходи, а на първия му рожден ден. И имат същата традиция като нас да пускат мъничето да си избере предмет, който определя каква ще е бъдещата му професия и съдба като цяло - портфейл, докторски слушалки и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако трябва да се търсят прилики, по лично мое мнение- по-скоро си приличаме с корейците, отколкото с други правещи сериали/филми азиатски народи. :D Например до колкото знам японците са възпитавани да обуздават чувствата си, невъзпитано е особено за жените, да изразяват шумно емоциите си. Не мога на 100% да застана зад думите си, защото единствените ми впечатления са от книги/филми/ТВ поредици и предавания, не съм ходила в тези държави. За кратко съм общувала с китайци и японци, но досега не съм срещала очи в очи корейци. И това ми е направило впечатление- бях толкова въодушевена от последния японец, с когото разговарях, че човекът направо се шашна и действително ми изглеждат по-сдържани хора /не го казвам като упрек, харесвам ги/. :lol: Докато последният китаец, с когото разговаряхме прие с усмивка поведението ми. И се посмяхме един на друг- той ми каза "Харесвам очите и косата ти" и аз прихнах "Аз също харесва това в теб." Човекът иска светли очи и коса, а аз искам тъмни. :D Пък и само като ми погледна аватарът човек- му се изясняват много неща. :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сетих се за тези... то същност нямаме много прилики, но си приличаме по това, че сме много гостоприемни, хубави народи, обичащи да си пииват добре, въпреки безработицата и безпаричието, и събуващи си обувките като влезнем в някой дом.

Като влизат си обуват чехли

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...