Jump to content

Кимчи


  

130 members have voted

  1. 1. Бихте ли сготвили Кимчи

  2. 2. Изглежда ли вкусно на пръв поглед

    • Изглежда много вкусно
    • Не ми допада
    • Става
    • Изглежда Фантастично
    • Изглежда ужасно


Recommended Posts

Досега три пъти се пробвах , не става и не става , всичко друго ми се получава от корейската кухня ( което съм пробвала, дори си имаме ден в месеца само за корейски вкуснотийки ) особено кимбапа ...

 

1001638_527549293978126_725175599_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

Здравейте на всички сладури и сладурковци  ( : 

Tова е първият ми коментар хехехе...  не че някой го интересува, ама аз да си го кажа ( :  от много време само влизам и се радвам на сайта (много хубав сайт), но така и не се бях регистрирала. Та... Днес поправих тази моя грешка. Браво на сладурите (и сладураните), които работят по сайта! Само напред!!! 

Та... (хегем)... по темата с кимчито!

Постоянно гледам в корейските драми и филми как ядат блажено и хрупат като зайчета.... думи нямам!  А да не говоря колко много обичам люто (веднъж бях толкова прекалила с лютото, че се наложи да отида на лекар).

 Ужасно много ми се искаше да опитам и аз кимчи. Та днес ме ухапа коня и се заех. Отне ми половин ден да разгледам рецепти и клипове(исках да посъбера опит с гледане :D ) и още толкова за приготвянето. 

Та... ето какво измъдрих и синтезирах като рецептата

- 2 бр китайско зеле (средна големина) 

- 250-300 мл студена вода

- 8 зелени люти чушлета

- 2 връзки зелен лук

- 1 бр кромид лук (или с други думи- стар лук) 

- 1/2 ч ч оризово брашно

- 1/2 ч ч захар

- 10 с л соев сос 

- 3 скилидки чесън

- 3 моркова (средна големина)

- 400 гр китайска бяла ряпа (1 1/2  бр голяма ряпа)

- 1 ч ч сладък пипер на прах

- 1 ч ч лют пипер на прах

- 1 ч ч чили на прах 

 

Нарязах зелето на 4 части и между всеки слой посолих. Накиснах зелето в подсолена вода и престоя 4-5 часа

Студената вода разбърках с оризовото брашно и го сложих на котлона да се сгъсти. Трябва да се бърка непрестанно, за да не загори на дъното. Когато се сгъсти полученият сос добавих и захарта и го оставих да се охлажда на студена водна баня. 

Нарязох морковите и ряпата на лентички, а зеленият лук накълцах на по 2см. Смесих ги в една купа. 

Нарязох на едри парчета зелената чушка и стария лик. Сложих ги в блендера (може и с пасатора) заедно с чесъна и получих паста (очите ми се сълзиха от това, колко е силна пастата :D )
В охладеният сос (от оризово брашно) добавих сладкия и лютият пипер и чилито. Добавих пастата от блендера и накрая купата със зеленчуците и соевият сос.

Отцедих зелето и промих 3 пъти с чешмяна вода. Отцедих го . После нарязох всяко парче на две надлъжно и после напречно на още 3 части. Размесих кимчито с полученият сос и затворих в пластмасово кутии. Оставих го да престои на топло за през нощта.  

Понеже го правих днес, все още не е ферментирало, но го опитах прясно и много ми хареса 
Надявам се моята рецепта да помогне на някого, но както споменах по горе- това е моя интерпретация на всичко що прочетох и видях (включително и тук) 

Fighting!!! 

 


 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Здравейте на всички сладури и сладурковци  ( : 

Tова е първият ми коментар хехехе...  не че някой го интересува, ама аз да си го кажа ( :  от много време само влизам и се радвам на сайта (много хубав сайт), но така и не се бях регистрирала. Та... Днес поправих тази моя грешка. Браво на сладурите (и сладураните), които работят по сайта! Само напред!!! 

Та... (хегем)... по темата с кимчито!

 

.................

 

Понеже го правих днес, все още не е ферментирало, но го опитах прясно и много ми хареса 

Надявам се моята рецепта да помогне на някого, но както споменах по горе- това е моя интерпретация на всичко що прочетох и видях (включително и тук) 

Fighting!!!

Здравей adasa ! Добре дошла сред нас. С голямо удоволствие прочетох коментара ти. Мисля,че това което си сътворила звучи доста вкусно. Аз също съм правила опити с кимчи и долу горе се получава. Само дето никога не съм намирала оризово брашно.

Та да питам от къде си го набавяш. :asian:

Успех и с другите опити :):yes:

Link to comment
Share on other sites

Здравей adasa ! Добре дошла сред нас. С голямо удоволствие прочетох коментара ти. Мисля,че това което си сътворила звучи доста вкусно. Аз също съм правила опити с кимчи и долу горе се получава. Само дето никога не съм намирала оризово брашно.

Та да питам от къде си го набавяш. :asian:

Успех и с другите опити :):yes:

Здрасти, magikamegi ( : 

Радвам се, че ти звучи вкусно. Днес дадох на няколко човечета от различна националност да опитат и на всички им хареса. Казват, че било ЛЮТИЧКО :D

Аз също съм правила други корейски ястия и най-много ми хареса кимбапа за сега. А оризовото брашно го купих да си направя домашно приготвени garaeddeok за Ddeokbokki, но така и не ми остава време.  :28558:

Къде ли го намерих това оризово брашно? :mellow:  А! ДА! Сетих се  :icon_sunny:  бях в Пикадили (Варна или Бургас... май Бургас беше). Отидох до секцията със шантави историйки. Имаше всякакви всякости, че и неща, които не бях чувала за моите скромни 20 г ходене по земята. Та там намерих. Нямаше написано на китайски или друг непознати езици и след това налепена бележчинчица със ситен шрифт на български. Производителя си е български и е локализиран във Варна (сега видях на опаковката). Но дори и да няма възможност да си го купиш може да си го поръчаш онлайн ТУК (сега го намерих, надявам се да ти е от полза ( : 

Fighting!!!

Link to comment
Share on other sites

Здрасти, magikamegi ( : 

Радвам се, че ти звучи вкусно. Днес дадох на няколко човечета от различна националност да опитат и на всички им хареса. Казват, че било ЛЮТИЧКО :D

Аз също съм правила други корейски ястия и най-много ми хареса кимбапа за сега. А оризовото брашно го купих да си направя домашно приготвени garaeddeok за Ddeokbokki, но така и не ми остава време.  :28558:

Къде ли го намерих това оризово брашно? :mellow:  А! ДА! Сетих се  :icon_sunny:  бях в Пикадили (Варна или Бургас... май Бургас беше). Отидох до секцията със шантави историйки. Имаше всякакви всякости, че и неща, които не бях чувала за моите скромни 20 г ходене по земята. Та там намерих. Нямаше написано на китайски или друг непознати езици и след това налепена бележчинчица със ситен шрифт на български. Производителя си е български и е локализиран във Варна (сега видях на опаковката). Но дори и да няма възможност да си го купиш може да си го поръчаш онлайн ТУК (сега го намерих, надявам се да ти е от полза ( : 

Fighting!!!

Определено ми помогна  :thanks:  и сега ще си го намеря в Бургас :)

Fighting и от мен :es:

Link to comment
Share on other sites

Здравейте,

Аз съм живял и учил в Южна Корея повече от 3 години...радващо е,че вече има доста продукти за повечето ястия,въпреки че все още някой не мога да ги намеря....относно кимчи-то аз мога да споделя,че го приготвям и ми се получава дори по-вкусно от колкото в Корея :) Мога да ви кажа,че зелето не е необходимо да стои с часове в солта,тъй като корейците не консумират въобще сол и постоянно всичко им се струва солено.....лично по мои наблюдения докато сме правили кимчи в Корея,тъй като съм живял в корейско семейство,зелето стои в солта докато се приготви соса и след това 3 пъти обилно се прецежда със студена вода!Всички рецепти с кимчи ми се получават успешно.....Токкбоги обаче ми е предизвикателството,както и Камджа Танг.....смятам,че ще се справя обаче:)))

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Човече leedongju ти си безценен, защото можеш да ни даваш рецепти за корейски манджи. Това да си живял в корейско семейство те прави актуален консултант по азиатски бит и култура. Ние тук сме просто любители и екскурзианти /в най-добрия случай/, затова появявай се по-често тук. Разказвай ни за оня свят и ще сме ти супер благодарни. И понеже, тук е кимчи територия, я напиши съставките на соса, че да си спретнем едно автентично кимчи тук на българска територия. Между другото, ако на нашето кисело зеле сложим люто, чесън и джинжифил, дали няма да се получи българско кимчи.

Link to comment
Share on other sites

В София в единия магазин "Берьозка" ме изгледаха доста учудено, когато питах за кимчи миналата седмица. Някой да знае в кой точно магазин ги има кутиите с кимчито?  :28558:

Link to comment
Share on other sites

Мен са ме гледали като изкопаемо в три "Берьозки" в София и тоя в Русе, та се присъединявам и аз към молбата. :28558: Или ако може снимчица, цени, нещо да споделите...

Link to comment
Share on other sites

Аз съм си го купувала оризово брашно от щанд със диетични и диабетични храни на местна верига хранителни магазини /от Плевен съм/, но точно преди няколко дни видях, че вече има и в Кауфланд. Надявам се да съм била полезна!

Link to comment
Share on other sites

Мен са ме гледали като изкопаемо в три "Берьозки" в София и тоя в Русе, та се присъединявам и аз към молбата. :28558: Или ако може снимчица, цени, нещо да споделите...

 

В магазина "Берьозки" в жк Младост 2 съм виждала кимчи, но повече ми наподобяваше нашата зелева туршия защото нямаше и грам червен пипер.

Link to comment
Share on other sites

On 11/8/2014 at 8:36 PM, Amanda222 said:

В София в единия магазин "Берьозка" ме изгледаха доста учудено, когато питах за кимчи миналата седмица. Някой да знае в кой точно магазин ги има кутиите с кимчито?  :28558:

 

Малко съживявам темата, дали пловдивчани са открили кимчи тук в Пловдив? Преди месеци имаше едни микроскопички бурканчета в Лидл, но те клоняха към размера на мускалчета с розово малсо.

Link to comment
Share on other sites

Здравейте,веднъж в веригите на Лидл си бях купила това бурканче с Кумчи.Там има доста азиатска кухня,основно кутий с нудли.Да не би да е това бурканче:D

cqs1586957231t.jpg

Link to comment
Share on other sites

Аз си купих такова малко бурканче преди около месец два от Фантастико(от щанда за азиатски продукти)Цената му обаче беше доста солена-над 5лв.Аз по принцип си правя редовно и винаги имам в хладилника. Това го купих за да сравня вкуса с моето. Пробвала съм всякакви варианти и почти винаги се получава. Понеже в последно време няма на пазара китайско зеле, го направих с айсберг и се получи добре.

Link to comment
Share on other sites

Преди 2 часа, mari227 написа:

Аз по принцип си правя редовно и винаги имам в хладилника.

 

Понеже в последно време няма на пазара китайско зеле, го направих с айсберг и се получи добре.

 

Ще споделиш ли с нас рецептите? :)

Link to comment
Share on other sites

Ами към  1бр. китайско зеле(предварително осолено и изплакнато) слгам 2,3 моркова, 2,3 круши(средна големина), 1,2 зелени ябълки, 1 връзка зелен лук,(не винаги), около 5см настърган пресен джинджифил, 4,5 скилидки смачкан чесън(тук тотално се различава от оригинала, но не харесвам миризмата му после) и в зависимост кой колко лютиво обича-1,2 супени лъжици паста годжуджанг(поръчвам я от Алексфиш) и толкова мед.Оставям да престои една нощ и после в хладилника.

  • Like 2
  • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Забелязах, се слага и 1/2 чашка брашно от лепкав ориз, а аз го правя без соев сос и вместо с ряпа с алабаш но и малко морков! може да ферментира и повече и става още по-вкусно. Най -любимото ми нещо са палачинки с Кимчи: Те се правят така - взима се соса от кимчито и по-желание малко дребно нарязано кимчи и се добавя брашно и вода , след това се пържи като обикновена палачинка. Става много вкусно!

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...