Jump to content

Кимчи

130 members have voted

1. 1. Бихте ли сготвили Кимчи

2. 2. Изглежда ли вкусно на пръв поглед

• Изглежда много вкусно
    • Не ми допада
    • Става
    • Изглежда Фантастично
    • Изглежда ужасно

Recommended Posts

Досега три пъти се пробвах , не става и не става , всичко друго ми се получава от корейската кухня ( което съм пробвала, дори си имаме ден в месеца само за корейски вкуснотийки ) особено кимбапа ...

1001638_527549293978126_725175599_n.jpg

Здравейте на всички сладури и сладурковци  ( : 

Tова е първият ми коментар хехехе...  не че някой го интересува, ама аз да си го кажа ( :  от много време само влизам и се радвам на сайта (много хубав сайт), но така и не се бях регистрирала. Та... Днес поправих тази моя грешка. Браво на сладурите (и сладураните), които работят по сайта! Само напред!!! 

Та... (хегем)... по темата с кимчито!

Постоянно гледам в корейските драми и филми как ядат блажено и хрупат като зайчета.... думи нямам!  А да не говоря колко много обичам люто (веднъж бях толкова прекалила с лютото, че се наложи да отида на лекар).

Ужасно много ми се искаше да опитам и аз кимчи. Та днес ме ухапа коня и се заех. Отне ми половин ден да разгледам рецепти и клипове(исках да посъбера опит с гледане :D ) и още толкова за приготвянето. 

Та... ето какво измъдрих и синтезирах като рецептата

- 2 бр китайско зеле (средна големина) 

- 250-300 мл студена вода

- 8 зелени люти чушлета

- 2 връзки зелен лук

- 1 бр кромид лук (или с други думи- стар лук) 

- 1/2 ч ч оризово брашно

- 1/2 ч ч захар

- 10 с л соев сос 

- 3 скилидки чесън

- 3 моркова (средна големина)

- 400 гр китайска бяла ряпа (1 1/2  бр голяма ряпа)

- 1 ч ч сладък пипер на прах

- 1 ч ч лют пипер на прах

- 1 ч ч чили на прах 

Нарязах зелето на 4 части и между всеки слой посолих. Накиснах зелето в подсолена вода и престоя 4-5 часа

Студената вода разбърках с оризовото брашно и го сложих на котлона да се сгъсти. Трябва да се бърка непрестанно, за да не загори на дъното. Когато се сгъсти полученият сос добавих и захарта и го оставих да се охлажда на студена водна баня. 

Нарязох морковите и ряпата на лентички, а зеленият лук накълцах на по 2см. Смесих ги в една купа. 

Нарязох на едри парчета зелената чушка и стария лик. Сложих ги в блендера (може и с пасатора) заедно с чесъна и получих паста (очите ми се сълзиха от това, колко е силна пастата :D )
В охладеният сос (от оризово брашно) добавих сладкия и лютият пипер и чилито. Добавих пастата от блендера и накрая купата със зеленчуците и соевият сос.

Отцедих зелето и промих 3 пъти с чешмяна вода. Отцедих го . После нарязох всяко парче на две надлъжно и после напречно на още 3 части. Размесих кимчито с полученият сос и затворих в пластмасово кутии. Оставих го да престои на топло за през нощта.  

Понеже го правих днес, все още не е ферментирало, но го опитах прясно и много ми хареса 
Надявам се моята рецепта да помогне на някого, но както споменах по горе- това е моя интерпретация на всичко що прочетох и видях (включително и тук) 

Fighting!!! 

• Like 3

Здравейте на всички сладури и сладурковци  ( : 

Tова е първият ми коментар хехехе...  не че някой го интересува, ама аз да си го кажа ( :  от много време само влизам и се радвам на сайта (много хубав сайт), но така и не се бях регистрирала. Та... Днес поправих тази моя грешка. Браво на сладурите (и сладураните), които работят по сайта! Само напред!!! 

Та... (хегем)... по темата с кимчито!

.................

Понеже го правих днес, все още не е ферментирало, но го опитах прясно и много ми хареса 

Надявам се моята рецепта да помогне на някого, но както споменах по горе- това е моя интерпретация на всичко що прочетох и видях (включително и тук) 

Fighting!!!

Здравей adasa ! Добре дошла сред нас. С голямо удоволствие прочетох коментара ти. Мисля,че това което си сътворила звучи доста вкусно. Аз също съм правила опити с кимчи и долу горе се получава. Само дето никога не съм намирала оризово брашно.

Та да питам от къде си го набавяш. :asian:

Успех и с другите опити :):yes:

Здравей adasa ! Добре дошла сред нас. С голямо удоволствие прочетох коментара ти. Мисля,че това което си сътворила звучи доста вкусно. Аз също съм правила опити с кимчи и долу горе се получава. Само дето никога не съм намирала оризово брашно.

Та да питам от къде си го набавяш. :asian:

Успех и с другите опити :):yes:

Здрасти, magikamegi ( : 

Радвам се, че ти звучи вкусно. Днес дадох на няколко човечета от различна националност да опитат и на всички им хареса. Казват, че било ЛЮТИЧКО :D

Аз също съм правила други корейски ястия и най-много ми хареса кимбапа за сега. А оризовото брашно го купих да си направя домашно приготвени garaeddeok за Ddeokbokki, но така и не ми остава време.  :28558:

Къде ли го намерих това оризово брашно? :mellow:  А! ДА! Сетих се  :icon_sunny:  бях в Пикадили (Варна или Бургас... май Бургас беше). Отидох до секцията със шантави историйки. Имаше всякакви всякости, че и неща, които не бях чувала за моите скромни 20 г ходене по земята. Та там намерих. Нямаше написано на китайски или друг непознати езици и след това налепена бележчинчица със ситен шрифт на български. Производителя си е български и е локализиран във Варна (сега видях на опаковката). Но дори и да няма възможност да си го купиш може да си го поръчаш онлайн ТУК (сега го намерих, надявам се да ти е от полза ( : 

Fighting!!!

Здрасти, magikamegi ( : 

Радвам се, че ти звучи вкусно. Днес дадох на няколко човечета от различна националност да опитат и на всички им хареса. Казват, че било ЛЮТИЧКО :D

Аз също съм правила други корейски ястия и най-много ми хареса кимбапа за сега. А оризовото брашно го купих да си направя домашно приготвени garaeddeok за Ddeokbokki, но така и не ми остава време.  :28558:

Къде ли го намерих това оризово брашно? :mellow:  А! ДА! Сетих се  :icon_sunny:  бях в Пикадили (Варна или Бургас... май Бургас беше). Отидох до секцията със шантави историйки. Имаше всякакви всякости, че и неща, които не бях чувала за моите скромни 20 г ходене по земята. Та там намерих. Нямаше написано на китайски или друг непознати езици и след това налепена бележчинчица със ситен шрифт на български. Производителя си е български и е локализиран във Варна (сега видях на опаковката). Но дори и да няма възможност да си го купиш може да си го поръчаш онлайн ТУК (сега го намерих, надявам се да ти е от полза ( : 

Fighting!!!

Определено ми помогна  :thanks:  и сега ще си го намеря в Бургас :)

Fighting и от мен :es:

Здравейте,

Аз съм живял и учил в Южна Корея повече от 3 години...радващо е,че вече има доста продукти за повечето ястия,въпреки че все още някой не мога да ги намеря....относно кимчи-то аз мога да споделя,че го приготвям и ми се получава дори по-вкусно от колкото в Корея :) Мога да ви кажа,че зелето не е необходимо да стои с часове в солта,тъй като корейците не консумират въобще сол и постоянно всичко им се струва солено.....лично по мои наблюдения докато сме правили кимчи в Корея,тъй като съм живял в корейско семейство,зелето стои в солта докато се приготви соса и след това 3 пъти обилно се прецежда със студена вода!Всички рецепти с кимчи ми се получават успешно.....Токкбоги обаче ми е предизвикателството,както и Камджа Танг.....смятам,че ще се справя обаче:)))

• Upvote 1

Човече leedongju ти си безценен, защото можеш да ни даваш рецепти за корейски манджи. Това да си живял в корейско семейство те прави актуален консултант по азиатски бит и култура. Ние тук сме просто любители и екскурзианти /в най-добрия случай/, затова появявай се по-често тук. Разказвай ни за оня свят и ще сме ти супер благодарни. И понеже, тук е кимчи територия, я напиши съставките на соса, че да си спретнем едно автентично кимчи тук на българска територия. Между другото, ако на нашето кисело зеле сложим люто, чесън и джинжифил, дали няма да се получи българско кимчи.

В София в единия магазин "Берьозка" ме изгледаха доста учудено, когато питах за кимчи миналата седмица. Някой да знае в кой точно магазин ги има кутиите с кимчито?  :28558:

Мен са ме гледали като изкопаемо в три "Берьозки" в София и тоя в Русе, та се присъединявам и аз към молбата. :28558: Или ако може снимчица, цени, нещо да споделите...

Аз съм си го купувала оризово брашно от щанд със диетични и диабетични храни на местна верига хранителни магазини /от Плевен съм/, но точно преди няколко дни видях, че вече има и в Кауфланд. Надявам се да съм била полезна!

Мен са ме гледали като изкопаемо в три "Берьозки" в София и тоя в Русе, та се присъединявам и аз към молбата. :28558: Или ако може снимчица, цени, нещо да споделите...

В магазина "Берьозки" в жк Младост 2 съм виждала кимчи, но повече ми наподобяваше нашата зелева туршия защото нямаше и грам червен пипер.

On 11/8/2014 at 8:36 PM, Amanda222 said:

В София в единия магазин "Берьозка" ме изгледаха доста учудено, когато питах за кимчи миналата седмица. Някой да знае в кой точно магазин ги има кутиите с кимчито?  :28558:

Малко съживявам темата, дали пловдивчани са открили кимчи тук в Пловдив? Преди месеци имаше едни микроскопички бурканчета в Лидл, но те клоняха към размера на мускалчета с розово малсо.

Здравейте,веднъж в веригите на Лидл си бях купила това бурканче с Кумчи.Там има доста азиатска кухня,основно кутий с нудли.Да не би да е това бурканче:D

cqs1586957231t.jpg

Аз си купих такова малко бурканче преди около месец два от Фантастико(от щанда за азиатски продукти)Цената му обаче беше доста солена-над 5лв.Аз по принцип си правя редовно и винаги имам в хладилника. Това го купих за да сравня вкуса с моето. Пробвала съм всякакви варианти и почти винаги се получава. Понеже в последно време няма на пазара китайско зеле, го направих с айсберг и се получи добре.

Преди 2 часа, mari227 написа:

Аз по принцип си правя редовно и винаги имам в хладилника.

Понеже в последно време няма на пазара китайско зеле, го направих с айсберг и се получи добре.

Ще споделиш ли с нас рецептите? :)

Ами към  1бр. китайско зеле(предварително осолено и изплакнато) слгам 2,3 моркова, 2,3 круши(средна големина), 1,2 зелени ябълки, 1 връзка зелен лук,(не винаги), около 5см настърган пресен джинджифил, 4,5 скилидки смачкан чесън(тук тотално се различава от оригинала, но не харесвам миризмата му после) и в зависимост кой колко лютиво обича-1,2 супени лъжици паста годжуджанг(поръчвам я от Алексфиш) и толкова мед.Оставям да престои една нощ и после в хладилника.

• Like 2
  • Thanks 3

Забелязах, се слага и 1/2 чашка брашно от лепкав ориз, а аз го правя без соев сос и вместо с ряпа с алабаш но и малко морков! може да ферментира и повече и става още по-вкусно. Най -любимото ми нещо са палачинки с Кимчи: Те се правят така - взима се соса от кимчито и по-желание малко дребно нарязано кимчи и се добавя брашно и вода , след това се пържи като обикновена палачинка. Става много вкусно!

• Like 2
  • Thanks 1