Jump to content

  

121 members have voted

  1. 1. Бихте ли сготвили Кимчи

  2. 2. Изглежда ли вкусно на пръв поглед

    • Изглежда много вкусно
    • Не ми допада
    • Става
    • Изглежда Фантастично
    • Изглежда ужасно


Recommended Posts

Кимчи

Кимчи (среща се и като ким чи) е много известна корейска туршия (по-скоро салата).

Умерено люта, хрупкава, вкусна и определено върви с всичко, включително и с блини

 

За 10 порции:

1 китайска зелка

1 връзка зелен лук

2 големи скилидки чесън

1 люта зелена чушка

1 люта червена чушка

пресен джинджифил (около 4 см) - сложих 2 см и беше напълно достатъчно

5 с. л. соев сос

5 с. л. оризов оцет

2 с. л. захар

2 с. л. червен пипер

0,5 ч. л. натриев глутаминат (може да се пропусне)

3 с. л. сол (определено трябва по-малко, защото соевият сос е доста солен)

 

1. Отстраняват се горните листа на китайското зеле. Зелката се разрязва по дължина на четири и след това напряко на парченца по 1 см. Нарязаното зеле се слага в дълбок съд, поръсва се със сол без да се претрива и се покрива с фолио или капак.

2. След 24 часа зелето се разбърква с ръцем ако се е отделил сок от зелето, той се излива.

3. Зеленят лук се измива и нарязва наситно, чесънът също. Лютите чушки се цепват наполовина, отстраняват се семките, дръжките и вътрешните им ципи и се нарязват наситно. Джинджифилът се обелва и се настъргва на ситно ренде.

Всичко това се смесва и добавя към зелето.

4. Смесват се соевият сос и оризовият оцет (би могло да се използва китайски кафяв), захарта, червеният пипер, натр. глутаминат и малко вода. Всичко това се изсипва в зелето.

Салатата се разбърква и се нарежда плътно, но без много да се мачка (за да остане хрупкава) в голям буркан или друг съд.

Ако зелето не е покрито с течност, се добавя малко вода. Съдът се затваря и се държи на хладно 2-3 дена (може да яде и на следващия ден).

9972447.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Браво за темата. :)

 

Малко допълнения - корейците смилат чесъна на паста, така по-равномерно се разпределя в соса. Ако не обичате джинджифил или ако не сте опитвали досега, имайте предвид, че е с много силен вкус и без него кимчито може да ви се стори по-приятно. Аз примерно не съм му чак такъв фен, макар да е много полезен. Другото, което мога да дам като препоръка е за пипера - за тези от вас, които живеят в София, в арабските магазинчета на Женския пазар продават мисля че беше сирийски по произход лют пипер. Според корейците той най се доближава до техния като вкус. Ако не обичате люто, може да сложите нормален пипер и да пропуснете чушката, но помнете, че в малки количества лютото е много полезно. Особено зимно време две хапки кимчи отпушват носове всякакви. :D

 

И друго - по-вкусно става, ако към соса добавите морков и японска ряпа, нарязани на ситно. Ако оставите зелките само разделени на 4, разнасяте соса върху всяко листо поотделно, да не остават неовкусени листа. Самото зеле няма нужда да стои толкова много със солта, защото листата му може да се разкашкат, а идеята е да е хрупкаво. Няколко часа са достатъчни. Съставките за самия сос се смесват всичките накуп и е хубаво малко да престоят. Примерно, правите соса, осолявате зелето и оставяте и двете да престоят и след няколко часа изплаквате зелето и овкусявате. Може да се яде и веднага.

 

Абе, малко объркано стана, но дано се разбира. :)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Според моите скромни познания, след като се осоли зелето не е нужно да седи повече от 12 часа. Ако е нарязано на по-ситно, а не на 1/2 или 1/4 зелка е достатъчно и 4-5 часа. След това зелето се мие 3-4 пъти.

 

speedy86 е права, с моркови става много вкусно. Ако държите на по-традиционният вкус обаче ги пропуснете.

 

Другото което не видях - Обикновенно за пастата се ползва оризова каша.

 

Соевият сос е новост за мен... Принципно се слага рибен сос. ( Ако може да ми кажеш от къде е рецептата със соев сос ще съм ти благодарна )

Корейците в различните части добавят различни неща... много често различни видове морски продукти.

 

Искам да отбележа, че освен кимчито със китайска зелка или много други видове... ( може би повече от 200 ). Някои от тях нито са люти, нито солени.

Share this post


Link to post
Share on other sites

krisBG

Taзи рецепта съм я видяла от интернет и съм добавила съставки от книга с Корейски и Японски ястия.

Share this post


Link to post
Share on other sites

anna_sima1 ще съм ти изключително благодарна, ако ми дадеш линк към сайта. Много се заинтригувах от тази рецепта със соев сос.

Определено не е традиционна и ми е интересно как точно протича фермантацията в този случай.

 

Благодаря ти предварително.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Днес попаднах на 2 рецепти за кимчи, едната е по-дълга и за ентусиасти, а другата е по-лесна. И това всичко, защото видях Song Eun Chae в "Sorry, I love you" как прави кимчи от ряпа. :lol: Всъщност направо ще ви дам линк към сайта с рецептите /български е/, защото не са мои авторски или мой личен превод. :)цък

Share this post


Link to post
Share on other sites

А искам само да попитам японска ряпа може ли да се намери в БГ ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

А аз искам да питам каква е разликата между китайската и българската зелка? :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Японска ряпа се намира без проблем, особено по големите вериги магазини. При това е евтина.

 

Разликата е във формата на зелката и по-фините листа на китайското зеле. На вкус са еднакви.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Начинът, по който изглеждат :).

 

cabbage-juice-ulcers.jpg

 

Chinese-Cabbage.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Преди време и аз търсих много рецепти за Кимчи,това което намерих го побългарих.Кимчито което се получи на мен ми хареса. Зелката се разрязва,осолява и престоява аз я оставих 12ч.Тя си пуска вода и поомекава.В тази отделената вода добавих джинджифил на прах настъргах лук, чесън,китайска ряпа,червен пипер, но сладък аз не обичам люто и затова.Добавих и по една лъжичка сол и захар.Не помня дали сложих оцет и соев сос,но ако съм сложила е било съвсем малко. В тази паста която ми се получи потопих парчетата поомекнала зелка.ЕТО В ТОЗИ МОМЕНТ СЕ ПОЧУВСТВАХ КАТО В КОРЕЙСКИ СЕРИАЛ.Пастата е чевена и цапа може да си сложите ръкавици :) Като омажете добре зелката я слагате в кутия или буркан който стои поне 8ч на стайна температура,капачката не се затваря плътно.След това се прибира в хладиник .Става за консумация с всичко,на мен лично ми хареса повече дори от нашите трушии.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ами аз гледах също рецептата на една корейка в youtube и там тя го държа зелето осолено около 2 часа... след това го обърна и така още 2 часа и после го изплакна, но направи и някакъв много странен сос с оризово брашно, вода и захар... аз нямам такова, а нямам и ряпа, затова ще карам без тях :D пък да видим какво ще излезе !

Share this post


Link to post
Share on other sites

И аз се пробвах и мисля, че се получи. На когото и да предложех, всички се оплакваха от миризмата на чесън (а аз сложих много) и лютия вкус.

 

NRemG.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Направих кимчи и аз,но нещо не съм доволна.Мисля,че нещо не съм направила както трябва.Направих го по първата рецепта с соев сос и добавих вода да се покрие зелето и стана много воднисто.Не виждам в моето кимче такава по гъстичка кашичка каквато изглежда на снимките и по филмите.Моля ако някой е правил да обясни по подробно начина и съставките и как да избегна това разводняване.Не ми стана ясно като се изцеди водата от зелето когато е било осолено дали да се изхвърли или да се добави и след като зелето се мие дали се добавя още сол в соса .

Благодаря предварително на всички :) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

За 10 порции:

1 китайска зелка

1 връзка зелен лук

2 големи скилидки чесън

1 люта зелена чушка

1 люта червена чушка

пресен джинджифил (около 4 см) - сложих 2 см и беше напълно достатъчно

5 с. л. соев сос

5 с. л. оризов оцет

2 с. л. захар

2 с. л. червен пипер

0,5 ч. л. натриев глутаминат (може да се пропусне)

3 с. л. сол (определено трябва по-малко, защото соевият сос е доста солен)

 

1. Отстраняват се горните листа на китайското зеле. Зелката се разрязва по дължина на четири и след това напряко на парченца по 1 см. Нарязаното зеле се слага в дълбок съд, поръсва се със сол без да се претрива и се покрива с фолио или капак.

2. След 24 часа зелето се разбърква с ръцем ако се е отделил сок от зелето, той се излива.

3. Зеленят лук се измива и нарязва наситно, чесънът също. Лютите чушки се цепват наполовина, отстраняват се семките, дръжките и вътрешните им ципи и се нарязват наситно. Джинджифилът се обелва и се настъргва на ситно ренде.

Всичко това се смесва и добавя към зелето.

4. Смесват се соевият сос и оризовият оцет (би могло да се използва китайски кафяв), захарта, червеният пипер, натр. глутаминат и малко вода. Всичко това се изсипва в зелето.

Салатата се разбърква и се нарежда плътно, но без много да се мачка (за да остане хрупкава) в голям буркан или друг съд.

Ако зелето не е покрито с течност, се добавя малко вода. Съдът се затваря и се държи на хладно 2-3 дена (може да яде и на следващия ден).

Тази рецепта е от тук, от същия форум. за да е по-лесно я копнах направо :D

Здравей Соня, и добре дошла в Източния дух.Много е хубаво,че все повече хора се присъединяват в това прекрасно място за отдих и развлечения.

Моля би ли публикувала рецептата си за кимчи в Азиатска кухня,че нещо не съм доволна от това което сътворих

Желая ти много приятни часове :D :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Пробвах и аз рецептата :) Това, което се получи ми хареса. Зелето стана приятно хрупкаво, Даже и приятелите ми го харесаха, а те не си падат по такива чуждестранни ястия :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Преди време бях направил кимчи, ама не беше нищо особено. Сложих китайско зеле,морков и малки парченца маруля, и към него добавих няколко лъжици червен пипер.Оставих го да ферментира 3-4 дена и после миришеше ужасно. Ако някой знае къде ми е грешката моля да отговори, защото имам намерения да го направа наново!  :up:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Щом смърди, си на прав път. Въпросът не е само в червения пипиер , слага се и соев сос, чесън, ряпа... Просто избери рецепта и по нея, с 2-3 опита ще успееш

Но пак ще смърди много.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...