anna_sima1 Posted November 11, 2011 Share Posted November 11, 2011 Кимчи Кимчи (среща се и като ким чи) е много известна корейска туршия (по-скоро салата). Умерено люта, хрупкава, вкусна и определено върви с всичко, включително и с блини За 10 порции: 1 китайска зелка 1 връзка зелен лук 2 големи скилидки чесън 1 люта зелена чушка 1 люта червена чушка пресен джинджифил (около 4 см) - сложих 2 см и беше напълно достатъчно 5 с. л. соев сос 5 с. л. оризов оцет 2 с. л. захар 2 с. л. червен пипер 0,5 ч. л. натриев глутаминат (може да се пропусне) 3 с. л. сол (определено трябва по-малко, защото соевият сос е доста солен) 1. Отстраняват се горните листа на китайското зеле. Зелката се разрязва по дължина на четири и след това напряко на парченца по 1 см. Нарязаното зеле се слага в дълбок съд, поръсва се със сол без да се претрива и се покрива с фолио или капак. 2. След 24 часа зелето се разбърква с ръцем ако се е отделил сок от зелето, той се излива. 3. Зеленят лук се измива и нарязва наситно, чесънът също. Лютите чушки се цепват наполовина, отстраняват се семките, дръжките и вътрешните им ципи и се нарязват наситно. Джинджифилът се обелва и се настъргва на ситно ренде. Всичко това се смесва и добавя към зелето. 4. Смесват се соевият сос и оризовият оцет (би могло да се използва китайски кафяв), захарта, червеният пипер, натр. глутаминат и малко вода. Всичко това се изсипва в зелето. Салатата се разбърква и се нарежда плътно, но без много да се мачка (за да остане хрупкава) в голям буркан или друг съд. Ако зелето не е покрито с течност, се добавя малко вода. Съдът се затваря и се държи на хладно 2-3 дена (може да яде и на следващия ден). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
speedy86 Posted November 11, 2011 Share Posted November 11, 2011 Браво за темата. Малко допълнения - корейците смилат чесъна на паста, така по-равномерно се разпределя в соса. Ако не обичате джинджифил или ако не сте опитвали досега, имайте предвид, че е с много силен вкус и без него кимчито може да ви се стори по-приятно. Аз примерно не съм му чак такъв фен, макар да е много полезен. Другото, което мога да дам като препоръка е за пипера - за тези от вас, които живеят в София, в арабските магазинчета на Женския пазар продават мисля че беше сирийски по произход лют пипер. Според корейците той най се доближава до техния като вкус. Ако не обичате люто, може да сложите нормален пипер и да пропуснете чушката, но помнете, че в малки количества лютото е много полезно. Особено зимно време две хапки кимчи отпушват носове всякакви. И друго - по-вкусно става, ако към соса добавите морков и японска ряпа, нарязани на ситно. Ако оставите зелките само разделени на 4, разнасяте соса върху всяко листо поотделно, да не остават неовкусени листа. Самото зеле няма нужда да стои толкова много със солта, защото листата му може да се разкашкат, а идеята е да е хрупкаво. Няколко часа са достатъчни. Съставките за самия сос се смесват всичките накуп и е хубаво малко да престоят. Примерно, правите соса, осолявате зелето и оставяте и двете да престоят и след няколко часа изплаквате зелето и овкусявате. Може да се яде и веднага. Абе, малко объркано стана, но дано се разбира. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KrisBG Posted December 5, 2011 Share Posted December 5, 2011 Според моите скромни познания, след като се осоли зелето не е нужно да седи повече от 12 часа. Ако е нарязано на по-ситно, а не на 1/2 или 1/4 зелка е достатъчно и 4-5 часа. След това зелето се мие 3-4 пъти. speedy86 е права, с моркови става много вкусно. Ако държите на по-традиционният вкус обаче ги пропуснете. Другото което не видях - Обикновенно за пастата се ползва оризова каша. Соевият сос е новост за мен... Принципно се слага рибен сос. ( Ако може да ми кажеш от къде е рецептата със соев сос ще съм ти благодарна ) Корейците в различните части добавят различни неща... много често различни видове морски продукти. Искам да отбележа, че освен кимчито със китайска зелка или много други видове... ( може би повече от 200 ). Някои от тях нито са люти, нито солени. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anna_sima1 Posted December 5, 2011 Author Share Posted December 5, 2011 krisBG Taзи рецепта съм я видяла от интернет и съм добавила съставки от книга с Корейски и Японски ястия. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KrisBG Posted December 14, 2011 Share Posted December 14, 2011 anna_sima1 ще съм ти изключително благодарна, ако ми дадеш линк към сайта. Много се заинтригувах от тази рецепта със соев сос. Определено не е традиционна и ми е интересно как точно протича фермантацията в този случай. Благодаря ти предварително. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deninda Posted December 18, 2011 Share Posted December 18, 2011 Днес попаднах на 2 рецепти за кимчи, едната е по-дълга и за ентусиасти, а другата е по-лесна. И това всичко, защото видях Song Eun Chae в "Sorry, I love you" как прави кимчи от ряпа. Всъщност направо ще ви дам линк към сайта с рецептите /български е/, защото не са мои авторски или мой личен превод. цък Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kim Ti Na Posted January 21, 2012 Share Posted January 21, 2012 А искам само да попитам японска ряпа може ли да се намери в БГ ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Razzormaw Posted January 21, 2012 Share Posted January 21, 2012 А аз искам да питам каква е разликата между китайската и българската зелка? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
speedy86 Posted January 21, 2012 Share Posted January 21, 2012 Японска ряпа се намира без проблем, особено по големите вериги магазини. При това е евтина. Разликата е във формата на зелката и по-фините листа на китайското зеле. На вкус са еднакви. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
parab Posted January 21, 2012 Share Posted January 21, 2012 Начинът, по който изглеждат . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deni055094 Posted April 1, 2012 Share Posted April 1, 2012 Преди време и аз търсих много рецепти за Кимчи,това което намерих го побългарих.Кимчито което се получи на мен ми хареса. Зелката се разрязва,осолява и престоява аз я оставих 12ч.Тя си пуска вода и поомекава.В тази отделената вода добавих джинджифил на прах настъргах лук, чесън,китайска ряпа,червен пипер, но сладък аз не обичам люто и затова.Добавих и по една лъжичка сол и захар.Не помня дали сложих оцет и соев сос,но ако съм сложила е било съвсем малко. В тази паста която ми се получи потопих парчетата поомекнала зелка.ЕТО В ТОЗИ МОМЕНТ СЕ ПОЧУВСТВАХ КАТО В КОРЕЙСКИ СЕРИАЛ.Пастата е чевена и цапа може да си сложите ръкавици Като омажете добре зелката я слагате в кутия или буркан който стои поне 8ч на стайна температура,капачката не се затваря плътно.След това се прибира в хладиник .Става за консумация с всичко,на мен лично ми хареса повече дори от нашите трушии. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariah Posted April 11, 2012 Share Posted April 11, 2012 Ами аз гледах също рецептата на една корейка в youtube и там тя го държа зелето осолено около 2 часа... след това го обърна и така още 2 часа и после го изплакна, но направи и някакъв много странен сос с оризово брашно, вода и захар... аз нямам такова, а нямам и ряпа, затова ще карам без тях пък да видим какво ще излезе ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariah Posted May 7, 2012 Share Posted May 7, 2012 Стана страхотно !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdzdz Posted May 14, 2012 Share Posted May 14, 2012 И аз се пробвах и мисля, че се получи. На когото и да предложех, всички се оплакваха от миризмата на чесън (а аз сложих много) и лютия вкус. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
magikamegi Posted October 18, 2012 Share Posted October 18, 2012 Направих кимчи и аз,но нещо не съм доволна.Мисля,че нещо не съм направила както трябва.Направих го по първата рецепта с соев сос и добавих вода да се покрие зелето и стана много воднисто.Не виждам в моето кимче такава по гъстичка кашичка каквато изглежда на снимките и по филмите.Моля ако някой е правил да обясни по подробно начина и съставките и как да избегна това разводняване.Не ми стана ясно като се изцеди водата от зелето когато е било осолено дали да се изхвърли или да се добави и след като зелето се мие дали се добавя още сол в соса . Благодаря предварително на всички :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sonihrisi Posted October 19, 2012 Share Posted October 19, 2012 За 10 порции: 1 китайска зелка 1 връзка зелен лук 2 големи скилидки чесън 1 люта зелена чушка 1 люта червена чушка пресен джинджифил (около 4 см) - сложих 2 см и беше напълно достатъчно 5 с. л. соев сос 5 с. л. оризов оцет 2 с. л. захар 2 с. л. червен пипер 0,5 ч. л. натриев глутаминат (може да се пропусне) 3 с. л. сол (определено трябва по-малко, защото соевият сос е доста солен) 1. Отстраняват се горните листа на китайското зеле. Зелката се разрязва по дължина на четири и след това напряко на парченца по 1 см. Нарязаното зеле се слага в дълбок съд, поръсва се със сол без да се претрива и се покрива с фолио или капак. 2. След 24 часа зелето се разбърква с ръцем ако се е отделил сок от зелето, той се излива. 3. Зеленят лук се измива и нарязва наситно, чесънът също. Лютите чушки се цепват наполовина, отстраняват се семките, дръжките и вътрешните им ципи и се нарязват наситно. Джинджифилът се обелва и се настъргва на ситно ренде. Всичко това се смесва и добавя към зелето. 4. Смесват се соевият сос и оризовият оцет (би могло да се използва китайски кафяв), захарта, червеният пипер, натр. глутаминат и малко вода. Всичко това се изсипва в зелето. Салатата се разбърква и се нарежда плътно, но без много да се мачка (за да остане хрупкава) в голям буркан или друг съд. Ако зелето не е покрито с течност, се добавя малко вода. Съдът се затваря и се държи на хладно 2-3 дена (може да яде и на следващия ден). Тази рецепта е от тук, от същия форум. за да е по-лесно я копнах направо Здравей Соня, и добре дошла в Източния дух.Много е хубаво,че все повече хора се присъединяват в това прекрасно място за отдих и развлечения. Моля би ли публикувала рецептата си за кимчи в Азиатска кухня,че нещо не съм доволна от това което сътворих Желая ти много приятни часове :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vivivan Posted November 23, 2012 Share Posted November 23, 2012 Пробвах и аз рецептата Това, което се получи ми хареса. Зелето стана приятно хрупкаво, Даже и приятелите ми го харесаха, а те не си падат по такива чуждестранни ястия Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djumba Posted October 5, 2013 Share Posted October 5, 2013 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alexn01 Posted December 28, 2013 Share Posted December 28, 2013 Преди време бях направил кимчи, ама не беше нищо особено. Сложих китайско зеле,морков и малки парченца маруля, и към него добавих няколко лъжици червен пипер.Оставих го да ферментира 3-4 дена и после миришеше ужасно. Ако някой знае къде ми е грешката моля да отговори, защото имам намерения да го направа наново! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
speedy86 Posted December 28, 2013 Share Posted December 28, 2013 Щом смърди, си на прав път. Въпросът не е само в червения пипиер , слага се и соев сос, чесън, ряпа... Просто избери рецепта и по нея, с 2-3 опита ще успееш Но пак ще смърди много. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.