Jump to content

Кимбаб


  

84 гласа

  1. 1. Бихте ли сготвили Кимбаб

  2. 2. Изглежда ли Ви вкусно на пръв поглед

    • Изглежда много вкусно
    • Изглежда Фантастично
    • Изглежда Ужасно
      0
    • Изглежда Добре


Recommended Posts

Кимбаб

 

Продукти ( за 4 порции):

За ориза:

ориз 350 грама

вода 420 мл ( за сваряване на ориза)

оризов оцет 5 лъжици ( може и бял оцет, ако нямате оризов)

захар 2 лъжици

сол 1 щипка

За плънката:

гъби 250 грама

захар 1 лъжица

соев сос 50 мл.

яйца 4

захар 1 лъжичка за омлета

сол 1 щипка

растително олио 1 лъжица

прясна риба тон 50 грама ( цяло парче); вместо нея може да се добави каквото и да е месо - пилешко, свинско, телешко, колбаси

нори 1 пакет (6 листа) - сушени водорасли

За подправка ( не е задължително):

соев сос 150 мл.

уасаби 1 лъжица

консервиран джинджифил 30 грама

 

 

Приготвяне:

 

Ориз:

1. Измийте хубаво ориза, като му смените няколко пъти водата, докато се избистри, за да отстраните възможна скорбяла. Оставете го 30 минути в гевгир да се отцеди.

2. Сложете ориза в тенджера с 420 мл. вода и пуснете котлона на силен огън, докато заври. После намалете огъня и го оставете да ври в затворена тенджера около 10 мин.

3. Когато озизът омекне, загасете огъня и го оставете да почине още 10 мин. Сипете го в достатъчно голяма купа.

4. В друга купа смесете оризовия оцет с 2 лъжици захар и щипка сол. Този овкусен оцет се нарича сушизу (яп.)

5. С шпатула или дървена лъжица добавете подправения оцет към ориза. Внимавайте да не счупите или притиснете прекалено силно зърната ориз.

 

Плънка:

6. Нарежете гъбите на резенчета с дебелина 1 см.

7. Сложете гъбите в тенджера с 1 лъжица захар, малко вода и 50 мл. соев сос. Пуснете котлона, за да заври водата, и после намалете на слаб огън и оставете още 5 мин. Отцедете гъбите и ги оставете настрана.

8. В отделна купа разбъркайте с телена бъркалка 2 яйца, 1 лъжичка захар и щипка сол.

9. Загрейте 1 лъжица растително олио в тиган и изсипете една трета от разбитите яйца.

10. Преди омлетът да се запече, го навийте на руло и го оставете в единия край на тигана. В същия тиган сипете още една трета от разбитите яйца.

11. Използвайте като начало първото навито руло и навийте нов пласт омлет върху него. Направете същото и с третата част от сместа, после извадете готовия омлет от тигана. Повторете същата операция и с другите 2 яйца ( като започнете от стъпка 8).

12. Оставете омлета да изстине и го нарежете по дължина на 3-4 ивици. Може да направите и обикновен омлет, възможно най-дулуг, и да го нарежете на тънки ивици.

13. Нарежете месото/колбаса на тънки и дълги резени с дебелина 1 см.

14. Запечете леко на грил или на фурна листата от водорасли нори ( може и да се оставят сурови, просто са леко жилави). Поставете всяка от корите върху малка бамбукова рогозка или кърпа. Лъскавата страна на водораслото нори трябва да бъде надолу.

15. С помощта на лъжица разстелете ориза върху листата от водорасли, като в единия край оставите свободна извица около 3 см. Поставете върху ориза останалите съставки - гъбите, омлета, месото/колбаса. Опитайте се да ги подредите добре.

16. С помощта на рогозката или кърпата започнете да навивате на руло. Вдигнете по-близкият до вас край и го прегънете , притискайки отгоре, като се опитвате да не завиете вътре и замата рогозка.

17. Краят на рулото трябва да остане отдолу. Притиснете отгоре рогозката, за да се получи стегнато руло. Нарежете го на резени с дебелина 1.5 см.

18. Поднесете резенчетата в съд, гарнирани с малко соев сос, уасаби и маринован джинджифил.

Vegetable_Kimbab_on_plate.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Икам само да те питам, каква е тази процедура с яйцата, че не успях да си обясня какво точно се прави?

 

И друго -защо запичаш нори-то, като идеята е именно да е еластично, за да не се разпадне кимбапа?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявам се, ама въпросната процедура с яйцата не е ли за яйчени рола?

 

%EC%82%AC%EB%B3%B8+-IMG_9422.jpg

Ей тук вижте разказ в снимки

а тук на видео:

Знам, че мястото за това не е тук и затова съм го турнала в спойлер.

 

Доколкото съм гледала разни клипчета, точно по този начин се приготвят.

 

А относно кимбапа, правила съм няколко пъти и честно казано вече не спазвам никакви рецепти. Започнах да си го побългарявам: отварям хладилника и каквото ми се изпречи пред погледа и е подходящо за пълнеж. Казвам подходящо, защото веднъж се опитах да сложа филенце от "риба тон в собствен сос". Сигурно е трябвало предварително да поизцедя от "собствения сос" парченцата риба, защото той се разтече през ориза и размекна норито. Голям екшън беше. Ама си изядохме "кимбапа". По приказката на шопа: "Пени се, не пени - пари съм дал, ще го ям!"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичкото му хубаво ама тея сушени водорасли откъде? Бил съм в всякакви супермаркети и големи вериги за продукти като Кауфланд, Лидъл, Била и прочие нали има раздели зеленчуци, месо, риба, плодове и т.н. ама водорасли не съм виждал. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Razzormaw, в Пикадили продават листа "Нори". Ако не си виждал досега, по-добре попитай консултантите, защото има голяма вероятност просто да не ги познаеш. Успех. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Razzormaw , ние си купихме листи от водорасли от супермаркет "Billa",

които е в кв.Надежда, на щанда, където са спагетите, и на всичкото отгоре са около 5 лв.

Има и в "Пикадили", но там са малко по-скъпи.Така,че ако живееш в София,

можеш от там да си ги купиш. :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление съм от северна България, но макар и рядко ходя към София ко не намеря в моя район може да завлека пустите водорасли от там дето викате мисля че се сещам къде е даже съм бил там. Мерси за инфото! :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много благодаря за рецептата- при първа възможност ще се изпробва. ;) Аз имам две рецепти за кимчи, ще прегледам темите и ако не ги видя публикувани, ще ги кача. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Razzormaw В "Carrefour"-ите също ги има на специален щанд, който може да се открие лесно само след консултация със служител.

Да не говорим, че в китайския магазин в София, никога не се изчерпват.

Така че, когато дойдете в София, може да проверите и там (стига да имате достатъчно време да се размотавате в задръствания при придвижването от точка А до точка В) :blink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За корейските рецепти ползвам само един сайт и дадената там рецепта е страхотна. Последния път, когато правих кимбаб, замених зеления лук с наш си праз лук и стана много вкусно. ;) Ето и сайта:

My link

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря, anna_sima1, за рецептата. Скоро мисля да я изпробвам, но с колбас или месо, понеже не бих рискувала със сурова риба, а пушената сьомга не ми се нрави много :)

И аз отдавна правя кимбап, като в началото опитах няколко рецепти и една от тях много ми допадна :) Надявам се, че нямаш нищо против да я добавя в темичката ти...

 

Chamchi kimbap (참치김밥)

 

Продукти за 4 ролца:

1 чаша ориз (около 200 гр.)

2 чаши вода (около 400 мл.)

2 с.л. оризов оцет

1 с.л. захар

1/2 с.л сол

 

4 кори нори

1 по-голяма консерва риба тон (в олио или зехтин)

1 с.л майонеза

1 прясна краставица

1 по-голям червен пипер (колкото по-месест - толкова по-добре)

омлет от 2-3 яйца (по желание)

сусамено масло (ако имате)

 

Приготвяне:

Изсипете солта и захарта в оцета и бъркайте докато се разтворят напълно. Измийте ориза много добре и го изсипете във врящата вода. Когато абсорбира водата, докато все още е горещ, добавете оцета и захлупете тенджерата с капак, Оставете го така около 20 минути. Изцедете рибата много добре от маслото и я разбъркайте с майонезата (може да добавите и малко сол)

Слагате лист нори върху бамбуковата подложка (с гладката страна надолу) и разтилате ориз на 3/4 от листа, като на останалата 1/3 сложете по едно зрънце тук там (за да залепне). Слагате малко от рибата, лентичка краставица, лентичка пипер (по желание и лентичка от омлета) и завивате ролцето. Намазвате го много леко с сусамено олио (ако имате) и го увивате в алуминиево фолио. Сложете го в хладилник за 20-30 минути (да омекне норито) и е готово за хапвяне.

 

Забележки: Препоръчително е да използвате специален ориз за суши, тъй като сварен той е по-лепкав от останалите. Замяната на оцета ще промени вкуса на кимбапа.

Колкото повече плънка слагате, толкова по-вероятно е да се разпаднат ролцата при рязане.

 

Въпреки че излиза малко скъп, вкусът му е ненадминат.

Тези дни ще направя няколко ролца и ще ви покажа как изглежда :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичкото му хубаво ама тея сушени водорасли откъде?

Голяма мъка са тия водорасли - ако не си от София <_< Аз след много перипетии ( в магазините няма, продавачите не са чували за такова чудо, опитват се да ми продадат други неща) че чак и в ресторантите дето правят суши ходих и ги питах да ми продадат едно-две :28558: ма и те не дават :no: е, най-найрая намерих - в МЕТРО :) а сега пък гледам - бамбукова подложка... Да бе да! :lol: чакай да чета внимателно, да не би после да трябва да се реже със самурайски меч :i love this: иначе ще ми е първия опит да правя кимбап, дано не стане голям буламач :blush:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако нямаш бамбукова подложка можеш да потърсиш от дървените подложки за сервиране на чай,кафета и всякакви топли неща. Има ги по магазините за левче навити са на руло обикновено,а може и кърпа,както е описано. Важно е рулото да е стегнато добре,за да не се разпада ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Корейският натурален кимбап, който продават там по улиците, се различава от нашия тук побългарен. На мен ми беше доста по-вкусен. Понеже съм вегетарианка, много бях доволна, че нямаше други работи от рода на кренвирш и риба вътре.

Правила съм преди два пъти (версии със сьомга и само със зеленчуци /моркови, зелен лук, краставици, авокадо и яйца) и се получи, но този там беше нещо различно.

Някой да помогне това жълтичкото вътре наистина ли е ряпа ли всъщност? Предполагам е маринована.

Водорасли корейски си имам и мога да се пробвам на тази версия - с това жълтото вкусно нещо вътре.;)

 

П.П. Жалко, че ни затвориха Пикадили-то, защото имаше идеален ориз за тази цел /дори и доста скъпичък/ и тамошните водорасли бях малко по-добри(;

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сушени водорасли преди 10 минути си купиф от Кауфланд - Овча купел (на щанда точно с храните от света - такос, рамен и т.н (близо до Маги фиксовете)) струваха под 4 лева. Скоро ще се опитам да си сготвя кимбаб за именния ден и ще пиша как го направих, тъй като нещо не открих този оризов оцет, но ще го потърся още малко, може и в Кауфланда да има, ама забравих да попитам... :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ли нещо греша или в ориза за кимбапа не се слага оризов оцет, захар и сол  ( това са съставки за суши , знам го със сигурност от корейци , това е една от разликите между суши и кимбап  , съшо така за японците  това е изискано ястие и се яде с клечки ,соев сос и уасаби  , а при корейците то е обикновено , за обяд в офиса на пикник  и го ядат с ръка ) , ами сусамено олио  и морска сол , дори по желание може да поръсите със сусам когато наредите ориза върху листата ким (водорасли ) който впрочем продават и в кауфланд на доста добра цена ...



Кимбап по рецепта на корейци ( в която можеш да сложиш каквито искаш зеленчици и месо по избор )

 

1 часа ориз по ваш избор

1 и половина вода

листа ким (водорасли)

сусамено олио

сусам

морска сол

яйца за прост омлет

краставица

морков (леко сварен го слагам аз )

шунка (може да я замените с друго или да я махнете )

обикновена ряпа , ако имате моринована още по добре

 

Измивате ориза много добре , слагате в малко вода за около 20 мин., след това го сварявате с 1 1/2 вода (като заври намаляте огъня ) за 15 мин или докато е готов . След като се свари го оставяте с похлупака от горе за още 20 мин . Когато мине това време слагате солта и сусаменото олио по вкус ( аз лично слагам на 1 кафена чаша 2-3 супени лъжици сусамено олио ) . и го оставям още да си почине . През това време правя омлета , които след това нарязвам на ленти , както и останалите продукти (шунката и зеленчуците) . Когато о изтине на бамбуковата рогозка поставам ким листата с лъскавото надолу и с намокрени ръце разстилам ориза като оставям част от ким непокрито  и поръсвам с малко сусам  , подреждам подреждам по едно от всички лентички и завивам ...

 пробвала съм със всякакви зеленчуци , включително и с кайма запърженана с малко соев сос комбинация със леко запържен спанак  и сусам , но става тежко като замените едното е по леко и по вкусно . И така това съм научила от корейка . 

http://youtu.be/KHC6epzzSco намерих и нагледно

1001638_527549293978126_725175599_n.jpg



Благодаря, anna_sima1, за рецептата. Скоро мисля да я изпробвам, но с колбас или месо, понеже не бих рискувала със сурова риба, а пушената сьомга не ми се нрави много smile.gif
И аз отдавна правя кимбап, като в началото опитах няколко рецепти и една от тях много ми допадна smile.gif Надявам се, че нямаш нищо против да я добавя в темичката ти...
 

Chamchi kimbap (참치김밥)

Продукти за 4 ролца:
1 чаша ориз (около 200 гр.)
2 чаши вода (около 400 мл.)
2 с.л. оризов оцет
1 с.л. захар
1/2 с.л сол

4 кори нори
1 по-голяма консерва риба тон (в олио или зехтин)
1 с.л майонеза
1 прясна краставица
1 по-голям червен пипер (колкото по-месест - толкова по-добре)
омлет от 2-3 яйца (по желание)
сусамено масло (ако имате)

Приготвяне:
Изсипете солта и захарта в оцета и бъркайте докато се разтворят напълно. Измийте ориза много добре и го изсипете във врящата вода. Когато абсорбира водата, докато все още е горещ, добавете оцета и захлупете тенджерата с капак, Оставете го така около 20 минути. Изцедете рибата много добре от маслото и я разбъркайте с майонезата (може да добавите и малко сол)
Слагате лист нори върху бамбуковата подложка (с гладката страна надолу) и разтилате ориз на 3/4 от листа, като на останалата 1/3 сложете по едно зрънце тук там (за да залепне). Слагате малко от рибата, лентичка краставица, лентичка пипер (по желание и лентичка от омлета) и завивате ролцето. Намазвате го много леко с сусамено олио (ако имате) и го увивате в алуминиево фолио. Сложете го в хладилник за 20-30 минути (да омекне норито) и е готово за хапвяне.

Забележки: Препоръчително е да използвате специален ориз за суши, тъй като сварен той е по-лепкав от останалите. Замяната на оцета ще промени вкуса на кимбапа.
Колкото повече плънка слагате, толкова по-вероятно е да се разпаднат ролцата при рязане.

Въпреки че излиза малко скъп, вкусът му е ненадминат.
Тези дни ще направя няколко ролца и ще ви покажа как изглежда smile.gif

а на мен това ми е една от рецептите за Ура маки (обърнатото суши ) но без да масля със сусамово илио и да завивам в фолио и омлета , само една консерва риба  тон с малко майонеза и краставица ,но режа от листото 1/3 и постилам навсякъде ориз и обръщам върху фолио , за да не залепне  слагам от плънката с краставицата завивам  .. . овалвам го в черен и бял сусам ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ли нещо греша или в ориза за кимбапа не се слага оризов оцет, захар и сол  ( това са съставки за суши , знам го със сигурност от корейци , това е една от разликите между суши и кимбап  , съшо така за японците  това е изискано ястие и се яде с клечки ,соев сос и уасаби  , а при корейците то е обикновено , за обяд в офиса на пикник  и го ядат с ръка ) , ами сусамено олио  и морска сол , дори по желание може да поръсите със сусам когато наредите ориза върху листата ким (водорасли ) който впрочем продават и в кауфланд на доста добра цена ...

 

Кимбап по рецепта на корейци ( в която можеш да сложиш каквито искаш зеленчици и месо по избор )

 

1 часа ориз по ваш избор

1 и половина вода

листа ким (водорасли)

сусамено олио

сусам

морска сол

яйца за прост омлет

краставица

морков (леко сварен го слагам аз )

шунка (може да я замените с друго или да я махнете )

обикновена ряпа , ако имате моринована още по добре

 

Измивате ориза много добре , слагате в малко вода за около 20 мин., след това го сварявате с 1 1/2 вода (като заври намаляте огъня ) за 15 мин или докато е готов . След като се свари го оставяте с похлупака от горе за още 20 мин . Когато мине това време слагате солта и сусаменото олио по вкус ( аз лично слагам на 1 кафена чаша 2-3 супени лъжици сусамено олио ) . и го оставям още да си почине . През това време правя омлета , които след това нарязвам на ленти , както и останалите продукти (шунката и зеленчуците) . Когато о изтине на бамбуковата рогозка поставам ким листата с лъскавото надолу и с намокрени ръце разстилам ориза като оставям част от ким непокрито  и поръсвам с малко сусам  , подреждам подреждам по едно от всички лентички и завивам ...

 пробвала съм със всякакви зеленчуци , включително и с кайма запърженана с малко соев сос комбинация със леко запържен спанак  и сусам , но става тежко като замените едното е по леко и по вкусно . И така това съм научила от корейка . 

Помня, че го правих за пръв път от някаква рецепта, която взех от първите Корейски есенни вечери, която някъде забутах. Но съм сигурна, че имаше вътре оризов оцет, захар и едра сол. За тази цел още тогава си закупих оризов оцет и то точно корейски. И още тогава ми се получи, даже беше много вкусен. За сусама съм напълно съгласна, слагам си го и аз и се получава.

Последният път, преди Нова година, така и не намерих корейски Нори водорасли, но и с японски се получи. А ориза е най-хубав с оризоварка сварен. Този на Крина за суши.

Само за пустата маринована ряпа никой не дава рецепта((..

Слагайте авокадо на парченца и зелен лук, също се получава супер. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи следващият път ще пробва така , както теб .. качих този начин защото така са ми обяснявали и така съм хапвала ... но и по другият начин ми изглежда вкусно , тъй като обичам и суши с много уасаби :)

 Аз черпя рецепти понякога от тук , ето ти за ряпа 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...