Jump to content

Recommended Posts

xinsrc12.jpg

Days of Being Wild/ Диви Дни (1990)
:imdb:

Жанр: Драма
Страна: Хонконг
Година: 1990
Времетраене: 94 минути

Режисьор: Уон Кар-Уай
Оператор: Кристофър Дойл
В ролите: Leslie Cheung, Maggie Cheung, Andy Lau, Carina Lau, Tony Leung Chiu Wai

Сюжет:
Вторият игрален филм на режисьора Уон Кар-Уай е бляскава мечта за живота в Хонконг през 1960 г. Младеж от шанхайски произход преминава през поредица от краткотрайни приятелства и неангажиращи любовни връзки, като несъзнателно копнее за връзка с майка си, започнала нов живот в Манила. Накрая той заминава за Филипините, където е решен да изживее върховното падение…

Награди и номинации: 5 Хонконгски филмови награди ’91 – за най-добър филм, за режисура, за актьор на Лесли Чеун, за операторско майсторство и за сценография
 

 


720p BluRay и бг субтитри за този релийз.

2CD и бг субтитри Тези не знам дали отговарят

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още един необикновен експеримент на Уон, събиращ на едно място изключителните Лесли, Маги, Карина, Анди, Джаки и Тони. Трябва да благодаря на аржентиския автор, Мануел Пуиг (Heartbreak Tango), за вдъхновението, което е дал на режисьора! Комбинация между артисти, танго, румба, ча-ча, цветове, звуци, сенки, огледални отражения и най-важното - времето, измерващо реалността и илюзията. Всичко това, вплетено в кинематографията на Дойл, прави лентата уникална и неповторима. 

Филм за търсенето на идентичност и собствено място в света. 

Лесли отново прави шеметна роля. Създава убедително апатичен и в същото време магнетичен персонаж. Колко правилно го е казал Алфонс - всичките му действия са подчинени на стремежът към "върховно падение", също като птицата, която не се приземява и лети надолу към самоунищожението. Като се замисля, май станаха множко тези герои на Лесли. Питам се, дали самият той не се е идентифицирал с тях в един момент?!

И още една въпросителна се появи на финала в лицето на Тони Люн.

 

 

Какво беше неговото място в целия филм? Видяхме го само в този единствен, последен кадър. Може би цели да ни подсаже, че той е следващият във веригата, или е свързващо звено с други филми на Уон. Дали не е връзката с In the mood for love и 2046? Това трябва да е. Нима Карвай е планирал до милиметри бъдещите си проекти или още в началото ги е мислел като трилогия?! Гениално!

В интервю Уон споделя, че наистина е готвел продължение на лентата, но понеже тя не се е оказала комерсиален хит, какъвто се е очаквало да бъде с подобен звезден каст, продуцентът не е направил втори филм.

 

* Някои зрители откриват допирни точки между този филм и "Чужденецът" на Камю. Сравняват го и с друг филм - Rebel Without a Cause.

Интервю с Уон, включващо първите му 6 филма.

* Още едно интервю

 

Постерите, гениално предадени в два цвята - ярък и блед:

6b76434a358e5cdf.png23255a1d1c2d1080.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

О-хо, някой си прави маратон на Уай :up: :up:, който в комбинация с Дойл е гениален.

Някакси ми е тъжно в последните няколко години за киното от Хонконг и Китай - гледал съм всички филми на най-добрите им режисьори, при това повечето многократно. Просто последните филми на Кар-уай, Джан Имоу, Питър Чан и т.н. са в най-добрия случай посредствени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Правя голям маратон. Остава ми още за гледане.

Има подобна тенденция. В последните години се забелязва спад при някои режисьори. С Дойл също не е по-розово положението. Да се надяваме, че поне един от двата нови проекта на Уон ще се окаже толкова качествен, колкото старите му неща! Време им е да намерят и млади заместници, да внесат свежа кръв в състава. Така е станало с Уон, когато е започвал. Тогава са правили по 200 филма на година, а и са имали на разположение класни артисти като тези. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е по-розово положението и с класните им актьори, за още по-голямо мое съжаление.

Гледа ли новия на Джон У (Woo), тези дни излезе блу реят на The Crossing и съответно има рипове? Джан Дзъи, Такеши Канеширо и филмът... спрях го около 20-та минута, същото стана и с новия филм на Джан Имоу. Последният филм на Питър Чан с Анди Лау в главната роля също чака за доглеждане, когато имам нерви.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На Джон У още не съм. Ще се пробвам, въпреки коментарите. 

Comming home ли имаш предвид на Имоу? Кой е филмът на Питър с Анди? Чух добри отзиви за този с Джао Уей.

Аз смятам, че им трябват и нови лица - и при актьорите, и при режисьорите. Диви, експресивни фигури, пълни с идеи и експериментаторски дух, за да продължат добрите традиции.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:imdb: 

Объркал съм се, Анди Лау играе в този :click: 

И двата филма засягат една и съща тематика - отвличанията на деца в Китай. Предупреждавам, че са доста тежки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много Ча-ча, много... Плюс атмосфера и особено невидимо усещане.

Да, филмите на Кар-уай се преливат един в друг. Добър е, и даже разполагаме с хубав превод. Който и да е "Мечо пух" , съм му благодарна.

Но този филм, в сравнение с 2046 и "In the mood for love" е малко тягостен.

Не съм съгласна с резюмето, че несъзнателно копнеел а връзка с майка си в Манила. Просто търсеше и той не знаеше какво точно. Искаше да лети... Както в Яворов: "Все туй копнение в духът, все туй скиталчество из път, и с поглед вечно устремен, напред към утрешния ден, без там пристанище да зная..." Не знам от къде му е хрумнало за това с майка му на Алфонс. (За тотално разнищване на едиповия комплекс - справка - последния филм на Ким Ки Док.)

Е, как, Ukio, животът му не беше приземяване, а стремеж към  летене. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е след като най-накрая изгледах този филм, мога да се похваля, че единствения филм на майстрото Каруай, който не съм гледал е всъщност първия му - As Tears Go By.

 

А Days of Being Wild няма да стане любимия ми негов филм, но това не означава, че е слаб или не ми е харесал. Напротив, както във всички негови филми има нещо, което ме привлича много. И това нещо може би е Кристафър Дойл.

 

Начинът по който Каруай разказва и показва историите си е просто неповторим. Който проевява интерес по темата как той така завладяващо прави филмите си, може да потърси видеа в youtube на различни хора, които показват и описват какви методи са използвани. И не са само технически неща. Занимавам се с фотография и може да се каже, че следя из късо всеки един негов филм и всеки един кадър, с надеждата някой ден да мога да разказвам истории като него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...