Jump to content

Recommended Posts

xinsrc12.jpg

Days of Being Wild/ Диви Дни (1990)
:imdb:

Жанр: Драма
Страна: Хонконг
Година: 1990
Времетраене: 94 минути

Режисьор: Уон Кар-Уай
Оператор: Кристофър Дойл
В ролите: Leslie Cheung, Maggie Cheung, Andy Lau, Carina Lau, Tony Leung Chiu Wai

Сюжет:
Вторият игрален филм на режисьора Уон Кар-Уай е бляскава мечта за живота в Хонконг през 1960 г. Младеж от шанхайски произход преминава през поредица от краткотрайни приятелства и неангажиращи любовни връзки, като несъзнателно копнее за връзка с майка си, започнала нов живот в Манила. Накрая той заминава за Филипините, където е решен да изживее върховното падение…

Награди и номинации: 5 Хонконгски филмови награди ’91 – за най-добър филм, за режисура, за актьор на Лесли Чеун, за операторско майсторство и за сценография
 

 


720p BluRay и бг субтитри за този релийз.

2CD и бг субтитри Тези не знам дали отговарят

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Още един необикновен експеримент на Уон, събиращ на едно място изключителните Лесли, Маги, Карина, Анди, Джаки и Тони. Трябва да благодаря на аржентиския автор, Мануел Пуиг (Heartbreak Tango), за вдъхновението, което е дал на режисьора! Комбинация между артисти, танго, румба, ча-ча, цветове, звуци, сенки, огледални отражения и най-важното - времето, измерващо реалността и илюзията. Всичко това, вплетено в кинематографията на Дойл, прави лентата уникална и неповторима. 

Филм за търсенето на идентичност и собствено място в света. 

Лесли отново прави шеметна роля. Създава убедително апатичен и в същото време магнетичен персонаж. Колко правилно го е казал Алфонс - всичките му действия са подчинени на стремежът към "върховно падение", също като птицата, която не се приземява и лети надолу към самоунищожението. Като се замисля, май станаха множко тези герои на Лесли. Питам се, дали самият той не се е идентифицирал с тях в един момент?!

И още една въпросителна се появи на финала в лицето на Тони Люн.

 

 

Какво беше неговото място в целия филм? Видяхме го само в този единствен, последен кадър. Може би цели да ни подсаже, че той е следващият във веригата, или е свързващо звено с други филми на Уон. Дали не е връзката с In the mood for love и 2046? Това трябва да е. Нима Карвай е планирал до милиметри бъдещите си проекти или още в началото ги е мислел като трилогия?! Гениално!

В интервю Уон споделя, че наистина е готвел продължение на лентата, но понеже тя не се е оказала комерсиален хит, какъвто се е очаквало да бъде с подобен звезден каст, продуцентът не е направил втори филм.

 

* Някои зрители откриват допирни точки между този филм и "Чужденецът" на Камю. Сравняват го и с друг филм - Rebel Without a Cause.

Интервю с Уон, включващо първите му 6 филма.

* Още едно интервю

 

Постерите, гениално предадени в два цвята - ярък и блед:

6b76434a358e5cdf.png23255a1d1c2d1080.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

О-хо, някой си прави маратон на Уай :up: :up:, който в комбинация с Дойл е гениален.

Някакси ми е тъжно в последните няколко години за киното от Хонконг и Китай - гледал съм всички филми на най-добрите им режисьори, при това повечето многократно. Просто последните филми на Кар-уай, Джан Имоу, Питър Чан и т.н. са в най-добрия случай посредствени.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Правя голям маратон. Остава ми още за гледане.

Има подобна тенденция. В последните години се забелязва спад при някои режисьори. С Дойл също не е по-розово положението. Да се надяваме, че поне един от двата нови проекта на Уон ще се окаже толкова качествен, колкото старите му неща! Време им е да намерят и млади заместници, да внесат свежа кръв в състава. Така е станало с Уон, когато е започвал. Тогава са правили по 200 филма на година, а и са имали на разположение класни артисти като тези. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не е по-розово положението и с класните им актьори, за още по-голямо мое съжаление.

Гледа ли новия на Джон У (Woo), тези дни излезе блу реят на The Crossing и съответно има рипове? Джан Дзъи, Такеши Канеширо и филмът... спрях го около 20-та минута, същото стана и с новия филм на Джан Имоу. Последният филм на Питър Чан с Анди Лау в главната роля също чака за доглеждане, когато имам нерви.

Share this post


Link to post
Share on other sites

На Джон У още не съм. Ще се пробвам, въпреки коментарите. 

Comming home ли имаш предвид на Имоу? Кой е филмът на Питър с Анди? Чух добри отзиви за този с Джао Уей.

Аз смятам, че им трябват и нови лица - и при актьорите, и при режисьорите. Диви, експресивни фигури, пълни с идеи и експериментаторски дух, за да продължат добрите традиции.

Share this post


Link to post
Share on other sites

:imdb: 

Объркал съм се, Анди Лау играе в този :click: 

И двата филма засягат една и съща тематика - отвличанията на деца в Китай. Предупреждавам, че са доста тежки.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Много Ча-ча, много... Плюс атмосфера и особено невидимо усещане.

Да, филмите на Кар-уай се преливат един в друг. Добър е, и даже разполагаме с хубав превод. Който и да е "Мечо пух" , съм му благодарна.

Но този филм, в сравнение с 2046 и "In the mood for love" е малко тягостен.

Не съм съгласна с резюмето, че несъзнателно копнеел а връзка с майка си в Манила. Просто търсеше и той не знаеше какво точно. Искаше да лети... Както в Яворов: "Все туй копнение в духът, все туй скиталчество из път, и с поглед вечно устремен, напред към утрешния ден, без там пристанище да зная..." Не знам от къде му е хрумнало за това с майка му на Алфонс. (За тотално разнищване на едиповия комплекс - справка - последния филм на Ким Ки Док.)

Е, как, Ukio, животът му не беше приземяване, а стремеж към  летене. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Със сигурност му се искаше да литне и да бъде поне малко щастлив, но той сам си каза, че му е невъзможно.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...