Jump to content

Recommended Posts

spacer.png

Happy Together/ Щастливи заедно (1997)

Режисьор: Уон Кар-Уай
Оператор: Кристофър Дойл
В ролите: Tony Leung Chiu Wai, Leslie Cheung, Chen Chang
Жанр: Драма
Страна: Хонг Конг
Година: 1997
Времетраене: 97 минути
:imdb:

 

Резюме:
Любовната история между двама хомосексуалисти от Хонконг приключва скоро след пристигането им в Аржентина.
Лай получава работа като портиер в един танго-бар в Буенос Айрес и започва да пести, за да си купи билет за връщане. Хо изпълнява сексуални желания за развлечение и за пари, но се връща при Лай, търсейки утешение, когато един от клиентите му го оставя насинен и разкървавен. Лай се сприятелява и някак си черпи емоционална сила от едно тайванче, пътуващо на юг “към края на света”.

 

 

 

 

С английски субтитри :click:

С руски субтитри :click:
С руски субтитри :click: 1CD
 С руски субтитри DVD9
С руски субтитри BDRip 720p

 


Български субтитри  :click:  :click:  :click:  :click:
 

Свали с български субтитри :click:  :click:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз добавих един глас за темата!

Поредният шедьовър на Уон Карвай! Визуално съвършенство! Спиращи дъха кадри! Стил! Танго! Поезия! Мьгьосник е Кристъфър Дойл, особено когато работи с Уон и Пен-ек.
Ех, и Чан се е докоснал до талант като Лесли! Макар и индиректно, играл е в негов филм. Бил е толкова млад.

Радвам се, че Уон е добавил сцените с Чан! Много приятно допълнение към цялата експресивна енергия на двамата главни.

Класа е този филм! Най-доброто в жанра! Какви изпълнения само! Лесли е нечовешки добър. Продължавам да го наблюдавам, да си спомням старите му участия. Не преставам да му се възхищавам и да съжалявам, че сме го изгубили като актьор и като човек. Ако беше жив, Уон със сигурност щеше да направи още много филми с него. Какво присъствие само! Всеки кадър е като изрисуван. Истински изпълва екрана с финес и съвършенство. Неслучайно на Изток са го смятали за икона и с право. 

Доволна съм, че този филм е помогнал много за усъвършенстването на Тони. Има доста интересни подробности около заснемането му. Например, Уон не е казал на Тони, че ще участва в подобен филм и е искал да види как ще се развие, докъде ще стигне. Когато са започнали снимките, му подхвърлил, че ще има гола сцена с Лесли. Тони бил шокиран и казал: "Как да обясня на мама?" Три дни не говорел с никого. Хаха! Обаче колко убедителни са двамата и колко емоционално пресъздават персонажите си! Няма как да не им повярва човек, дори да не е фен на жанра.

Намерих интервю с режисьора и неговите разсъждения по повод този филм. Той казва, че след Fallen angels и Chungking express почувствал, че иска да направи нещо различно. За него Щастливи заедно не е само BL филм, понеже отива отвъд тази тема. Разглежда общочовешки взаимоотношения и ги предава по най-дълбок начин.

Взаимоотношенията между двамата главни герои са сравнени от Карвай със самолет и летище. Лесли е самолетът - той отлита и се приземява постоянно. Тони е летището. Когато Лесли открива, че летището е изчезнало, няма къде да се приземи. Невероятно, как Уон успява безупречно да предаде човешкото отчуждение - вътре в героите, като ги постави в чужда страна, далеч от дома, където подобно чувство се засилва още повече.

Визуалният стил е страшно любопитен. Докато гледах, си спомних Сталкер на Тарковски, понеже и той беше сниман в черно-бяло и цветно. Тук имаме също jump cuts, любимите на Шунджи Иваи. Идеята на Уон е била да създаде студено лято. Действието започва през лятото и според режисьора именно черно-белите кадри придават желаната студенина на обстановката. Освен това, когато в Аржентина е лято, в Хонконг е зима, макар и не толкова сурова. 

Уон споделя, че е имало втора версия на лентата, дълга 3 часа, с мейкинг, включващ отрязани сцени (Уон е изпратил Тони да тренира бокс и е снимал такива кадри, които не са добавени в официалната версия). Изглежда всичко това може да се види само в ДВД-то.

Заглавието също е малко иронично. Взаимоотношенията между героите направо бяха разрушителни, изпепеляващи. Дали бяха щастливи заедно?! Може би - да, може би - не. 

 

- Според някои, филмът е вдъхновен частично от аржентинския писател Мануел Пуиг, автор на "Kiss Of The Spider Woman" , както и на много други романи, разглеждащи подобни въпроси, наподобяващи по структура, емоционално въздействие и стил тази продукция. Видях, че този роман е преведен на български.

 

Ето и наградите, които е взело заглавието. Повечето са международни признания, включително режисьорско отличие от Кан.

* Работно заглавие: Buenos Aires Affair”

 

74e58a60cd3a5d95.jpg

 

d564bd9fab8ac623.jpg

2ba9c140c0c9578a.jpg

f9d35ef85367a5be.jpg

 

 

Пратих заявка за бг постер. Заслужава я, въпреки че не знам как е самият превод.

4fc037fb2bb2e327.png

 

56b2554ba03f07e7.png

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Плюс едно. 

Чудни плакати.

Ех, много ми хареса. Има някои неща на този свят от които наистина струи поезия. Накрая той взе снимката му със себе си в Хонг Конг и по този начин бяха "щастливи заедно". Цветовете, сценографията и визуалните ефекти,  музиката... Това е най-прекрасният филм на Кар-уай, който съм гледала. Не знаех за Лесли Чунг.

08701647b4d3c73e.jpg

035d4b99913fc7e2.jpg

ef3b11bf40813530.jpg

86c8d40dd3d9d8ab.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разочарование за мен !

Филм в стил 50-те години на Европейското кино, което явно се е понравило на снобарите в Кан !

Гледах го заради Лесли Чунг и въпреки наличието на още една филмова икона в лентата не ме впечатлиха!

Тематиката за гей връзките сигурно е шокирала и е била любопитна за китайската публика през 97 год., но май заради това е доста преекспонирана !?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Жалко за разочарованието. И аз съм на мнение, че темата напоследък прекалено се преекспонира (включително от снобарите по всички европейски фестивали). Според мен, Уон е успял умело да излезе отвъд нея. Но всеки усеща нещата по различен начин. Вероятно, ако сега гледам филма отново, ще го видя по под друг ъгъл.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...