Jump to content

Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring (2003)


Recommended Posts

spacer.png


Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring

 

Режисьор: КИМ ГИ ДОК
Участват: О Йон Су, Ким Ги Док, Ким Йон Мин
Държава: Корея, Германия
Година: 2003
Времетраене: 103 мин.



Резюме : "Потопени в невероятната красота на една непокварена идилия, Стария монах и Младия монах живеят като отшелници в спокоен, плаващ храм сред езерото Юсан – единственото място, където се развива действието. Те отмерват времето по невъзмутимия ритъм на сезоните, но дори и в пълната изолация от светските проблеми двамата не успяват да избегнат притегателната сила на житейските страсти и страдания. Под зоркия поглед на Стария монах Младия получава суров урок за естеството на скръбта, когато детинските му игри стават жестоки; после той изпитва на гърба си силата на съблазънта, когато млада жена влиза в затворения му свят – желание, което ще доведе до вманиачаване и убийство. Но след горещината и енергичността на пролетта и лятото идва есента (сезонът на размишленията и поправянето на грешките), а най-накрая и зимата – време на пробуждане и просветление."

 


 

С БЪЛГАРСКИ СУБТИТРИ

С АНГЛИЙСКИ СУБТИТРИ

С РУСКИ СУБТИТРИ И ДУБЛАЖ + OST

OST
 


Невероятен филм на невероятен режисьор!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За този филм не мога да кажа много думи. Не е от тези, които провокират водопад от мисли, а по-скоро водопад от усещания. Някои неща в него са толкова символични, че на мен не ми достигат асоциативно мислене да разбера какво са ...Въпреки това филмът е като една красива безмълвна приказка за живота, смъртта и важните неща, които се случват между тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

толкова много ми го хвалеха, все хубави коментари .. за мен си остана пълна боза.. целият филм се състоеше от 5-6 актъора, които приципно не говорят, а само си "смигат".. като идея са го замислили добре, но никак не ми допадна като цяло.. действието се развиваше изключително бавно и уф.. няма да пиша повече.. не се влияйте много от моето мнение.. на някои от вас със сигурност ще допадне като го прегледате

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

belief следващия филм който гледаш на този режисьор, ще ти хареса повече, защото вече ще знаеш какво да очакваш. Добре дошла в клуба Филмите му, са много не комерсиални и различни. Просто гледаш и се кефиш, хубаво е че все още се пръкват такива филми. Пробвай ако имаш желание Samaria. Там героите са "малко" по-нормални и не толкова асоциални като в повечето му филми. Повече се говори, сюжета е по лек, а и филма е много хубав. За "сезоните" моето мнение се припокрива с това на parab.Символиката във филма е много и трябва да имаш определени познания по будизъм за да разбереш всичко. Това не е толкова важно обаче. Филма е прекрасно заснет и цялото това място е много красиво. Направо имаш чувството че си там и го видиш с очите си

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

да бе.. това беше нещо от типа на ... имало едно време една жаба, една риба и една змия.. и само краставата жаба оживя .. тиририрам .. незнам.. на мен не ми хареса в пълния смисъл на думата.. по скоро се сдухах от него

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

belief, ме амбицира да изгледам филма. Ей такива мнения обичам :lol:

Човек наистина трябва да налучка точното състояние на духа, в което да го изгледа. Още на 15-тата секунда усетих как стоят нещата и че не трябва да очаквам точно динамичен сюжет.

 

Точно в момента, в който ги видях да използват врати, около които няма стени.

 

Към подобни филми човек обикновено си променя отношението и възприятието в зависимост от натрупания опит и с радост бих го изгледала и след 10 години. Хареса ми и ми е тъжно, че не успях да разбера много неща.

 

Някой ще просветли ли мен, невежата, за точната символика на животинчетата? Защото мога само да гадая какво той уби у себе си и какво точно остана. Петелът го свързвам с емоциите на младостта и сексуалната енергия, които той отнесе със себе си, за да дойде спокойствието в лицето на котката. Змията е непрекъснатият цикъл на обновлението. Появи се отново точно преди да дойде момичето, после изплува откъм кладата на стареца и като я видях в дрехата му си помислих - ей сега ще му доведат едно детенце, което ще направи същата дивотия и цикълът ще се завърши изцяло. Историята спокойно би могла да бъде една и съща за старецът, за младежът и за бебето, отново и отново, сякаш са един и същи човек. И още толкова много неща..... Но наистина ми липсват познания по въпроса, за да мога да ги разтълкувам. Пък и това горе са си свободни асоциации под влияние на току-що изгледаният филм.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мм даа, определено си схванала замисълът, но на мен някакси не ме развълнува, сякаш очаквах съвсем различно развитие.. все пак бях споменала,че на някои от вас ще ви допадне, за което се радвам, че не ви е било яд като мен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Рибока и жабока нещо още ми се губят А самият филм си го пуснах точно след един страхотен реван по общи житейски теми, та сигурно ме е хванал в подходящото настроение...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За всеки филми си има време, място и настроение. Наистина ако всички ние го изгледаме след 10 години, ще го възприемеме по съвсем различен начин. Има една страхотна тема във форума на imdb на този филм. Там всякакви хора с различен опит и познания, въртят едни луди теории . Аз ги четох, ама беше отдавна и съм ги позабравил. Вище я ако имате време, на мен ми беше дори по забавно да я чета, от колкото да гледам филма. Или поне си загубих двойно повече време . Общо взето, почти всяко едно нещо има някакво обяснение. От животните които умряха, другите през разлините сезони, вратите, дървото, жената без лицето, змията която заема мястото на стареца.... Дори сигорно с това че само жабата оцеля се има нещо в предвид. Малко е депресиращо в началото като гледаш как детето измъчва животните. Но така е, хората се раждаме без представи за зло и добро в началото . Точно това израстване ми хареса във филма. Как момчето, минава през всичките етапи на живота и се учи от грешките си. Филмчето си е искуство в най-пълната му форма. Като някаква картина, която колкото и да гледаш, все откриваш нещо ново или пък ще ти донесе различни чувства. Все още обаче не съм на нивото да го оценя на пълно. Сигорно това ще стане, като и аз стана на годините на стареца. Всичко става ясно тогава

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би защото знаех, че трябва да очаквам повече от филма, го гледах... с "отворени сетива".

Започвайки с времето - пролет, лято, есен... четирите сезона... кръговрата на живота... детството, младостта, съзряването и старостта...

Замислих се и за факта, че старецът остави момчето само да открие истините за живота... да ги усети, да ги изстрада... а аз като родител винаги съм се стремяла да предпазя (според мен де) детето си да страда... и по-скоро му поднасям нещата наготово, за да не го боли, да го предпазя... замислих се дълбоко дали е правилно, но поне съм го правила с добро сърце... въпреки, че опарването и изстрадването на истината май е най-добрият самоучител... понякога :)

 

Поровчих се насам-натам, заинтригувана какво символизират петелът, котката и змията... и попаднах на доста интересни нещица :bounce:

 

Примерно, знаете ли че: с изключение на два малки участъка, завъртени на 180 градуса, човешката хромозома 11 е напълно идентична с котешката хромозома Д1, демек излиза, че човекът и котката... са брат'чеди... :rofl::rofl: (Чичко Гугъл ми ликна инфото, не съм учен, да кажа вЕрно ли е ... или да :P )

В Китай котката е смятана за носител на доброто, а в Древния Египет тя е издигана на пиедестал.

В будисткият свят обаче до ден днешен не могат да простят на котките и змиите, че единствено те не се трогват от смъртта на Буда... :scratch:

Освен това и в будизма, и в Кабалата котката се свързва със змията, греха и злоупотребата със земните блага. Японците също недолюбват котките. Те ги смятат за лошо предназнаменование и им приписват способността "да убиват" или "подтикват към убийства", за да приемат облика на убития... Християнстово... е тема на друг разговор... друг път ще Ви разкажа за него и възприятията му.

Едно от схващанията за змията е за "регенерация и възраждане" или като "мъдрост, знание"

В хиндуизма и будизма се говори за свещения петел; символизира будност, мъжественост, плодовитост, енергия, притежава силата да гони силите на мрака, като е способен да се противопостави на нечистите сили. Във филма го оприличих на "символ на пробуждането и съзряването", макар и болезнено "...ще ти тежи смъртта им в сърцето ти повече, от вързания камък на гърба ти..."

 

Оффф, стана дългичко... айде стига толкоз... :teddy:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много хубав филм, много ми хареса ! Мястото където е сниман филма е много красиво особенно с тази пагода в езерото или пък река беше ...не помня точно ... но е много поучителен филм

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този филм е най-смисления,най-красивия,който съм гледала досега...Гледането му за мен беше едно ново изживяване..

Толкова много неща изпитвам след като го изгледах,толкова много неща искам да кажа,но немога просто ..това с думи не става...!

ПОчвам и аз като Ким Ки ДУк да се осланям повече на мълчанието.. :green:

И въпреки всичко някои въпроси просто ме глождят отвътре:

 

Имаше много дълбока символика в почти целия филм..Коя беше жената без лице?? Предполагаше ли се,че трябва да се разбере това..?? Въпреки по-горните ви обяснения за символиката на животните..аз не ги възприемам така нещата и все още се чудя какво означават..??Стареца защо се налепи и той тези по очите,устата и защо се запали,неговата грешка или грях в какво бяха та се самонаказа така?А и самите листове какво означаваха?? Дори самото появяване на Ким Ки ДУк във филма според мен имаше голямо значение..

 

Природата беше изключително красива..Мир за душата и тялото..!Когато го гледах как си върза един камък и продължаваше ли,продължаваше..направо спрях да дишам..Такова самонаказание просто...

Ох улях се ..но преди малко гледах филма и съм още емоционална..!

 

:asian:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поне петела ясно може да се види какво символизира. Точно тогава се появи момичето, за да прелъсти нашето момче. А стареца мисля че се запали, защото беше изпълнил мисията в своя живот. Това има някакъв смисъл в будизма...

 

Kathie ако не си гледала The Isle на Ким Ки Док, задължително си го намери. Действието се развива отново на язовирче и е много красиво.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бррр филмът за мен показва кръговрата в живота на човек ,това му е основната цел. . Естествените действия,философията и мъдростта ,всичко това ни е показано по-доста интересен начин .

Емблематична символика,тясно свързана с будизма и изобщо азиатската философия (Учител-ученик в природата ,доста срещана ситуация в азиатските книги които съм прочел ,свързани до някаква степен с будизма и неговите разклонения).Преди всичко обаче се виждаше психологическият аспект в филмът,осбено с ролята на стареца ,които остави младият си повереник да научи сам истините за живота .

 

 

п.с Едно въпросче;Старецът пишеше с една четка (едни йероглифи) в/у една цепеница ,това някаква дъска за молитви ли е ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам дали някой обърна внимание, но храмчето беше на различно място в езерото всеки път (на различно място в живота). Вратата, през която влизаха външните хора е като гледна точка, на тези, които не са се отказали от светското - т.е. те могат да влязат само от едно масто, само чрез една настройка на ума. Китайските традиционни паркове са устроени на този принцип - там не може да си минаваш от където си искаш - има линия, по която следва да си движиш, рамки през които трябва да погледнеш в определена посока. В определен ред. Нещо като съзерцателно "шоу", което се развива в пространството и времето в строга последователност.

А колкото до темата за методите на възпитание и обучение на децата (и не само на децата): Единствения начин да осъзнаеш/разбереш нещо е чрез личния опит. Т.е., ако ти кажат, че котлона ще те изгори, МОЖЕ и да не го пипнеш, но ако някога си се изгарял СЪС СИГУРНОСТ няма да го пипнеш. Явно в това отношение азиатците наистина знаят как да обучават децата си за живота. Същото срещнах преди няколко години във филма Самсара. Това е тибетски филм, който ми донесаха на едно (две - не помня) опърпано CD. Не знам представлява ли интерес за някого по принцип, но е от същия тип филми като Spring, Summer, Fall, Winter ... and Spring. За съжаление нямам информация нито от къде е свалян, нито режисьор, нито нищо. Но мога само да се опитам да изровя CDто от "личните ми архиви", и необходимата за качване информация през мрежата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А колкото до темата за методите на възпитание и обучение на децата (и не само на децата): Единствения начин да осъзнаеш/разбереш нещо е чрез личния опит. Т.е., ако ти кажат, че котлона ще те изгори, МОЖЕ и да не го пипнеш, но ако някога си се изгарял СЪС СИГУРНОСТ няма да го пипнеш. Явно в това отношение азиатците наистина знаят как да обучават децата си за живота. .

 

Така е ,но в конкретният случай ,лично аз осъждам действията на стареца .Бих казъл ,че то/момчето не познаваше живота освен от гледната точка на будиста и то на много елементарно равнище.Това което направи беше предвидимо ,а правилното решение (поне според мен) беше ,момчето още като малко да бъде оставено във вихарът на живота ,да достигне до основните истини сам ,а в последствие да му бъде протегната ръка и да му се покаже ''пътят'',които сам трябва да извърви за да достигне така желаното просветление :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едно и също действие в привидно еднакви ситуации рядко води до един и същ резултат. А в края на краищата не го ли остави да върже камъчетата на всички животни до края - какво трябваше да направи - да го остави в неведение какви могат да бъдат последствията от действията му, докато не направи много по-тежки грешки и последствията им да го затрупат? Може би това осигурява продължаване на детството, но уроците на живота тежат толкова повече, колкото по-дълго са отложени. Надали някой може еднозначно вярно да отговори кога е точният момент. Ако правилно съм разбрала идеята във филма - каквото има да се случва, ще стане каквото и да правиш, защото всеки сам трябва да си научи уроците.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Филмът е гениален от всяка точка,от която погледнеш.Просто качествено направен филм,който ще помня още доста дълго време. Символиката всички я коментираха...животните,сезоните,водата ..няма нужда и аз да коментирам предполагам.Имаше неща,които не разбрах,което е нормално пи положение,че главата ми е зелена откъм подобен род филми... например жената без лице... може би от една гледна точка,тя го беше покрила,за да невдият срама в изражението йили,или просто защото прикриваше,за да не я запомнят.... а от друга тя беше без лице,за да може да се направи сравнение с жената,която е изоставила самия помъдрял мъж... *тва второто силно ме съмнява*

Хареса ми момента с изкачването на планината.Той се качи толкова нагоре с тежестта на гърба си *тежест в сърцето може би,която е премахната след това "духовно" изкачване*,за да види всичко,като истински мъдрец,...

песента в този момент беше адски изразителна също,много ми хареса.

Въобще филма е перфектен.И абсолютно задължителен за гледане! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Препоръчах филма на една позната, защото реших, че ще го разбере и оцени по достоинство. А тя ми се накара, как можело да й предлагам такива филми, пълни с насилие. Всичко й се сторило безнадеждно и я потиснало и т. н. На публиката трябвало да се предлага нещо позитивно и да се показва изход от ситуацията. А тук положението било безнадеждно.

Аз пък изобщо не го възприех по този начин. Даже ми подейства някак пречистващо. Въпреки всичкото насилие. А и във всички филми на Ким Ги Док насилието присъства под една или друга форма. Явно съм улучила и подходящото настроение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...