Jump to content

Karigurashi no Arrietty (2010)


mike

Recommended Posts

ea_arrietty.jpg

4a9690a1afe764ec48607e069561865c.png

 

Karigurashi no Arrietty


Arrietty | Ариети (2010)


AniDB IMDB

Режисьор : Хиромаса Йонебаяши
Сценарий : Хаяо Миязаки, Кейко Нива
Продуценти : Studio Ghibli
Жанр : Фентъзи
Държава : Япония
Година : 2010
Времетраене : 94 минути

 

 



Резюме : Чували ли сте за заемливците? Това са малки човечета, които се промъкват нощем в дома ви и си взимат каквото им е нужно. Не вярвате?

Попитайте Шо – момчето, което срещна заемливката Ариети в къщата на леля си. Семейството на Ариети дълго е живяло в спокойствие, скрито в основата, под дъските. Шо ги забелязва и с това обърква живота им. Но в последствие той се оказва тяхното спасение, а Ариети – неговото.

Анимацията е адаптация по романа „The Borrowers” на английската писателка Мери Нортън.

 

 


:essub:

 

Онлайн с български субтитри :click: и :click:
 

Филмът е дебютен за режисьора Йонебаяши, според мен се е справил великолепно. Музиката е дело на френската певица Сесил Корбел и е изумителна, идеално пасва на анимето. Артът е смазващ! Действието се развива в изключително ограничено пространство, което е нетипично за творбите на студиото. Историята е малко по-особена. на моменти жизнерадостна, в други меланхолична, малко ми напомняше на "5 сантиметра в секунда".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чакам това аниме повече от година. Миналия септември не успях да го гледам на голям екран в Корея, а сега нямам достатъчно място на компютъра. Добре че вече е качено в Замунда! Запазила съм си един двулистов постер и от време на време се възхищавам на прекрасните му рисунки.

Сюжетът е взет от книга, но доколкото знам, в него са вложени множество други препратки, като идеята за Палечка. Аниметата на Гибли черпят сила от всякакви истории. С тази приказка очаквам да ме очароват визуално и обогатят духовно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От Замунда е над 6 гб, ако нямаш място виж другия линк.

Не бих казал, че има толкова препратки, просто са осъвременили историята, тук няма духове, демони, магии и от сорта неща, типични за арсенала на Гибли. Все пак героите са развити добре, всеки носи своя ярка индивидуалност.

На някои от заклетите фенове на студиото със сигурност няма да се хареса, просто е по-сериозен, а и сюжетът е по-праволинеен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

О, не! Аз съм видяла размера на Ост-а. Ще търся друг начин тогава.

Още по-хубаво, че е различен от останалите анимета. Реализмът винаги върви ръка за ръка с фантазиите на Гибли. А щом героите са озвучавани от Шида Мираи, Камики Рюноске, Татсуя Фудживара и Кирин Кики, ще ми е още по-интересно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прекрасен филм. Напомни ми на "Малчовците" по Нова отпреди 13-14 години, но естествено много по-добър във всяко отношение. Особено ще се хареса на хората с по-нежни сърца. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодарности за линковете! Най-сетне успях да го изгледам. Тези анимета трябва да вървят на голям екран, за да може всеки да ги види.

Сниман с богатото въображение на създателите си, в разказа наистина се забелязва известна доза носталгия. И въпреки това, лентата си беше истинско приключение. Само че този път, хората не са тези, които откриват нов свят с приказни същества. Нещата са обърнати наопаки. Главните герои са малки човечета, които се сблъскват с плашещата сила на хората. Отчитайки реалистичните виждания на режисьора, смятам че характерната магия за творбите на Гибли не е изгубена.

Началото започва подобно на Spirited away. Имаме дете, което се вози в кола и навлиза в тъмна гора, която крие много неизвестни. Гъста гора с високи дървета, каменни фенери и стари къщи. Обикновено тези елементи провокират зрителя да очаква изненади всеки момент.

Котката е предпочитан персонаж в някои от по-старите творби на Гибли. Тук тя беше малко по-различна на вид, което не пречеше да проявява типичните котешки черти.

Артът наистина е убийствен. Подобно детайлизирано внимание имаше само в Хоул май. А тук е съчетано с минималистични елементи за по-голям ефект.

Песните бяха чудесно допълнение към историята.

Най-смешният образ беше странното подобие на шитсуджи, което наричаше Шо "botchan" и с това постоянно ми напомняше за Курошитсуджи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е, личи си, че е правено за голям екран. Много се надявам, на задаващия се във Варна фестивал на анимацията да покажат нещо на Гибли, но шансовете за това като че ли са малко, а и организаторите ревностно крият пълната програма до момента. Знае се само, че ще има много полска, руска, българска и май канадска анимация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Програмата е излязла. Има 2 японски заглавия и 1 тайванско. Единствената пълнометражна лента от трите е Oblivion Island: Haruka and the Magic Mirror - мисля, че ще се хареса на децата. форматът му е 3D.

Дано скоро да има пак панорама на Гибли!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ариети е пуснат по кината в САЩ почти 2 години след официалната си премиера. За 4 дни филмът е спечелил US$8,102,000 и в момента е на 8-мо място в Бокс-офис класацията там.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Най-красивият филм!

 

Все едно, че се потопих в собственото си детство: ходенето на село през лятото, книгите за четене в голямото и удобно легло докато не засвирят щурците през нощта, цветята по поляните и спокойствието, съществуващо единствено и само на село, придружено с безусловнта любов на бабите и дядовците, както и невероятните преживявания там - не вярвам, че има човек, който да не го е изпитал.

 

Имах чувството, е че правен за изчезващите видове, и за разрушителната ни връзка с природата. На всеки три минути изчезва по един вид (ако си спомням правилно), и то не без борба. Въпреки, че чувствам донякъде колективната ни вина, Шо символизира чистотата и добротата, които могат да ни спасят.

 

Най-красивото във филма са природните гледки и това спокойствие и хармония, което цари във всекидневния живот и над всичко....чакай, нямаха ли дума за това японците....зен!

 

Но това, което ми хареса най-много от всичко е песента накрая, с която успя да ме разплаче. Върна ми вярата в човечеството. 

 

Оценка: 10/10, пре-кра-сен!

 

17d0f2209c6062b7.jpg

                                                                             4d594866130cb28e.jpg

25d4a951b2ef28eb.jpg

 

п.с. само, че незнайно защо като написах Ариети на руски, се появиха хиляди снимки на танкове!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ми  хареса и на мен, то не че съм очаквала друго, след като дъртият гений има пръст в тая работа:) Само едно чаках чак до надписа "оуари" и така и не дочаках:

 

 

Да покажат как е преминала операцията на Шо. Някак не беше честно спрямо него, скъса се да тича с това болно сърце, пък накрая жив ли е, умрял ли е - кучета го яли, керванът си върви, чайникът си плува :) Според мен изнасянето на семейство ариетови не беше някаква брутална стъпка - повече от нормално е щом са намерили и други от вида си, да отидат да живеят по-близо до тях, а не да умират бавно в някакво мазе.

 

 

ForEverRain, сигурна съм, че отговорът ми ще е неспасяемо закъснял, но руснаците го пишат "Ариэтти", затова не го намираш;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тооолкова прелест, разкош, вълшебство, финес и тази тъга, ах каква фина тъга... почти те оглозгва до щрихи и

 

собствената ти карикатура се отнася в мечти по палитрата на Миазаки.  :wub:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...