Jump to content

Всичко тай накуп


Recommended Posts

към сериала Defendant of Love

 

НАРАТХИУАТ / Narathiwat

9bd8d7c836e8.jpg

 

Наратхиуат е една от 76-те провинции на Тайланд. Столицата й е едноименния град Наратхиуат. Предишното име на града и провинцията е било Menara, което означава "минаре" на малайски. Крал Рама VI през 1915 г. проемня името на Narathiwat, макар и до днес в Малайзия да използват името Менара. В исторически план, Narathiwat е бил част от полунезависимия малайски султанат Patani, васален на тайландското царство Sukhothai и сиамското царство Ayuthia. След падането на Аютия през 1767г. , султанатът Patani получава временно независимост, но по времето на управлението на крал Рама I, той отново попада под тайландска власт до наши дни. По силата на договор сключен между Британската империя и Сиам, през 1909 г. Narathiwat е напълно интегриран със симаската държава. Заедно с Yala, Narathiwat е бил част от Monthon Pattani. В територията има една малко, но активно сепаратисткото движение, което след като е било в латентно състояние в продължение на много години, отново избухва през 2004 г..

 

още снимки

11165f9ae21d.png
9c983b34df92.jpg

 

източници:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

към сериала Defendant of Love

 

ТЕРМИТИ

3a69f94a8c4f.jpg

 

Термитите (Termitoidae) са група насекоми, които до неотдавна са били класифицирани като разред Isoptera, но сега се считат за надсемейство в разред Хлебарки (Blattodea). Живеят на колонии, от няколко стотин до няколко милиона.

 

ec0bc323417b.jpg

 

При термитите царицата-майка снася всекидневно хиляди яйца. Рекордьорка е женската на термита на Натал, която снася 30 000 или 40 000 яйца за 24 часа! Изцяло преобразена от задълженията си във връзка с размножаването, царицата прилича на голяма белезникава тръба, в края на която изпъкват главата и крачката. Тя е дълга около 12 см, в диаметър е 2,5 см и 2400 пъти по едра от термитите работници, които я заобикалят и не престават да я хранят със слюнката си и да й отнасят яйцата й. Гигантските термитници на африканската савана приютяват стотици хиляди насекоми. Термитите са една от трите големи групи насекоми, които заемат важно място във фауната на саваните; останалите две са мравките и скакалците. Присъствието им не остава незабелязано, тъй като повечето видове построяват понякога много големи възвишения. Термитниците са характерен елемент за пейзажа на много равнини. Впрочем голяма част от термитите строят малки куполи, живеят в земята или на дърветата. Обикновено наречени "бели мравки", термитите имат характерен социален строй и разнообразие на външния си облик при един и същ вид. С изключение на възпроизводителките, те не притежават крила, окраската им е бяло-жълта и нямат фацетни очи. Тези особености се обясняват с подземния им начин на живот. Те прекарват почти целня си живот в мрак, във вътрешността на подземни галерии, където температурата, степента на влажност и вентилацията се поддържат постоянни. Стените на термитника са изградени от пръст, слепена със слюнка. Те могат да достигнат 60 см дебелина. Куполът, издигнат от насекомите, достига максимум 6 м височина. Най-големите познати на човека термитници са имали обиколка от 12 до 15 м. Съществуват 1 700 вида термити. Те са обществени насекоми и също като мравките живеят на колонии. Обитават огромни гнезда или могили, изградени от "цимент", съставен от пясък и изпражнения, примесени със слюнка. Различните видове термити изграждат гнезда с различна форма. Насекомите контролират температурата в гнездото като отварят и затварят тунелите, водещи навън. Най- важните членове на колонията са царят и царицата. Тялото на царицата е огромно и подуто от яйцата, които носи. Както царицата, така и царят, който опложда яйцата и, са долетели някога от друга колония, но след това са загубили крилете си. Царицата стои в специална камера в гнездото. Тя само снася яйца. Термитите работници я почистват. Термитите войници я охраняват. Те имат големи челюсти, с които хапят враговете си. Гнездата или могилите на термитите достигат височина до 6 метра и са невероятно здрави. Компасните термити от Северна Австралия строят клиновидни гнезда с височина до 3.5 метра. По- плоските страни сочат към изток и запад. Може би това е начинът да се контролира температурата в гнездото. Тези страни са огрявани от слънцето сутрин и вечер, но не и от опасно горещото слънце през деня.

 

f7cf3bf21f38.jpg f978fadd9556.jpg

термитници

 

Термитите се възприемат най-често като напаст, от която няма спасение. Те могат да превърнат къщата и мебелите в прах, тъй като основното им меню се състои от вътрешността на дървесината. Хората се страхували от насекомите и започнали да ги почитат и да се опитват да ги омилостивят. Някои племена от Африка и Австралия вярвали, че термитите имат свръхестествени способности за комуникация. Хората смятали, че насекомите могат да се разбират от разстояние и да предсказват предстоящи събития - бури, земетресения, суша, дори войни. Считали ги за своеобразни оракули. Много често ги объркват с мравките, но те са по-скоро вид хлебарки. Ентомолозите смятат, че термитите са се появили на Земята преди повече от 200 милиона години и са първите насекоми със социална организация. Основното им меню е целулозата, която разграждат с помощта на микроорганизми и гъбички. Повечето видове термити мразят светлината и живеят скрити в гниещи дървета, гнезда и тунели.

 

Източници:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

към сериала Defendant of Love

 

PHUKET PEARL FACTORY

 

edc10102fe5b.png

 

Семеен бизнес.

"Семейството ми се занимава с отглеждане на перли вече почти 40 години в Koh Rang, близо до Пукет. Ние започнахме да се занимаваме с това още от времето на дядо ми" - споделя собственикът г-н Amorn. Индустрията с култивирането на перли е стартирала в Пукет благодарение на японците, които донесли тук своето „ноу-хау“ и били инициатори на това занятие в областта. Някои местни жители, след като усвоили от японците занаята, решили да развият техниката по-нататък. Г-н Amorn преди около седем години се отделя от семейния бизнес и създава своя собствена ферма в Koh Maprao, на източния бряг на Пукет. Сега неговата перлена ферма е най-голямата в Пукет. "Преди да ни връхлети цунамито през 2004 г., ние отглеждахме около 100 000 перлени стриди. Когато ги събирахме, обикновено добивахме перли от 70% от стридите за една година. Но когато дойде цунамито, фермата ми беше унищожена. Изгубих 70 милиона бата за един ден!" - казва той. Въпреки това, той започнал отново, макар и с около половината от вложените инвестиции във фермата преди цунамито.

 

7a4316ea992b.jpg

 

Перлите в Пукет.

В момента има само три активни перлени ферми в Пукет. Това не е лесно занятие, обяснява г-н Amorn. Перлите растат в стриди, които трябва да се съхраняват във водата дълго време, понякога година и повече, преди да се прибере реколтата. Кражбите са голям проблем. Затова повечето собственици на перлени ферми предпочитат да наемат служители за много кратко време, само за няколко дни в определен период, за да не може никой от работниците да знае кога точно перлите са готови вече за да бъдат събрани и да не ги открадне. "На всичкото отгоре, природните условия в района на Пукет се промениха откакто настъпи цунамито. Променя се морското равнище, което смущава дори и местните рибари; променя се и химичният състав на водата. Това налага непрекъснати промени и от наша страна, както и изучаването на тези явления, за да се продължи производството на перли." Всичко това, обаче, не е отказало г-н Amorn от култивирането на перли. Той споделя, че се занимава с това, защото си обича работата.

 

Няколко снимки

e587dd8af596.jpg
b11db1dad88d.jpg
c7330c7f05fc.jpg
fc7fa7cd92d4.jpg

 

92884ae64b91.jpg

 

"В този бизнес не може да се очаква бърза възвращаемост. Това занимание отнема доста време и наистина не може да се контролира по-голямата част от факторите, които влияят върху растежа на перлите. Много хора ме смятат за луд, защото продължих да посвещавам времето си на това и да инвестирам във фермата въпреки цунамито" - усмихва се той. За себе си той казва, че обича да експериментира с процеса на отглеждане на перлите, въпреки че не винаги опитите му са успешни. Случвало се е много пъти, когато той и екипът му е трябвало да изхвърлят множество стриди само, защото експериментите са били неудачни и стридите са измирали. "Спомням си, че веднъж трябваше да изхвърлим 500 стриди!" - казва той. Но той е безкомпромисен и продължава да се опитва да подобри техниката на създаване на перли, а също така и с опитите да намери нови приложения на перлите в ювелирната индустрия. Маркетингът е поверил на брат си, защото личната си енергия влага в творческата страна на индустрията.

 

Как да отличим неистинските перли.

 

77afe339c655.jpg

 

Той споделя, че честа заблуда сред хората е схващането, че култивираните перли не са съвсем истински. Той обяснява, че разликата между естествените перли и култивираните е единствено само в ядрото (мънистото). Когато се образува перла по естествен път, това става в резултат на въздействието на морските течения върху мидата, които напъхват в нея песъчинка, например. При култивирането на перли, ядрото се добавя на ръка, от човек. След това процесът няма никаква разлика, защото стридата сама почва да си върши работата. Истината е, че действително има и фалшиви перли, преди всичко изработени от пластмаса. Ето какви съвети дава г-н Amorn за откриване на разликата между истинската и фалшивата перла:

Проверете теглото на перлата. Истинска перла има определна тежест и, разбира се, е по-тежка от пластмасовата имитация.
• Почувствайте повърхността на перлата. Ако леко разтриете две перли една в друга и почувствате лека песъчливост, значи перлите са истински. Ако усещането е за гладкост, най-вероятно "перлите" са изработени от пластмаса.
• Проверете за физически недостатъци. Всички истински перли имат недостатъци, защото това е естествен процес. Вероятността да намерите истинска перла със съвършена форма е напрактика невъзможно. От друга страна, хубавата перла не трябва да има прекалено много недостатъци.
• Морските перли отнемат доста време за да се произведат. Затова някои магазини за перли могат да се опитат да заблудят купувачите си като им продадат речни за морски перли. Речните перли изискват много по-кратко време за производство. Освен това, една речна перлена мида може да произведе 50 или повече перли, докато морската й братовчедка може да произведе само една за същия период.

Най-трудно е да се открие измамата при перли, изработени от праха останал след като истински перли са били вложени при изработката на бижута. Чрез използването на съвременни технологии, този прах може да се формова в "перла", която толкова прилича на истинска, с правилното тегло, блясък и дори цвят, че само професионалист би могъл да открие разликата.

 

Колко струват?

"Перлените се отличават от другите луксозни бижута" – споделя г-н Amorn. "Все още няма приети стандарти за тяхното ценообразуване. Всичко зависи от купувача и продавача." Факторите, които могат да повлияят на цената включват модни тенденции в цвят и форма или просто лични предпочитания. Поведението на потребителите също варира с възрастта, споделя той. Повечето млади жени предпочитат да купуват бижута, които не е твърде скъпи, сребърни, например. Когато пораснат и се дипломират, вече предпочитат бялото злато, златото, диамантите и другите скъпоценни камъни. "Перлите, обикновено, са последната категория бижута към които те се обръщат. Хората, които обичат перли са различни и са сигурни в собствената си идентичност " е мнението на г-н Amorn. "Подбирането на перфектното съчетание от перли за да се направи колие или друг вид бижу отнема много време и усилия. Обикновено ние търгуваме помежду си, сред перлените ферми, за да получим добро съчетание или добър набор за нещо като огърлица. Освен това купуваме перли от южно море и от други места със същата цел", обяснява събеседника ни. В неговият шоурум посетителите могат да видят огромен избор от различни по форма, цвят и цени перли и украшения, които объркват с разнообразието си. Някои артикули се продават за по-малко от 5000 бата, но често цените са от 100 000 бата нагоре. Купувачите могат да си закупят само перли или перлени бижута като обеци, колиета, гривни и пръстени.

 

a43882f9e2e7.jpg

 

Най-скъпият артикул в шоурума на г-н Amorn в деня, когато го посетихме, беше перлена огърлица за 1,8 милиона бата.

 

Бъдещето.
Г-н Amorn споделя, че мечтата му е да види перлите като част от дейностите на острова. Една от възможностите би могла да бъде редовни модни ревюта в Пукет, с мода, която съчетава тайландска коприна и перли от Пукет.

 

89454199a78e.jpg

 

Туристически обиколки във фермата.

Плажът е идеален за да направите някои упражнения, освен това е недалеч от ресторанта, който се намира на бреговата линия, близо до бамбуковите бунгала в стил "близо до природата". Наричат се "Rim Talay", което означава "на морето". Не може да се намери по-спокойно място от това, където се чува само шума на нежно плискащите се вълни. Това е мястото, където цари спокойствието, далеч от шумните градове.

 

38e4fa26bad5.jpg


 

източници:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

към сериала Hormones

 

ПАТАЯ


34f770b17acf4c6d.jpg

 

Пата̀я (Pattaya) е туристически град в Тайланд на около 123 км. югоизточно от столицата Банкок. Населението на града възлиза на около 104 000 души. Реално населението е над 500 000 души, разминаването идва от това ,че заради силно развиващият се туризъм много хора от вътрешността на страната намират работа там и се настаняват трайно, но не са включени в официалната статистика. Заедно с туристите агломерацията на Патая-Чонбури (Pattaya Chonburi) и Джомтиен (Jomtien) съставя над милион и половина постоянно пребиваващи.
Патая не разполага с особени културни забележителности, тъй като преди туристическия бум градът е бил беден и предимно земеделски. Разбира се има типичните тайландски храмове, които създават екзотична атмосфера. Поради огромната концентрация на туристи има храмове на почти всяка религия(дори няколко православни-руски църкви).
Обособяването си на значителна туристическа дестинация Патая дължи на безкрайната си пясъчна ивица(особено в района на Джомтиен където е над 20км ), на добрите условия за подводно гмуркане и не на последно място на изключително силно развитата секс индустрия.

Последните няколко години свръхзастрояването с нови хотели, апарт-хотели и жилищни сгради превърна Патая във втория по значимост туристически център на Тайланд след столицата Банкок. Дългите, иначе не особено широки плажове с естествено растящи палми и целогодишните летни температури са предпоставка за една прекрасна почивка на брега. Двата големи плажа, както и островите в околността  предлагат  заведения за хранене, магазини, нощни клубове, и забавления чрез различни спортове като: голф, тенис, скуош, картинг, стрелба, колоездене, състезание с коли и мотоциклети и др., а също и популярните водни спортове(водни ски, гмуркане, уиндсърфинг и др)
В Патая се намира и най-голямата зоологическа градина за тигри в страната (Sriracha Tiger Zoo), с повече от 400 екземпляра, която е почти задължителна за посещение атракция. Животните са напълно опитомени и достъпни за посетителите(дава им се възможност например да нахранят малко тигърче с биберон). Други атракции са Ботаническата градина (Нонг Нооч Орхид Вундерланд или Nong Nooch Tropical Botanical Garden), фермата за слонове,  Каменният парк, който предлага зелени площи с редки растения и животни, странни скали, най-големият изкуствен водопад в Тайланд, и ферма за крокодили с доста впечатляващи и рискови изпълнения в предлаганата програма и много други.


Нонг Нооч е най-известна със своите впечатляващи тайландски културни и традиционни танцови шоута, бойни изкуства, невероятни представления със слонове и религиозни церемонии. Градината също е посветена на опазването, изследването и съхраняването на най-голямата колекция на палми в света, най-голямото разнообразие на орхидеи в Тайланд и друга тропическа флора и фауна. Други неща, които могат да се видят в Нонг Нооч са: Fountain Garden; Bonsai Collection; Butterfly Hill; Rock Garden; Antique Hall и Wrightia Religiosa Garden.

 

Снимки от Каменният парк и фермата за крокодили


49c21b55b5abcae6.jpg
a8f6d7ccee92dbad.jpg
4b9a71cabf0304a7.jpg
ca30d8df91b480c6.jpg
671280d209987580.jpg


Снимки от Нонг Нооч


97ef9082b35785f2.jpg
11a0654cde0edbb6.jpg
576edff0a67278ac.jpg
69cfb05e13b78a6a.jpg

 


Секс туризъм
Градът се е оформил като изключителна секс дестинация доближавайки тази " индустрия" почти до размерите на иначе водещата в това отношение столица . По непотвърдени данни вечер по улиците на Патая излизат между 25 000 - 35 000 проституиращи , като по-големият процент са хетеросексуални, но не липсват и хомосексуални и транссексуални. На практика почти всяка пресечка на нощния град е център на проституция, но като основен такъв се е обособила така наречената улица 'Walking Street' на която са концентрирани най-големите и атрактивни клубове .

 

Източници:


 

wikipedia.bg
razpuskane.com
travelinthailand.org/pattaya-attractions
travelsort.com


 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

към вариетето 3 Zaap на Chompoo Araya от 24 август 2014 г., посветено
на сериите The Rising Sun. Интервю с Yaya, Nadech, Mario и Taew.



UDON THANI

4aca12287570.jpg

Udon Thani (Thai: อุดรธานี) е един от четирите най-големи градове на  Isan, познати също така
като "голямата исанска четворка" и е столицата на провинция Udon Thani. Името му означава
"северен град".

В историческите хроники, името на града се среща по време на т. нар. Банкокска ера, когато
Anuwong организирали въстание и тръгва с войските на лаосците към Nakhon Ratchasrima през
1826 г. В периода между 1826 г. и 1828 г. те срещнали ожесточена съпротива от страна на
местните войски, водени от господарката Mo, съпругата на управителя на Nakhon Ratchasrima,
и Anuwong бил принуден да върне войските обратно в Nongbua Lampoo - град, който се намира
близо до днешния Udon Thani, като в крайна сметка загубва битката.

Провинцията е известна преди всичко с археологическия обект Ban Chiang, чиито останки са от
бронзовата епоха и се намират до малко селце на около 85 мили източно от Udon. Udon е и един
от най-оживените пазари за селскостопански стоки в сравнително сухата североизточната част на
Тайланд.
 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИТЕ НА UDON THANI

8bec081f53cd.jpg

A1 - провинциалният музей на Udon Thani. (в центъра на града)
A2 - паметникът на принц Prajak. (в центъра на града)
A3 - паркът Nong Prajak - хубаво място за пикник.
A4 - фермата за орхидеи Udon Sunshine - в нея се продават много парфюми
и други артикули, направени от специална орхидея.
A5 - светилището Phu Ya (на 8км от града)
A6 - Ban Na Kha (на 16km от града)
A7 - храмът Pan Ban Tat (на 15км от града)
A8 - Huai Luang Dam - много живописно място. (на 16km от града)
A9 - историческият парк Phu Phrabat, много по-интересен от Стоунхендж. (на 68km от града)
A10 - Phra buddha Bat Bua Bok - не далеч от A9, но е много трудно да се намери. (на 67km от града)
A11 - горският парк Nam Tok Yung (на 120km от града)
A12 - Phra Phuttabat Bua Ban (на 62km от града)
A13 - националният музей Ban Chiang - древни археологически останки от 500 г. пр. н.е. (на 56km от града)
A14 - Ban Kham Chanod (на 93km от града)
A15 - водопадите Thangarn (на 45km от града) - в сухия сезон има много малки потоци вода
и можете да се разхождате по речното корито и да разглеждате невероятните скални образувания,
а в дъждовния сезон се виждат истинските водопади. На 5km от тях се намира Phu Foilom,
красиво поддържана градина и динозавърски парк, разположен върху едно плато с прекрасна
гледка към Udon Thani.
A16 - Phra That don Gaew (на 12км от града)


Ho Nang Usa, исторически парк Phu Phrabat, Udon Thani

98d06bc52c12.jpg

Ho Nang Usa (Thai: หอ นาง อุสา)  е най-впечатляващо скално образувание в историческия парк Phu Phrabat
(Thai: อุทยาน ประวัติศาสตร์ ภู พระบาท)  в Udon Thani, Тайланд. Повечето от причудливите скални образувания в парка
са включени в легендата за цар Phaya Kong Phan, за невероятно красивата му дъщеря Nang Usa,
отшелника Chantra и влюбеният принц от друго царство - Tao Baros. В тях се разказва, че Ho Nang Usa
е кулата, в която е била принудена да живее красивата принцеса от свръхзагрижения си баща.

 

ЕЗЕРОТО KHUMPAWAPI

626674c1f319.jpg
 

На юг от града е разположена голяма влажна зона, наречена Khumpawapi. Това е нова туристическа
атракция в Udon Thani, където може да се наблюдават: риби и дивия живот сред килим от червени
лотоси през зимата, когато те до голяма степен са непокътнати. Най-доброто време за посещение
е рано сутрин, когато цветята са най-красиви и температурата не е прекалено гореща.
Препоръчително е да се разходите из езерото сред цъфтящите лотуси. Това е наистина много
специално изживяване.

още снимки:

 

dff7e77ad8b9.jpg
d839f569c79a.jpg
efedef96f741.png

 

 

източници:

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

към вариетето 3 Zaap на Chompoo Araya от 24 август 2014 г., посветено
на сериите The Rising Sun. Интервю с Yaya, Nadech, Mario и Taew

и сериала Chasing love to the end of the world.

 

УЕЙКБОРДИНГ – забавление по вода

05fac7281db6.jpg

890823b719b0.jpg



Уейкбординг (Wakeboarding) е екстремен воден спорт, комбинация между водни ски, сноуборд и сърф.
Практикува се с уейкборд, който е теглен от лодка или влек. Терминът „уейкборд”,
заедно с концепцията и дизайна, са въведени от Портър Дотри в сътрудничество с
брат му Мъри. През 1989 е основана “Световната асоциация по скиборд”, а първият
световен шампионат по скиборд се състои в Хавай. През 1996 уейкбордингът е включен
в изданието за екстремни спортове X Games II, а “Световната асоциация по скиборд”
е преименувана на “Световна асоциация по уейкборд”.

705e69678733.jpg

Уейкбордовете са с различни форма и големина, според теглото и предпочитанията на
уейкбордиста. По-големите уейкбордове са по-стабилни, но с тях по-трудно се правят
трикове. Извивката на борда (“борд-люлка”) определя стила на каране. Има два основни
вида “борд-люлки” - непрекъснати (с извивка по цялата повърхност на борда за по-плавно
и по-бързо каране без съпротивление) и тристепенни (с равен център и резки извивки към
носа и опашката за по-бързо издигане и повече време във въздуха). Повечето уейкбордове
имат перки, независимо дали са изляти върху борда или са подвижни. Те осигуряват
по-голяма стабилност, а напредналите уейкбордисти често ги махат за засилване на тръпката.


УЕЙКСКЕЙТИНГ

cb06d0419685.jpg

Уейкскейтингът (Wakeskating) е воден спорт, който представлява адаптация на уейкбординга, при която
атлетът не е прикован към дъската, а е стъпил отгоре й. Това прави възможно изпълнението
на някои трикове, които сте виждали да се правят на сухо с помощта на скейтборд.

НИБОРДИНГ

93cabf7776f4.jpg

Нибординг (kneeboarding) е вид сърфиране, направено от позицията на колене, обикновено
върху малък, широк и с тъп нос борд. Бил е популярна и прогресивна алтернатива на стоящото
сърфиране през 60-те и 70-те години на миналия век, но замира напрактика през 80-те.

THAI WAKE PARK, BANKOK

f7c6a657573b.png

Thai Wake Park дава възможност на каращите бордове от всички нива да се опитат и да се
усъвършенстват в уейкбординга и уейкскейтинга. Знаейки колко обезсърчителни са първите
няколко опита на кабела, Thai Wake паркът са конструирали такъв кабел, че да помага на
начинаещите да прогресират още от първите си няколко крачки до положението, когато
придобитите от тях способности надминат въображението им! В парка може да се тренира:
уейкбординг, уейкскейтинг, уейкскиинг и нибординг.

781c31181c07.png

източници:

 

 

Редактирано от magic
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

към вариетето 3 Zaap на Chompoo Araya от 24 август 2014 г., посветено
на сериите The Rising Sun. Интервю с Yaya, Nadech, Mario и Taew.

 

GIVE ME 5 CONCERT

9802a5a0dda3.png

"Give me 5" Concert са концерти с благотворителна цел, които се осъществяват от групата:
Mario Maurer, James Ma, Ken Phupoom, Weir Sukollawat и Nadech Kugimiya.

тяхно изпълнение в ютуб

 

 

още снимки:

 

5f0940756a9e.png
e847a9c4280d.png
de19a0d2c9ed.png
9f32150c83b6.png
819914c3504a.png
ed9ff706829c.jpg
bba8f7ba7946.jpg
0abf0d777d73.jpg

 

 

източник

Редактирано от magic
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

към сериала Hormones

 

Khao Lam


1fd7dcfe192a31c7.jpg


 Khao Lam или Kralan (Thai: ข้าวหลาม) е десерт типичен за Югоизточна Азия, приготвен от лепкав ориз с червен(или черен) боб, захар, настърган кокос и кокосово мляко, печени в специално подготвени бамбукови секции с различни диаметри и дължини. Може да бъде приготвен с бял или тъмно лилав лепкав ориз. Дебелите khao lam контейнери могат да имат пълнеж от кокосов крем в центъра,  който се прави от  кокосово мляко, яйца и захар.


Кратко видео, от което може да придобиете по-добра представа за този десерт



Източници:


 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тайландският премиер нареди да се продуцират по-възвишени сериали
28 септември 2014

Тайландският премиер Прают Чан-оча разкритикува сапунените сериали по телевизията в Тайланд,

защото показвали разкол и насилие и нареди да бъдат продуцирани по-позитивни програми, съобщи ДПА.

Прают, който свали от власт предишното правителство с военен преврат, каза, че е наредил да бъдат написани

нови сценарии на телевизионни драми, които да показват положителната страна на тайландската култура. Ако

сценаристите не успеят, "аз ще напиша сам".

 

източник

 

Да видим какво ще излезе. :28558:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

към сериала Hormones

 

ЛИМОНОВА ТРЕВА

 

0dcf92994918.jpg

 

Лимонова трева или Цимбопогон (Cymbopogon) е многогодишно тревисто растение, използвано в азиатската 

(особено тайландската, камбоджанската и виетнамската) и карибската кухня. Тя има лимонов аромат и може да се суши 

и смила на прах или да се използва прясна. Най-често използвана в чайове, супи и кърита, тя е подходяща и за птиче 

месо, риба, раци, миди и други морски дарове.

 

Има повече от 50 вида Cymbopogon. Източноиндийската лимонова трева (Cymbopogon flexuosus) расте в Индия

Шри ЛанкаБирма и Тайланд, докато западноиндийската лимонова трева (Cymbopogon citratus) се смята, че идва 

от Малайзия. Въпреки че двете са взаимозаменими, C. citratus е по-подходяща за готвене. В Индия C. citratus се 

използва и като билка и в парфюми.

 

Други видове в парфюмерийната промишленост са Cymbopogon martini (дестилирана до масло от палмароза) и 

цитронела (Cymbopogon winterianus Jowitt), от която се получава масло от цитронела. Свещите или ароматните

пръчици, направени с високи концентрации на масло от цитронела, прогонват комарите.

 

 

20becdab3b16.jpg
ab665fa58545.jpg

 

 

Източници:

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

към сериала Hormones

 

ГАЛАНГАЛ

 

7d189505f3fd.jpg

 

Галангалът /Alpinia Galanga/ е изключително популярна подправка в цяла Югоизточна Азия

Особено характерна е за любимата на мнозина тайландска кухня. Родината на галангала е 

остров Хайнанъ в Китай. Отглежда се в Тайланд, Южен Китай и остров Ява – Индонезия.

Подправката се използва много широко в Индия, Малайзия, Индонезия, Камбоджа и Виетнам

Влиза в състава на китайската смес five spice powder. Галангалът е ботанически близък с 

джинджифила, но не може да се приеме за негов заместник в кулинарията. Въпреки това 

галангалът много прилича на своя роднина – има високи бамбукоподобни стебла, които 

носят последователно разположени удължени листа. И двете растения имат много здрави 

месести коренища, които всъщност са причината за големия шум и световна известност 

на тези два вида.

 

1c4f0f739629.jpg

 

История на галангала

 

Названието “галангал” произхожда от китайското Liang-tiang и арабското Khalanjan. Латинското 

наименование на галангала е дадено в чест на Просперо Алпини – италиански ботаник, който 

пръв описва и категоризира това твърде екзотично растение. В Европа се запознават с него 

благодарение на римляните, които я получавали от арабските търговци. Коренът на галангала 

се е ценял не по-малко то този на джинджифил. В средните векове е бил популярен като 

лечебно средство. Отварата от галангал се е използвала за възбуждане на апетита, за укрепване 

на стомаха и срещу колики. 

 

a75a0c349fd6.jpg

 

Избор и съхранение на галангала

 

За съжаление, ако не планирате скоро пътуване извън България към някоя от посочените 

дестинации, не може да се снабдите с галангал под формата на сушени или пресни корени у нас. 

От съвсем скоро в някои от по-големите вериги хранителни магазини се продават бурканчета 

с паста от галангал, която много успешно може да се използва, за да придаде аромата и вкуса 

на далечни екзотични ястия. Ако все пак ви попаднат пресни корени галангал, трябва да ги 

обелите от външната кора и да ги нарежете на правоъгълни парчета, не по-дълги от 8 см. 

Сушат се на слънце. Когато са добре изсушени, отвън придобиват кафеникав цвят, а 

отвътре – оранжево-червен.

 

7c5f505c4b17.jpg

 

Галангалът в кулинарията

 

Галангалът е неизменна част от тайландската, индонезийската и виетнамска кухня. 

Пресните му коренища имат много силен и свеж аромат, който напомня за смес от 

лимонова кора, камфор и борова смола. Има приятен лют вкус, който в никакъв 

случай не е натрапчив.В тайландската кухня използването на галангал може да 

се сведе до три основни начина – ситно нарязани корени се запържват в мазнина 

/много често с чесън/ още в началото на приготвянето на ястието; счукани корени 

галангал са една от основните съставки на къри пастите; тънките резени от корените

 придават невероятния вкус на люто-киселата супа със скариди том йъм или на 

том кха – пилешка супа с кокосово мляко. Ароматът на галангала се използва също 

толкова интензивно и в индонезийската кухня. Стритите на прах сушени коренища 

се използват за овкусяване на традиционния сладък соев сос – кечап манис.

Подобно на джинджифила, галангал се съчетава много добре с чесън, канела, 

куркума и кокосово мляко. Сушеният и смлян галангал е доста по-пикантен от 

пресните корени и се доближава най-много до джинджифила.

 

 

Ползи от галангала

 

Галангалът има много добри противовъзпалителни свойства, консумацията му е много полезна при артрит. 

Той помага за облекчаване на дискомфорта, причинен в резултат на възпалителен процес в стомаха и язви. 

Галангалът съдържа високо количество антиоксиданти, които помагат да се сведат до минимум щетите, 

причинени от свободните радикали и други токсини в организма. За да подобрите процесите на кръвообращение 

в тялото, включете галангал във вашето меню. Няколко резена галангал успокояват разстроен стомах. Той 

успокоява гадене и симптоми на морска болест. Консумацията на галангал предотвратява грипни заболявания,

 облекчава възпалено гърло, кашлица, бронхит. Използва се за подобряване работата на жлъчката и черния дроб.

 

Вреди от галангала

 

Не бива да се прекалява с консумацията на този корен, защото високите дози от етеричното му масло може 

да предизвикат халюцинации. Бременни и кърмещи жени трябва да избягват употребата му.

 

 

1942108c3211.jpg
9c24bbd35aa4.jpg

 

 

Източници:

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

към сериала Hormones

 

ЛИСТА НА КАФИРОВИЯ ЛАЙМ  (Kaffir lime leaves)

 

e6b1f0636a3d.jpg

 

Листата на кафировия лайм се добиват от дървото на зеления лимон, чиято родина е Индонезия

Те са силно ароматни и са подходящи за азиатските кухни като: тайландската, индонезийската, 

камбоджанската и лаоската. Можете да ги разпознаете по характерните им изумрудено-зелени двуделни листа. В готварството листата могат да се използват както цели 

(когато се варят в супи и къри), така и като бъдат нарязани на парчета (при приготвянето на рибни 

пити или други подобни ястия). Самите листа рядко се ядат, освен в случаите, когато са нарязани 

много наситно. Свежите нежни млади листа са предпочитан избор за подправяне на салати, за което

 изключително неподходящи са изсушените вече листа.

 

 

8afb8b38ae32.jpg
b3c61f0e4ef9.jpg
61f0486f5981.jpg

 

 

Кафирният лайм се използва в тайландската кухня, като придава лимоново-стипцив вкус на ястието. Присъства в много основи ястия, както и в прочутите тай супи. Добре е 

да се използва на принципа на дафиновият лист, като се слага в началото на готвенето за да може

 да отключи всичките си специфични аромати.

 

Източници:

 

 

 

И една рецепта.

 

ТАЙЛАНДСКО ЗЕЛЕНО ПИЛЕШКО КЪРИ 

 

44cf8862eeb5.jpg

 

Необходими продукти:

  • 300 г пилешки гърди (тънко нарязани)
  • 1 консерва кокосово мляко
  • 1-2 с.л. зелено къри пюре
  • 2 скилидки чесън, нарязан на кубчета (или на филийки)
  • 1 червено тайландско чили
  • 1-2 големи тиквички, нарязани на кубчета
  • 5-6 печурки, нарязани на филийки
  • 1 малка консерва нарязани бамбукови кълнове
  • 2 с.л. рибен сос
  • 3-4 листа кафиров лайм 
  • 5-8 листа босилек
  • 1 ч.ч. жасминов ориз

Начин на приготвяне:

 

1. Нарежете всички необходими продукти и сложете ориза да се вари 

(най-добре в 2 ч вода на 1 ч ориз и не сваляйте капака на съда докато 

оризът не се стане готов - 10-15 мин. в зависимост от вида). 

2. Сложете гъстото кокосово мляко (от горната част на консервата) в уока 

и добавете зеленото къри пюре. Пържете 2-3 мин. на силен огън.

3. Добавете нарязаното пилешко и задушавайте до готовност (около 4 мин.).

4. Добавете останалото кокосово мляко и оставете да кипне.

5. След това добавете чесъна, тиквичките и гъбите и варете на тих огън 5-10 мин. 

Добавете бамбуковите кълнове, чилито, рибения сос, листата и малко вода. 

Увеличете котлона за няколко минути и поднесете върху канапе от жасминов 

ориз и чаша студена бира.

 

Източник

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

към сериала Hormones

 

ТОМЯМ (Tom yum)

 

22a3493b37c6.jpg

 

Томям (Lao: ຕົ້ມຍຳ; Thai:  ต้มยำ) е лаоско-тайландска кисело-люта супа. Често се сервира и в

съседните им страни като Камбоджа, Малайзия и Сингапур, но е и популяризирана по целия свят.

Словосъчетанието "томям" е получено от две тайландски думи: "том" и "ям". "Том" означава,

че нещо "кипи", а "ям" е названието на лаоско-тайландска кисело-люта салата. Следователно,

"Томям" е гореща кисело-люта супа. Характеризира се с различните си люти и кисели вкусове

и аромат на дъхави билки, които щедро се използват за бульона. Основният бульон се прави от

характерни за сезона пресни продукти като: лимонена трева, листа на кафировия лайм, галангал,

лимонов сок, рибен сос и стрити люти чушки.
 

Източник

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

към сериала  Chasing love to the end of the world

 

КРУН ТЕП / Krung Thep

55ae65b6bc1e.jpg

Банкок е столицата и най-гъсто населеният град на Тайланд.
Той е известен в страната като Krung Thep Maha Nakhon (กรุงเทพมหานคร)
или просто като Крун Теп (Krung Thep).

Пълното име на столицата Банкок, който в превод означава
градът на ангелите“, e Крун Теп Маханакон Амон Ратанакосин
Махинтара Ютая Махадилок Поп Ноппарат Ратчатани Буриром
Удомратчанивет Махасатан Амон Пиман Аватан Сатит Сакататия
Витсанукам Прасит
(“KrungThepMahaNakhonAmonRattanakosin
MahintharaAyutthayaMahadilokPhopNoppharaRatchathaniBuriromUdom
RatchaniwetMahasathanAmonPhimanAwatanSathitSakkathattiyWitsanuKamprasit
” )

и логично в Книгата на Гинес заема челно място с дължината си.

източници:

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

към сериала  Chasing love to the end of the world

 

ИНДУСТРИАЛЕН ПАРК (INDUSTRIAL ESTATE)

53aac0b14ddf.jpg

Индустриална зона или също така - индустриален парк (от английското: industrial park,
подобно на бизнес парка) e област, районирана и планирана с цел индустриално развитие.
В Хонконг, индустриалните зони са известни като индустриални недвижими имоти, във
Великобритания като малки индустриални зони, които съдържат множество части, всяка
развита в същия стил, известни като търговски недвижими имоти. Индустриалният парк
може да се разглежда и като по-солидна форма на бизнес парка или офис парка, където,
за разлика от него, има само офиси и се развива лека индустрия.

 

 

9ad68921c1ef.jpg
56131b3af43f.jpg

 

 

източници:

 

 

 

 

 

0926a9e4abc7.jpg
 

Орган за Индустриалните недвижими имоти в Тайланд (I-EA-T, Thai: การ นิคมอุตสาหกรรม แห่ง ประเทศไทย)
е държавно предприятие, намиращо се под контрола на Министерството на промишлеността
на Тайланд. Той е създаден по силата на декларация No.339 на Революционния съвет
през 1972 г. Отговорностите на органа са свързани основно със създаването и
организирането на индустриални имоти, групирането на промишлени съоръжения по
синергичен начин (действащи съвместно). Органът също така носи отговорност за
децентрализацията на промишлената дейност от столицата към отдалечените провинции
на Тайланд. Той се занимава активно в сферата на проблемите на околната среда,
безопасността на работното място, използването на земята, застраховките, вноса и износа
и техния мениджмънт и промотиране,  както и за развитието на инфраструктурата, обвързана
с производството като: водоснабдяване, електроразпределителна мрежа, телефонни мрежи,
магазини, жилищни райони и пътища.

Органът в момента оперира с 12 индустриални имота и съвместно управлява 26 от общо 38-те
индустриални имота в Тайланд и се намира в Банкок.

източници:

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

към сериала  Chasing love to the end of the world

 

CHUI CHAI BRAHM

e6bbb7e1ea95.gif

Chui Chai Prahm е класически тайландски дворцов танц, който се изпълнява като въвеждаща партия,
която има за цел да покаже уравновесените движения на един млад свещеник-брамин, който е превъплащение
на бог Нараяна, и представлява една от най-популярните сцени от епоса Рамакиен (Ramakien).

Рамакиен е тайският вариант на класическия древноиндийски епос Рамаяна. Той разказва историята на
цар Рама, който прави поход с армията си, в опит да си върне отвлечената булка Сита. В тази
конкретна сцена, където се извършва танцът Chui Chai Prahm, Ганеша се опитва да спре Парашурама
(аватара на Вишну), който отивал да посети родителите му Шива и Ума, които по това време спели.
Ганеша и Парашурама се сбили, като Ганеша загубил единия от бивни си. Когато Ума разбрала за
случилото се, толкова се ядосала, че проклела Парашурама. Желаейки да прекъсне проклятието,
Парашурама започнал да се моли на Нараяна, който се превърнал в млад свещеник-брамин за да танцува
пред Ума. Умилостивена от танца му, тя разсеяла проклятието, както той я помолил.

Този танц, който Нараяна изпълва пред Ума, е известен като Chui Chai Prahm или Чуй Чаят на брамина.
Самото словосъчетание "Chui chai" означава "трансформация", докато "Prham" означава "брамин".
Така този танц показва превръщането на божеството в младия брамин, който бил толкова красив,
че успял да накара богинята да прости на човека, който наранил сина й.

dc17d10cb289.jpg

 

 

ad0d0830b9f0.jpg
189203220ca7.jpg

 

 

видео с танца:

 

 

 

 

източници:

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е една от най-любимите ми теми тук и е крайно време да я възродим! :icon_sunny: Попаднах на няколко видеа, които заслужават да се отбележат. 

 

ОСТ от текущия сериал на Nune - Krachao Seeda. За момента не съм го намерила с превод.

 

 

Нов клип с Тор, Грейт и Джина.

 

 

Тийзъри на Praomook (2021) с Пон и Буа - дата на започване 10 Май. 

 

Spoiler

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...