Jump to content

Всичко тай накуп


Recommended Posts

към сериала Sunset at Chaophraya

 

ЛАЙМ или ЗЕЛЕН ЛИМОН


 

34d385f38d69.jpg


 

Лайм (Lime ), наричан още Зелен лимон и по-рядко лимета, е названието на няколко различни цитруса, имащи формата на лимон, зелени до жълти на цвят, 3 до 6 см в диаметър и често асоциирани с лимона, но не са. Той бива няколко вида, но между него и обикновения жълт лимон има разлика както във външния вид, така и при вкусовите качества, отглеждането и мястото на виреене. Лаймът наподобява формата на лимона, но има тънка зелена кора и сочна, бледо зеленикава месеста част. Обикновено вирее най-добре в райони с тропически и субтропически климат. Приликата между лимона и лайма е доста голяма, с тази разлика, че малкият зелен цитрус се оказва доста по-полезен от големия си жълт братовчед. Лаймът е широко разпространен плод в тропичните и субтропичните райони. За негова родина се смята Малайзия, а семейството от което произхожда е сем. Седефчеви. В лайма се съдържат значителни количества желязо (около 2%), фосфор, калий (2%), калций (2%), магнезий и етерични масла. Лаймът е източник и на пектинови вещества и витамин Р, А и С – изключително полезни за здравето на кръвоносните съдове. Най-разпространеният вид лайм е персийският или известен още като сорт „Флорида” (Citrus × latifolia), който има едри плодове, тънка кора и почти никакви семки. На пазара често се срещат зелени лимони от сорта на малкия, жълтеникав кий лайм (Citrus aurantifolia).Други видове зелен лимон са мандаринов лайм (Citrus limonia), кафиров лайм (Citrus hystrix), няколко австралийски лайма, испански лайм (Melicoccus bijugatus), див лайм (Adelia ricinella), сладък лайм (Citrus limetta), палестински сладък лайм (Citrus limettioides) и мускусен лайм (X Citrofortunella mitis).

 

21ce4de26391.jpg

 

Свежият лайм трябва да е силно кисел и тръпчив, а на външен вид да има блестяща кора, която гарантира сочната му вътрешност. Когато си избирате лайм внимавайте – той трябва да е с ярък цвят и гладка кора. Избягвайте цитруси с набръчкана кора. Ако искате да сте сигурни, че плодът е сочен и месест го сложете на кантара – той трябва да ви изненада с теглото си, имайки предвид малкия му размер. Имайте предвид, че лаймът се разваля бързо и е добре да не пазарувате в големи количества от плода. Най-добрият начин за съхранение на лайма е като го държите в найлонов плик и в хладилник, най-много до 10-тина дни. Ако нарежете плода, той може да запази свежия си вид най-много два дена.

 

Лаймът в кулинарията

Лаймът намира доста добро приложение в кулинарията и при приготвянето на различни алкохолни и безалкохолни коктейли. Най-подходящо е да използвате изцеден сок от лайм при добавка на плодови сокове или като част от украсата на коктейли. Една от най-популярните напитки – мохито, не може да мине без добавката на лайма. Вкусът на лайм е изключително подходящ за овкусяване на риба, морски дарове и деликатеси. Този малък и зелен цитрус е идеален за дресинги и различни маринати, като им придава специфичен и апетитен вкус. Дресингът със сок от лайм е много подходящ за овкусяване на зеленчукови дори и плодови салати. Ако изцедите сок от лайм върху нарязани плодове – ябълки, банани и бели зеленчуци, може да ги предпазите от загуба на естествения им цвят. Поради факта, че лаймът е малък плод, той не съдържа голямо количество сок. Това е предпоставка в кулинарията да се прилагат и кората и листата на цитруса. В арабския свят е широко разпространена практиката лаймът да се вари в солена вода, след което да се изсуши на слънце. По този начин се получава специалната арабска подправка луми, изключително подходяща за овкусяване на боб и ориз. Лаймът е залегнал много силно в националните кухни на страните на югоизточна Азия и Латинска Америка и особено в Тайланд и Мексико. Освен за овкусяване на морски дарове сокът на мексиканския лайм се използва за придаване на специфичен вкус на месо и най-вече пилешко. Освен, че прави месото по-крехко сокът от лайм се съчетава добре с лют червен пипер. В Тайланд един от сортовете лайм е основна съставка на кисело-пикантната супа том ям. Гуакамолето, който е един от най-широко разпространените сосове, не може да се приготви без лайм.

 

878d40d44454.jpg

 

Полезни свойства на лайма

Лаймът е с по-високо съдържание на витамин С от другите цитрусови плодове. Витамин С има съществено значение за човешкото тяло. Той нормализира нивата на холестерола в кръвта, предотвратява развитието на атеросклероза, забавя процеса на стареене, стимулира образуването на колаген - специален протеин, от който до голяма степен зависи еластичността на кожата.

Лаймът е отлично успокоително, има успокояващ ефект върху нервната система, подобрява общото благосъстояние, повдига настроението. Съвременните изследвания показват, че индийският цитрус е в състояние да преодолее зимната умората, депресията, повишената раздразнителност и нервност.

Сокът от лайм съдържа калий, който в комбинация с витамин С укрепва и прави еластични стените на капилярите - малки кръвоносни съдове, които доставят кръв към кожата.

Органичните киселини (например лимонена и ябълчна), налични в лайма, подпомагат усвояването на желязо - основният кръвотворен елемент.

Освен всичко, лаймът съдържа калций и фосфор, необходими за изграждане, развитие и запазване на зъбите. Тези два минерала възпрепятстват растежа на бактериите, укрепват и възстановяват зъбния емайл. Заедно двата минерала имат противовъзпалително действие, заздравяват венците, предотвратяват кървенето.

Благодарение на противопростудните компоненти (етерични масла, органични киселини, витамин С), лаймът укрепва имунната система, облекчава протичането на настинки и ускорява възстановяването. Оказва почистващо и тонизиращо действие върху кожата.

 

източници:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

към сериала Sunset at Chaophraya

 

ТАЙЛАНДСКИ БАЛСАМИ


 

4ac964f87d1b.jpg


 

Тайландските балсами - Thai balm (Ya-Mong) често ги наричат още "малка домашна аптечка", тъй като имат много широк спектър на действие. Те биват: твърди (мехлеми), течни (маслени суспензии) и кремове. Въпреки своята универсалност, трябва да се подбират в зависимост от индивидуалните потребности и цели, защото силата им варира между много деликатни ефекти (например, за деца и чувствителна кожа) до супер мощни въздействия (например, за премахване на заболявания на опорно-двигателна система).


 

ИНХАЛАТОРИ

 

9036d0ba0091.jpg


 

Инхалаторите се състоят от две части: горна, представляваща инхалатор във вид на ствол, който се напоява с тези масла и долна, в която е разположено самото етерично масло. Долният контейнер има възможност да бъде допълнително попълван от вас. Етеричните масла, които се използват при инхалаторите са: ментолово, евкалиптово и камфорово масла. Използват се като се поднесе инхалатора до носа и се вдиша от изпаренията на етеричните масла.

Камфоровото масло е ефикасно средство срещу настинки и пневмония, тъй като облекчава дишането, освен това помага и при морска болест.
Евкалиптово масло е полезно при лечение на астма, бронхит, синузит и има антисептично действие.
Ментоловото масло премахва назална конгестия (т.е. използва се при алергични ринити).
Комплексът от трите етерични масла като цяло активира мозъка, бързо свестява при чувство на слабост и прилошаване, при топлинен удар.

 

Източници:

 

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

към сериала Sunset at Chaophraya

 

ТОНБУРИ


 

b10aa496bda3.jpg

Храмът на Зората (Wat Arun) е символът на Тонбури


 

Тонбури (Thon Buri) (thai: ธนบุรี) е част от съвременния Банкок. По време на епохата на царство Аютия, местонахождението му е било на десния (западен) бряг, при устието на река Чаопрая, и е бил важен гарнизонен град, което е отразено и в името му: thon (ธน) е чуждица, заета от езика Пали и означава богатство; а buri (บุรี) произлиза от pura и означава крепост. След разграбването на Аютия от Бирма през 1767 г., крал Таксин (king Taksin) основава царство Тонбури (1768 г.)., със столица град Тонбури, просъществувало до 1782 г.

 

2ca7202e5efc.jpg

Селото на Тонбури, на десния (западен) бряг на Чаопрая (тук в долния ляв ъгъл на картата), с изглед към крепостта на Банкок, просъществувала до обсадата на Банкок през 1688 г.

 

Крал Рама I премества столицата в Банкок през 1782 г. По това време Тонбури остава да съществува като самостоятелен град и провинция, докато не се слива с Банкок през 1971 г. Тази част на града остава по-малко развита от тази от другата страна на реката. Много от традиционните малки водни канали все още съществуват там, докато от другата страна на реката те са почти изчезнали.

 

e84665c561b6.jpg

Коронацията на крал Таксин в Тонбури (Банкок) на 28 декември 1768 г.

 

 

източници:

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

към сериала Defendant of Love

 

БОРБАТА С БИКОВЕ В ТАЙЛАНД

 

025a6d9bc7cb.jpg

 

Тайландците, както и повечето азиатци, са ревностни комарджии. В южните провинции на страната, обаче, няма да попаднете на конни надбягвания или на монетни автомати. В тази част на страната, средностатистическите комарджии залагат на два вида спорт – на боя с петли и борбата с бикове. На импровизираната трибуна, преди двубоя, се осъществяват с бясно темпо залаганията. Едно докосване на ръцете е достатъчно за да утвърди облога, а един куп бележки, които си разменят след това, показват хода на борбата.


 

242f1e86cd0a.jpg

Изображение в традиционен тайландски стил върху врата на будистки храм

 

Източници:

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

към сериала Sunset at Chaophraya

 

ДЖУРКАНИ ЯЙЦА ПО ТАЙЛАНДСКИ

 

1559cdc6cc16.jpg

 

Джурканите (бърканите) яйца по тайландски се различават от европейската рецепта с това, че са подлютени (чрез прибавянето на червена люта чушка).

 

Съставки:

4 яйца

половинката на голяма глава лук

ситно нарязана червена люта чушка

ситно нарязани 2 скилидки чесън

мляко

сол и черен пипер - на вкус

зехтин, олио или масло

 

Разбийте в малка купа яйцата с млякото, солта и черния пипер. В малко зехтин, колкото да покрие дъното на тигана, добавете лука, лютата/-те чушки и чесъна. Разбърквайте от време на време и пържете, докато лукът стане прозрачен. Излейте добре разбърканата яйчена смес в тигана и я смесете с другите съставки. Когато яйцата започнат да се втвърдяват, започнете да ги разбърквате на всеки няколко секунди, докато всичко се смеси напълно. Не преварявайте яйцата, за да не станат жилави!

 

 

4b1a7ec4e695.jpg

 

 

източници:

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

към сериала Sunset at Chaophraya

 

ПАЗАРЪТ ТАТИЕН


 

91e07228db57.jpg


 

Пазарът Татиен, познат още като „пазара зад Големия дворец“, се намира в близост до Wat Phra Chetuphon (Wat Pho), на брега на река Чаопрая в Банкок. По време на периода Аютия, тази област е служила като кей за чуждестранни джонки, които са влизали в Тайланд за търговия. Районът, известен като колонията Банкок, която по-късно прераства в център за търговия със селскостопански продукти, се използва за тази цел чак до периода Тонбури. В началото на периода Rattanakosin, колонията Банкок се премества в съседния район на Pak Khlong Talat и Татиен се превръща в пазар за осолена риба и хранителни стоки, а също така и за място за пазаруване на кралските особи. По-късно, по време на царуването на крал Mongkut (Rama IV), Татиен е сринат до основи. В наши дни, пазарът Татиен, продължава да бъде място за продажба на осолена риба и преработени морски продукти, а също така служи и като пристан за фериботи. Той изживява в момента новия си разцвет, след като целият район е бил преобразен. Ремонтирани са били всички алеи и тротоари, както и сградите наоколо, които в момента приютяват множество крайречни ресторанти и барове. Дори и местният пазар е издокаран така, че да примамва посетителите.

 

 

2a9fc42137c7.jpg
3fb6b15adc7f.jpg

 

 

източници:

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

към сериала Sunset at Chaophraya

 

ДЖОНКА

 

265226502f29.jpg

 

Джонка е плавателен съд за превоз на товари с две до четири мачти, който до днес се използва в Югоизточна Азия. Произлиза от китайсата дума „chuan“ и означава лодка или кораб. През XVII в. кралство Аютия е притежавало много джонки, чрез които е осъществявало търговията си с Япония и страните от юго-източна Азия.


 

 

58f99744f0fe.jpg
ee1aeb4ae260.jpg

 

 

Източници:

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

към сериала Sunset at Chaophraya

 

ДОНМУАН

 

a99b6bf7e126.jpg


Донмуан (Don Mueang) (thai: ดอนเมือง) буквално означава "възвишението, където се намира градът" и е една от 50-те общини (khet) на Банкок, Тайланд. Мастото става самостоятелен район на града едва през 1989 година. По-късно, през 1997 г., южната му част се разделя, за да се създаде новия квартал Lak Si. Старото име на района е Don I Yiao, което означава плато на орли и лешояди. Дължи го на своето географско положение и изобилието на тези птици на територията му. Новото му име е дадено от крал Vajiravudh, когато на мястото му е изградена кралската военновъздушна база.

 

Забележителностите му са:

международното летище Донмуан

кралската военновъздушна база Донмуан

кралският музей на военновъздушните сили на Тайланд

 

КРАЛСКИ МУЗЕЙ НА ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ НА ТАЙЛАНД

 

f9a6392fb9d0.jpg

 

Музеят е разположен в непосредствена близост до международното летище Донмуан.

Създаден е през 1952 г. с цел да събира, съхранява и реставрира различни самолети и друга авиационна техника, използвана от кралските военновъздушни сили. Освен наличието в колекцията му на F11C и на други редки самолети, музеят притежава и единият от само двата оцелели японски учебни самолети Tachikawa Ki-36, последният оцелял Vought O2U Corsair, единият от трите оцелели Curtiss BF2C Goshawks, както и други експонати.

 

Музеят запознава подробно с ролята на Тайланд по време на Втората световна война, за навлизането на японската императорска армия в южната част на Тайланд, на 8 декември 1941 г., когато след няколкочасова престрелка, на тайландската войска й е наредено да прекрати огъня срещу японците; за обявяването на война от страна на Тайланд на Великобритания и Съединените щати през януари 1942 г. и нейния съюз с Япония, до момента на капитулацията й през август 1945 г. Музеят съдържа колекция от картини на военна тематика.

 

източници:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

към сериала Sunset at Chaophraya

 

МОНАШЕСКОТО РЪКОПОЛАГАНЕ В ТАЙЛАНД


 

2b1866102b4a.jpg

 

Често срещана заблуда е, че монасите в Тайланд са монаси през целия си живот. Това важи за някои от тях, но по-голямата част от монасите служат само временно или за кратък период. Той може да бъде дни, седмици, месеци като повечето тайландците отделят определен период от живота си именно на това. След приключване на мандата си, след това те се връщат към светския си живот. Популярното време за временно ръкополагане в монашество при тайландците е лятната ваканция между април и юни. Тогава броят на монасите в Тайланд може да се удвои, че дори и повече. Чрез будистки учения и медитация, краткосрочните монаси се подготвят да изпълнят бъдещите си роли на добри граждани.

 

9b37ab031326.jpg

 

 Първият етап от монашеската кариера е съпалото dek wat (Thai: เด็กวัด), което буквално означава дете на храма. По традиция, в този етап встъпват момченцата, когато навършат 8 години. Задълженията им са свързани с лека домакинска работа на територията на храма и преди всичко с изучаването на основите на четенето, писането и запомнянето на писанията. Някога известни като dek wat, сега обикновено ги ръкополагат като samanen (Thai: สามเณร), съкратено nen (Thai: เณร), като в някои места се приемат и момичета, които стават samaneri. Новаците живеят според Десетте Божи заповеди, но не се изисква да следват пълната гама от монашеските правила на будисткия монашески код (Patimokkha). Има няколко други значими разлики между новаците и монасите. Новаците често са в тесен контакт със семействата си, прекарвайки повече време в домовете на родителите си, отколкото монасите. Новаците не участват в рецитирането на монашеския кодекс и изповядването на нарушенията, които се провеждат в деня uposatha. Също така, те не се хранят с монасите в храма. Upasampada е по-високата степен на ръкополагането, което прави новаците пълноправни bhikkhu. След този период, който трае между една до три години, повечето млади монаси се връщат към нормалния си живот като се женят и създават семейства. Младите мъже в Тайланд, които са минали ръкополагане са възприемани като по-подходящи партньори за брак; докато тези, които не са, се възприемат като все още "зелени". Монашеският период е предпоставка за много ръководни позиции в йерархията на селото. Повечето от старейшините на селата или кметовете някога са били монаси, както и лечителите, шаманите, астролозите и гадателите. Монасите, които не се връщат към светския живот обикновено се специализират в някакво образование или в медитация. Тези, които се специализират в образование обикновено пътуват до регионалните центрове за обучение, за да продължат изучаването на езика пали и писанията, а след това могат да продължат и в големите монашески университети, намиращи се в Банкок. Тези маршрути се минават и от монаси, които желаят да се издигнат в духовническата йерархия. Тайландската традиция подкрепя миряни да отиват в манастир, да се обличат и държат като монаси и да учат, докато са там. Времето на пребиваване се основава на числото три: пребиваване като монаси в продължение на три дни, или три седмици, или три месеца, или три години, или например за три седмици и три дена. Такъв период от живота, посветен на монашеството, се предполага за всеки тайландски мъж, независимо дали са богат или беден и често се насрочва след приключване на гимназията. Това носи чест на семейството и благословия за него. Тайландците правят отстъпки на хора, които следват тази практика, например, при провеждане на конкурс за работа.

 

c418564b80f4.jpg

 

ПОДГОТОВКА ЗА ДЕНЯ НА РЪКОПОЛАГАНЕ

В продължение на пет дни преди ръкополагането кандидатът се присъединява към местния храм да практикува и да се учи как да стане монах. В ранните сутрешни часове той се присъединява към останалите монасите за "bintabaht" и помоага при носенето на даренията от храни. Този етап, преди ръкополагането, се нарича "dek wat", което означава помощ за храма. След изтичане на петте дена, кандидатът е готов да бъде ръкоположен и в деня преди това семейството му ще започне подготовката. Първо те ще отрежат кичури от косата му, а цялостното й обръсване ще се извърши от местните монаси. Веждите също се премахват, като космите се събират в лотосов лист и по-късно се пускат в реката за късмет. След това семейството изсипва вода с куркума над главата, за да го очисти. След измиването той се облича в бели дрехи и е готов за ръкополагане на следващата сутрин.

 

ДЕНЯТ НА РЪКОПОЛАГАНЕТО (Buat Nak)
 

След като ранната сутрин при къщата се съберат семейството на кандидата и неговите приятелии, всички гости започват да дават малки парични дарения за нещата, необходими за това събитие като: дрехите, купата за милостиня и другите необходими вещи. Кандидатът, който сега се нарича "Naak" седи в средата на стаята и всеки се снима за спомен с него.

 

3470d0696294.jpg

 

СУТРИШНО ПРАЗНЕНСТВО

Пред къщата местните жени подготвят празник и маси за посетителите. Предлагат се: пържени спагети (
pad mee), популярната празнична закуска от оризови спагети (Khanom Jeen), придружена с пикантна супа (naam jeen). / Много горещите ястия в ранните часове са нещо нормално в Тайланд./

 

НАЧАЛО НА ШЕСТВИЕТО

 

Шествието се води от кола, която е защитена от декоративен чадър. Нозете на кандидата не бива да докосват земята докато той не достигне храма. Улицата пред къщата се изпразва за шествието до местния храм, в който ще се извърши ръкополагането. Гостите носят подаръци и дарения за храма, а местните жители и съседите се присъединяват към шествието на улицата.

 

ШЕСТВИЕТО (Hae Nak)

Празникът започва. Традиционна музика оглася парада на приятелите, семейството и местните хора, които танцуват и пеят по пътя към местния храм. Кандидатът и шествената колата се движат с тях, а по-ентусиазираните танцьори излизат напред с бутилки от спиртни напитки, оризово уиски и бира.

 

64f58f17cc2d.jpg

 

ОСВЕЖИТЕЛНАТА КОЛА

Освежителната кола спира на интервали за да раздава бутилки с вода и алкохол. Много от децата се тълпят около колата и помагат в разпределянето.

 

ХРАМЪТ

 

Когато достигне храма, монах благославя процесията, която започва да обикаля храма три пъти по часовниковата страна за да отдаде почит към Буда.

 

ПРЕД ХРАМА

Шествието спира пред храма, където тълпата слуша как кандидатът чете от будистките писания. След това той взема златната купа
taan, която е пълна с монети, увити в панделки и започва да хвърля панделки на тълпата за късмет.

 

bb614d008c23.jpg

 

ПРИ ВЛИЗАНЕТО В ХРАМА

 

Майка на кандидата умива краката му с вода, а процесията го издига и внася в храма, като главата му докосва тавана на входа докато той минава. Вътре той се присъединява към монасите и предлага тамян, свещи и цветя на централната статуя на Буда преди да се помоли. След това той се връща при майка си, с която се молят, докато тя държи в ръцете си оранжевите роби (Phra Trai). Ролята на семейството и приятелите вече е приключила и кандидатът остава с монасите в храма за да се премени в робата и да завърши на ръкополагането си.

 

6e1310f08555.jpg

 

СЛЕД РЪКОПОЛАГАНЕТО
 

Живее се в избрания период в храма и се изучават основите на четенето, писането и запаметяването на будистките молитви и писания. Всеки ден се събуждат в 3.30 сутринта, молят се между 4 и 5 ч. сутринта, след това се излиза в район за "bintabaht", където се събират дарения за храма. Като се върнат, монасите се хранят в 8 ч. и след това в 11 ч.. / Монасите не могат да ядат след обяд./ По време на "bintabaht" се получават дарения в купа за милостиня, където хората поставят храна, ориз и брашно за ритуали. След като изтече назначения срок, начинаещият монах казва на главния, че е завършил своето време като монах (lasika). Той се моли на храма да го помнят като монах и се връща към миряните в нормалното си живот.

 

7edbe76e772e.jpg

 

източници:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ТАЙЛАНДСКИТЕ ЗВЕЗДИ И МОНАШЕСТВОТО

 

Много тайландски знаменитости са били ръкоположени като монаси за да се отблагодарят за добротата на родителите си: Ken - Theeradeth Wongpuapan, Utt - Uttsada Panichkul, DJ Krit – Mr. Krit Sripoomseth, Big – Mr. Puchisa Supatanapat, Tod – Mr. Piti Pirompakdee, Dew The Star 5 – Mr. Pongsathorn Supinyo, Yai – Mr. Watcharakiat Boonpakdee, Aou – Mr. Panu Suwanno, Bird – Mr. Thongchai McIntyre и други.

 

Завърна се традицията тайландските момчета да бъдат ръкополагани по време на будистките пости, когато навършат 20 години. Тук ще покажем колекция от снимки на тайландските знаменитости: звезди, актьори и певци, които са били ръкоположени като монаси.

 

Phra Jason Piyacaro (Yong)

ff59e12cb201.jpg

Yong се е ръкоположил за да се отблагодари на починалите си родители.

 

Phra Sukrit Wisetkaew

e6d28f5cdc31.jpg

e5055d8dbaca.jpg
9684b33d66c2.jpg

 

И Bie – The Star се е ръкоположил в знак на благодарност към родителите си.

 

Phra Theeradeth Dhiravangso (Wongpuapan)

f93728c89538.jpg

Ken Theeradeth Wongpuapan пък се ръкополага с монашеското име „Dhiravangso“, което означава „семейство на мъдреци.

 

Phra Uttsada Kittivatthano (Panichkul)

e1a4ce5a266c.jpg

 

Utt – Mr. Uttsada Panichkul се е ръкоположил в знак на благодарност към баща си, майка си и добротата на г-жа Juree Osiri. Монашеското му име е "Kittivatthano", което означава "човек, който има добра слава".

 

Mr. Piti Pitidhammo (Pirompakdee)

15c2e06d7711.jpg

Tod – Mr. Piti Pirompakdee е ръкоположен в храма Saket Ratchaworamahawihan, малко преди сватбата си с актрисата Noon. Монашеското му име е "Pitidhammo", което означава "човекът, който обича Dhamma".

 

Phra Thongchai Abhijayo (McIntyre)

133ee6eafd61.jpg

Bird - Mr. Thongchai McIntyre, певецът-суперзвезда, когато се ръкоположи, впечатли възрастните жени, които го чакаха всяка сутрин за да му предложат сутрешната милостинята. Понеже са го направили в името на вярата, от своя страна така са впечатлили певеца, че всеки път, когато вижда подобна сцена, той чувства желание да се ръкоположи отново. Това е рядка снимка на Thongchai, защото близките му обикновено я крият.

 

Други популярни звезди:

Aum Atichart

825f88a95d24.jpg

Pong Nawat

853bc0303e4b.jpg

Nott Vorarit

5c148a721292.jpg

Ръкополагането на по-големия брат на Mike и Golf.

fce486d6be6f.jpg

на снимката отляво надясно: Mike, майката, бащата, Golf, Ying, Sand (в розовото) и Bank, който е монах. Ying е най-малката и е единственото момиче в семейството. Sand е вторият по възраст от всички деца и е женен, а дъщеря му се казва Sydney.

 

По-големият брат на Golf и Mike - Piset "Bank" Nitipaisalkul е ръкоположен като монах за 15 дена в храма Bangkhunnon. Цялото му семейство е присъствало на събитието.

853bc17e25e6.jpg
38e3dcff3c45.jpg

 

 

източници:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

към сериала Sunset at Chaophraya

 

АРЕКОВА ПАЛМА

Betel nut (thai: Mahg, лат. Areca catehu L.)

 

6eec0b87dd8d.jpg

 

Така нареченият бетелов орех всъщност представлява плодът на арековата палма, тропическо растение, виреещо в тихоокеанските острови и югоизточна Азия. Наименованието „бетел“ произлиза от пълзящото растение бетел, наричано още индийски пипер, в чиито листа хората, употребяващи бетелов орех, завиват част от плода на арековата палма заедно с малко гасена вар. Семена от тази палма неправилно се назовават като бетелови орехи. Те се използват широко, особено в Югоизточна Азия, както като стимулант, така и за подобряване на храносмилането и сърдечната дейност, заради съдържащите се в семената танин и алкалоиди вещества. Поради това тази палма се отглежда в огромни плантации, в много тропически региони, не само в Азия, но също така и в Пакистан, Индия, Малайзия, южните тихоокеански острови и в Африка. Освен това вегетиращите й пъпки често се използват като палмово зеле. Друго приложение на арекова палма е като растение за интериорно озеленяване, най-често за оформянето на големи вътрешни пространства в молове и хотели.

 

b1d1567e4041.jpg

 

В списание „Устна хигиена“ се казва: „Ядките на арековата палма се използват още от древността и са придобили голямо социално, културно и религиозно значение. Хората, които ги дъвчат, мислят, че те са безвредни и казват, че се чувстват добре, изпитват еуфория и усещат прилив на топлина в тялото си... Доказателствата обаче показват, че бетеловият орех изобщо не е безвреден.“

 

 

Според организациите за борба с наркотиците един от алкалоидите в бетеловия орех може да доведе до пристрастяване. В действителност някои хора дъвчат по 50 бетелови ореха на ден! Не след дълго зъбите се оцветяват и може да се появи заболяване на венците. В списание „Устна хигиена“ се казва, че употребяващите бетелов орех, може да получат кафеникаво–червено оцветяване и набръчкване на лигавицата на устата. Те може също да развият субмукозна фиброза на устната кухина - състояние, при което се наблюдава „хронично и прогресивно увреждане на лигавицата на устата“. Дъвченето на бетелов орех може също да причини вид рак, наречен сквамозноклетъчен карцином на устната кухина, който може да се появи и в задната част на гърлото. Изглежда, че големият брой болни от рак на устната кухина сред възрастните в югоизточната част на Азия подкрепя това твърдение.

b43f13c03ef5.jpg
болна от рак на устата и устната кухина

 

 

още снимки на растението и плода му:

 

af311abffd19.jpg
cc2e3bef0be0.jpg
28873fdfd5e5.jpg
f8d163f6090b.jpg

 

 

източници:

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

към сериала Hormones

 

СИАМ ПАРАГОН


668ad6002326d3eb.jpg

79494c4f3e9565b2.JPG
d4bb5fe8aac5604c.jpg

 


Сиам Парагон(Siam Paragon) е търговски център в Банкок, Тайланд, отворен на 9 декември 2005 г. Разположен на 400 000 кв.м. търговска площ, той е един от най-големите търговски центрове в Азия(в страната само близкият Central World е по-голям), включва широка гама от специализирани магазини и ресторанти, както и мултиплексно кино (състоящо се от 15 големи зали, като едната е с най-голям екран и капацитет в Азия). Разполага още с изложбена зала и художествена галерия, оперна концертна зала, голяма зала за боулинг, център за караоке и Siam Ocean World - най-големият аквариум в Югоизточна Азия.  


25d375c2a087b3fb.jpg
f98382009a81ef92.jpg


Първокласният комплекс в сърцето на града събира тайландския елит и редовно е използван като изложбен център, концертна зала или за провеждането на други развлекателни събития.
cr: wiki

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

към сериала The Rising Sun (1) Roy Ruk Hak Liam Tawan

 

ПИСАТЕЛКАТА НАРА

Nicha Tantichaloemsin

028e3ebb94ef.jpg

Нара (ณารา) е псевдонимът на авторката на трилогията Изгряващото слънце (The Rising Sun). Писателката е родена в Тайланд, но в момента живее в Канада. Истинското й име е Nicha Tantichaloemsin (ณิชา ตันติเฉลิมสิน) и е написала доста романи свтрзани с пътешествия в далечни страни и описващи други, не тайландски места и култури. Сред екранизираните й произведения са сериалите: Thara Himalaya, двете части на The Sixth Sense (1 и 2), The Trickery Of Love Dupes The Heart, Khunchai Tharathon, Red License Plate Eel и трилогията  The Rising Sun.
Писателката обръща внимание, че тя не пише сценарии и дори е била разочарована от този на сериала The Trickery Of Love Dupes The Heart с Ken и Janie, защото главната героиня въобще не приличала на образа от романа й.

 

7d1a787865b3.jpg

Авторката със семейството си
 

497add2665b8.jpg

Презентацията на романа

 

1d7cf4871c17.jpg
50ea040079b8.jpg
63310b06aa64.jpg

 

 

За трилогията The Rising Sun тя казва, че канал 3 е закупил правата и на трите части, като според нея, сега ще излъчат първите две, а след някакво време останалата част. Това е свързано със самата идея на трилогията, която обхваща две поколения – тези на Такеши и Риу и техните деца.

източници:

 


 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

към сериала Hormones и към вариетето "3 Zaap"

 

ЧАТУЧАК


bffa3391275099c6.jpg


Чатучак (Chatuchak или Jatujak) е най-големият пазар в Тайланд, а също така се счита и за един от най-големите открити уикенд пазари в света. След множество дебати къде точно да бъде разположен, през 1982г. решават, че ще е в Банкок. Повече от 15 000 сергии са готови за бизнес от рано сутринта и получават над 200 000 посетители на ден.
Разделен на 27 секции, пазарът предлага голямо разнообразие от продукти, включително дрехи, обувки, аксесоари, храни, мебели, техника и дори секция животни, на която могат да се намерят от кученца до игуани и екзотични змии.
През юни 2008 г. е въведена пълна забрана за пушене в продължение на целия пазар, с глоба в размер от 2000 бата за нарушителите.

 

Карта на пазара:

074214d9670b7a93.jpg

 

 

Източници:


 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"ЯПОНСКАТА" МОДА В ТАЙЛАНДСКИТЕ СЕРИАЛИ

 

804b2b642b53.jpg
 

 

През последните години се увеличиха продукциите с теми пряко обвързани с Япония, че дори

новите се снимат директно там. Новият сериал, чиито снимки са започнали през декември 2013 г.,

вече се снима с пълна сила в Япония. Става въпрос за сериала Kol Kimono, който ще ознаменува

завръщането към сериалите на мегазвездата на Тайланд - Bird Thongchai McIntyre, след 17 годишното

му прекъсване.

 

f2213350b26f.jpg
 

Сериалът е проект на най-голямата телевизионна компания в Тайланд - BEC Group, която си е поставила

сериозната задача да създаде хит, който да популяризира красотите на южния японски остров

Кюшу сред тайландските туристи. За целта са избрали звезден каст: Bird Thnogchai, Chompoo Araya,

Ken Phuphom и Mint Mintita, които ще ни представят на екрана романтичната, но и драматична история

на двама влюбени, подправена с малко фентъзи елементи. Това ще е най-скъпият телевизионен проект

засега в историята на тайландската телевизия.

 

6b7a883deeaa.jpg
 

Интересно е да се отбележи, че той е логически обвързан с още няколко, вече излъчени, сериала с

изключително висок рейтинг, посветени на различни традиционни облекла от региона: Saab Poosa -

тайската дреха, Roy Mai - лаоската сватбена дреха, Qi Pao - китайската сватбена рокля, Sanae Ha Sari

и последният, посветен на мистерията на кимоното. Всичките сериали са екранизации на романи.

 

В момента се излъчват и снимат още сериали, обвързани с Япония - The Rising Sun, a през миналата

2013 година огромен успех постигна Sunset at Chaophraya.

 

d6721160f5dc.jpg
 

Повече подробности за сериала Kol Kimono можете да прочете в темата за Bird Thongchai.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Над 100 изпълнителя - певци и актьори, пяха в чест на "Краля на кралете".
 

f0ade2fb3a0a.jpg

ноември 2011, източник Siamevent

Във връзка с 84 годишнина на Негово Кралско Величество Крал Пхумипхон Адунядет,
големият шеф на Exact - Scenario - Boy Thakonkiet Werawan събра на сцената над
100 певци и актьори, които изпяха в хор откъс от мюзикъла "Четирите кралства",
песента "Крал на кралете", в чест на присъстващия рожденик. Сред изпълнителите
бяха: Sinjai Plengpanich (Nok), Pong Nawat, Bie Sukrit, Aom Phiyada, Namthip
Jongrachatawiboon (Bee), Nat Myria Benedetti, Captain Phutanate Hongmanop,
Aof Pongsak Rattanapong, M Auttapon Prakobkong, Namcha Cheranut, Noona Neungthida,
Nicole Theriault,  James Ruangsak Loychusak, Kob & Tang & Mos, Bank Clash,
Gun Napat, Anatpol Sirichoomsang (R The Star), Singto Singhharuth Junpukdee,
Toomtam Yuthana Puengklarng, Mudmee Pimdao, Three Men & The Dreamgirls Concert,
Pinta, New & Jiew The Star, Earn The Star, Gam the star, Ruj the Star, Tono the star,
Fluk the star, Ritz the star, Due Arisara, Note Panayanggool, AMP the star,
Silvy the star, Kwang the star, Apple the star, Junior the star
и други.
Изпълнението се е състояло в Muangthai Rachadalai Theatre.

 

снимки с изпълнителите:

 

13d8acae7fb3.jpg
24b2aa17058d.jpg
Ruj The Star
b1343a4cc3fb.jpg
Nat Myria Benedetti
bab85a321367.jpg
Anatpol Sirichoomsang, Toomtam Yuthana Puengklarng, Nok Sinjai Plengpanich, Gun Napat, Singto Singhharuth Junpukdee
6b6ea17fd8ca.jpg
Bie Sukrit
868e1f4a3c28.jpg
Noona Neungthida
c69723efeabb.jpg
Bank Clash
3f4dcf08ec49.jpg
M Auttapon Prakobkong & Tono The Star
ea0573e52d7f.jpg
Kob & Tang & Mos
dc72d5dd8a6b.jpg

 

 

Клипа можете да видите тук, а за мюзикъла да прочетете тук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

към сериала Defendant of Love

 

КРАБИ / Krabi

 

eb392f66f586.jpg

 

още снимки

 

beedc8b3a63c.jpg
656fb830e718.jpg
3783be8463ad.jpg

 

 

Краби е най-красивата провинция в Тайланд. Още щом стъпите там, ще почувствате, че сте попаднали в рая. Природата тук е създала приказни скални образвувания, покрити със зеленинна, чиито огромни форми се извисяват над топлите кристални води на Андаманово море. Тази гледка се запечатва в сърцата завинаги. Плажът в Краби е един от най-красивите в света. Град Краби се намира точно там, където река Краби се влива в залива Фангнга. Населението е около 25 000 души. Климатът тук е подобен на този в Пукет. От май до ноември е дъждовен сезон, но в останалото време е райско кътче. В района има около 130 острова, които сякаш изникват от океана. Прелестните острови Ko Phi Phi, чиято красота и екзотика, е гордост за местните жители, остров Ko Lanta и плажът Railay, са едни от най-популярните дестинации в района. Те ни поднасят не само неверотяно чисти и екзотични плажове, но и някои от тях предлагат едни от най-добрите условия за скално катерене в света. Всъщност, към Краби принадлежат общо 150 привлекателни острови, които преди са били удобни убежища на азиатските пирати. Днес те предлагат чудесни условия за почивка. Много от островите принадлежат към Морския национален парк Ko Phi Phi, който включва и най-известният остров в региона – Ko Phi Phi Don. Туризмът е основен източник на доходи. В района има няколко национални парка и луксозни хотели. Туристите се забавляват с каране на каяк, гмуркане, скално катерене и събиране на тен. Една от най-хубавите черти на района е, че плажовете никога не са препълнени с хора.

 

f14392e90d14.jpg

 

Краби е южната крайбрежна провинция на Тайланд и се гордее с най-дълготрайната цивилизация в тази част на света. Според датирането на древните каменни оръжия, рисунки и скелети, намерени в пещерите на Краби, тук е имало човешки поселища още отпреди 37 000 години. Една от най-големите атракции на Краби са пещерните храмове на древните тайландци, които потвърждават, че Краби е раят на Земята още от дълбока древност. Най-интересният от всичките храмове е Wat Tham Seua (Thai: วัด ถ้ํา เสือ) или Храмът на тигровата пещера. Разположен в красива гора, храмът, всъщност, е известен медитационен център. Можете да се разходите из природата по пътеките в долината Khiriwong, с нейните лабиринти от пещери и да посетите главната – тигровата пещера, камбанарията (най-големата в южен Тайланд) и дори да изкачите 1237 стълби към светилището на върха на планината. Храмът Klong Thom и музеят са другата интересна дестинация, известна с горещите си извори. Малко по-нататък е зашеметяващият Wat Bang Riang (Thai: วัด บาง เห รี ยง) - един от най-красивите храмове в южната част на Тайланд. По пътя за Пукет се намира друг храм - Wat Suwana Kuha (Thai: วัด สุวรรณคูหา), известен като храмът на маймунската пещера. Името си дължи на маймуните при входа на храма. Вътре има поредица от пещери със статуи, една от които е внушителната статуя на спящия Буда.

 

 

31b055c8da78.jpg
e6328f7038a4.jpg
9ba2821bdd48.jpg
871165565b2b.jpg

 

 

източници:

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

към сериала Defendant of Love

 

ПАНГНГА / Pang Nga

 

088ab618c941.jpg

 

Заливът Панг Нга (Phang Nga) е разположен в едноименната провинция на Тайланд, която се разпростира в югозападния край, край Андаманово море. Това е още едно от безценните природни красоти на територията на страната, която е обикната туристическа дестинация предимно обаче от жителите на Тайланд. Панг Нга е наистина изключително красива местност, особено през зимния период, защото тогава морето е спокойно и е подходящо за плаване и водни спортове и риболов. Повечето от туристите тук се качват на обиколка с корабче, която трае цял ден. Само така ще имате възможност да достигнете до всички очарователни природни кътчета, които крие в себе си заливът. Съществува и вариант да предприемете тридневен тур в Панг Нга, като може да спите на открито в палатка. Разходка по крайбрежието с каяк ще ви даде възможност да се любувате на някои от потопените под вода островни пещери. Безпорно най-интересна сред тях е т.нар. Нарисувана пещера. Интериорът й е уникален, защото по стените има десетки стенни рисунки.

 

eae3ac7037ca.jpg

 

Тук можете да отседнете в Као Лак (Khao Lak), който е морски курортен комплекс, състоящ се от няколко селища по крайбрежието. Това място е известно семейно ваканционно селище, а хората го предпочитат, защото условията за подводни спортове и гмуркане под вода с шнорхели са отлични. Друго интересно селище тук е мюсюлманското рибарско градче Ко Пани, което е изградено в тресавище. Състои се от няколко жилища, а около тях се отглеждат екзотичните мангрови дръвчета. Още едно място, където може да се пренощува е Панг Нга, откъдето лесно може да стигнете до светилището Ват Там Суванхуха. То е разположено по-навътре в острова, а в него се съхраняват множество статуи на Буда. На територията на залива са разположени и няколко национални парка. „Суринови острови” и „Симиланови острови” са морски защитени зони, които са перфектният избор за любителите на водните спортове. Национален парк „Лампур” пък предлага добри условия за привържаниците на планински преходи и скално катерене. Тук има гъсти гори, в които може да се упражнява и пешеходен туризъм.

 

Още снимки

5bc81bada69c.jpg
2e3348f6a6a7.jpg
aa2cddfc8eed.jpg
6a7443ad5aa7.jpg
c002d346b861.png

 

Посещението на островите тук се позволява само през зимните месеци, когато морето е спокойно, защото през лятото е бурно и опасно.

 

източници:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...