Jump to content

Recommended Posts

spacer.png

IMDb

Държава: Южна Корея, Япония
Година: 2006
Времетраене: 118 мин.
Режисьор: Bong Joon Ho
Продуцент: Choi Yong Bae
Сценаристи: Baek Chul Hyun, Bong Joon Ho


Участват:

Song Kang Ho

Byeon Hee Bong

Park Hae Il

Bae Doo Na

Ko Ah Seong

 

Сюжет:
Годината е 2000-а, в река Хуан изхвърлят токсични вещества по доста нелеп начин. По-късно вече, през 2006-а, в реката се появява странно чудовище, което се нахвърля върху мирните жители на града, дошли на разходка покрай бреговете на реката. Неволна жертва на чудовището става дъщерята на един слабоумен и доста мързелив човек, който притежава обаче много силно развито бащинско чувство.
След масовата истерия на брега на реката войската се опитва да поеме нещата под свой контрол, но намесата на американските военни части, които се страхуват от разпространението на непознат и опасен вирус, осуетява залавянето на странното същество. В същото време бащата получава неочаквано обаждане от своята дъщеря, която всички вече считат за мъртва. Това обаждане идва някъде от каналите, дълбоко под водите на реката, където чудовището крие своята плячка. Тогава цяло едно семейство тръгва на лов, за да открие и спаси своята дъщеря, внучка и племенница.
Това не е само филм за чудовище, това е една прекрасна черна комедия, разкриваща по-скоро човешките взаимоотношения в едно семейство, в което липсват устои, семейство от странни индивиди, със странни съдби, но което точно пред лицето на тази трагедия, проявява истинската си същност и характер.


Лично мнение:

Изгледах този филм най-вече поради факта, че се счита за най-гледания корейски филм за всички времена /поне досега/.
Допълнителен стимул, поне за мен, бе фактът, че в него участва и Song Kang Ho и от тази гледна точка не се излъгах в очакванията си. Гледайки трейлъра обаче се бях подготвила за филм на ужасите от типа на "Пришълеца", "Хищника" и т.н. Тук обаче няма нищо подобно. Да, чудовище има, да, ефектите са много добре направени, гадостите също. Но приликите са само дотук. Този филм е по-скоро за хората, а не за чудовището. Семейството от главни герои се оказва пъстроцветна пасмина от образи, всеки по свой си начин луд, но семейство, което реагира като едно цяло, когато трябва да се защити и открие един от тях. Във филма има много фин и изтънчен хумор, на места почти граничещ с гротеската, но сатирата е убийствена. Може и да са прехласнати по американския начин на живот, но тук усетих едно по-друго чувство към американската политика и присъствие в Корея въобще. Има и много силни податки към социалните проблеми в страната. Добре е направен според мен, не бих казала, че филмът е шедьовър, а и не мисля, че някой е целял това, но ми хареса. Това, което ме издразни, бе фактът, че гледах филма от релийз, който бе озвучен на английски, та ефектъта се губеше, но филмът си заслужава, стига да не очаквате от него непременно филм на ужасите. Е, има и неща, които дразнят, като например, че бе малко проточен на места, но това не бе съществено.
Макар че все пак едва ли е филм, който заслужава първото място в една класация.
Тъй като The Host е вече познат по нашите тракери, е любопитно да прочетете всичко, което е изписано за него. И самите коментари ще ви развеселят.

 

 

С БЪЛГАРСКИ СУБТИТРИ

С БЪЛГАРСКИ СУБТИТРИ 2

С АНГЛИЙСКИ СУБТИТРИ

С РУСКИ ДУБЛАЖ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Филма е хубав, гледайте го. Бях попаднал на някакво издание с американски дублаж, но в средата на филма ми писна. Беше забавно, но го спрях и продължих с оригиналният корейски говор. Филма е доста разнообразен, има си от всичко. Интересно развитие на сюжета и тънък хумор на места, който ще те накара да се замислиш. Някаква странна смесица от безумия и простотии, преплетени със сериозни моменти. Героите наистина са големи шемети. Ако ви се гледа нещо корейско, което да е по различно и динамично, това е вашият филм. Аз поне се забавлявах стабилно, даже бих го изгледал пак.

 

Едит: Трейлъра много подлъгва. Напоследък всички трейлъри на филми, почнаха да се надпреварват, кой ще е най-голямата лъжа и кой ще представи филма по-коренно различен начин, от това което е. А е толкова лесно да се направи трейлър, който да показва точно какъв е филма.

 

Едит2: А не, коментарите в замунда тотално ме подлудиха. http://zamunda.net/details.php?id=156476&comments=1&page=0 Четете. Към края на третата страница, толкова ще ви е смешно, че ще ви е трудно да продължите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Личното ми мнение е, че филмът не заслужава да е на първо място, но може би тук повлиява факта, че нямам корейска жилка. :) Подозирам, че успехът му се дължи и на мястото, където се развива действието, чудовището, което за мен си беше доста добре направено, особено в близък план, и малките залъгалки на моменти, които обаче стават предвидими след като разбереш логиката.

Съгласна съм, че е филм най-вече за семейството, за силните връзки между членовете му, за жертвоготовността в името на децата, а обстановката и съществото са просто фон, който да подсили идеята.

Абсурдността на сцените с военните и социалните структури за пореден път ме убеждава в ироничното отношение на повечето корейски кинотворци към авторитетите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледах го доста отдавна, но наистина е нещо много различно от повечето корейски филми. Не съм се влиял от класации и т.н, преди да го гледам, но ми хареса, приятен филм. Чудовището беше добре пипнато, имаше хумор, драма и изобщо от всичко по малко :) Коментарите ги оставям ... без коментар, има много безумни хора по света и не всеки може да гледа и разбира азиатски продукции :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ааа попилях се от хил на тоя филм. То такива образи няма! Само като се сетя за сцената пред снимката на момичето или ненормалните доктори( особено оня кривоглед пич с “ голямата” тайна. Макар че на места трудно издържах да гледам, филма ми хареса. Семейството бяха яка банда. А и чудовището беше готино. Само не разбрах що има против бирата?!!! :huh:

Коментарите в замунда определено ме разсмяха и накараха да се замисля. На хората дет не са фенове като нас им изглежда тъпо и даже " японците"( така ги категоризираха) не ставали за актьори. На нас пък ни е забавно, а и да не споменавам, че Song Kang-ho участва, а за мен той е уникален актьор.

:asian:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Много реалистично беше, че животното се подхлъзваше от време на време. И също много добра е идеята да си ползва опашката - напр. да виси под моста, а и лупингите бяха супер.

Тея корейци и от "Пришалеца" комедия могат да спретнат.

Много е хубав филма и чудовището е добре направено.

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За пореден път се убеждавам, че корейското кино е като корейската храна. Някаква гадна смес между сладко, кисело и люто, която може да се хареса предимно на корейци. Недоумявам как им е хрумнало да съчетаят комедия с хорър, трилър и фантастика. Героите се държаха като пълни кретени през повечето време. Смях се през сълзи. В корейската работа няма нищо праволинейно, винаги ще те изненадат с някоя абсурдна измишльотина, с нещо, което не си е на мястото.

Веднъж се запитах как им ги раждат главите тези смехории. Дали спят по корем в силно нетрезво състояние след смесване на бира с кодеин и соджу и в някакъв делириум от друг свят получават такива идеи?

Дори не мога да реша дали филмът ми хареса или не, защото хем се дразнех на кретенските ситуации във всяка трета сцена, хем се посмях, хем се замислих за някои неща.

Параб е права, че всичко се върти около връзките на членовете в едно разделено и жалко семейство, а останалото е само фон. Не е като някои от екранизациите по Стивън Кинг, където се залага основно на шока и ужаса на героите. Затова и финалната сцена, където замерваха Рибочко с коктейли Молотов, поливаха го с бензин и накрая го довършиха със стрела в окото и кол в гърлото, беше вероятно най-епичното сразяване на чудовище в историята на киното. Едновременно безмилостно и крайно нескопосано.

 

Просто не знам. Този филм се оказа уникално изживяване, което до другата събота съвсем ще забравя. Затова оценката от мен е 6/10.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не бих повторила, но пък още изначале ни подпука чудовището в цялата си прелест. Поне се избяга от клишето ''нещо във водата избива населението" и последните 10 мин. ни го показват. Много харесвам Song Kang-ho  - в момента гледам неговите филми и заради това си пуснах и тази пародия. Рагносът е описал достатъчно ''епитетно'' усещането - к'во по дяволите точно гледаш :28558:  Няма какво толкова да коментирам тва детско, продължавам с филмографията на Канг Хо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...