Jump to content

За Япония


Recommended Posts

На 1.09.2020 г. at 20:39, ukio написа:

Не искам да защитавам японците, понеже имам съвсем бегъл поглед върху съвременния им начин на живот и култура. Много от тези неща може да са верни, но и те като всеки народ имат недостатъци и плюсове. Аз бих сравнила донякъде живота с този в Южна Корея. Но пък за разлика от Корея, където масово си правят пластики, в Япония ценят естествената красота. Тази красота обаче е останала на някой далечен остров, където животът е много по-различен, отколкото в големите градове.

Според мен, Лавандула има напълно погрешно мнение за филмите и дорамите им. Аз също съм чувала какви ли не неща за хората там, но не мога да не призная, че от целия далекоизточен регион, японците още държат на качеството (макар да има известен спад в последно време - в телевизиите им помагат много признати филмови режисьори), за разлика от корейците, които сериозно се комерсиализираха и китайците, които разчитат повече на ефекти, без мисъл.

 

Може и да ми е погрешно впечатлението. Пряко сили се старая да изгледам нещо много рекламирано и да го харесам, но освен пет-шест от актьорите, с друго не ми се получава. Много битовизми, много мудно, много комплекси и комплексарщина. Примерно,  половин час ми дават как в главата на героя се въртят мисли, дали да слезе от тротоара, или не,  с всички за и против- кой може да го види, кой какво ще си помисли, дали няма да си причини травма, ако си я причини колко ще му струва и така до безкрай. Ако пък е офис сериал, докато се кланят един на друг и се мазнят на шефа- половин час минал.Другият половин час мислят как да му угодят- какво яде, че това да поръчат, къде ще ходи, та да му създадат удобства, кога ще стане, та да му отворят вратата.Като сложим и пиянските сбирки, прибирането вкъщи и слагане наново всичко на везни... натоварва ме. Не е за мен просто.

Нямам нищо против ценностната им система, начина им на живот и т.н., но не и да ги гледам и  това да ме натоварва с тяхната своеобразна психика и изморява от мудност. 

Самата Япония, след всичко, което съм изчела и изгледала, също не ме привлича, японската натура пък-съвсем, което не ми пречи да гледам документалки, колкото за обща култура. Виж, Бразилия, която е на другата крайност примерно, ми е в пъти по-интересна и хората също.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В сърцето ми са останали много японски продукции. Наистина се удивлявам как са ме грабнали с истинността и дълбокия им смисъл. Истински съм ревал на Snow Prince, истински съм се радвал на To Each His Own. Ако корейците са майстори на сериалите, то японците, по мое мнение, са на филмите. :asian:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен корейците имат спад в сериалите. Не експериментират и тъпчат на едно място с един фенсървиз, пластики и лиготии. Японците са далеч по-креативни. Там звездите не снимат, за да се показват на феновете  (не че няма и такива продукции - адаптации по манги най-вече и бл), но основно се стремят да покриват качеството и новите идеи. За това много помагат филмовите режисьори, които творят и в телевизията. Следя нещата и със сигурност в Япония се залага повече на стойностното, но това не значи, че имат много фенове. Напротив. Тяхната политика също е насочена към това. За разлика от корейците, които имат национална стратегия за промотиране и разпространяване на филми и сериали, японците си ги пазят заради едните права. Преводите също не помагат за рекламирането. А трябва. Правят невероятни неща, които трябва да се видят от повече хора.

По отношение на филмите, Япония е първата страна в Далечния изток, която създава своя кинематография и я развива до класата на останалите големи. Има дълги и сериозни традиции в това отношение и наистина творците там са много добри.

Посочените от теб филми са отлични, но колко още други има...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ukio Съгласен съм с теб. Надявам се да имам достатъчно време да изгледам още. Оставам  фен на цялото азиатско кино, с предимстата и недостатъците им. Въобще цялото им изкуство. От музиката, хиперреализма та чак до кинематографията. :asian:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ЯПОНИЯ ИЗБРА ЙЕРОГЛИФ НА ГОДИНАТА

 

Йероглифът със значение „тясно“ или „близко“ е избран като символ на отиващата си 2020 г. в Япония. Това съобщи Японската федерация за тестване на иероглифични умения, която е провела гласуване сред населението на страната.

Йероглифът на лист традиционна японска хартия с размери 1,3 на 1,5 метра е изписан от настоятеля на будисткия Храм на чистата вода, разположен в древната японска столица Киото, Сейхан Мори, един от основните инициатори на регулярни анкети за определяне на графичния символ на годината. Събитието беше излъчено на живо от японската обществена телевизия.

Изборът на този йероглиф за символ на годината се дължи на факта, че в Япония, на фона на пандемията от коронавируса, изразът "Mitsu no Mitsu", който се изписва с йероглифите "три" и "тясно", стана много популярен. Само по себе си това е съкратена версия на трите фрази „ограничени пространства с лоша вентилация“, „тесни пространства с голяма тълпа от хора“ и „близък контакт между хората“. Всички те съдържат посочения йероглиф.

Именно тези три неща японските власти настояват да се избягват през цялата пандемия. Този израз често се използва от длъжностни лица по време на пресконференции и много плакати с изображението на „мицу но мицу“ могат да бъдат видени в градовете, призовавайки ги да вземат предпазни мерки. 

 

Източник: БГНЕС

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Не съм сигурна дали му е мястото тук /ако модераторите решат нека да ме изтрият/,

но гледах последния епизод на Подкаст 2х200 в ютуб.

Бяха поканили Цубетан. Наше българско момче,

учил и прекарал дълги години в Япония.

Подкаста беше много интересен, Цубетан е ерудиран,

забавен, с голям интелект и обширни познания за Япония, японците и нравите там.

Това заедно с гостуването на Цън Цон /там говориха за Китай/ са най-добрите подкасти за изтока изобщо.

Ако ви е интересно, хвърлете едно око. Няма да съжалявате, дори и да не сте фенове на Япония 

пак си струва да чуеш разказа за тази невероятна далечна страна на:icon_sunny:.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Ko_Erin, мерси! Много интересен събеседник, изслушах го внимателно. Като един нефен на Япония, на начина им на живот и мислене, нефенщината ми беше затвърдена. Чух още по-кофти неща, от тези които знаех. Много тъжно съществуване и самота за нормалния човек, което за мен не намира оправдание, след като всичко, което правиш е да работиш и спиш и да живееш в уреден брак с  някой от необходимост  да не си сам и да се съвкупляваш, за да осигуриш да има след теб кой да работи.

 

Ето  някой ако иска да гледа, да не търси. Два часа минават неусетно с такъв  гост.

Редактирано от Lawandula
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Lawandula много се радвам, че ти е харесало. Уви да, и на мен ми се затвърди същото мнение като теб за живота там.

Обичам Япония, но едно си е примерно човек да отиде на екурзия да речем, друго си е да е роден там. Никак, ама никак

не им е лек и забавен живота. Затова и винаги ми е било смешно, когато започнат да ми хвалят книги или незапознати хора

да се прехласват, колко спокойно и в хармония живеели хората. Ако беше така, нямаше да има толкова много самоубийства

и самотни хора. Имам чувство, че при тях дори човешкия контакт лека, полека, започва да изчезва и дори да става табу.

За да не бъда разбрана погрешно обичам японското кино/сериали/актьори, да не говорим за анимето и мангата им, 

но фенщината е едно, реалния живот е друго. А там за съжаление никак не са розови работите. Същата работа и като в ЮК.

Напоследък особено младите хора са тотално луднали и едва ли не си представят двете страни като magic land, населен с еднорози....

става ми хем смешно, хем жално.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз ще гледам този подкаст. Изглежда интересно. Благодаря!

Ох, големи проблеми там. Имам чувството, че последните събития отново отключиха страха в тях и затова имаше толкова самоубийства миналата година, дори сред звездите. Много са лабилни. Това дори се забелязва в някои тв продукции от последната година. Опитват се да са позитивни, но неизбежно отразяват и този страх от създалата се ситуация. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Слави Клашъра е качил ново видео - 50 невероятни факта за Япония.

Който иска може да хвърли едно око. Макар и повечето да се добре известни,

признавам си факта за сумистите с бебетата ме изненада. Други пък ме накараха да се замисля,

че всъщност японците си имат нещо бая поизвратено. Мили, тихи, любезни, ама знае ли човек под повърхността

какви страсти бушуват в тях. Ние поне си изкарваме всичко и си разчистваме сметките един с друг редовно,

те милите от това пусто възпитание и чест тотално са се ошашкали.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм стана ми любопитно наистина как се движат Япония със самоубийства ...дали са още на първо място...но не гледах световната таблица за 2020-2021 и те вече са на 25 място голяма изненада преди тях са дори американците а още по голяма ми е изненадата за Южна Корея вече са на 4 място?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Попаднах на някакъв сайт, на който има и интересни пътеписи.

Има и за Япония. Авторката според мен се е справила страхотно, има и снимков материал.

Аз започнах с Япония - от първо лице.

Този пътепис е уловил положителните черти на японците и авторката е успяла по един безспорно добър начин да ги предаде и на нас читателите.

Има и други пътеписи, но човек трябва да се порови и да си намери какво му се чете .

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да ви споделя за един много талантлив японски художник.

Казва се Тацуя Танака /Tatsuya Tanaka/ и е известен с миниатюрните си календари.

Човека влага огромно въображение и творчество при изработката им, календарите са много оригинални и креативни.

Поствам малка част от различни дни, може да го последвате в различните социални мрежи, има и ютуб канал Tatsuya Tanaka,

това му е официалния сайт Miniature-calendar

 

spacer.png

 

spacer.png

 

spacer.png

 

Spoiler

spacer.png

 

spacer.png

 

spacer.png

 

spacer.png

 

spacer.png

 

spacer.png

 

spacer.png

 

spacer.png

 

spacer.png

 

spacer.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много оригинални и забавни снимки от японския фотограф Hisakata Hiroyuki.

Снима улични котки в различни "бойни" пози. Ако ви е интересно можете да го

намерите в инстаграм и да го последвате:), ето малко от творчеството му.

spacer.png

 

spacer.png

 

spacer.png

 

spacer.png

 

spacer.png

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още един много талантлив японски творец - Masayoshi Matsumoto.

Човека прави невероятни фигури на животни от балони.

Ето статия за негопоствам част от творбите му, 

ако искате можете да го последвате и в инстаграм.

spacer.png

 

spacer.png

 

spacer.png

 

spacer.png

 

spacer.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сигурно всички вече сте чули или прочели, но все пак – бившият премиер на Япония Шиндзо Абе почина, след като беше прострелян по време на предизборна среща.

 

Последното място на света, на което бих очаквала да се случи нещо подобно, е Япония...

 

И статия за живота му.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...