Jump to content

After Life (1998)


Recommended Posts

MV5BYTRiYmMxYmUtZDIxMC00OWFiLTkxNTQtNzMyMGU4ZWYwZGEwXkEyXkFqcGdeQXVyMTMxODk2OTU@._V1_.jpg


After Life

Година: 1998

Страна: Япония
Жанр: Драма
Режисьор: Hirokazu Koreeda

Оригинално заглавие: Wandafuru raifu
Участват: Arata, Erika Oda, Susumu Terajima, Yusuke Iseya, Sadao Abe
Награди
IMDb: 7.8


Резюме:
Ако човек можеше да вземе само един спомен от живота си и да го запечата във вечността, кой точно би избрал?
Душата на човек след смъртта се озовава на странно място, където в продължение на една седмица трябва да избере най-скъпия спомен от земния си път и да го заснеме на филмова лента. Това е основната идея, заложена в After life - поредното доказателство за таланта на режисьора Hirokazu Koreeda (Maboroshi, Nobody Knows). Визуално истински зашеметяващ, филмът е комбиниран с оригинална, новаторска и творчески градивна история. Лентата включва документални елементи чрез сцени, в които озовалите се на това междинно място говорят за живота, разкривайки истински преживявания и емоции. По този начин, докосвайки се до реалността и паметта, зрителят е подтикван да размишлава.
After life е деликатна магическа алегория за финалното пътуване на човешката душа. Това е един креативен шедьовър, насочен към ценителите на голямото кино.
В едно свое интервю Корееда казва, че идеята за филма му дошла, когато си седял в редакторската стая и преглеждал записите, които били снимани през деня. Тогава той си помислил, какво би станало, ако след смъртта си човек седне пред телевизионния монитор и започне да наблюдава безкрайни картини от собствения си живот?...

 


Свали филма   :click:

 

Свали филма с английски и руски субтитри  :click:


* достига до нас благодарение на ukio

Link to comment
Share on other sites

Страхотен, преди малко го изгледах! Оригинална идея, много добър актьорски състав, деликатно изпълнение.

Link to comment
Share on other sites

Най-сетне някой да види този филм! Той стоеше незабелязан почти 2 години в анимес.
Действието в лентата не е динамично. Тя е от онези успокояващи продукции, които ни карат да се замислим над много неща в живота.
Преди няколко дни научих, че миналия месец в Амстердам е била поставена мултимедийна опера, базирана на After Life. Представлението е било изнасяно още през 2006г., но сега отново се появява на голямата сцена, след 4 години прекъсване.

Линк

Link to comment
Share on other sites

Трудно ми е да напиша нещо за този филм по простата причина, че не разбрах кое точно трябваше да ме впечатли. Подходих с много високи очаквания, като се имат предвид купищата награди, коментарите и високата оценка в ИМДБ. Беше ми адски скучен и го догледах с мъка едва от третия път. Започна обещаващо и с потенциал за нещо голямо, но след първия половин час се изгубих в несвързаните разкази на починалите, които не успяха да събудят никаква емоция в мен. Едва към края имаше някакъв опит за промяна в това отношение, но честно казано ми беше толкова дотегнало от разтягането на локуми, че въобще не го попих. Може би, ако го изгледам още веднъж, ще хвана по-дълбокия замисъл, но нямам желанието за това. Жалко. :(

Link to comment
Share on other sites

Обичам по принцип да пиша за филми и в общи линии ми е лесно да формулирам някакво мнение. Но ми е особено трудно да пиша за филмите, които съм приела най-"вътрешно", а с Afterlife случаят е точно такъв. В дългогодишната ми практика на киноман са съвсем малко филмите, които са ме накарали наистина, съвсем наистина да се замисля за живота си, да го видя в перспектива и да пожелая да променя нещо. Толкова за съдържанието.

А като форма филмът е експериментален и това донякъде го прави по-труден за възприемане, но на мен лично ми допада стилът на Корееда, заиграването му с различни кинематографски похвати и смесването на документални с игрални изразни средства.

Рагнос, филмът заслужава да му дадеш втори шанс някой ден. :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...