Jump to content

Recommended Posts

5709246951_90db9aac89_b.jpg

Осмелих се да направя една темичка тук, в любимия ми форум, на тема Корея и Австралия. Аз живея и уча на западното крайбрежие на Австралия, където има много голямо азиатско присъствие, включително и корейско. Както има имигранти по цял свят, така и тук има много азиатци, въпреки, че не е Корея. Затова ще се радвам да споделя с вас опита си от живота тук, който се надявам да ви бъде интересен. И аз обещавам да отговоря на всякакви въпроси, доколкото мога. А и се надявам да поддържам връзка така, с любимите си съфорумци.

 

2379136177_9d915327c3_m.jpg5709246959_8fcf65cd51_m.jpg2379136789_2524039041_m.jpg2379137761_ac2d203318_m.jpg2379143569_acc807a0e8_m.jpg

 

И така...вчера излизахме с моите приятели от преди половин година, двама корейци, в Шинабро- един изцяло корейски бар. Музиката си беше точно на място, пиенето в изобилие, храната на ниво, а сервитьорите още повечеJ Тук се смесват двете култури и всички корейци, които срещам са много отворени, разговорчиви и изключително приятелски, малко по маниер на австралийската култура. Емо ще каже доколко са такива в КореяJ Аз не мога да правя сравнение. Говорихме си за филми, едва сега оценявам колко са страхотни, миналият път не особено. Та едининият ми приятел Ю Мин е известен с това, че е ‘маниак’ на тема филми и сериали. Реших да го пробвам и започнах да изреждам всеки един филм или сериал, който съм гледала, и той безпогрешно ги разпозна! Единственото което го затрудни беше произношението на английски, но с малко помощ от телефона, се справи отлично, дори почна да подвиква: Ааааа...Чуноо!!! Или: Ооооо....ИДжу Ме!!

 

Но както и да е....другият ми приятел беше по-забавен, защото беше от Сеул и имаше какво да се научи от него. Например как да се обличаме модно дори когато ходим за риба, или как да пием така че да не се напиваме, и винаги да сме готини. Също така, че нямало никакво значение , че Би е международна звезда: ‘ Какво от това?!! (смях) Той е кореец!!!’ относно постъпването му в армията. За корейската армия го питах дали е трудно, а той (Ким Джанг Хун) отвърна: ‘понякога не е трудно’ (?!)

 

И разбрах също така, че да вземеш автограф от Чо Ин Сонг изобщо не било трудно, стига да го видиш в някой бар или ресторант, както и че бил особено красив на живо J И такива работи, за прекарване на неделя вечер. Джанг Хун ме пита кога мисля да ходя в Корея, на което аз отвърнах : колкото се може по-скоро, а той се засмя и каза, че на него Австралия му харесвала повече.

 

И забравих една подробност: стиснахме си ръцете и се съгласихме той да ме учи корейски, а аз него- английски. Ей на това му викам сделка!

 

Айде, лека нощ от мене скъпи приятели, и до утре!!!

Link to post
Share on other sites

На мен определено ми е интересно и забавно всичко, което споделяш (и не само в тази тема). Говори, говори...Ако знаеш частта с Чо Ин Сонг колко ли фенки е зарадвала? :lol: Сега, ако кажеш и кои са баровете, веднага се сещам за една дама, която би станала редовен клиент на изброените заведения.

Иначе някой разправяше, че първоначално корейците са много отворени и приятелски настроени, но след един известен период усещаш, че не те допускат изцяло до себе си. Което си е характерно вероятно не само за корейците, но ми е любопитно дали и ти ще усетиш нещо подобно след време.

Link to post
Share on other sites

Ще поживеем, ще видим, както казват руснаците:) Австралийците са ужасно приятелски настроени, а корейците още повече; но предполагам, че както със всеки един човек, когато се изчерпат темите за разговор и настъпва отчуждаване.Рано е да се каже...

 

А относно бара в Сеул и Чо Ин Сонг, още утре ще го питам :)

 

Оказва се, че ако човек се разтърси в Интернет има доста обяви за работа в Корея. Дори аз днес кандидатсвах за една -две оттук. Освен това, има една агенция (всъщност предполагам са много), които ти гарантират работа, ако се запишеш на курс по английски за учители при тях.Условието да се знае езика много добре преди това. Не, че е нещо ново, но ме учуди факта, че важеше за свякакви хора, дори такива, на които английския не им е първи език. Просто давам идеи, ако има желаещи :) Eмо, чакай ни:)

Link to post
Share on other sites

Малко инфо за въпросната агенция? Плийз?

 

TESOL (Teacher of English to Speakers of Other Languages) изглежда е една от организациите, които предлагат необходимите квалификации, валидни за повече от 80 държави по свеа, включително и Корея. Курсът може да се издържи изцяло онлайн. Но самата обява за Корея я намерих на едно друго място място в интернет- Learn4Good

 

 

Конкретната обява за Корея е ето тук . My link

Link to post
Share on other sites

Здравей ! Аз имам един въпрос към теб и твоят приятел Ю Мин. Кой е най-касовият корейски актьор ( най-скъпо платен ) ?

Link to post
Share on other sites

Тука си премествам мнението, което беше в общи приказки, мисля, че тука му е мястото...

Сигурно ще умра от мъка и от радост едновременно!

 

В самолета на Emirates, на път за Австралия, (моята редовна компания), открих много лесно не само пет/ шест корейски филма, (измежду които Glove and Finding Mr Destiny), десетки японски, но и плейлист на РЕЙН!!! Цели 12 песни на отделен канал 512. За него пише:

 

'Top songs by the leading star of Hallyu, the South Korean new wave sweeping Asia and beyond.' (Песни от водещата халю звезда, новата Южно-корейска вълна, която залива Азия и света.)

 

 

Снимка: Рейн с крилa като ангел.

 

rain-angel.jpg

 

Дали има по - нещастен човек от мен, че изпускам негов концерт, и по- щастлив от това малко признание в негова чест?!

 

Също така има и тонове от к-поп j -pop, но Рейн разбира се, заслужава отделно място в селекцията от най-доброто в света.

 

Има дори няколко песни, които не бях чувала преди никога smile.gif

 

What's love

Neo cheo Leom

 

Другите песни са:

 

Na Bbeun Nam Ja

NA

Ak Su

It's Raining

I do

Ji Oon UI Gool

Nan

But I love you

To you

I'm coming

With you

Ha Lu Do

Move on

Friends

 

Това означава, че единственият човек, който не бе чувал за него преди няколко месеца не е никой друг, а само моя милост! Целият свят вече отдавна е бил просветлен. Едно малко уточнение: Emirates е самолетната компания с най-голям брой Боинг 777 в света. И моята предпочитана за всякакви полети като най-безболезнена и приятна.

 

С невъоръжено око, се забелязва и Dong Bang Shin Ki, или иначе казано ДБСК и техния албум Keep your head down на 514 канал.

 

5712017079_39d816fe78_z.jpg

 

За японските има около 20 канала, но ще оставя експертите да се произнесат там, аз не ги познавам.

 

Нямам намерение да правя реклама, но определено тази компания би се харесала на азиатските фенове. Някак си по-лесно преодолявам разстоянията с такъв саундтрак. Сега като си спомня, за пръв път се сблъсках с филма Нинджа Убиец и с Рейн пак в Emirates на път към България...има за какво да съм им лоялен пътник. А и тяхната програма за забавления по време на полет не случайно обира награди всяка година.

 

5712017043_cebe55f9dd.jpg

 

Ако Emirates са така добре подготвени, каква ли небесна музика звучи в Korean Airlines?!

 

rainhk1.jpg

Link to post
Share on other sites

Здравей ! Аз имам един въпрос към теб и твоят приятел Ю Мин. Кой е най-касовият корейски актьор ( най-скъпо платен ) ?

 

 

Относно най-касовите актьори: значи отивам най-тържестено в един местен австралийски бар на брега на морето, който е известен с това, че правят собствена бира във варели с големината на самолетни двигатели, наречена Little Creatures за да се видя с моите приятели корейци (чийто брой тогава се увеличи с още две симпатични корейки, работещи във фирма за набиране на персонал) и да им задам този въпрос ... Или аз направих грешката да не се изразя много точно, или техния английски не беше много добър, или превода някъде се обърка, но единодушен отговор нямаше, освен че най-вероятно най-добре се плащало на хора в минната индустрия ( това явно беше препратка към трудовия пазар в Австралияsmile.gif Малко се пошегуваха, но така или иначе, нямаше как да знаят точни факти, а единствено да гадаят между Рейн, Уон Бин и още някои, с които не бях запозната...но естествено ме посъветваха д апотърся в интернет, където всяка година се публикува такъв списък. Станахме приятели моментално, щом се оаказа че са фенове и на Рейнsmile.gif

 

Всъщност, на мене истинският ми въпрос беше защо предпочитат австралийските заведения пред корейските. И с какво е по-специална бирата (която я има в изобилие къде ли не) от соджуто (което за мене си е все още рядко и луксозно питие)? Ще ме извинява Емоsmile.gif Оказва се, че австралийският начин на живот е съблазнителен за много чужденци, включително и за корейците. И понеже ги бях подготвила да очакват много въпроси, реших така и така да ги питам всичко каквото се сетя: как се прави кимчи, къде да си намерч агенция, която да ми намери настаняване на върха на небостъргач, като във филмите, къде живеят бедните хора в Сеул, дали има истинско кареоке в Пърт и какво ли още не! Ким Джанг Хун, който е от Сеул, ме разочарова, като каза че 100 процента бедните къщи които са показани във сериалите и филмите са само филмов декор, но ме обнадежди с това, че сигурно можели да се намерчт лесно малки стаички на върха на сгради (каквито имаше в 'Санг Ду', A love to Kill и безброй други филми).

 

img0901n.jpg

 

В отговор, и аз бях затрупана с въпроси от рода на: защо искам да знам къде са бедните хора в Сеул, дали обичам да ходя за риба, дали съм била в Корея и що е то България? За моите отговори не гарантирам, но поне бях затрупана с предловения да ходим всички за риба на юг от Пърт (тук има мноого брегове в протежение на хиляди километри), да си направим вечер, в която само мъжете ще готвят корейски манджи (аз си поръчах Ме-Он-Танг Суджеби) защото били много добри и просто трябвало да се убедяsmile.gif и дали съм искала да ходим на кареоке? Изобщо не се и поколебах и никак даже не чаках и втора покана! Само след 1 час и 20 километра разстояние, в самия център на Пърт вече сме пред заветното първото ми истинско корейско кареоке, наречено ACE (21 Lake Street, Northbridge).

 

ST_17810962.jpg

 

Незнам дали защото им беше домъчняло за Корея, или защото им беше забавно, че някой като мене се интересува от корейска музика, но те още от влизането започнаха да пеят и едва ли не се напреварваха кой да пее и всички бяха страхотно добри! Дори Ю Мин лично изпя за поздрав песента Сonfession на Им Дже Бом за моя най-голяма радост, както и друга негова песен от саундтрака на Чуно. Нчмаше как, трябваше и аз да си пробвам уменията: с песента Love Song , Rain. Понеже не ме бяха чули да казвам досега нито една дума на корейски, останаха толкова като гръмнати, че дори ме питаха дали случайно не съм била корейка тайно smile.gif Приех го като комплимент, че поне съм научила една песен, така че поне да я разбератsmile.gif

 

Пяха от сърце, танцуваха дори на супер джуниор, веселихме се много, но като че ли аз останах най-доволна! Дори няма и да разберат, колко много ми хареса...

 

http://imageshack.us/clip/my-videos/51/vs8.mp4/

Link to post
Share on other sites

20101021%20Men1.jpg

 

 

Днешната новина за Западна Австралия и Корея идва топла от пресата: списание Talking Tourism (брой 167), което е официалното електорнно списание на Tourism Western Australia днес публикува, че KBS в момента снимат епизод от реалити шоуто 'Qualifications of Men' или 'What men should know?', наречен Men and Backbacking Travel. 25 хора от екипа ще посетят красивият Нингалу коралов риф в Западна Австралия (който е друг от известния Голям Коралов риф, намиращ се на източното крайбрежие). Трите епизида,с продълвителност от 80 минути са с бюджет от над 10 милиона долара. В екипа се включвали и 7 звезди: които и да са те, какво по-добро извинение от това да посетя най-хубавите места по Западна АВстралия? :)

 

 

ningaloo-4712.jpg

 

Ningaloo Reef

 

whale-shark-ningaloo-reef.jpg

 

Whale shark at Ningaloo Reef

Link to post
Share on other sites

Тези, които ме познават, сигурно знаят, че играя Го: най-древната стратегическа игра. И така, днес темата е за клуба по Го в Западна Австралия и Корея.

img0928qy.jpg

 

Университета ми и аз в слънчева Австралия

 

Вчера беше редовната ни среща в къщата на един по-възрастен играч, който ни приютява веднъж седмично: ние, имам предвид шепа народ, които са запалени привърженици на играта. Повечето ги познавам от преди 5 години, когато за пръв път дойдох тук, и бяха още студенти по физика, математика и каквоо ли още не. Сега са вече дипломирани, имат си сериозна професия и работа, някои от тях възмъжаха, намериха си приятелки и дори се ожениха. Всички (с изкючение на един от тях) са разбира се, азиатци: най-вече от китайски произход, които са в Австралия или от деца, или от много отдавна, но винаги говорят китайски в семейството си и разбира се, са над- средното ниво на интелигентсност. Ян- да-драгон (това му е прозвището), всяка неделя бърза да играе маджонг с баба си със цената на живота си, и се шегува, че най-много го е страх да не закъснее:)

 

Но! Къде бях? На последната сбирка бях много щастлива да ги видя отново и от дума на дума, се разприказвахме докато играхме. Аз не толкова съсредоточено (а и не е тука мястото да описвам играта в подробности), други повече. Казах им, че искам да си празнувам рожденния ден в някой корейски бар, което породи ред въпроси и възлицания... хубавото беше, че нямаше нужда да обяснявам на никой кой е Парк Чан Ук, или да им обяснявам за Boys Over Flowers или План Б, още по-малко кой е Рейн. Го-играчите са, както казах, над средното ниво на интелигентност.

 

 

Интересното беше това, което Ян да драгон имаше да сподели за скорошната си визита в Сидни, където има няколко клуба по Го, включително и австралийски, китайски, както и корейски. Ян беше много впечатлен от един корейски клуб по Го (или както корейците го наричат Ба-Ду), който е ръководен от Го мастер Young Gil, 8ми дан- професионален. Клубът се казва Sydney Batuk Club, и е разположен в сърцето на корейската общност там- на номер 19 Railway Parade в т.н. наречения 'корейски' квартал Eastwood. Всеки е добре дошъл да се научи да играе, или просто да практикува с мастера.... поради което Ян решава да го посети. Каква е била изненадата му когато го питат за неговото ниво (около 1-2 кю), и след това му препоръчват да започне играта с 5-6 стона преднина?! За тези, които не са запознати с Го, степените са от 30 до 1 кю, и след това от 1 до 9 дан. Учудването му е било голямо, защото се оказва че партньорката му е била само 19 годишно момиче. Това разбира се, го разказва заливайки се от смях, но след това когато сподели впечатленията си от Young Gil, единствените настоения които прочетох в него бяха възхита и едва ли не преклонение.

 

leechangho2.jpg

 

Едно малко уточнение: Го е произлязла в Китай, и е била разпространена от Япония, но дори и така, в момента най-силните играчи са корейци. Моят любим Го играч е Lee Chan Ho, който е надминал собтвения си легендарен учител още като тийнейджър, и който изключително рядко се усмихва; но според собствения му учител да застанеш срещу него е все едно да попаднеш в тиха и дълбока вода: оставя те да правиш всичко което пожелаеш на дъската и накрая напълно неусетно разбираш че вече си загубил играта.

 

Единственият му недостатък бил, че все още не умеел да завързва обувките си :) Статуса на професионални Го играчи в Корея, както и в други азиаткис страни е сравнимм с този на боговете: това откровение ми го сподели друг приятел от клуба, който се присъедини единствено за да научи играта, за чиито играчи знае почти всичко и които следи постоянно, но не разбирал самата игра.

 

 

SDC11629.JPG

 

Poster Lee Chan Ho

 

Ако някой иска да разбере повече за Го, Weiqiland е линк към чудесен български портал, а ето и малко снимки от моите приятели от Го клуба в Пърт (Западна Австралия):

 

 

img0919mm.jpg

 

 

Ян показа няколко интересни форми в Го, които е научил от срещата си с корейския бадук клуб, от които аз не успях да разбера всичко: нивото на което мислят този вид играчи не е достъпно за всеки. Дори докато гледам тяхна игра, не мога дори да разбера кой губи и кой печели...дори когато някой се предаде, не бих могла да разбера кой е играчът ако някой не ми обясни. Ще кача клипчето с формите в Го утре...

 

 

Пейрян (който е в дъното на масата) е един от най-умните хора които някога съм познавала. Ако от такива хора зависи бъдещето на Австралия, определено има бъдеще:) Едва ли има ситуация в Го, която дане може да обясни прекрасно и търпеливо и нагледно, или тема от която да няма поне общи познания. Самият му маниер на говорене и много задълбочен, и без никакви повърхностностни неща, което е забележително за неговата крехка възраст. Видях ги да израсват през последните няколко години, именно благодарение на Го, което учи на мъдрост и задълбоченост. Е, не им липсват и детски номера: двамата са гледали наведнъж ОТНОВО шестте епизода на Междузвездни Войни и почти всичко което казваха май беше реплика от филма:) Сладури!

Link to post
Share on other sites

Само не разбирам , наметках поглед из темата и аз за живота в австралия не виждам много , ти предимнозцяло говориш за Корея (: . Тогава защо е Оси живота , като почти няма нищо за него. Може би гледаш повече на корейските емигранти там ?

Не знам , мое мнение, поне се забавляваш докато пишеш!

Link to post
Share on other sites

Само не разбирам , наметках поглед из темата и аз за живота в австралия не виждам много , ти предимнозцяло говориш за Корея (: . Тогава защо е Оси живота , като почти няма нищо за него. Може би гледаш повече на корейските емигранти там ?

Не знам , мое мнение, поне се забавляваш докато пишеш!

 

 

Ами защото не мисля, че на някой би му било интересно за чисто австралийски теми тук в този форум...но ако има някой който да се интересува от австралийския начин на живот, с радост бих споделяла. Просто умишлено търся Корея в Австралия, защото не мога да отида там... а и съм живяла тук няколко години, така че за мене Австралия не е нова. От друга страна тук 25 процента са имигранти новодошли, така че какво е типичния австралиец е трудно да се определи. Голяма смесица от народи е, които просто споделят тукашните ценности, които най-често се свеждат до пиене на бира, гледане на крикет по boxing day (нова година), риболов, барбекю, спорт и всякакви приключения във водата от рода на сърф и всякакви негови производни. Ако на някой това му се струва интересно, бих писала и за него...но на мене Корея ми е по-интересна.

Link to post
Share on other sites

Както винаги си разказала доста интересни неща и въпреки, че съм чувала за играта, така и не съм задълбавала в темата. Това обаче, което винаги прави впечатление за корейците (щото от тях се интересувам! ;) ), че доста обичат да играят, спортуват, да пеят и пият... :lol: Лично аз нямам кой знае какви въпроси, но се радвам на всяка твоя публикация и интелигентния (грамотния) и забавен начин на споделяне. :yes: Любопитно ми е дали при тях се усеща силно носталгия по родината. Останала съм с някакво впечатление, че са хора на крайностите, но и с доста интересна чувствителност.

Link to post
Share on other sites

Като те чета и аз също като твоите приятели започвам да се питам дали не си тайна корейка :D Особено за това, че играеш го, моите поздравления. А някое бойно изкуство владееш ли?

И на мен ми е много интересно да те чета. Aз пък не мога да си обясня, защо 이, което би трябвало да се чете И, корейците в транскрипция на името си на латиница го пишат Lee?

И друго ми е интересно, ядат ли типично австралийска храна, от сорта на кенгуру (предполагам, че в Австралия се яде кенгуру, защото ние в Европа си го хапваме с наслада :rolleyes: ) ?

Много са ти сладки приятелите. Те как реагират на това, че си българка? Изобщо знаят ли къде е това и смятат ли го за Европа? А това ми е интересно заради друга публикация във форума, където няколко момичета бяха отишли на фен-среща с един артист в Корея и в пресата ги бяха обявили за единствените представители на Европа и много им се радваха.

А ти като привършиш изпитите, може да отидеш на някой от тези прекрасни плажове заедно с корейците и после да докладваш в Австралия по бански ли ходят или пак с дрехите :D

Link to post
Share on other sites

Името "И" се пише Lee за улеснение на англоговорящите - като отишли да покоряват Азия, корейските имена им се сторили много сложни за произнасяне и ги поангличанчили - затова фамилията И е Лий, а Пак - Парк.

Link to post
Share on other sites

Като те чета и аз също като твоите приятели започвам да се питам дали не си тайна корейка :D Особено за това, че играеш го, моите поздравления. А някое бойно изкуство владееш ли?

И на мен ми е много интересно да те чета. Aз пък не мога да си обясня, защо 이, което би трябвало да се чете И, корейците в транскрипция на името си на латиница го пишат Lee?

И друго ми е интересно, ядат ли типично австралийска храна, от сорта на кенгуру (предполагам, че в Австралия се яде кенгуру, защото ние в Европа си го хапваме с наслада :rolleyes: ) ?

Много са ти сладки приятелите. Те как реагират на това, че си българка? Изобщо знаят ли къде е това и смятат ли го за Европа? А това ми е интересно заради друга публикация във форума, където няколко момичета бяха отишли на фен-среща с един артист в Корея и в пресата ги бяха обявили за единствените представители на Европа и много им се радваха.

А ти като привършиш изпитите, може да отидеш на някой от тези прекрасни плажове заедно с корейците и после да докладваш в Австралия по бански ли ходят или пак с дрехите :D

 

 

outback-australia.jpg

Никаква корейка не съм си аз, ами съм си чиста българка:) За бойните изкуства е друга темата, но владея единствено санди мурти, което е произлязло в Индонезия. За това, и за енергийните защити друг път, а сега смятам да отделя малко внимание на Австралия, защото понесох справедлива критика от страна на Емо :) И така, за тези които обичат Австралия:

 

51KFYIA9rnL._SL500_AA300_.jpg

 

"YOU KILL IT,WE GRILL IT!" може да не се среща вече като надпис по крайпътните заведения, както до 70-те, но със сигурност традицията си е още жива. Представете си територия със стотици хиляди километри (повемето полу-пустиинни терени) и кенгурата, дори камили, магарета, елени, зайци и всякакви други привнесени с колонизацията на континента миналия век да се прескачат по червения пясък пред джипа ти в продължение на дни докато не стигнеш до някой обитаем град, който да не е ' gost town', изоставен след изчерпването на най-близката златна мина, и как няма да не ядеш местни специалитети изпречили се неволно на пътя?

 

Australian_road_signs.jpg

 

 

Кенгурото е номер едно за предпочитана храна, особено на подръжниците на устойчивото природно развитие, защото е местно и защото го има в изобилие. Всъщност, Австралия не е единствената страна която доволно и безскруполно консумира националния си символ, в случая: кенгурото от всякакви породи; Съседната Нова Зеландия на някакви си 7 хиляди километра също имаше предложения да направи кивито (птицата), с която са свртовно промути национален деликатес за да увеличи популациите им и да насърчи отглеждането им. Оказва се, че комерсиалното и тук си казва думата!

 

Да отговоря на въпроса: не само се пекат наденички от кенгуро на задължителното неделно барбекю на плажа, но добре вървят и крокодилско, камилско а в някои случаи дори магарешко (за мой най-голям ужас). Ако имате редкия късмет да се окажете в компания на малцината аборигени в Австралия, ще имате със сигурност шанс да метнете и месо от игуана, тигрова змия или в най-лошия случай някой заек на барбекюто. За по-изисканите случаи просто няма как да минете без някой да ви убеди и в крайна сметка да ви едва ли не да ви 'натика' мариновани ойстери в гърлото, чийто вкус никой още не е усетил, защото те имат свойството да се хлъзгат по гърлото без никакво участие на дъвкателно- челюстния двигателен апарат, но които също така и никой не престава да хвали за причини, които, които все още остават загадка за мене.

 

 

Та в тази така описана' идилия' с плажовете и барбекютата, няма как да не отделя място и на това как протича една средно-статистическа среща в Западното крайбрежие на Австралия. В София е лесно: среща на попа, после в някоя бирария и нощен клуб, ако останат сили може и в Червило или в Маскара даже да отидем :) Пробвай това в Пърт и може да те освидетелсват: първо, защото място за срещи няма като такова, нощните заведения затварят преди още да си се събудил, а дискотеките (ако изобщо намериш някоя с подходящия хаус), те изритват още преди да си свършил първото разредено ЕДИНИЧНО бакарди от 30 грама ( защото било противозаконно да се сервират двойни, при това единичноте са не 50 грама, а 30 и задължително трябва да са смесени с нещо, защото ако пиеш чисто видиш ли сигурно ще се напиеш, ама то нали това беше идеята, ама вече забравих изобщо защо си поръчвам изобщо от този бар).

 

За сметка на това, имаш няколко други опции. Най-разпространената е да питаш някой ( с когото нямаш нищо против да прекараш поне една вечер/ нощ заедно) дали случайно не иска да се присъедини към тебе за "джог" ( тичане) по залез слънце на плажа или още по-добре да предложиш да се срещнете за сърф (и всякакви негови производни) на някой по-далечен плаж и след това да отидете на "лънч" (обяд) в някое крайбрежно кафене. Особено върви това предложение за среща с някой нов имигрант, на когото просто няма как да не покажеш австралийския начин на живот, и който със сигурност ще придобие навика да сърфира и другия уикенд, така че работи безотказно, особено ако още няма дъска за сърф и трябва да споделяте една, тогава романтиката е пълна ;)

 

9001806l.1.jpg

 

 

За дрехите, разбира се е задължително да си облечен или със 'wet suit' или с бермуди и по желателност тениска направена от материали за бански, което е най-най-разпространеното облекло, за да покажеш че си спортен и готин, и второ, че четеш рапортите за количество на рака на кожата сред австралийците, които упорито държат челното място.

 

1272783477_19224.jpg

 

Австралийците са в по-голямата си степен англо-саксонци, след това азиатци, така че минават за един вид европейци и да си от Европа тук е мога да кажа уважително. В крайна сметка, много от местните австралийци ( от които не познавам много) рядко напускат Западна Австралия и ако имат шанса да пътуват, го правят до съседни щати и територии, както и до Бали и други дестинации в Югоизточна Азия, като Тайланд, Малайзия, Макао, Фиджи. В краен случай стигат и до стария континент. Така че да си от България е комфортно чувство, но как гледат корейците на това ми е трудно да определя по малкото си контакти с тях, но ще положа усилия следващия път и ще докладвам :) Ето карта на Австралия, ако случайно някой не знае къде е:

 

Australia-map2.jpg

 

В така представената картинка, какво друго ми остава освен да се остава освен да пия малко соджу в петък вечер с моите приятели корейци, и да омисля сериозно предложението им да си намерим една обща къща под наем с Ким Джан Хун и един негов приятел? И без това достатъчно го питах да ми бъде учител по корейски, и най-накрая отговорът беше: така ще можеш да говориш всеки ден! Ех..

Link to post
Share on other sites

Днес имах рожден ден. Благодаря на всички за топлите пожелания и сърдечно ви пожелавам и на вас мечтите ви да се сбъднат!

 

Не успях да събера бандата в средата на седмицата, но за сметка на това успях да отида на корейски ресторант, наречен Tong 86 (86 Beauford Str), на вечер с жива елестронна експериментална музика, да пия кафе с една приятелка, която откакто я показвам, вече 5 години беше hardcore single, а ми сервира новината, че ще се жени(!) и най-важното получих страхотни подаръци:

 

birthdaypresents3.jpg

 

 

Корейският ресторант, с викоки тавани, голям екран на стената и музика с последните к-поп парчета, и много ГОЛЕМИ и шумни компании, беше гвоздея на вечерта. Стените са изписани с всякакви графити, оставени от всеки, който желае да прояви творество, или просто да напише, че е бил там, а в средата с големи букви някой е написал: WE LOVE KOREA.

 

welovekorea.jpg

 

Това, като че ли не стигаше, ами една нова позната, която е на 50 години, но е най-големият фен на к-попа (и Рейн:), който познавам ми показа цяло съкровище в средата на града: магазин, наречен Утринна свежест, в който освен че звучат супер джуниор, ДБСК, и всичко други възможни, продават и сувенири от рода на календари, албуми, плакати, всякакви неща за душата. На мен ми стигна да видя такава невиждана досега красота за моите очи, за да се пренеса някъде в рая...

 

hionbin.jpg

 

А освен това е официално! С една приятелка си направихме експеримент: мериш си кръвното преди и след няколко к-поп парчета, и какво мислите - повишава се! При това съвсем осезателно! Така, че наистина не се препоръчва за слаби сърца:) А ако е Рейн, ми трябва и предварителна психическа нагласа, вече стигнах до там, че дори филмите на ким ки док ги приемам по-спокойно от да кажем In my bed, или Escaping the Sun на Би. За концертните му прояви през миналия месец, мога само да кажа, че още не мога да си отспя и, че научната ми ръководителка имаше някои въпроси от рода на 'добре ли си?'. А вече загубих брой на това колко пъти се заслушвам и заглеждам по някое парче в колата на зелен сфетофар :)

 

Както и да е, малко се отплеснах. Повече по темата след петък вечер, когато ще събера бандата (повечето австралийци) в една крайбрежна бирария и най-вече след събота вечер, когато с го-играчите ще си направим една корейска вечер:)

 

 

Лека нощ! Chal-Cha-Yo!

Link to post
Share on other sites

:D

Както винаги си разказала доста интересни неща и въпреки, че съм чувала за играта, така и не съм задълбавала в темата. Това обаче, което винаги прави впечатление за корейците (щото от тях се интересувам! ;) ), че доста обичат да играят, спортуват, да пеят и пият... :lol: Лично аз нямам кой знае какви въпроси, но се радвам на всяка твоя публикация и интелигентния (грамотния) и забавен начин на споделяне. :yes: Любопитно ми е дали при тях се усеща силно носталгия по родината. Останала съм с някакво впечатление, че са хора на крайностите, но и с доста интересна чувствителност.

 

Ами, чувства се. Има нещо такова, въпреки, че ако ги питаш директно няма да ти кажат, че им липсва Корея и много често казват, че искат да останат в Австралия. Но да си имигрант не е много лесно, дори и в Австралия, където има толкова много други имигранти и хора с подобна на твоята ситуация- които да се опитат да се установят, да си намерят социален кръг, образование, работа, за някои дори езика е проблем...така че отговора е определено ДА. Дори фактът, че никой от моите познати не гледа корейски продукции, защото ' не съм у дома', и че не искат да си навяват сантиментални спомени е достатъчно показателен. Освен Ю Мин, разбира се, който винаги се усмихва на всичко и си гледа пре-спокойно филмчета ( но най-вече японски). Пошечето от корейците, които познавам са тук на working holliday виза, което означава, че имат право да останат 6 месеца и са под 30 години. Весело си изкарват- идват за да видят свят и света да види тях, както беше казал Алеко.

 

Иначе, относно скорошни събития - на моя рожден ден се оказахме няакъде след полунощ в един бар, пробвайки 13 вида различна бира игаейки Го! Знам, че няма да ми повярвате, затова имам снимков материал:

 

goandbeeer.jpg

 

gregandbeer.jpg

 

Едно малко събитие- моят приятел Ким Джанг Хун- се е постригал нула номер, и трябваше да му се обадя за да го питам дали е пристигнал в Тонг 86, докато едва ли не стоеше точно пред мен. Изобщо не можах да го позная! Но въреки този ' инцидент', както той го нарече, си остава пак така готин. Най-накрая разбрах на кого толкова много ми прилича- усмивката му е ТОЧНО като на Ким Хун Чонг (без майтап):D Ама реших да не му казвам, че да не му се вдигне много самоувствието на момчето:28558: . Тук много се срамуваше от прическата си и затова не пожела да се усмихне:)

 

kimgc.jpg

 

Да не забравя да благодаряна екипа, за това че ме приеха в техния състав! Еха, вече съм начинаещ!

 

Като се изморя от писане на докторантура, мога да си превеждам епизодчета на Рейн за просветление на ума. Ако някой случайно проявява интерес към това какво правя в Австралия ето ви едно малко линкче ...там съм някъде.

 

Тия дни времето беше просто прекрасно (въпреки че официално е средата на зимата) и нямаше как да се размина без разходка по плажа и дори плуване въс кристално чистата вода на Индийския океан. Малко забавление на плажа, поне да си оправдая името и да ви оставя с хубави впечатления от моя далечен край:

 

rainandsand.jpg

 

Това е засега, скъпи дами и господа! Умната!

Link to post
Share on other sites

Откъде ги намерихте тия 13 вида бира?! Има само една бира: "Варщаинер-жените знаят защо" :lol::lol::lol:

За пореден път мислим за едни и същи неща с теб. Точно преди да ти прочета поста четох една статия как 1-2в. на остров Чеджу живеели странни корейци, които говорели странен език, носели кожени дрехи и си бръснели главите :D Та защото си бръснели главите, китайците смятат, че това изобщо не били корейци (понеже корейската мода била тогава дълга коса, вързана на опашка). Та твоят приятел Ким Джанг Хун да не е от Чеджу? :D Иначе е голям симпатяга.

 

И какво, значи повечето корейци не са дошли да учат? Тази working holliday виза как да я разбирам, хем екскурзия хем работа ли? Изобщо то хубаво, че гледат света, ама как се препитават?

Мдр ти как се обръщаш към корейците с име и фамилия или с оппа?

Link to post
Share on other sites

Като се изморя от писане на докторантура, мога да си превеждам епизодчета на Рейн за просветление на ума. Ако някой случайно проявява интерес към това какво правя в Австралия ето ви едно малко линкче ...там съм някъде.

 

 

 

Браво Силве, много смело момиче си!!!

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...