Jump to content

Yamato | Otoko-tachi no Yamato (2005)


Recommended Posts

spacer.png

Otoko-tachi no Yamato | "Ямато" - последната битка (2005)

Оценка в IMDB: 6,4



Държава: Япония

Жанр: Военен

Времетраене: 145 минути

Режисьор: Джуния Сато

Актьори: Такаши Соримачи, Шидоу Накамура, Ю Аои, Кеничи Мацуяма, Джуничи Харута, Теция Уатари, Икемацу Соске и други.

Субтитри: Благодарение на star6inkata

 



Резюме: Филмът започва със снимки от експедиция до останките на "Ямато" от 1999 година, после показват жената Макико Учида на посещение в музея, посветен на кораба "Ямато" в Куре. Тя търси капитан на кораб, който да я откара на точните координати, където е потънал "Ямато", за да отдаде почит на екипажа на 60-та годишнина от потопяването на кораба. Единственият съгласил се на предложението й е Кацуми Камио, оцелял при потопяването на кораба, след като разбира, че тя е дъщеря на старшина Мамору Учида, моряк който е смятал за потънал с кораба.

Освен Учида и Камио, с тях пътува и младият помощник Ацуши. През цялото време Камио разказва спомените си от времето на военната си служба като част от ПВО подразделение на кораба.

Камио и няколко други кадети са подложени на сурови тренировки от старшините Учида, Мориваки и Караки,
които служат на кораба от пускането му във вода от 1941 година. След като моряците завършват обучението си, "Ямато" отплава да пресрещне американските сили в битката за Филипинско море, където Учида губи лявото си око. "Ямато" е изпратен обратно в Япония за поправка през следващите няколко месеца.

Екипажът на кораба получава няколко дни да се приготви, за да изпълни бойна мисия при остров Окинава, наречена „Операция Тен-Го“. Учида използва възможността, бяга от болницата и се присъединява към екипажа. На борда, част от моряците се сбиват, след като представител на Японския имперски флот преразказва думите на действащия адмирал на "Ямато", Контра Адмирал Сейчи Ито, че Тен-Го е на практика самоубийствена мисия...

 



f7d458128352496.jpg 

 




Свали с български субтитри :click:  :click:

 

Свали с английски субтитри :click:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да си забърша прилежно праха от темичката B)

 

Не мога да повярвам, че никой не го е коментирал. Гледах филма преди много време (повече от година), но все още помня усещането, което изпитах след края му - сякаш и аз бях изгубила приятели на онзи кораб.

Много ми хареса как е направен, идеята да го пресъздадат чрез спомени на един оцелял може да не блести с оригиналност, но пък за сметка на това придаваше емоционалност на цялостната картина. Отношенията между екипажа малко ме озадачиха в началото, все пак да се опълчиш на офицер, за да защитиш новобранци не ми се виждаше логично, но в крайна сметка помогна за сплотяването им. Като маниак на тема история нямаше как да не ми е интересно обучението на "децата", толкова гюлета им минаха през ръцете на горките, аз изтръпвах само при вида им :wacko: Впечатляващо беше

и желанието им да се борят до край, макар да знаеха, че мисията е обречена и няма да оцелеят, а когато Учида продължи да стреля с оръдието, въпреки раната си останах без думи. Тези хора нямат ли чувство за самосъхранение?

 

Не знам дали корабът, който показаха наистина изглежда като Ямато, но се чудех как изобщо се задържа над водата с всички тези оръжия и боеприпаси :huh: Беше си огромно чудовище.

 

Усещам, че скоро ще има втори преглед :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доколкото съм чувала, корабът е правен като копие на оригинала. Значи максимално са се придъражли към приликата. Освен това, става дума за легендарен плавателен съд. Благодарение на неговата история в по-късно време са създадени анимета и филми на същата тема.

Лентата наистина е много добра, но е правена преди доста време (аз също съм го гледала преди 4-5г), когато Спирита не е съществувал и очевидно повечето коментари са отишли по други форуми.

Сюжетът е поднесен интересно и изборът на изпълнители е на ниво. Получила се е въздействаща интерпретация на реалните събития.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...