Jump to content

Recommended Posts

spacer.png


Страна: Южна Корея
Година: 2011
Жанр: Мистерия, Трилър
Канал: KBS2
Епизоди: 8
Режисьор: Kim Yong Soo

:imdb: 

В главните роли:

Kim Woo Bin - Kang Mi Reu
Sung Joon - Choi Chi Hoon
Kim Sang Kyung - Kim Yo Han
Baek Sung Hyun - Park Moo Yul
Kim Young Kwang - Jo Young Jae
Lee Soo Hyuk - Yoon Su
Kwak Jung Wook - Yang Kang Mo
Hong Jong Hyun - Lee Jae Kyu
Esom - Yoon Eun Sung
Jung Suk Won - Yoon Jong Il

 

8dc666f0b4.jpg?x=b&s=460x268&e=t&f=t&cb=

 

Сюжет: Случило се е поредното серийно убийство.

Колата на един психиатър се разваля на Бъдни вечер по време на внезапна буря

и той е приютен в частно училище

от няколко ученици, наглеждани от учителя им по физкултура,

които са останали в училището през ваканцията.

Оказва се, че всички те са получили заплашителни писма,

че съвсем скоро ще се случат убийства в училището.

И наистина! Заплахата започва да се изпълнява...

Дали психиатърът ще им помогне да разкрият мистерията?

 

:essub:


С български субтитри: :click: :click:

Онлайн с български субтитри: :click:   :click:   :click:

С български и английски субтитри: :click:

С руски субтитри: :click:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Върнах се на корейска вълна и останах много доволна от това, което видях в Бялата Коледа.

Резюмето не описва най-точно сюжетната линия, но така е по-интересно. Знайте, че в тази драма има много мистерии и изненадващи обрати, които ни карат най-вече да мислим над случващото се на екрана.

По своята същност филмът е една игра, експеримент, в който са поставени на карта доверието и животът на няколко младежи. Въпросът тук е, дали човекът се ражда чудовище, или става такова? Какава е ролята на съдбата в този процес? Поставен в екстремни условия, как всеки от нас би реагирал на свектавично променящите се събития?

 

Още с първите кадри камерата ни въвежда в тайнствената обстановка на мястото: училището, в което се разиграва действието, е построено в непристъпна местност, затрупана през зимата от снежни преспи. 8 ученици са готови да прекарат Коледа в пустата сграда, без да подозират, как в един момент тя ще се превърне в своеобразен Алкатраз за тях. Прибавяме още помощни елементи към обстановката: замръзнали снежни статуи, напомнящи на Олимпийски богове и странен часовник в черно и бяло, поставен в двора пред входа на училището.

Това, което ми хареса най-вече, беше интелигентният подход на сценаристите към материята. Те не стъписваха зрителя с тонове кървища и неспирни убийства, а действаха много изтънчено по отношение на плашещите елементи. След еп.4 психологическата игра става още по-мъчителна, понеже всичките ни представи за нещата изведнъж рухват и картината се променя до неузнаваемост.

 

Актьорският състав се справи удивително добре, при положение, че в него имаше не малък брой дебютанти. Страхотно присъствие и изпълнение! Нямаше слаби герои, както и такива, които да са оставени на заден план.

 

Ост-ът е доста дълъг, като се има предвид, че епизодите са само 8 на брой, но това е голям плюс за продукцията. Изборът на песните е перфектен: от DJ Krush, Herin и Frenzy, през DJ Shadow, AC/DC, Suede, Masive attack, Travie Mccoy, до геният Вивалди и неговото творение Nisi dominus.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Невероятен сериал! Не мога да опиша с думи колко ми хареса. Всичко беше съчетано перфектно. Като за начало нямам забележки към сюжета или по- точно не са ми направили впечатление. Атмосферата, която създадоха( евала на оператора!) и уникалния саундтрак бяха в пълна хармония! А относно актьорската игра- Забележителна! Повечето от актьорите ги гледам за първи път, но се справиха великолепно, всеки си напасна с ролята.

Хареса ми как беше съчетана мистерията с вътрешната борба на всеки. От една страна се чудиш какво ще се случи с всички тях, от друга страна си свидетел на противоречивите чувства на всеки поотделно. Характерите им бяха изградени перфектно, просто няма начин да не се заинтригуваш.

А и толкова много сладури на едно място. Ошашавих се! :huh: Странно ми е, че нямам фаворит и 6-мата ми допаднаха много, и като визия, и като игра. Само на мацката малко се издразних, защото на моменти бездействаше.

10/10. За мен това е перфектният сериал!

:asian:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

В началото, когато се чудех кой е убиецът, стигнах до извода, че симпатизирам на всички ученици и не виждах кой би направил подобно нещо. Въпреки различните им характери, не ми се искаше да има виновен сред тях.

По-късно, когато започнаха да проявяват агресивност един спрямо друг, се подвоумих, дали сценарият няма да поеме по пътеката на хоръра, но за щастие мистериозната нишка се запази до финала.

 

Как изтълкува последната сцена?

 

Дали наистина докторът е спечелил облога и учениците биха повторили тези си действия отново? Превърнаха ли се те в чудовища?

Ако това е крайният резултат от експеримента, означава ли той, че човекът-звяр може да бъде отгледан без никакви проблеми, стига да има кой да действа на психиката на обикновените същества, да ги монипулира и провокира.

 

За мен, eдинственото познато име от каста, беше това на Lee Soo Hyuk. Преди време го гледах в Момчето от Ипанема и там ми направи много силно впечатление. За втори път се оказва, че е подбрал перфектно персонажа си. Не мога да си представя, че някой друг може да изпълни ролята му.

В момента гледам Hong Jong Hyun в Jungle fish и смея да твърдя, че в него също се крие голям талант.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Аз дори и в началото не успях да заподозра някой от учениците. Чичко психиатъра и учителя ми бяха главните заподозрени. Уцелих и с това, че Hong Jong Hyeon бе пратил писмата. Впрочем имаше разминаване със описанието на сюжета. И аз очаквах хорър нишката да се появи. Но не съм разочарована, защото за първи път попадам на сериал, в който толкова добре да са изградени характерите на героите. И аз като при теб, им симпатизирах на всички и до един ми бяха интригуващи.

 

Как изтълкува последната сцена?

 

Дали наистина докторът е спечелил облога и учениците биха повторили тези си действия отново? Превърнаха ли се те в чудовища?

Ако това е крайният резултат от експеримента, означава ли той, че човекът-звяр може да бъде отгледан без никакви проблеми, стига да има кой да действа на психиката на обикновените същества, да ги монипулира и провокира.

 

Ами,

Не знам за повтарянето, но думите му, че той е спечелил, според мен ги каза заради това, което направиха накрая: опитаха се да се отърват от него, бяха готови на убийство и всичко това след случилото се в училището. Разбирам повече от действията им, защото в рискови ситуации човек се променя изцяло. Даже сам не знае на какво е способен. Но все пак те не стигнаха до кой знае какви крайности, с изключение на финалното им действие на покрива.

За чудовища не мисля, че се превърнаха, просто всеки от тях откри за тази своя страна, която е крил дълбоко в себе си. Пък и според мен всеки човек има както добро, така и зло в себе си. Все пак експеримента, който доктора си направи с тях, не беше ли им и от полза, макар погледнато от извратена гледна точка. И тука се сещам за една фраза от любима моя книга, която много пасва на ситуацията: " Трябва да достигнеш дъното, за да можеш да започнеш наново". Точно това направи с тях психиатъра. Пример за това са момичето, т.нар. Angel и Jo Young Jae. Или пък това че Park Moo Yul спря да се чувства виновен за смъртта на майка си.

Според мен човек не се ражда какъвто и да е, той става такъв дали по принуда, дали по стечение на обстоятелствата. И да, психиката оказва най голямо влияние, но можем ли например да виним хората с психически отклонение, или както ти каза тези, които са манипулирани и провокирани? Park Moo Yul, много добре го каза, че дори и този тип хора не са оправдани, защото престъплението си е престъпление, но все пак има разлика то да бъде съзнателно или несъзнателно. Иска ми се да вярвам, че дори и във звяра има малко добрина, макар и скрита.

 

А сега и аз да те питам, как изтълкува последното действие на Angel( Yoon Soo)? Защо го направи?

На мен познати са ми Baek Sung Hyun, който даже ми е любимец, Kim Yeong Kwang и Sung Joon, който сега гледам в "Lie To Me". Впечатление ми направи и Kim Hyun Joong, дано да стартира филмовата си кариера. Доколкото знам това му е първото участие, а сега се подвизава като модел.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много правилни размишления.

 

Очаквах от Angel още по-рано да премине към подобни действия. Освен момичето, той също имаше самоубийствини наклонности. Има два варианта за решението му: или го направи, защото не пожела да се превърне в чудовище (този приемам повече), или докторът е повлиял и на неговата психика.

От друга страна се радвам, че историята мина само с една жертва. Предполагах, че малцина ще оцелеят до финала.

Аз прочетох резюмето и помислих, че докторът е обикновен човек, който катастрофира със собствената си кола и търси подслон в училището. Така подозрението ми спрямо него беше безпочвено до момента, в който се събуди от високата температура. За сметка на това, заподозрях учителя.

Нямах идея кой може да изпраща писмата. Героят на Hong Jong Hyeon изглеждаше най-невзрачен от всички. Той почти не се забелязваше в началото, но се оказа, че може да бъде не по-малко опасен от другите.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте!

И на мен този сериал супер много ми допадна, до такава степен, че въпреки че го гледах онлайн си го изтеглих на ново и сега съм много навита да преведа субтитрите за него. Само дето видях в първия пост, че някой вече е почнал. Така ли е наистина, защото после не видях коментари относно превода? В смисъл нали да не се мъча...хех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте!

И на мен този сериал супер много ми допадна, до такава степен, че въпреки че го гледах онлайн си го изтеглих на ново и сега съм много навита да преведа субтитрите за него. Само дето видях в първия пост, че някой вече е почнал. Така ли е наистина, защото после не видях коментари относно превода? В смисъл нали да не се мъча...хех.

Не виждам някой да е започнал превод, така че е твой. ;) И аз ще му метна едно око.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Страхотен сериал, много ми хареса!

Реших да му хвърля едно око заради Сонг Джун, когото гледах в Излъжи ме и ми стана любопитно. Момчето има запомнящо се и изразително лице. Та си пуснах първи епизод, като хвърлих само бегъл поглед на резюмето и нямах големи очаквания. Чак сега го прочетох като хората и даже имам чувството, че е за друг сериал.

За мен това си беше психологически трилър. Браво на сценаристката! Всяка нишка бе развита докрай и нищо не остана незавършено, че да ме кара да се питам защо и как.

Отначало като видях толкова сладки момченца, че и моделчета на всичкото отгоре, реших, че ще наблегнат на позирането. Обаче останах много приятно изненадана от играта на всички. Браво още веднъж! Всеки си беше точно на мястото и беше голямо удоволствие да ги гледам. Между другото, изгледах сериала за един ден, което за мен си е рекорд.

 

Подозрението ми мина през всички деца, после реших, че не може да са те, накрая се спрях на доктора. Помогна ми една уж случайна реплика на Му Йол, че сами са отворили вратите на чудовището /или нещо подобно/.

Ама и докторът беше страшен! Как им бръкна в мозъците на всички! Всеки си има своите демони, по-малки или по-големи, и човекът успя да ги извади наяве. И да им помогне до някаква степен да се избавят от тях.

Относно последната сцена – всеки носи чудовището в себе си и понякога, за съжаление, на злото можеш да се противопоставиш само с по-голямо зло. В тази ситуация децата нямаха друг изход, освен за момент да се превърнат в по-големи чудовища. Което според мен не прави доктора победител.

Мисля си, че човек не се ражда чудовище, само го носи скрито някъде дълбоко в себе си. ;)

Много ми хареса една реплика на доктора. Цитирам по памет: „Тук сте събрани най-умните деца в страната, а някой научи ли ви на доверие?” Страхотно!

 

Много динамично действие. Тъкмо нещата уж се уредят и нещо се случва. Интригуващо от първата до последната минута. Супер!

Хубаво е, че и с превод ще се сдобие, та да го гледат повече хора. Заслужава си!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво! Много хубав сериал, различен от досегашните, които съм гледала.

Определено е най-добрият за 2011.

Перфектна режисура (нямаше едно трепване на камерата, както е по другите сериали), перфектен сценарий.

Снежната и мрачна атмосфера те завладява от самото начало. Изгледах го за два дни без грам да превъртя.

Много силна актьорска игра, саундтракът е просто жесток!

 

Съгласна съм със zlaty_pet, във всеки от нас дреме по едно чудовище. Зависи от много фактори, дали то ще се събуди.

Смятам, че докторът спечели. Студентите едва ли ще повторят действията си, но това няма значение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Страхотен сериал. няма лигавщини, сополи, тропкане с крак и излишно преиграване. Макар и млади, актьорите се справиха блестящо. Филмът гравитира около подсъзнанието на всеки, търсейки мотивите за неправомерните действия, които се позволяваме. Човърка в съзнанието на героите и подтиква към размисъл. Държи в напрежение и до последно не се разбира кой какво защо върши и как ще постъпи в следващия момент.
Много ми допадна. За мен е най-добрият корейски сериал за 2011г.
Чудесен превод, благодарности на linfreakable :thanks: .
В отговор на питанията, сериалът е качен боксет със субтитрите на  :essubs:.

Редактирано от k1227
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Каквото и да кажа със сигурност ще се повторя с по-горните редове.

Невероятна драма...и тя като всички останали си имаше своите пропуски,но тук бяха в минимални размери..почти незабелязващи се.До толкова ми хареса този сюжет,че имам чувство,че промени нещо в самото ми възприятие и мислене.Може би и аз самата видях чудовището скрито дълбоко в мен ,чакащо някой да го провокира.Историята действа на психиката ти от първите минути чак до финалните.Атмосферата,играта и чувствата пресъздадени от героите .. самото разположение на снимките-изолирано училище далеч от столицата,та дори и сезона оказва много голямо влияние върху зрителя.

Писмото,което прочетоха още от началото направо ми се запечата в съзнанието.....страхотно е~~~~~~

 

"Ти ме опетни,направи ме жалък.

Превърна ме в чудовище в ъгъла.

Затвори устата ми.

Подигра се на фалшивите ми надежди.

Взе единственото,което имах и го окачи на врата си.

Подадох ръката си,но ти не я пое.

Изтри ме от погледа си.

Най-накрая зае мястото ми."

 

От цялото мъжко съсловие единствено аджушито не ми хареса...абсолютно всички други не само ме накараха да залепя очи по екрана,а направо ме поставиха пред тежката дилема да си избера любимец.Е,такова нещо тук нямаше.Толкова хубав състав са събрали,че ти е трудно да избереш м/у 8 хубавци барабар с учителя :lol: .Мацката нещо не ми хареса отначало,но след това и тя доразви героинята си... :) ..та стана лесна за "храносмилане" ;д.

Краят според мен беше тъжен....не исках така да се сведат действията,но това е тежката действителност.Когато някой ни провокира ...чудовището в нас се събужда по-разгневено от всякога.

И аз поставям тази драма като най-добра за 2011♥

Да не забравя да благодаря на преводачката и редакторката.Благодаря за невероятните 8~9 часа,които ми предоставихте!

Благодаря,че ми направихте един хубав и незабравим коледен подарък......Благодаря!!!! :bow:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересен сериал. Само че аз лично не бих го класифицирала като най-добрия за 2011-та. Добър е в жанра си, наистина. Моите адмирации за оригиналния сценарий!!! Но

 

трябваше ли да провлачват толкова историята и трябваше ли пак да изкарват полицаите такива кретени?? Колкото и да съм го виждала във филмите, не ми се вярва полицаите в Корея да са толкова бавни и толкова малоумни.

Освен това още след като децата се оказаха на свобода, би трябвало веднага да им се назначи нормален психолог и да не допускат никой от тях да остава сам?!. Това е моето мнение. Останалото е художествена измислица. В крайна сметка доктора спечели и лично за мен края се оказа тъжен. Едно от момчетата, най-крехкото и слабото, си отиде, така, за едното нищо. А другите направиха нещо, което не трябваше, по този начин със сигурност отвориха вратата на лошите спомени, на страданието и болката в бъдещето. Дай Боже по-малко такива неща да се случват! Защото това е най-крехката възраст, която оставя следи за цял живот. Макар че това все пак е сериал..

 

 

Актьора в ролята на доктора го помня още от "18-ти май". Прекрасен актьор, много добре подбран за ролята.

Всички момчета, също и момичето, се справиха много добре, но имат "още хляб" да ядат в този бранш.

Хубавото е, че повечето са дебютанти, взети от модния бизнес;)

Тепърва имаме да четем за тях и да ги гледаме!

 

Моите любими персонажи?

Ако трябва да съм честна, то това са Му Йол и Ми Ръ (и актьорите бяха за мен най-добри). Показаха, че са по-чувствителни, по-спокойни, някак по-човечни и дори по-умни от другите.

Умника " Чи Хун също ми харесваше в началото, но на края нещо сдаде багажа.

 

Благодарности на преводача и редактора!!! :wub:

Искрено се надявам корейците по-често да правят подобни сериали, които не само са радост за сетивата, ами и размърдват мозъчните клетки..!

Интересно ми беше точно по Коледа да гледам нещо подобно!!! Малко страшничко, но пък добре направено.

Музиката беше също оригинална, особено тази на финала..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

 

Не се разбра и как даскала се оказа жив. Можеха да разплетат тази интересна нишка, поне.

 

 

 

Даскалът не беше жив. Просто скочиха върху трупа му и психологът се опита да ги изиграе...

 

 

За мен сценарият не беше оригинален, просто добра спойка на много вече излъчвани филми (американски)... <_<

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

 

Даскалът не беше жив. Просто скочиха върху трупа му и психологът се опита да ги изиграе...

 

 

За мен сценарият не беше оригинален, просто добра спойка на много вече излъчвани филми (американски)... <_<

За корейски сериал е оригинален. От този жанр само в The Devil май доколкото си спомям имаше подобни елементи. Не визирам филмите. Даже се сетих за един такъв психо с актьора в главна роля The World of Silence. А това горното явно съм го пропуснала или не съм го схванала. Уж гледах внимателно.

Последните две серии ми дойдоха ужасно объркващи и много затормозяващи. На моменти чак яд ме хващаше..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сериалът може да не е най-доброто за годината, но е различен и е кратък като епизоди. Не е разтеглен излишно, което е основен проблем в повечето корейски драми. И миналата година имаше подобна лента (Jungle fish), която е била достатъчно качествена, за да влезе в листата с най-силните заглавия, но тя изглежда не е била забелязана от повечето зрители.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И миналата година имаше подобна лента (Jungle fish), която е била достатъчно качествена, за да влезе в листата с най-силните заглавия, но тя изглежда не е била забелязана от повечето зрители.

Благодаря, ukio. Дори и на руски я има.

С това заглавие... няма как да й обърна внимание... Но сега... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чак ми е съвестно да напиша нещо лошо след толкова много адмириращи коментари, но...
Признала съм вече корейците - от най-добрата идея могат да направят тотална идиотщина. Умеят си го, спор няма.
Идеята в сериала не е нещо оригинално - гледали сме го в десетки американски филми.
Nature vs Nurture - идея, стара колкото света. Аз съм на страната на "Nature" - раждаш се такъв. При едни и същи обстоятелства хората реагират различно.
Но за сериала...
1. Играта беше... от 1 до 10 давам 2-3. И то само заради онзи психялник, който висеше по парапетите. Единствено той показа нещо в тази драма. Опитаха да ме убедят, че идеята е била децата да са студени, дръпнати, безчувствени. Е, много добре, но една от малкото емоции, които не можеш да скриеш, е страхът. Дори и да се проектира в друга емоция (поне на външен вид), пак си го има. Как па нито от тях не успя да покаже дори и минимален страх. Вярно, че ги третират като роботи, ама човек изпитва емоции. Освен ако не е див социопат. А тук идеята уж не беше такава.
2. Цялото действие - търчане от стая в стая, невъзможността да се справиш с един сакат убиец... Бляф. Вярно, не са Рамбо или Терминатора, ама все пак...
3. И най-глождещият въпрос - спечели ли онзи облога... Не бих казала. Просто им показа, че са хора с някакви емоции. Реакцията им накрая не беше реакция на чудовища, а на супер изплашени хора. Хора, които искат да защитят себе си и близките си. Това ни е заложено в гените, не мисля, че е чудовищно. Всеки (изключая псевдоморалистите и суперстрахливците) би постъпил така -

би убил, за да се защити.

Инстинктът за самосъхранение е най-силният инстинкт в човек. Това не те прави чудовище, а човек.
Единственото хубаво беше краят. Завърши си по възможно най-човешкия начин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вярно,че всеки си има свое мнение,но тук наистина не съм съгласна

Е, много добре, но една от малкото емоции, които не можеш да скриеш, е страхът. Дори и да се проектира в друга емоция (поне на външен вид), пак си го има. Как па нито от тях не успя да покаже дори и минимален страх.

За всеки един участник в тази голяма игра на криеница и гоненка мога да кажа поне 1 момент,когато е изпитвал чувството на страх.

Тази емоция най-често присъстваше при Йонг Дже..отначало го дават като голям побойник,които по принцип би трябвало да е доста смел за да размята бухалки на всеки дразнител,но малко след като се появи психиатъра видяхме как трепереше като зайченце криещо се от вълк.Не веднъж се тресеше от страх.

За Юн Су още от начало разбрахме за кошмарите му ...причинени от "Чудовището в ъгъла"....и тук ако не присъстваше страх..то тогава трябва да си купя очила.

Така мога да продължа и с останалите...всичките тези неща,които се опитваха да направят само и само за да избягат от лапите на звяра..ако не са причинени от страх,то тогава нямаше логика да го правят.Щаха да се оставят да ги разиграва без да им пука....

Относно мнението ти за финала....харесва ми гледната ти точка..наистина може да се погледне и от тази страна на нещата,която изглежда доста по-оптимистична...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

allisan, ако беше прочела по-добре, щеше да видиш какво написах. И по-точно:

1. Играта беше... от 1 до 10 давам 2-3. И то само заради онзи психялник, който висеше по парапетите. Единствено той показа нещо в тази драма.

 

И явно не си разбрала какво исках да кажа.

Не казвам, че НЕ са изпитвали страх, а че НЕ го ПОКАЗАХА с актьорска игра. Разлика голяма...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...