Jump to content

8.9 по Рихтер в Япония


Recommended Posts

Петима загинали и десетки ранени при мощно земетресение в Япония

Трусът от 8.9 по Рихтер е най-силният, разлюлял страната, от 140 години насам

11 Март 2011

 

Най-малко петима души са загинали, а десетки са ранени при силно земетресение от 8.9 по рихтер, разтърсило североизточното крайбрежие на Япония в петък, предадоха световните агенции. Това е най-мощният трус в страната от 140 години насам. Силното земетресение предизвика огромни океански вълни, които нанесоха големи щети по крайбрежните райони.

 

Епицентърът на земетресението, последвано от вторични трусове, бил на 10 км дълбочина под дъното на Тихия океан, на 125 км от източното крайбрежие. Първият трус станал в 14.46 часа местно време (05.46 по Гринуич).

 

Огромни райони на град Сендай в префектура Мияги са разрушени и залети от десетметрово цунами, последвано от втора вълна. Напълно е залято международното летище. Разрушено е пристанището. Водата е погълнала цял жилищен квартал. Оператор на телевизия Ен Ейч Кей заснел от хеликоптер как гигантската вълна разрушавала постройки, отнасяла лодки и корабчета. В един момент вълната, влачеща части от стени и покриви на къщи, връхлетяла и разрушила голям участък от магистралата заедно с намиращите се там автомобили.

 

Десетметрова вълна цунами удари град Камаиши в префектура Ивате на главния японски остров Хоншу. Съобщава се за многобройни разрушения, десетки автомобили са отнесени в океана.

 

Вълна цунами с височина над четири метра причини големи разрушения и в крайбрежните райони на префектура Фукушима. Преди това беше обявено предупреждение за шестметрова вълна цунами, която се е насочила към бреговете на префектура Мияги в североизточната част на остров Хоншу.

 

Тихоокеанският център за предупреждение за цунами обяви тревога за цунами по цялото крайбрежие на Тихия океан, включително Австралия и Южна Америка.

 

Сградите в Токио се разлюлели в продължение на няколко минути, много хора панически са излезли на улиците. Телевизия Ен Ейч Кей съобщи за пожари в няколко сгради. Телефонните връзки са прекъснати. Четири милиона домакинства в столицата и околностите са без ток. Спряно е движението на влаковете. В Токио и околностите му горят 14 големи промишлени обекта, сред които нефтохранилището на компания Космо ойл.

 

Автоматичично са се изключили АЕЦ в префектурите Мияги и Фокушима. Няма изтичане на радиация.

 

В центъра на Токио се е срутил покривът на сграда, в която се намирали 600 студенти на церемония по дипломирането им. Има много ранени.

 

Най-малко двайсет души са ранени в Осаки, префектура Мияги, повечето от паднали предмети.

 

Осем души са обявени за изчезнали в префектура Фукушима след предизвикано от труса свлачище.

 

Командването на японските ВМС заповяда на базираните в Йокосука военни кораби да се отправят към бреговете на префектура Мияги за оказване на помощ на населението.

 

Японският премиер призова жителите на страната да запазят спокойствие. "Ние трябва да проявим дух на сътрудничество, за да минимизираме последиците от случилото се", заяви Наото Кан в резиденцията си в Токио.

 

Външното министерство поръча на посолствата си зад граница да се обърнат за помощ към държавите по света за ликвидиране на последиците от земетресението.

 

zx450y250_1057326.jpg

 

 

Източник на статиятата

 

 

 

Истинска трагедия. Това земетресение е по-силно дори от известното земетресение в Кобе през 1995 :( Ако някой обаче може да се справи с такова бедстие, за мен това са японците :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Елион, благодаря ти за инфото.

Земетресението в Кобе е било доста жестоко, спомням си на какво приличаше парка там.

Искрено се надявам да няма такива последици това.

Сега гледах кадри от CNN http://edition.cnn.com/2011/WORLD/asiapcf/03/11/japan.quake/index.html?hpt=T1

Тези приливни вълни са ужасяващи (вижте го в последното видео) А човекът в Япония обяснява как трусът е бил толкова силен, че не си можел да стоиш стабилно на земята отвън на улицата!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ужасно е... очаква се цунами и в Тайван, Филипините, Перу, Мексико, Русия...

Току що NHK е съобщела,че броя на починалите е достигнал 6884 души и силно се надявам да не е истина ;(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Репортажът в БТВ click-me.gif. Този посланик или там какъв то беше (всеедно) само как говори все едно нищо не е станало напрово ми идеше да.... :samurai:

Просто останах без думи като видях какво е станало :unsure:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз преди малко гледах пряко по ал джазира пресконференция на министър- председателя, който призова отново за спокойствие и спомена за още една огромна опасност, която грози засегнатите области. Има проблем с охлаждането на единия ядрен реактор в атомна централа. Самите реактори са се изключили автоматично в началото на земетресението, но проблемът е с набавянето на необходимото електричество за задвижване на помпите, които осигуряват охлаждането на реактора. За сега няма данни за радиоактивно изтичане. Да се молим това да не се случи!

Трагедия...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дани, за момента се съобщават само за 35 жертви.

Трафикът в Токио е изцяло спрян, което означава много хора, които са по влаковете, метрото, работните места, летището също е прекратило работа. Изключително много щети се очакват заради цунамите, които са залели бреговете, защото са засегнати важни пътища и магистрали, линиите на Шинкансен влаковете също.

Сайтът на NHK на английски http://www3.nhk.or.jp/nhkworld/

Преди десетина минути в туитер съобщиха, че е имало пак ново остатъчно земетресение от 5 по Рихтер.

Икономистите пък казват, че земетресението се случило в изключително лош момент за страната и няма да окаже добър ефект върху икономиката на Япония заради близо 10 процентния бюджетен дефицит на страната.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам..видях новината в tumblr , всичко чета от там...

Току-що по CNN казаха, че в Тайван положението е добро..имало е земетресение,но доколкото разбрах без особени последствия...

Очаква се Филипините да бъдат ударени скоро...даже се говореше, че може да е до час,но по новините казаха, че Тайван ще е пръв ;XXX

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Молете се нещата да се оправят, защото положението става опасно. Обявена е извънредна ядрена ситуация, както драгона по-горе спомена - във Фукушима ядрената централа е без охлаждане на реакторите.

 

http://www.businessinsider.com/fukushima-nuclear-plant-2011-3

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дано не стане изтичане на радиация. Наистина цял свят трябва да се моли за това. Един път са преживяли радиация, дано не им се случи пак по мирно време.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за информацията, която намирате!

Не знам какво да мисля. Ако в Токио положението е по-спокойно, както твърди посланика, кадрите показват, че в крайбрежните райони нещата са трагични. Последиците от земетресението са най-страшни - цунами-вълните и опасността от изтичане на радиация.

Ganbare!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз от сутринта не съм на себе си..дори не ми се пише, още повече...

Цунамито, наистина се оказва най-страшно...и недай си боже изтичане на радиация...

Тук, новините от рано сутринта са доста, за жалост точни, който иска може да следи...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поредната неприятна новина :(

 

Между 200 и 300 тела са намерени днес на плаж в Сендай, префектура Мияги, след като районът беше ударен от цунами, предизвикано след силното земетресение край Япония, предаде АФП.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...