Jump to content

За Южна Корея

Recommended Posts

И аз от драмичките бях останала с чувството,че са много свити и срамежливи, но след доста филми разбрах,че могат да бъдат и доста разкрепостени.

Все още не мога да приема,че например заминаващите някъде, стоят и се гледат с изпращачите и дори родителите не прегръщат и не целуват децата си, а само ги потупват по гърба и им махат с ръка. А и при такава раждаемост и толкова много самотни майки и деца за осиновяване, не мисля,че са от най-срамежливите. За някои неща съм съгласна,че все още спазват строгия морал, но за това,че  щом не си омъжена, не може да си бременна или да си гледаш сама детето и всички да ги отхвърлят и говорят зад гърбовете им, не мога да го приема.Какво толкова страшно е станало,че една самотна майка иска да гледа детето си сама? Нито уговорените бракове,заради обществено положение и пари мога да приема.

Благодаря за бързия отговор! :) До някаква степен разбирам тези неписани правила за проявяване на близост (или в случая не чак толкова демонстративна проява), защото в България съм ставала свидетел на какви ли не лиготии от страна на влюбените двойки. Със сигурност не ми беше приятно в театъра до мен да стоят влюбени, които всеки момент щяха да се... *кхъм*... Както и да е. Но съм съгласна и с мнението на kapris, че сдържаната близост не винаги е най-доброто нещо (примерът с децата, потупвани по гърба беше много добър). 

Лично според мен така наречената "златна среда" е най-доброто нещо и това си е :D .

но за това,че  щом не си омъжена, не може да си бременна или да си гледаш сама детето и всички да ги отхвърлят и говорят зад гърбовете им, не мога да го приема.Какво толкова страшно е станало,че една самотна майка иска да гледа детето си сама? Нито уговорените бракове,заради обществено положение и пари мога да приема.

А то защото в България е "по-различно"! Тук никой не го казва на глас, но хората си го мислят и обсъждат зад гърба ти, което е направо лицемерно. Честно казано, при такива обсъждания колко консервативно е корейското общество, се замислям за нашето и стигам до извода, че тук хората не са по-малко консервативни. И тук те гледат с недобро ако си самотна майка, ако си разведена, си неспособна да си задържиш мъжа, недай си Боже да ходиш с някой 10 години по-млад от теб.... т.е. с нищо не сме кой знае колко по-добри, но нали с "камъни по чуждата градина" е по-лесно :)

Ако се поинтересуваш малко и от България, щеше да знаеш, че това го има и тук. Ако се интересуваш от още информация иди в университет ВТЪ "Тодор Каблешков" и ги разпитай за завършените им проекти - този проект фигурира, завършен е и вече е в действие.

Edited by katomova
Спазвайте добрия тон на разговор във форума!

А къде е монтирано това чудо в България? Предполагам в София и съответно не съм попадал точно на него, но все пак ми е интересно - не съм го засякал като новина в интернет.

Такам, по случай на това, че вчера беше Хелоуин, искам да попитам: те там как възприемат този празник? Празнуват ли го изобщо? И ако да, как го празуват? (в смисъл на правят ли бурен купон или спокойно и тихо си излизат облечени в костюми и звънят по вратите с репликата "Номер или лакомство?")

Нали е американски празник, празнуват и още как! След като мине Чусок в средата на септември, започват веднага да се готвят за Хелоуин - магазините, супермаркетите се фокусират върху тиквите и техните производни, върху оражевия цвят и свещите. 

И се правят поредица от партита седмица преди Хелоуин още. Вчера като се прибирах към 10, се разминах с костюмирани персонажи - предимно в готически стил бяха с черни петна по лицето. Не мисля, че звънят по вратите.

Благодаря за отговорите. От клипчето видях, че тези, които все пак празнуват празника, добре са се позабавлявали :D А и сценките със "сплашването" бяха много забавни. :D

Интересни неща за корейската кухня, повечето от които явно правилно бях засекла и аз след толкова изгледани предавания и други блогове с хора живеещи там. Драмите ги изключвам защото там всичко представят за вкусно хахахаха

Определено обаче аз бих имала проблеми с храната им, защото едно че не ям люто, ама и минималното люто на мен ми е много люто.... другата голяма причина е солта. Мразя соленото и пресоленото, а те определено пресоляват всичко.....

За частта с лютото съм съгласна, но солени храни в Корея просто няма. Дори едно 90% от яденетата са абсолютно безсолни, а оттам и леко безвкусни. Но свикнеш ли с това, започваш да усещаш вкуса на това, което ядеш, а не просто дали е солено или сладко (освен ако не е люто, което май е единственото най-вкусно нещо за корейците). Ако си купиш сол от магазина и я използваш в количествата, които ползваш в Б-я, осоленото ще ти се стори леко безсолно и се налага да се слага в по-големи количества. Дори съм склонна да кажа, че те залитат по-скоро по сладкото, отколкото по соленото - повечето им закуски сладнят, да не говори за сладките сосове, с които консумират пържените пилета. Като капак са всички онези мариновани краставици, които слагат в сандвичите и за всеки, който очаква да получи киселка жилка, са живо мъчение заради сладкия и странен вкус. Да не забравя и факта, че сервират горчицата с мед, защото кисело/горчиво и кореец са несъвместимо понятие. Затова който иска истинско и необикновено приключение за небцето си, да заповяда в света на корейската кухня - ще успее да се сблъска с истински предизвикателства от кулинарния бранш.

Солено ли?!? :huh: :huh: :huh: Няма нищо подобно! Кактo parab каза - тяхната храна /даже на 98%/ е или люта или сладка. На абсолютно нищо солено не попаднах, а така си мечтаех за малко солчица. Даже си купувах техен чипс с надеждата да е солен/толкова ми липсваше солта/, обаче уви, даже чипса им е сладък! Да не споменаваме всякакви закуски и подобия на сандвичи - хем хлебчето е сладко, хем вътре има крем, който също е сладък! :wacko: Лошо ми ставаше от цялата тази сладка история, а уж си взех сандвич с наденичка солена...друг път солена. :wacko: Корейската храна на мен грам не ми понесе, но аз съм си капризна на тема храна. Нито люто мога да ям, нито пък каквито и да били морски дарове, кимбап, кимчи и т.н., та се видях в истинско приключение в Корея с храната. Още на 3-я ден започнах да сънувам мусаки, таратори/подобаващо солени/, сиренце и шопски салати. :lol: Добре че беше добрия стар макдоналдс да ме спаси - там поне картофките бяха солени! :D "Да живеят вредните храни." :lol: :lol: ;)

п.п. Да уточня, че определено и аз не обичам пресолени неща, ама като ядеш 10 дни сладки истории няма как да не ти залипсва соленичко. ;)

п.п. Да уточня, че определено и аз не обичам пресолени неща, ама като ядеш 10 дни сладки истории няма как да не ти залипсва соленичко. ;)

Абсолютно - яденето в Корея е лутане между сладко и солено. На обяд хапнеш пица - тя сладнее, за вечеря ти се хапва нещо солено - то пък пресолено, та след него пак нещо сладко ти се хапва... няма оправия :D ;( А по повод солта - незнам как не сте я усетили - в метрото дори има рекламна кампания за намаляване на консумацията на сол, защото имала хиляда вредни ефекта. И по учебниците пише, че в корейската храна има твърде много натрии. Обаче съм забелязала по етикетите, че дори в сандвичите които са правени със сладък хляб (не от най-сладкия, но пак сладнее) има доста сол (жълто на traffic light labelling) просто.. не се усеща. Това отделно от ястията, които са си откровено солени.

Няма никаква сол. Поне аз не попаднах на такава и не случайно издирвах. Не знам ти как си успяла да попаднеш, а пък никой друг не е. Има и други хора живеещи/учещи там, които вече ти казаха, че няма нищо солено. Не знам откъде си я изнемарила или просто така ти се струва на теб. "Има доста сол, просто не се усеща." Е, как тогава ти я усети? Спирам по темата със солта. Не ми се влиза в спорове.

Сол има най-малкото в соевия сос, а от там и в другите сосове, които се правят на негова основа. В кочуджана също има и се усеща. Просто вие отказахте да ги ядете... При приготвянето на кимчи и изобщо туршии се слага с килограми.
На мен храната ми беше добре, само със сладките хляб, закуски и питки за сандвичи не се разбрахме много добре. И йогурта със захар....

Ние отказвахме, а Параб? Как тя за толкова време не е попаднала?

п.п. На теб, като ти понесе корейската храна, защо ходи в зелен?

Защото ми беше интересно да го видя, а и само там някой от вас се нави да ядем нещо различно от KFC и бургери. Това така или иначе няма връзка с темата.

А Параб не мога да знам къде и какво яде, нито отричам, че ползват много захар.