Jump to content

За Южна Корея


Recommended Posts

Посланика на Ю.Корея спомена точно това при срещата с него, преди няколко дни. Вероятно е истина. Но шокираща.

Не исках да се разочаровам и затова се надявах да не е вярно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вистинско задоволство е да се чита ваква тема, вакви искуства и приказни за земјата која на голем дел тука од форумов ни е повеќе или помалку омилена. Е сега...преку сите тие серии и филмови, к-поп и др. добиваме една идеализирана слика за една далечна земја која сме немале можност да ја посетиме и за која се информираме само преку интернетот. Од она што го прочитав досега тука малку ме разочараа некои работи ама генерално моето мислење за Јужна Кореја е многу високо. Ја прочитав цела тема, од првата до последната страна и ми беше интересно, многу :lol: Дури и човек да се зачуди од каде воопшто толку Бугари во Кореја? :lol: Ме интересира како дојдовте до можноста да одите таму? Стипендии за учење, некакво бизнис-патување или чисто туристички, на екскурзија? Јас дури и истражував за стипендии за Чоннам Универзитетот и сакам да прашам ако некој веќе рагледувал...во таа табелата каде се факултетите со насоките, на пример за инженерство не пишува дека се бара сертификат за јазик. Дали тоа значи дека официјалниот јазик е корејски или... :huh: ? Јас имам завршено на Електротехнички Факултет во Скопје на Универзитетот Св. Кирил и Методиј, насока Компјутерско-системско инженерство и автоматика, како и магистерски студии на насоката Обновливи извори на енергија. Сигурно доколку го имав ова образование во Кореја на пример ќе имав сигурна работа и добра плата, а не како во Македонија каде од пред 6 дена сум без работа, а пред тоа бев 15 месеци работник во фабрика со 300 евра плата :blink: .

 

Добро е човек да има желби, мечти, да сонува за тоа што го сака, како на пример јас и други слични на мене, за Ј. Кореја, но да бидеме реални шансата некогаш да ја посетиме оваа земја се многу мали, нешто како 1:1 000 000 :lol: Се радувам за тие што пишуваат овде, што биле и сеуште се таму и има што да видат, една сосема поинаква земја, култура, општествена свест, голема технолошка развиеност и тн...

 

Имам неколку прашања ако може некој да ми одговори, посебно тие што биле/се таму:

 

1. Пошто е факт дека имаат висок стандард на живеење, добри плати и сл. дали знаат тоа да го искористат Корејците, т.е. дали знаат да уживаат во она што им е на дофат, како на пример: да шетаат, патуваат во други градови, за викенд да прават скара, да гледаат спортски настани и ХД филмови дома на нивните 100-инчни ТВ :lol: , да шетаат во парк, зоолошка и сл...со еден збор дали знаат да уживаат во животот, ако веќе имаат пари? Обично за Јапонците знам дека многу работат и малку време одвојуваат за себе.

 

2. За алкохол знаеме дека се љубители :D , како е состојбата со пушењето, употребата на дрога...кај нас на пример во Македонија, скоро 3/4 од луѓето се пушачи :blink: .

 

3. Дали воопшто корејките мечтаат за други не-корејски мажи, да речеме од Европа ;) или строго си ги сакаат нивните само? :D

 

4. Дали од туристичките агенции во Бугарија имаат аранжмани за Ј. Кореја да речеме за 10-ина дена и ако има колку пари треба да имаш за 10-дневен престој таму?

 

Македонија нема ниту воспоставено дипломатски односи со Ј. Кореја па така нема ни амбасада во Скопје :( а би сакал од прва рака да се информирам за начините на кои би можел да отидам таму било за учење, работа или шетање...

 

Поздрав и чекам нови приказни и искуства од Ј. Кореја ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ако видиш тук по новините какви случаи дават тотално ще се разочароваш :lol:

 

 

 

скоро ще излезе нов корейски филм Spy, вчера бях да се снимам за малко, но мислих че пак е сериала "The King 2 hearts" и чак после разбрах че е филм, и през цялото време бях до един от главните герои, дори си говорихме, ама като не ги знам тея корейски артисти така е :D после като поразрових в интернет се оказа че е бил Yoo Hae-jin, жена ми каза че бил известен тук, ако ходя пак ще пробвам да се снимам с него :) също виждам че има и един герой от "The King 2 hearts" - Jung Man Sik, който пак ще играе севернокореец :)

другите актьори са - Kim Myung Min, Byun Hee Bong, Yeom Jung Ah, Jung Gyeo Woon, Oh Na Ra, Kim Jin Hee .. не че ги знам ама на някой може да му говорят нещо :lol:

 

Еј дај поздрави ми го Kim Myung Min а.к.а. Maestro Kang од Beethoven Virus B) Кажи му:

Сигурен сум ќе биде воодушевен :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хахаха тея закачалки трябваше със +18 знак да вървят :D Не знам и кой ще е толкова луд и без никакво чувство за естетика, че да си ги купи...е може някой като Хю Хефнър да си ги вземе за имението ако минава на пазар през тоя магазин :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Информация, която звучи стряскащо за европейския ми мироглед. Предупреждавам - не се препоръчва за хора със слаби нерви и по-чувствителни натури.

Зловещо лекарство

Колкото и да си повтарям, че хората там са просто по-различни от нас, това именно "различие" ми е трудно да преглътна. Винаги съм казвала, че Южна Корея не е само драмите, не е "страната на цветята и розите". След прочитане на въпросната статия се убеждавам, че разликите между нас са наистина повече, отколкото ни се иска.

Разбира се, това няма да ме тласне в крайността на отрицанието. Но човек трябва да е реалист - понякога има неща за които сме си затворили очите, но те не изчезват. Същото правило важи и за родината ни...

Айде, да не философствам много.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравйте, мили съфорумници! Бих искала да ви питам нещо и ще се радвам да ми помогнете. Та, знаете ли някакви фондации или конкурси(не съм много запозната), които да предлагат обучение в Южна Корея. Смисъл дали може да се явя на изпит и с оценката от изпита ми да кандидатствам по някаква програма. Надявам се, че ме разбрахте. Ще чакам отговор, благодаря за вниманието! ^.^

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Основната организация, която дава стипендии на чуждестранни студенти в Корея, е http://www.niied.go.kr/ (горе вдясно има бутон за английски). Кандидатстването се извършва през посолството, като за годината има два конкурса - за бакалавър и за магистър. От всеки одобряват по 1 човек.

Отделно от това, всеки може да кандидатства в голяма част от университети в Корея по документи с оценките от дипломата. Обаче трябва много добре да се запознае с изискванията за кандидатстване към съответното учебно заведение, които обикновено изискват превод и легализация на различни документи и справки, които е необходимо да се изпратят по пощата. Ако кандидатът има отличен успех и премине интервюто (по телефон, а не лично на място), може да получи пълна стипендия, иначе обикновено отпускат някакъв процент от нея 50-80%.

Всеки корейски университет се стреми да привлече чуждестранни студенти, защото това му вдига рейтинга и съответно получава повече средства.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

parab, а знаеш ли къде мога да намеря информация за тези изисквания и как точно се кандидатства, защото аз лично не намирам такава. Ако може да ми дадеш някакъв линк и по-точно за изискванията на Kyung Hee University.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Офффф, така ми се ходи в Кореяяяяяя - на екскурзия , де :):):) ако някой организира случайно не забравяйте да ме поканите ;)

От една страна исках да видя цъфналите дръвчета.... но няма да откажа и есента :D:D:D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, преди доста време създадох темата и се редвам , че е станала толкова популярна.smile.gifsmile.gif Нямах време да я следя честно, но хвърлях по едно око. Научих много интересни неща и ще се радвам, ако споделяте още.tongue.giftongue.gif

 

Имам въпрос към тези, които живеят там: Много ли са различни корейците от българите, като характер, поведение? Лесно ли ви приемат в компанията си или са дистанцирани? :) Харесва ли ви там и мислите ли да се върнете в България ? Малко съм като папарак , но ми е доста интересно понеже мисля да продължа обучението си там :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

mimi136, на мен също ми е интересно и бая попрочетох, но нещо май са я позанемарили тази тема :( никой вече не пише.... тя е достатъчно голяма вече, де :D Обаче колкото повече информация - толкова по-добре ;) me likeee it !!! :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Страхотна тема! Намерих я късно вечерта и я изчетох на другия ден.

Абонирах се за темата и се надявам отново да почнете да споделяте по-активно.

Единствената ми представа за Южна Корея беше от филмите и сериалите, в следствие на което добих малко захаросана представа за стилът на живеене на корейците, казвам малко, защото при мен го няма ахването и захласа. Нещата, които споделихте ми помогнаха да добия по-реална представа за страната и ме накараха да искам още по-силно да отида там и да опитам от всичко, дори и от тези гадни манджички, които за мен са пълни с цвят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега намирам темата и искам да попитам нещо !! Понеже знам , че корейците много боготворят нормалното , как приемат хомосексуалните ??! И има ли хора , които я показват ??!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже много отдавна се шегуват с мен на работа "какво им харесвам на тез дръпнати дребосъци", моля ако може хората които са били в Корея да споделят - Толкова ли са ниски? По филмите повечето са високи стройни младежи :) Какви са болшинството обаче? Ясно , че навсякъде не всички са по калъп и все пак...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ли са различни корейците от българите, като характер, поведение? Лесно ли ви приемат в компанията си или са дистанцирани? :) Харесва ли ви там и мислите ли да се върнете в България ?

Определено са различни като поведение и характер. Изглеждат по-срамежливи и затворени, не се отпускат лесно, освен ако са на няколко питиета. Страх ги е направо от европейците, макар че ако те допуснат все пак в обкръжението си, са много отзивчиви, любопитни и грижливи. И въпреки това има някаква граница, зад която много трудно биха те допуснали - предполагам, че е заради разликата в културите.

 

Понеже знам , че корейците много боготворят нормалното , как приемат хомосексуалните ??! И има ли хора , които я показват ??!

Открито - не съм виждала, макар че взаимоотношенията между мъже приятели биха могли да приличат на несвикналото око като на хора с по-необичайни предпочитания. Чух от приятели за т.нар. гей-барове, където открито може да видиш танцуващи двойки.

 

Толкова ли са ниски? По филмите повечето са високи стройни младежи :) Какви са болшинството обаче? Ясно , че навсякъде не всички са по калъп и все пак...

Ръстът на по-старото поколение наистина е нисък, но всички от по-младото определено са доста по-високи. Жените все още се колебаят между 1.60, но мъжете определено вече минават над 1.70. Предполагам, че се дължи на стандарта им на живот, който през последните 20-ина години доста е дръпнал. Ако сравня с ръста на аджумите(а те клонят между 1.50 и 1.55), които не могат да останат незабележими, всички по-млади от тях ги надвишават.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...