Jump to content

За Южна Корея


Recommended Posts

Много обичам черните китайски гъби, а дъщерята, въпреки,че работи една година в китайски ресторант, не ги харесва изобщо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет :)

Мен пък ми е интересно как толкова почитат билките и всякакви билкови отвари. Забелязали ли сте? При тях те са на абсолютна почит и се предпочитат пред всякакви химии за разлика от нас. Приемат ги за тонус, за лекуване, за общо подобряване на организма и освежаване, изобщо за всичко. Възхищавам им се за това, защото са на прав път по въпроса. Бихте ли казали нещо повече за това. Благодаря предварително.

п.п Забравих да попитам - а ориза който се предлага подсолен ли е в тузи купички или без никакъв вкус. Онзи със зеленчуците омешания с нещо като лютеница много би ми харесал. :rolleyes:

 

Нещо си изпаднал/а в заблуда. Защо реши, че при тях са на почит разни отвари? :D Напротив, химия отвсякъде. Дават луди пари за козметика и рядко се сещат да си направят нещо домашно за кожата например. Има и хора, които предпочитат естественото, но не са толкова много. Иначе в университета си има специалност китайска медицина (е, те я наричат корейска, но всички знаем откъде идва), но не знам доколко е популярна.

Оризът е без абсолютно нищо, той се яде както ние си ядем хляба - същото е, просто вместо да гледат пшеница, гледат ориз.

Нико, аз пък много харесах супата от кимчи, много е приятна, лютиво бульонче, идеално е, когато те боли гърло. Много повече ми харесва от самото кимчи. Тези гъби на картинката и според мен са безвкусни, но за гъбите в Корея като цяло въобще не съм съгласна. Аз по принцип не обичам гъби, но в Корея ми харесва как ги приготвят - не се усеща, че са гъби, много са хубави в пулгогито примерно. Та тук не ям гъби, но там не ми пречат :) Тук май само на сач стават хубави и нелигави, но не винаги, понякога пак са ми гадни, така че гъби само в Корея :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Леле, здраво сте се отпушили по тая тема, не може човек да ви насмогне с четенето! :lol:

 

Хладилниците за кимчи са специални единствено по температурата, която поддържат, т.е. оптималната за запазване на кимчито, без да се замрази. Не се сещам точно каква беше, но примерно в корейския ресторант тука има и предишната готвачка каза, че тукашните хладилни техници много се чудели какво е това животно и как да го настройват. :lol: Не само от езикова гледна точка, де, нещо по техническата част имаше. Как да е.

 

Аз пък харесвам доста неща от корейската кухня, което ме изненада, щото съм много чувствителна на миризми, а техните надали друга кухня може да ги бие. Все пак комбинациите от морски дарове+чесън+лук+ ако си наистина голям късметлия, тенджанг (соевата паста) са просто неописуеми като аромат... :D Обаче като привикнеш с миризмата, после ти става вкусно.

Много обичам чапче:

 

2362082189_bdc6b2a8f2.jpg

 

Прави се от картофени, мисля, спагети (или бъркам нещо), зеленчуци и месце (май свинско беше). Страшно ми е вкусно, още повече че се прави със сусамено масло и се ръси със сусам, а аз много обичам и двете. Даже като имам сусамено масло, си правя таратора с него - страшно вкусно се получава, не ти трябват орехи. Пробвайте. :) А напоследък почнах да слагам сусамче и в нормалните ястия, които готвя, ако преценя, че ще си ходи с продуктите и също много ми харесва резултатът.

Булгогито е едно от най-великите неща, които може да хапне човек, според мен. Същия сос ползват и за мариноване на калби (ребрата на скара). Много вкусно нещо, месото става наистина крехко и леко сладникаво, но не неприятно сладко.

Много харесах и тенджангук (ако това, което ядох, наистина е било такова):

 

%EB%90%9C%EC%9E%A5%EA%B5%AD.jpg

 

Поне вариантът, който аз ядох, включваше спанак, моркови и май тиквички с въпросния "ароматен" сос, и беше много вкусно. Вярно, в първия момент миризмата те блъска в носа и директно в главата, но е много приятно за небцето. Само не понасям морските дарове и гледам да си ги спестявам.

Румка, като заговорих за миризми, какво ще кажеш за копринените буби? :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм за там значи, с моя нос!То може никъде на нищо да не мирише, ноо на мен все на нещо ми мирише. Улавям всякакви миризми, които други не усещат!Мъжът ми се шегуваше, че трябвало да ме пратят на митницата, вместо куче, да откривам наркотици! Сутринта сина се наклепа с някакъв афтършейв, веднага кафето ми реши да излиза обратно.

 

А и в темата на Светланчо ми направи впечатление, че първото, което усетили слизайки на летището, било миризмите, коренно различни от всичко тук!

 

Значи такава била работата. Защото все ги гледам по филмите пият разни запечатани капсулки и патрончета с отвари. (Greatest love) Жалко :)

Може би така се опитват да ги популяризират, билките и отварите!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам доколко важат там билките, но те са маниаци на тема здравословен живот. Цитирам едната ни преподавателка (българка):

"Ако кажете на кореец, че ей-тая книга е полезна за здравето, ако трябва ще я вари, пече, пасира или квото се сетите, ама ще я изяде." Малко пресилено, ама за тях си важи. Ма то щото по принцип са си маниаци и силно склонни към фанатизъм във всичко. При тях просто средно положение няма.

 

Като казах варене и печене, някой ял ли е Саллонтанг? Това е бульон от телешки кости, които се варят 2-3 дни, докато се извлече целия костен мозък и всичко полезно от кокалите. Става едно такова млечнобяло, ама не се престраших да опитам...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А ти да знаеш по улиците как мирише. На моменти е доста неприятно, все едно канализация с чесън (моля, сложете поне погнусена емотиконка, че тези нещо не ми стигат), ама се свиква.

Иначе аз тревистите манджи не ги уважавам много-много нито тук, нито там, винаги съм се чудела как хората могат да ядат зеленчукови супи (тараторът не се брои).

Аз също имам чувствителен нос, но щом аз се оправих, значи всеки може. Каприс, ако можеш, отиди на екскурзия, сега то е ясно, че не всичко може да ти хареса, ама като знаеш, че е за малко, се понася далеч по-лесно ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нико, не си ми хванал идеята - не твърдя, че живеят здравословно, най-малкото няма как при тоя стрес и както прекаляват с лютото. Неслучайно са на челните места по болни от рак на стомаха, то не може само люти чушки да набиваш. Говорех за това, че са маниаци, само за това говорят и са готови на всичко в името на тая цел, само че много лесно се манипулират, защото такъв им е манталитетът. И в тоя аспект го има двойния стандат, който важи и за всичко останало при тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Слава Богу, че са взели някакви мерки, защото наистина тоя студ насред лято е ужасен и аз много жестоко се разболях заради тая простотия.

Като го пиша това, ми се прииска един корейски климатик тук, защото направо ще пукна от жега

Каприс, те и корейците все четат нещо, че еди си какво било полезно или вредно :D Веднъж едни приятели ме бяха поканили на вечеря, хубаво бяха сготвили, но казаха, че е без сол, защото солта е вредна. Хубаво де, ама това беше съвсем безвкусно така, все пак аз си посолих манджата :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, солта в малки количества е полезна, тялото има нужда от нея. Лошото е, че тя е навсякъде, поне в продуктите по нашите магазини и особено в тия жеги не е много добре, защото заради нея, когато е висок приемът и, организмът задържа вода, ама все пак да не ставаме много педантични:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, солта в малки количества е полезна, тялото има нужда от нея. Лошото е, че тя в навсякъде, поне в продуктите по нашите магазини и особено в тия жеги не е много добре, защото заради нея, когато е висок приемът и, организмът задържа вода, ама все пак да не ставаме много педантчни:)

Ясно е, че прекалената сол е вредна особено за хората с високо кръвно, ама моето е ниско :D Освен това ако на манджата не се сложи сол, то няма вкус просто, пък и солта си е необходима донякъде.

Мен корейците ме гледат с ужас, когато си соля айряна, ама после установяват, че айрянът не им е харесвал, защото е бил без сол B)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За всички е вредна във високи к-ва, повече или по-малко, а в малки за сърцето и кръвообращението е полезна. Както се казва: "Разликата между лекарството и отровата е в к-вото":)

 

А корейците правят ли си нещо като айрян?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...