Jump to content

За Южна Корея


Recommended Posts

Изчетох всичко до момента с голям интерес. Мислех да не се включвам, но ми се прииска и аз нещо да споделя. Сестра ми живее в чужбина повече от 15 години, аз ходя доста често при нея и познавам повечето от приятелите й. Много от тях са чужденци, но съвсем малка част от тях са научили местния език. Бях учудена да разбера, че сестра ми е изключение, и че те много я уважават за това, че е научила езика. Оказа се, че за тях това не е необходимо. Повечето работят като преподаватели - преподават разбира се майчиния си език или имат собствен бизнес. А явно адвокатите и счетоводителите са нещо повече от обикновена средна класа, защото винаги знаят я английски, я немски, и за чужденците няма никакви проблеми да развиват дейността си , без да знаят езика. В магазин е лесно да се пазарува, обикновено на опаковките винаги има надписи и на английски, и на немски. Така че напълно разбирам това , което е писал Niko.

Хареса ми , че мога да прочета и малко по.различно мнение за Корея, от някой който живее в нея, а не само мечтае за това. :rolleyes: Не мисля , че бива да се нападаме взаимно, а трябва да уважаваме мнението и на другия. Всеки е прав за себе си. За това сме толкова различни като хора и за това всеки от нас има различна съдба.

Аз лично искам да отида в Корея на екскурзия, и ще го направя, но не знам дали бих могла да живея там. Винаги съм се чувствала истински щастлива , когато се връщам в България. Много от моите съученици не живеят тук, добре че е интернет, да общуваме, и толкова често плачем, когато сме на скайпа. Просто, всеки намира щастието си по различен начин. Приятелката ми живее в Белиз и казва, че едва, когато е отишла там, е разбрала колко е хубава България.

Нека взимаме пример от корейците за техния ред и чистота, за уважението към възрастните хора, за всичко положително, което на нашето общество липсва в момента, но да не бъдем все пак "коне с капаци" и да уважаваме и самите себе си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Типично по женски ми е любопитно за романтичната страна на нещата. Как поиска ръката на съпругата си от нейните родители, подложиха ли те на някакво изпитание :D ? Изобщо как корейците гледат на смесените бракове? Имаше ли сватба, типична за техните обичаи или вкарахте и някакъв български елемент? Прости, ако счетеш, че въпросите ми са много лични, но наистина ми е много интересно! Даже когато ходя в чужбина не ме привличат музеите и историческите паметници, по-интересно ми е как живеят обикновените хора!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубаво посрещане по български ти спретнаха, niko24. :rolleyes: Не си мисли че сме някакви заслепени по Южна Корея фенове. Просто всеки си има свой начин на мислене и това често води до конфликти, когато срещнещ някого, който мисли по друг начин. Ако имаш някакво негативно мнение за тази страна, спокойно можеш да пишеш в темата: "Какво НЕ харесваме в азиатските филми, сериали, музика или култура." Тук има доста жадни за информация, независимо дали е приятна или не. Аз съм любопитна какво мисли жена ти за България, за хората, за кухнята.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ми са интересни дневниците ти относно тази държава.

Много интересни неща ти се случват ,хехе , късметлия си .

 

Относно интегрирането , не мога да кажа нищо , понеже не съм имала щастието ,все още да посетя въпросната държава. Но живот и здраве има много време пред нас. :)

 

Очаквам с нетърпение нови разкази от теб . И въпросният филм разбира се.

 

И на мен ми е интересно да разбера отговорите на горните въпроси, хех. Извинявай за нахалството. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кеке, случайно попаднах на твоите впечатления. Разбрах, че със жена ти си имате детенце.. честито! Мога ли да попитам как сте го кръстили? Нали все пак имената и прочие ни се различат. На колко годинки е? А родителите на жена ти нищо ли не казаха относно това, че сте заедно? В смисъл вие двамата ли го решихте и им го сервирахте?... :D Наистина ли нямат хубави сладки неща?! Лелее.. много са назад. Тогава кое им е най-хубавото ястие? Ами за студентите особено за чуждестранните труден ли е живота там? Интересно ми е и бих се зарадвала да ми отговориш, защото една от възможностите като завърша гимназия е да отида да уча там. Щях да забравя, ти каза, че хората се държат по-различно към хората от "бялата" раса, добре, но в какъв смисъл? Уважат ли ги?

 

ПС Извинявай, ако съм любопитна и са твърде лични въпросите ми!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

там сватбите се правят в специални сгради само са сватби или тържества. на единия етаж е залата за официалната церемония която е почти същата като в Европа или САЩ, на другия имаше церемония по корейски с тяхните корейски носии, и на другия етаж беше ресторанта, имаше и един етаж с нещо като студио за снимки, но всичко това си имаше график и става бързо защото след нас и преди нас имаше и други младоженци :)

 

:D Наистина Корейските сватби са много странни. :blink: Преди две седмици ме поканиха на такава сватба. Когато отидох очаквах нещо като традиционна сватба : официална церемония, снимки и накрая яко парти :D, но останах само с очакването си :D Отидохме в една 14 етажна сграда, която се използва само за сватбени церемонии, както ти каза, че на един етаж са съвременните сватби а на друг етаж са със традиционните носии. На 3 и 4 етаж са ресторантите, на горните етажи са ритуалните зали. Всяка зала си има цена, на по ниските етажи е по евтино а на последният етаж е най-скъпо понеже там ти отварят покрива и пускат цветни балони. 1 час преди да започне церемонията ни дадоха купони за ресторанта, отидохме, нахранихме се и се върнахме на церемонията, която продължи около 30-40 мин. и след нас имаше още няколко планирани сватби. Това беше и всеки си тръгна от където беше дошъл. Нямаше банкет след това :( . Та заключението е : Не си правете сватбата в Корея, защото е много кратка и много скъпа, даже и подаръци не видях да подаряват <_<

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хехе така е за гости не е много добре но за мен беше по добре че свърши бързо :)

а подаръци не дават защото е прието всички да дават пари и то обикновено ги дават на родителите :)

 

Родителите дават ли ги на младоженците после?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубаво е да разбереш нещата от първа ръка :) .niko24 , не обръщай внимание на нападките тук във форума, нали знаеш, че българите сме такива :D .Винаги гледаме на другия да му е зле и все завиждаме .Така че, продължавай да пишеш.

А спорта как е при корейците.Пълнят ли се стадионите или както тука.И кои спортове са най-популярните.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

niko24 много ми беше интересно да чета постовете ти.

Любопитно ми е, след като си живял достатъчно дълго сред тях и може би имаш впечатления, какво корейците приемат за морално и аморално поведение?Въпроса ми е провакиран от два сериала, в които любовта между доведен брат и заварена сестра беше едва ли не грях и падение.(това все пак са сериали и не знам до колко нещата са преовеличени)

До колко консервативни и затворени към различното са, примерно как приемат хомосексуалистите?

Кои са темите табу, които не може да си позволиш да обсъждаш свободно дори и с близки роднини?

Как възприемат съжителството и отглеждане на дете без брак?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

До колко консервативни и затворени към различното са, примерно как приемат хомосексуалистите?......

 

Извинявай, че се намесвам в разговора, но не можах да се въздържа да не кажа моето впечатление :)

Моя колега от Словакия ми сподели това: " - за мен почти всички млади корейци приличат на хомосексуални ! " , и аз честно да си кажа, като ги гледам много странно се държат <_<

Начина на обличане: Тесни дънки или 3/4 панталонки които очертават добре мъжките им крака :blink: обичат да носят розови ризи и тениски, че дори и розови жилетки :rolleyes: , постоянно се оглеждат в огледала, фанатици са на тема грижа за лицето, правят си разни маски за лице и поне 30 мин. минимум прекарват пред огледалото да направят обстойна проверка на лицето си, случайно да не са изпуснали някое микроскопично косъмче, дори видях един кореец който си беше сложил очна линия :D . За взаимоотношенията между приятели момчета е много близка <_< - Прегръщат се, потупват се по задните части и ако видят някой хубав мъж не си мълчат, а директно започват с комплимента "оооо HANDSOME" :D . Мисля, че този Лайф-стайл за тях си е напълно нормално, дори да се разхожда цяла бригада хомосексуалисти на някоя главна улица в града в който съм, няма и да им обърнат голямо внимание. Обаче ако дойдат 10-15 корейчета в БГ и се разходят из София с този корейски стил на обличане, може и да си намерят някой "Бияч"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявай, че се намесвам в разговора, но не можах да се въздържа да не кажа моето впечатление :)

Моя колега от Словакия ми сподели това: " - за мен почти всички млади корейци приличат на хомосексуални ! " , и аз честно да си кажа, като ги гледам много странно се държат <_<

Начина на обличане: Тесни дънки или 3/4 панталонки които очертават добре мъжките им крака :blink: обичат да носят розови ризи и тениски, че дори и розови жилетки :rolleyes: , постоянно се оглеждат в огледала, фанатици са на тема грижа за лицето, правят си разни маски за лице и поне 30 мин. минимум прекарват пред огледалото да направят обстойна проверка на лицето си, случайно да не са изпуснали някое микроскопично косъмче, дори видях един кореец който си беше сложил очна линия :D . За взаимоотношенията между приятели момчета е много близка <_< - Прегръщат се, потупват се по задните части и ако видят някой хубав мъж не си мълчат, а директно започват с комплимента "оооо HANDSOME" :D . Мисля, че този Лайф-стайл за тях си е напълно нормално, дори да се разхожда цяла бригада хомосексуалисти на някоя главна улица в града в който съм, няма и да им обърнат голямо внимание. Обаче ако дойдат 10-15 корейчета в БГ и се разходят из София с този корейски стил на обличане, може и да си намерят някой "Бияч"

ха-ха-ха! :lol: Само да не попадат в Люлин или в Пазарджик. Горко им. :D Това беше много забавно включване, благодаря! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

.... дори има и с пластични операции, да не говорим че сигурно всяка втора корейка има пластична операция също.....

 

Да разбирам ли, че тази услуга се предлага на достъпна цена или просто те имат много добър стандарт на живот, та всеки втори да може да си позволи подобна манипулация?Или пък са толкова суетни, че използват кредити за да задоволят прищевките си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да разбирам ли, че тази услуга се предлага на достъпна цена или просто те имат много добър стандарт на живот, та всеки втори да може да си позволи подобна манипулация?Или пък са толкова суетни, че използват кредити за да задоволят прищевките си.

От всичко по много.

 

Какво забременяване при тоя ритъм на живот... Те едно, че секс с жените си не правят почти (щото повечето и днес са им избрани от мама и тате), второ, че са на работа по 15-18-не знам колко си часа, а след това пият до изнемогване, ами при целия тоя стрес има си хас да остане читав материал за зачеване...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То тези гейове и в сериалите ги има, даже някои от тях са супер желани (ще ме извиняват феновете на Но Мин У, ама...). Но за щастие има и хубави високи мъже, повечето са доста слаби, но има красавци несъмнено.

И вярно са луди на тема външен вид, като цяло външното е много важно за тях. Има огромно значение какво ще кажат хората.

А много дори и млади корейци гледат с изключително лошо око на съжителството преди брака. Имам един приятел, който ме съвета в никакъв случай да не го правя, а е само на 20, хихи. Дори в техния най-популярен сайт и търсачка naver ако изпишеш думата 동거 (съвместно съжителство без брак), ти излиза ето това http://nid.naver.com/nidlogin.login?viewtype=1&svctype=128&url=http%3A%2F%2Fsearch.naver.com%2Fsearch.naver%3Fsm%3Dtab_hty%26where%3Dnexearch%26query%3D%25B5%25BF%25B0%25C5%26x%3D0%26y%3D0

Демек, никой под 19 тяхна възраст (18 или 17 наша) не може да чете материали за това упадъчно явление. Има много сериозна цензура, то затова сериалите са толкова непорочни и наивни, не защото самите корейци не знаят как да се целуват. Аз затова вече не гледам сериали, само филмите си заслужават (лично мнение).

Никой не е споменал как в петък и събота вечер в кварталите с много кръчми (Шинчхон например) след 9 часа всичко е осеяно с повръщано. Не се бъзикам. Пиенето е национален спорт там, това даже и във филмите и сериалите не го крият (поради някаква причина е по-лошо да се целунат героите отколкото да се натряскат като животни). Интересно е, че там се гледа с много лошо око на жените, които пушат на обществени места, но според техните разбирания е съвсем в реда на нещата една жена да се напие, да повръща на улицата и да я носят (истинска дама). Рано сутринта могат да се видят разни костюмирани господа, които са прекарали нощта на тротоара, очевидно не са бездомници.

Мъжът да е цар в семейството не ми се струва съвсем вярно. Повечето мъже са под абсолютен чехъл. За пред хората мъжът е водещ, но иначе жената управлява всичко. Много мои приятели са ми го казвали, а и всички те слушат майките си, не бащите, бащите само дават пари. Там традиционно само мъжът ходи на работа и си дава цялата заплата на жената, а тя му отпуска пари, с които да живее, хаха. Ако реши, че той прекалява с напиванията и посещенията при проститутки, му намалява джобните. Казвам аз на един приятел, че е редно двамата заедно да взимат решения относно парите, а той учудено - вярно ли има такова нещо някъде? Естествено сега се променят нещата, много млади мислят по по-разчупен начин, но тези разбирания си остават.

Корейците са си ксенофоби. Мразят японците най-много от всички, защото 30 години са им били колония. Искат да догонят Япония, много се дразнят, че тя е успяла повече от тях. Имало даже и такива, които празнували цунамито. Естествено, тези луди са малко. Не обичат и китайците, те са мръсни и гнусни според тях. Хората с по-тъмна кожа ги смятат за по-долни и хич не уважават много южноазиатците. Отделно дето и вътре в държавата се мразят много. Хората от една провинция мразят тези от друга провинция. Често даже не поздравяват хора, за които знаят, че идват от еди-къде си. като питам защо - ами преди 1000 години е станало еди-си какво и затова тези хора са лоши.

Пак приятели са ми се оплаквали от корейските момичета. Казват, че са ужасни материалистки и само парите гледат, както и обществения статус. Само като казах на едни момичета, че ще дойде един приятел, който учи в Харвард, те направо изпаднаха в екстаз. Кажеш ли им някоя известна марка, припадат направо. Разбира се, не всички са такива, но това е масово. Има дума 공주병, която може да се преведе като синдром на принцесата - момичето се изживява като героинята от Принцесата и граховото зърно и се превзема супер много, иска мъжът да и изпълнява всички прищевки, лигави му се, казва му (със за мен много дразнещ тон) Опппааааа. Интересно, че според някои автори това явление (разпространено и в други азиатски страни) се дължи на корейските сериали, където мъжът прави всичко за една жена, която даже не си мръдва пръста. Някои момичета бъркат сериалите с действителността.

Иначе корейците са много любезни и гостоприемни, както и много емоционални хора. Бурно изразяват всичко. Мен ме наобикаляха навсякъде разни любопитни корейци и винаги ми помагаха или поне се опитваха да ми помогнат. Като се бях изгубила и питах наред за пътя, докато говоря с един човек, идват още 1-2 и питат какво търся. Е, след 100 питания най-накрая се намери един, който извади GPS и ми помогна. Дават си телефона на непознати, за да се обадят, нямат никакъв проблем с това. Ако обаче питаш аджумма за пътя, приготви се със сила да бъдеш изблъскан в правилната според аджуммата посока. Въобще с аджуммите шега не бива.

Най-забавно е ходенето на пазар. Ти им казваш добър ден и те "ооо,а ааааа, много добре говорите корейски" После посмей да кажеш не!!! Няма измъкване, ще ти намалят цената, защото си много красив, а понеже си толкова хубав, трябва да вземеш и нещо друго. На мен ми трябваше чанта и питам ориентировъчно един колко струва, той ми казва 30 000. Аз казва добре и си тръгвам, но той имаше други планове. Намали ми я на 25 000, аз пак си затръгвах, обаче той взе да крещи 20 000, без изобщо да го интересува, че не искам да си купя чантата. Успях някак си да се измъкна, но след около 15 мин минаваме покрай същата сергия (беше супер голяма тъпканица), онзи само ме фиксира, бързо дойде при мен и продължи с приказките как трябва да си взема чантата само 20 000. Много се смяхме с компанията и решихме да не минаваме пак покрай този аджоши, че умиране има, измъкване няма.

Малко дългичко стана.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...