Jump to content

За Южна Корея


Recommended Posts

me4tatelqt, не знам дали още посещаваш форума, последното мнение е от повече от месец, но все пак бих искал и аз да изразя благодарност към информацията, която ни предоставяш от първа ръка!

Интересно ми е от както си там срещна ли други българи...........

 

Поздрави от наше село!

 

Здравей!

Преди седмица от Интернационалният Център в Гуангджу (града в който съм) орагнизираха обиколка на града за чужденци. Екскурзията беше разделена на 2 групи по 20 -30 човека всяка група. Петък първата група и Събота втората група, аз бях в първата група и в тази група имаше хора от Русия, Филипините, Непал, Индия, Германия, Узбекистан, Китай, Виетнам и Монголия но нямаше хора от България освен мен. Вторият ден мой колега от Словакия е бил в втората група и ми каза, че имало едно семейство от България, Мъж , Жена и дъщеря им. Колегата е дочул при представянето на хората в групата, че Българите работили като доктори в Гуангджу, но не е обърнал повече внимание какво са споделили дали са били постоянно пребиваващи или за някакъв определен срок.. Така че с Българи не съм се срещнал все още, но разбрах че има в този град.

За работа в Корея е много лесно да си намериш, ако знаеш добре Корейски език (английски малко хора го ползват), Корейските компании постоянно търсят работна ръка и заплащането е много по-добро от това в България или пък София ( някой казват, че София не е в БГ, понеже жизненият стандарт в столицата е 3-4 пъти по-висок от този в провинцията), минималната заплата тук е около 1200~1400 лв. за общ работник в фабрика (40 часа до 44 часа на седмица, това е официалната статистика, зад тази статистика има допълнителни работни часове понеже корейците обичат извънредният труд и може да изкараш повече часове и следователно и по-голяма заплата), ако си намериш работа по твоята специалност заплащането ще е минимум от 2500 ~ 5000 лв. (не мога да ти кажа с точност, понеже тук на определено време ти дават бонуси и ти вдигат заплатата, примерно тази година получаваш 2000 лв. от другата година ще ти я дигнат на 3000 лв.). За да се уредиш тук на работа трябва да имаш предварителна уговорка с някоя компания, която да ти прати нещо като писмо - покана с която покана ще кандидатстваш за работна виза, защото ако те хванат, че работиш на черно без разрешение за работа глобата е 20 000 лв. и от 3 до 5 години затвор.

Корея е прекрасна страна за живеене и също така за работа. Няма да ти хареса ако не си свикнал да живееш в гъсто населени места, понеже тук е претъпкано от хора. ( представи си територия колкото БГ да живеят 60 млн. души) и забързаният начин на живот, всеки за някъде бърза :) . Така че ако си решил да скочиш с главата надолу се приготви психически за бурният живот в Корея.

 

Поздрави от Много голямото село :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да питам gorchiza, лесно ли се научи да чете и пише и за колко време горе-долу?

 

 

специално за мен , да научиш да четеш ставам за 1-2- макс 3 урока ... и то в бг го научих, ако имаш предвид писане на буквичките същщото важи. А да пишеш грамотно сложни изречения и текстове си трябва много (:

Ако имаш други въпроси питай в темата ми Hanlfe

 

За темата с воновете - ние пък тук 1000 вона ги наричаме Левче ! така че не ценим тая разлика нещо :Д

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Голямо удоволствие е за мен да чета тази тема. Как съжалявам, че не съм в 20-те си години, бих тръгнала за Корея веднага. Винаги съм обичала да уча и ви стискам силно палци на всички вас, които сте там, дерзайте и "файтинг", както често чуваме по филмите им. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

.....дерзайте и "файтинг", както често чуваме по филмите им. :D

 

То да го казват само по корейските филми и сериали добре ще е :asian: ама и в реалният живот постоянно това си повтарят. Като ми кажат "Файтинг" и имам чувството, че ще изскочи някой кореец от храстите и ще иска да се бием :28558:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам чувството, че не си попаднал в държавата за теб. Не знаеш нищо за нея ( т.е. знаеш доста ,но не се пригодяваш). С храната особено. Какво правиш като не ядеш люто , само във Фатмака ли седиш ? ( фатмака = 7/11 ). Но пък от друга си се изнежил като кореец (: Много се бъзикаме тук с този така наречен "корейски дъжд". Това викаме на 2 капки през минута и всички корейци с чадъри за нула време ! Их, леле големи потоп ! И да се прибереш заради проблема с Япония ? географията на Корея е такава че е почти невъзможно да се случи това , заради мусооните ветрове духащи от континента към Тихи океан. Следователно притеснения не би трябвалод а има за каквото и да е. Пък и Сеул е от по-вътрешната страна. Радиационни дъждове и тн.

С депозита на апартаменти и чудесии , съгласен съм - ужасно. По принцип като цяло азиатците не само корейците мляскат и пият като жаби. Жив пример е съквартиранта ми, който като почне да яде рамьон , аз бягам от стаята ! Жал ми е ако е след 12 часа това и няма къде да отида. Ресторантите със сядане на земята на мен много си ми харесват, но това е въпрос на вкус.

 

Като не учиш езика , какво го дириш ? Не виждам това че е труден да е оправдание. Почваш и научаваш, никой не е казал че е лесно. И как точно отиде там да живееш без да си минал през студентство или друг вид форма на зарибявка ?

Според мен студентите са много по-малко , мисля че от посолството скоро казаха че съм към 70-80 максимум.

 

Винаги може да звъннеш за бира , липсва ми пиенето на бира тук, живея в дондемун , хоеги

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

niko24 - много се радвам да чуя нещо за Южна Корея от някой, който не се е заразил от "корейската треска" въпреки, че е прекарал толкова време там, и я опознал без преди това да е имал изградени представи за нея.

Още по-интересно беше това, което разказа за филма и актьорите - даже ще те питам и каква всъщност е твоята роля в него, ако не съм нахална, де. Разкажи ни повече за живота си в Китай и Корея - ще е интересно да научим нещо за страната от малко по-различна гледна точка - не от тази на любителите на сериали и игри. И всъщност къде си в България в момента?

 

Не мога да разбера само защо gorchiza се нахвърли така да оспорва коментара ти - не на всеки се отдават езиците, а и не всеки има желание да ги учи, нито пък е длъжен да се приспособява към местните навици, бит и кухня, а и не мисля, че има нещо лошо в това да дойде в България заради радиацията - все пак има малко дете, а и последиците от радиацията не се проявяват след 40 дена, а години след това - всеки има право сам да решава какво ще е най-доброто за семейството му.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нико, присъединявам се към мнението на Пешито - ще ми е интересно да чуя още твои впечатления от Корея, както и малко повече информация за филма, в който имаш роля :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

мога да разбера само защо gorchiza се нахвърли така да оспорва коментара ти - не на всеки се отдават езиците, а и не всеки има желание да ги учи, нито пък е длъжен да се приспособява към местните навици, бит и кухня, а и не мисля, че има нещо лошо в това да дойде в България заради радиацията - все пак има малко дете, а и последиците от радиацията не се проявяват след 40 дена, а години след това - всеки има право сам да решава какво ще е най-доброто за семейството му.

 

Хахахаха .

 

Точно аз не съм от тази зарибена ЕС вълна по-тема Корея (нито гледам драма , нито нищо сериозно главозамайващо). Нормално е да се нахвърля, Според мен е длъженда се приспособява към тези неща. ТА ТЕ СА ОСНОВНОТО БЕ !!!! За какво отива там като 75 % от основните неща за бита не може да се приспособи. А за радиацията имам предвид че е са пълни глупости, какво проявяване ??? Ако на истина имаше разбирам, но тук няма. Разбирам да живееше в Япония ,

 

повече няма да се включвам , обсъждайте си. Толкоз от мен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всеки има право на мение. Това, че някои неща в Южна Корея не му допадат, не значи, че не харесва страната. Просто българинът има лошия навик да отбелязва негативното и да си премълчава за хубавото. :rolleyes: А и Корея не е утопия. Все пак ще се радвам да чуя и за положителните му впечатления.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

.. но не смятам че човек като отиде в друга държава трябва задължително да почне да учи език...

Всичко друго е въпрос на лична преценка, но ако искаш да бъдеш приет в страната, в която живееш е задължително да учиш официалния й език. Иначе как се работи, без да знаеш език? Как се общува със съседи? Че и дори със семейството на половинката?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а получавам само критики и напътствия, започнах вече да съжалявам че изобщо писах тук.

На критиките не обръщай внимание и още по-малко съжалявай, че си писал. Постовете ти ги изчетох с голям интерес и се радвам да чуя друга гледна точка. Щом се справяш, без да владееш езика, това още повече ме впечатлява и даже ми става любопитно как го постигаш. С английски ли си служиш и ако да, как се оправят с него корейците? Тези, които аз съм чувал да говорят, имат отвратително произношение (с едно-две изключения). Можеш ли да ни разкажеш как преминава един обикновен твой ден там? Наистина ли ежедневието е толкова забързано и стресиращо, или това се отнася само за корейците? :)

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

niko24, както е казал Ragnos, не виждам за какво ще съжаляваш. Всеки човек си има право на мнение. Аз също не подскачам от радост при вида на типичните холандски мешаници, дори не ги и кусвам. Нито пък величая нацията им.

Но за мен езикът е необходимост. И затова ми е интересно изказването ти, че не ти е нужно да знаеш корейски.

А ето че и ти самият казваш:

... Когато започне да става наложително тогава ще го уча,...

 

 

Та не ми е ясно къде видя "спор" в думите, и уверявам те, грешиш. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...) родителите на жена ми имат бръснарница и там само мъже ходят да се боядисват и бръснат. и когато се бръснат, с бръснач, бръснат цялото лице и челото, и аз ги питам как може да им бръснете челата, а те казаха че това било за изчистване на кожата и дезинфекция :)

а възрастните жени на повечето им пада косата и затова са с къси коси и се къдрят защото така изглеждала по обемна :)

 

:lol2: :lol2: :lol2: Това ме "уби" просто!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...