Jump to content

За Южна Корея


Recommended Posts

Ще ме извинявате ако въпроса е малко неуместен, но ми е много интересно - с езика как се справяте?

Аз научих няколко думи ххихи но само няколко ...олеле

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А иначе как върви ученето? По- различна ли е корейската учебна система от нашата?wink.gifwink.gif

 

 

Ами за две седмици в курса по Корейски език меко казано ни показаха "Кон боб яде ли ?" :tongue: толкова много информация ни стовариха, че за една седмица почнах да чета на корейски език и да се представям : Име години, Държава и какво уча и 30-40 думи :rolleyes:. В курса по корейски сме по 12 души в клас, по лесно се работи с такава група, може да се обърне внимание на всеки един студент и в всяка група мнозиството са китайци. В нашата група сме аз от България, 1 от Съединените Щати, 1 от Австралия, 1 от Германия и всичко друго Чонгук (Китай), опасни са тези китайци много бързо схващат езика, примерно дават ни нови думи с картинки от учебника един път да ги прочетат и край запонят ги с една дума "Машини" :asian: , Имаме 4 красиви преподавателки ( 4 за всяка част от обучението: Говорене, Слушане, Четене и Писане). Хубавото е, че всяка преподавателка препокрива материала на предишната, примерно в първите два часа изучавате материал в раздел Слушане, следващите два часа изучавате същият материал в раздел Говорене. Относно домашната работа ! :inlove: Всеки ден домашно, никога не пропускат за тях е мания да дават домашна работа :bow:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз викам да погледнем на нещата от още една гледна точка. Корея, може би такава, каквато наистина е, а не такава каквато я виждат повечето тук, ;)

 

839.jpg

 

Анна Мудева

 

..Един ден те вероятно ще станат основата на книга. От днес ще ги четете в Webcafe.bg. В серия от публикации журналистката Анна Мудева ще представи света на Азия.

 

Изтока - както го вижда една българка, която живее временно в Южна Корея и пътува из региона.

 

Ани е дългогодишен журналист на Reuters - от 1999 г. насам. Преди да замине за Сеул беше шеф на бюрото за България, работила е в бюрата на международната агенция в Амстердам и в Лондон. Самата тя е обиколила половината земно кълбо - и, както става ясно от кариерата й, не за първи път живее в чужбина.

 

Сега Анна е в творчески отпуск - за написването на книга за Балканите и да опознае Азия.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ъъ, че що да е намек? Просто различна гледна точка на това, писано досега в темата. Особено ми бе интересна частта за отношението на корейците към жените им. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм го чела този блог преди време и не прочетох нищо, което не знам. Не мисля, че някой от нас идеализира Корея чак толкова много, че да му се налага да му се отварят очите, просто всички обръщаме внимание на положителните страни, защото отрицателните и тука си ги имаме. Адът на задръстванията? Войната за прибирането вкъщи? Все едно го няма. Вманиачениосттав образованието е противопложност на пълната апатия в нашето общество. Когато се сблъскат две толкова различни култури е нормално да им две реакции...Или възхищение, или пълен ужас. И все пак, за себе си знам, че не живея с идеята, че Корея е утопия на мир и разбирателство, но все пак вярвам, че там живеят първо хора. Човек и общество са две различни неща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ма моля ти се, кой е казал, че съм тръгнал да ви отварям очите (нито се имам за толкова умен, нито ми е работата да просветлявам хората). Аз пък прочетох много неща, които не знам и реших да ги споделя.

Относно идеализирането, мога да поспоря, като гледам телешкия възторг, с който се гледа тук на всичко корейско, особено ако е от мъжки пол. ;)

 

Както и да е, статиите са написани доста интересно, доста поучително и аналитичната част определено ми допадна. Пък който смята, че знае всичко за Корея, нека да не чете и прескочи по-горния коментар.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми аз този телешки възторг го имам към всичко създание от мъжки пол, което ми грабне окото. Просто тук сме се насочили към Азия и азиаткото кино и култура, нормално е на тях да обръщаме внимание. Не мисля, че това е нещо, което определя разбирането ми за Корея или света.

 

Блогът безспорно е инетресен, но бих казала, че аналитичността му липсва и е твърде пристрастен. Който може да извади фактите изпод личния коментар-доволен ще остане.

 

Южна Корея има безброй проблеми, както САЩ, Китай, България, Франция и прочие. Идеализирането е глупаво, но поставянето на категории и осъждането на даден тип поведение-също. Особено, когато става дума за културни особености и формирования, които нямат общо с нашите. Европейците (и американците са тука, споко) са най-нетолерантните хора на света и това е факт. Решили сме, че сме бели и цивилизовани и такива трябва да всички на света. Да, ама не...Хубаво, тук можем да пропагандираме за равенство щом на нашите жени им пречи, ама другаде като не им? Защо? Кои сме ние да казваме кое е правилно и кое е грешно извън собствените си граници? ,)

 

горчицата ще направи двадесет години след няколко седмици, учи в Кьонг Хи засега, а когато му свърши езиковия курс-ще видим.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

майк , това намек нещо ли беше ? Че ние нещо не сме у ред ? Че не гледаме Южна Корея , а някоя друга страна ?

Здрасти и поздрави!

Очаквам с нетърпение и твоите разкази!!! <_<:rolleyes: :rolleyes: И да знаеш, че много се радвам за теб и ще празнуваме пак рождения ти ден тази година..

 

Относно разказите на Анна Мудева, ще прочета всичко и благодаря! Сега прочетох и "Японският филм" и много ми хареса сравнението на корейците и японците с българите, така че си взимам думите назад..

Много ми е интересна всяка една гледна точка, тези дни започнах и втората книга на Аврам Агов - "Самсунг или трите звезди".

Много е важно отношението към хората във всяка една страна, в която отиваш, дори и тя да е европейска.. А ако тя е е азиатска и със съвсем различно мислене и култура, със сигурност положението съвсем се променя.. :asian:

Живяла съм и съм работила в две страни (Гърция и Италия). Макар и по за около 10 месеца. Живях и работих вътре в къщите им и бях нещо като човек от семействата им. И ми стана ясно, че е много важна настройката ти и познанията ти за културата на съответната страна, в която отиваш. Когато ти си положително настроен и се съобразяваш с тях, съответно получаваш същото, макар и не винаги на 100%.

Естествено и там има и "хора и хора" като тук, но ако ти представяш или поне се опитваш да представяш най-доброто си лице по отношение на старание, работа и отношение към другите, най-вече към по-възрастните и децата, получаваш в повечето случаи комплименти за самия теб и страната си, дори често суперлативи и подаръци и бонуси към заплатата. Не всичко е розово, напротив, но едно е да си турист, а работещ или учащ в чужбина.

Предполагам, че в Южна Корея не е по-различно, особено от това, което съм видяла по сериалите и филмите, също по двете телевизии на кабелната, изчела и чула от разкази на хора.

 

Мечтателю, благодаря за всичко, което пишеш!!!

Ще чета постоянно в тази тема.. Много съм запалена по корейската култура и въобще всичко корейско.. :)

Понеже не съм вече на студентска възраст, ще вземете да ме мотивирате да започна пак да уча като луда и да си взема изпитите за международния сертификата, ако имам надежда, че мога да работя там по специалността си. Ще се заинтересувам съвсем скоро дали се търсят там вътрешни одитори и ще взема да си платя и да отида тази година на конференция в Куала Лумпур, ако знам, че ще мога да завържа някой контакт с корейци..

Това ми е само в мечтите, но знае ли човек - мечтите понякога стават реалност..:D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бях заета и нямах възможност да влизам често, но виждам ,че се е заформило нещо като дискусия. wink.giftongue.gif

 

От една страна аз съм съгласна с mike , че може би идеализираме малко корейската култура / поне аз/ , но това аз си обяснявам с липсата или по- точно изчезванетто на важните човешки ценности и морала в България. Говоря от личен опит, това виждам почти всеки ден.sad.gifsad.gif

Но не мисля, че има човек в този форум, който да не е наясно , че видяното във филмите е 1. Може би това, което те искат да видим, т. е. хубавите страни и 2. Че е едно към едно с реалността.excl.gif

Аз прочетох дневниците преди време, малко се разочаровах, но после се замислих и прецених, че всеки има свои виждания и желания за това, какъв да е света около него. Тоест, на нея може да не й харесва, но за други там да е идеално.asian.gif

 

Мечтателю, интересно ми е как реагират корейците на случващото се в Япония? Има ли паника, страх? Готови ли са да помогнат на Япония?smile.gifsmile.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това да не е България ? В България повече се говори за това отколкото тук ... по новините има адски малко. Не трябва да се панира населението , пък и

Южна Корея е в безопасност в повечето ситауции, Дават се дарения само за Япония от тук, някой друг надпис по телевизията "Давай Япония"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Емо, честно казано ще те посъветвам да избягваш 1.всички японски продукти и 2. всички пресни морски продукти в близко бъдеще, освен това яж повече орехи и ако имаш възможност пий червено вино. Ужасно сте наблизо до Япония и дори да не ви казват, пак ще има ефект върху вас. Просто няма начин да се избегне и затова не всяват паника. И йод бих ти препоръчала да пиеш.

Реално цялата ситуация с радиацията ще рефлектира върху всеки от нас, дори и на този етап да стане чудо и да спрат централата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Мечтателю, интересно ми е как реагират корейците на случващото се в Япония? Има ли паника, страх? Готови ли са да помогнат на Япония?smile.gifsmile.gif

 

 

Хммм :unsure: Днес прочетох в един английски вестник който се разпространява в Корея, че са открити радиационни частици в въздуха и показват една графика за движението на радиационният облак и според тази графика облака трябва да ни навести след 2 дни :ph34r: . Паника не се усеща, дори по телевизията обръщат повече внимание на случващото се в Либия, но от време на време пускат репортажи от Япония и разни окуражаващи банери с текстчета и японското знаме на тях (уж не се усеща паника, ама днес нещо се разлетяха 5-6 военни хеликоптерчета над града :28558: ). Корея не оставя без подкрепа Япония, макар да не се обичат много много <_< ( почти всеки втори Кореец ако го попитате какво мисли за Японците ще ви отговори, че Японците са много лоши хора).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

gorchiza, въпросът ми не беше колко често говорят по новините за случващото се в Япония, а каква е реакция на населението. excl.giftongue.gif Извинявам се , ако не съм била ясна :)

 

Мечтателю , благодаря :) Как върви корейския? Напредваш ли? wink.gifbiggrin.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

gorchiza, въпросът ми не беше колко често говорят по новините за случващото се в Япония, а каква е реакция на населението. excl.giftongue.gif Извинявам се , ако не съм била ясна :)

 

 

 

е аз какво казах ? не казват ли по новините няма паника ... малко логика.

Населението не му пука много мнгоо. И с облака се знае че надали ще идва към нас , тъй като мусонните ветрове духат към япония винаги ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е задължително щом не дават по новините информация хората да не се информират и да няма паника- има вестници, интернет...wink.gifwink.gifНо е хубаво щом няма паника! ;)

 

А за облака дано да е така, защото днес попаднах на тази статия : click me

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, отностно радиацията днес намерих една добра статия и не са никак празни приказки, нещата са много по сериозни отколкото ни ги представят по новините. Статията може да я прочетете на : :click:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

me4tatelqt, не знам дали още посещаваш форума, последното мнение е от повече от месец, но все пак бих искал и аз да изразя благодарност към информацията, която ни предоставяш от първа ръка!

Интересно ми е от както си там срещна ли други българи, по-скоро постоянно пребиваващи там, но и студентите вероятно имат поглед дали е възможно човек с българско гражданство да се устрои там? Питам, защото тук ми става все по-тясно - инженер съм по електроника и освен да забегна в София (което ми се струва по-лошо от чужбината) другаде като че нямам стабилен хляб :unsure: Замислих се за навън и тъй като съм поклонник на азиатската куптура ми се върти глупавата идея да скоча с главата надолу в онази посока, винаги съм го искал. Не веднага, след някоя година стаж още, но все пак натам ме тегли. Та всякак се оптива да разбера освен човек да си намери работа там (което очевидно е невъзможно без добро познаване на езика им) - дали нашенския характер може да се пригоди за постоянно с техните разбирания за живота. Изобщо - какво е усещането да живееш по техния начин, след като премине първоналчалната еуфория (и предполагам доза стрес) от сблъсъка на културите :D ? Ясно, че храната няма да ми понесе от раз, амааа щом салмиаккито ми стана любимо не виждам проблем тук :896767: Въобще искам да разбера след толкова време там - какво усещане остави тази страна в теб - за или против, ако може да се каже така ?

Поздрави от наше село!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...