Jump to content

За Южна Корея


Recommended Posts

     И аз от драмичките бях останала с чувството,че са много свити и срамежливи, но след доста филми разбрах,че могат да бъдат и доста разкрепостени.

   

   Все още не мога да приема,че например заминаващите някъде, стоят и се гледат с изпращачите и дори родителите не прегръщат и не целуват децата си, а само ги потупват по гърба и им махат с ръка. А и при такава раждаемост и толкова много самотни майки и деца за осиновяване, не мисля,че са от най-срамежливите. За някои неща съм съгласна,че все още спазват строгия морал, но за това,че  щом не си омъжена, не може да си бременна или да си гледаш сама детето и всички да ги отхвърлят и говорят зад гърбовете им, не мога да го приема.Какво толкова страшно е станало,че една самотна майка иска да гледа детето си сама? Нито уговорените бракове,заради обществено положение и пари мога да приема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за бързия отговор! :) До някаква степен разбирам тези неписани правила за проявяване на близост (или в случая не чак толкова демонстративна проява), защото в България съм ставала свидетел на какви ли не лиготии от страна на влюбените двойки. Със сигурност не ми беше приятно в театъра до мен да стоят влюбени, които всеки момент щяха да се... *кхъм*... Както и да е. Но съм съгласна и с мнението на kapris, че сдържаната близост не винаги е най-доброто нещо (примерът с децата, потупвани по гърба беше много добър). 

Лично според мен така наречената "златна среда" е най-доброто нещо и това си е :D .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 но за това,че  щом не си омъжена, не може да си бременна или да си гледаш сама детето и всички да ги отхвърлят и говорят зад гърбовете им, не мога да го приема.Какво толкова страшно е станало,че една самотна майка иска да гледа детето си сама? Нито уговорените бракове,заради обществено положение и пари мога да приема.

А то защото в България е "по-различно"! Тук никой не го казва на глас, но хората си го мислят и обсъждат зад гърба ти, което е направо лицемерно. Честно казано, при такива обсъждания колко консервативно е корейското общество, се замислям за нашето и стигам до извода, че тук хората не са по-малко консервативни. И тук те гледат с недобро ако си самотна майка, ако си разведена, си неспособна да си задържиш мъжа, недай си Боже да ходиш с някой 10 години по-млад от теб.... т.е. с нищо не сме кой знае колко по-добри, но нали с "камъни по чуждата градина" е по-лесно :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако се поинтересуваш малко и от България, щеше да знаеш, че това го има и тук. Ако се интересуваш от още информация иди в университет ВТЪ "Тодор Каблешков" и ги разпитай за завършените им проекти - този проект фигурира, завършен е и вече е в действие.

Редактирано от katomova
Спазвайте добрия тон на разговор във форума!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А къде е монтирано това чудо в България? Предполагам в София и съответно не съм попадал точно на него, но все пак ми е интересно - не съм го засякал като новина в интернет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Такам, по случай на това, че вчера беше Хелоуин, искам да попитам: те там как възприемат този празник? Празнуват ли го изобщо? И ако да, как го празуват? (в смисъл на правят ли бурен купон или спокойно и тихо си излизат облечени в костюми и звънят по вратите с репликата "Номер или лакомство?")

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Нали е американски празник, празнуват и още как! След като мине Чусок в средата на септември, започват веднага да се готвят за Хелоуин - магазините, супермаркетите се фокусират върху тиквите и техните производни, върху оражевия цвят и свещите. 

И се правят поредица от партита седмица преди Хелоуин още. Вчера като се прибирах към 10, се разминах с костюмирани персонажи - предимно в готически стил бяха с черни петна по лицето. Не мисля, че звънят по вратите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговорите. От клипчето видях, че тези, които все пак празнуват празника, добре са се позабавлявали :D А и сценките със "сплашването" бяха много забавни. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересни неща за корейската кухня, повечето от които явно правилно бях засекла и аз след толкова изгледани предавания и други блогове с хора живеещи там. Драмите ги изключвам защото там всичко представят за вкусно хахахаха

Определено обаче аз бих имала проблеми с храната им, защото едно че не ям люто, ама и минималното люто на мен ми е много люто.... другата голяма причина е солта. Мразя соленото и пресоленото, а те определено пресоляват всичко.....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За частта с лютото съм съгласна, но солени храни в Корея просто няма. Дори едно 90% от яденетата са абсолютно безсолни, а оттам и леко безвкусни. Но свикнеш ли с това, започваш да усещаш вкуса на това, което ядеш, а не просто дали е солено или сладко (освен ако не е люто, което май е единственото най-вкусно нещо за корейците). Ако си купиш сол от магазина и я използваш в количествата, които ползваш в Б-я, осоленото ще ти се стори леко безсолно и се налага да се слага в по-големи количества. Дори съм склонна да кажа, че те залитат по-скоро по сладкото, отколкото по соленото - повечето им закуски сладнят, да не говори за сладките сосове, с които консумират пържените пилета. Като капак са всички онези мариновани краставици, които слагат в сандвичите и за всеки, който очаква да получи киселка жилка, са живо мъчение заради сладкия и странен вкус. Да не забравя и факта, че сервират горчицата с мед, защото кисело/горчиво и кореец са несъвместимо понятие. Затова който иска истинско и необикновено приключение за небцето си, да заповяда в света на корейската кухня - ще успее да се сблъска с истински предизвикателства от кулинарния бранш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Солено ли?!? :huh: :huh: :huh: Няма нищо подобно! Кактo parab каза - тяхната храна /даже на 98%/ е или люта или сладка. На абсолютно нищо солено не попаднах, а така си мечтаех за малко солчица. Даже си купувах техен чипс с надеждата да е солен/толкова ми липсваше солта/, обаче уви, даже чипса им е сладък! Да не споменаваме всякакви закуски и подобия на сандвичи - хем хлебчето е сладко, хем вътре има крем, който също е сладък! :wacko: Лошо ми ставаше от цялата тази сладка история, а уж си взех сандвич с наденичка солена...друг път солена. :wacko: Корейската храна на мен грам не ми понесе, но аз съм си капризна на тема храна. Нито люто мога да ям, нито пък каквито и да били морски дарове, кимбап, кимчи и т.н., та се видях в истинско приключение в Корея с храната. Още на 3-я ден започнах да сънувам мусаки, таратори/подобаващо солени/, сиренце и шопски салати. :lol: Добре че беше добрия стар макдоналдс да ме спаси - там поне картофките бяха солени! :D "Да живеят вредните храни." :lol: :lol: ;)

п.п. Да уточня, че определено и аз не обичам пресолени неща, ама като ядеш 10 дни сладки истории няма как да не ти залипсва соленичко. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

п.п. Да уточня, че определено и аз не обичам пресолени неща, ама като ядеш 10 дни сладки истории няма как да не ти залипсва соленичко. ;)

 

Абсолютно - яденето в Корея е лутане между сладко и солено. На обяд хапнеш пица - тя сладнее, за вечеря ти се хапва нещо солено - то пък пресолено, та след него пак нещо сладко ти се хапва... няма оправия :D ;( А по повод солта - незнам как не сте я усетили - в метрото дори има рекламна кампания за намаляване на консумацията на сол, защото имала хиляда вредни ефекта. И по учебниците пише, че в корейската храна има твърде много натрии. Обаче съм забелязала по етикетите, че дори в сандвичите които са правени със сладък хляб (не от най-сладкия, но пак сладнее) има доста сол (жълто на traffic light labelling) просто.. не се усеща. Това отделно от ястията, които са си откровено солени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма никаква сол. Поне аз не попаднах на такава и не случайно издирвах. Не знам ти как си успяла да попаднеш, а пък никой друг не е. Има и други хора живеещи/учещи там, които вече ти казаха, че няма нищо солено. Не знам откъде си я изнемарила или просто така ти се струва на теб. "Има доста сол, просто не се усеща." Е, как тогава ти я усети? Спирам по темата със солта. Не ми се влиза в спорове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сол има най-малкото в соевия сос, а от там и в другите сосове, които се правят на негова основа. В кочуджана също има и се усеща. Просто вие отказахте да ги ядете... При приготвянето на кимчи и изобщо туршии се слага с килограми.
На мен храната ми беше добре, само със сладките хляб, закуски и питки за сандвичи не се разбрахме много добре. И йогурта със захар....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ние отказвахме, а Параб? Как тя за толкова време не е попаднала?

 

п.п. На теб, като ти понесе корейската храна, защо ходи в зелен?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защото ми беше интересно да го видя, а и само там някой от вас се нави да ядем нещо различно от KFC и бургери. Това така или иначе няма връзка с темата.

А Параб не мога да знам къде и какво яде, нито отричам, че ползват много захар.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...