Jump to content

Азиатски хорър филми


Recommended Posts

Наскоро с един нов член на форума, си говорихме защо няма такава тема. :) Убеди ме, че дори да няма много фенове, не пречи да се направи такава, за да се преброим. Интересно ми е, има ли и други почитатели освен мен и кои са любимите ви филми.

 

 

 

 

По азиатските ужаси се запалих през далечната 2003-та година. Тогава един приятел ми даде диск с Dark Water нa Hideo Nakata.

 

528343.jpg

 

Бях горе долу подготвен, защото преди това гледах американският вариант на Ringu ( американската версия всъщност е супер тъпа и няма никаква логика). Това което ме впечатли във филма беше атмосферата и финала. Като говорим за тягостна атмосфера, до ден днешен винаги си спомням за Dark Water. Гадните захабени стени на общежитието, капещата от тавана вода... имах чувството че мога да ги почувствам или помириша. А финала е като приказка, но от тези зловещите, които те депресират и те карат да се разплачеш. Няма да забравя и култовата песен на финалните надписи, идваше като балсам за душата. :) За мен този филм ще си остане един от най-любимите. Много го харесвам, но ми е тежък и не бих го гледал скоро пак.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

A tale of two sisters

 

Направи ми впечатление филма, но май не бих го гледала втори път. По принцип си падам по хоръри, но азиатските и по точно японските поне тези, които аз съм гледала някак си действат не толкова визуално колкото на психиката. Бяха ми казвали за една поредица от хоръри тази, но още не съм стигнала да гледам и една серия от поредицата и не мога да дам адекватно мнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

kairo-box-cover-poster.jpg

Kairo/Пулс

 

Ами аз започнах с психариите на Такаши Миике и оттам преминах през японските хоръри, като цяло.След това на корейските/които са ми най на сърце/ и в момента съм се средоточил към Хонг Конг и Тайланд. Така, че като ми се гледа хорър винаги избирам азиатското. Американски не съм гледал сигурно от 4-5 години.

Та Кайро ми е любимия по много отношения. Самата идея е изключителна. Начинът на заснемане,атмосферата,музиката са невероятни. Привидно мудното действие, звуците, неяснотата на случващото се и майсторството на режисьора да кара зрителя сам да разплита сюжета са удивителни. Но все пак филма не е за всеки. Препоръчвал съм го на доста хора и /почти/ никой от тях не го е и догледал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично не помня кога се започна манията ми по азиатските хоръри, но пък помня, че продължи много дълго време. Бяха някак по-различни от американските бози и точно това много ми харесваше. Съгласна съм с мнението на Камелия, че повече въздействат върху психиката. Поне в тези, които аз съм гледала нямаше толкова много кръв и подобни гнусотии. Но вече от около година съм се ориентирала към малко по-различен тип филми и не си падам вече толкова по хорърите. Разбира се това не значи, че ако излезе нещо, което изглежда обещаващо ще го пропусна.

Най-любимия ми хорър евър е Shutter. Мисля, че това е единствения филм, който някога е успявал да ме уплаши. Още помня как на едната сцена отказвах да гледам :D Всичко във филма ми беше някак тягостно, а самия край поне за мен беше много неочакван.

Също и One Missed Call ми е от любимите. Не е с някакъв кой знае колко оригинален сюжет, но нещо в този филм много ме грабна. Американците не проспуснаха да направят римейк, който поне според мен за нищо не ставаше.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Камелия, предполагам че говориш за Masters of Horror. Те са едночасови, самостоятелни истории, два сезона по 12-13 епизода с различни режисьори. Аз ги изгледах в компанията на още двама приятели от квартала. Имаше страшно яки попадения. Епизода на Такаши Миике е супер брутален, дружно го обявихме за много болен човек. :) Даже ако не се лъжа, неговата история са я баннали от телевизията и е отишла направо на DVD-то. Другата японска история беше мега яка. Ставаше въпрос за един кораб, но съм позабравил какво точно. Нея я обявихме за една от най добрите, заедно с 11-тата от първи сезон. :D Азиатските май ги оставяха за края на сезона. Приказката за двете сестри също ми беше един от първите. Аз обаче мисля да си го припомня, наистина беше много добър.

 

Алфонс като те слушам, сигурно си минал през класиките на Миике - Audition, Ichi The Killer . Трябва да гледаш 13-тата серия от първи сезон на Master Of Horror. :) Мен тези с многото насилие не са ми особено любими.

 

Корейските са ми слабост, особено Yeogo goedam поредицата и някои други. :)

 

Toчно Shutter и The Eye (Gin gwai) ми показаха големият потенциал на жанра в Тайланд. Гледал съм и други добри но в момента имената им ми бягат. Oт One Missed Call почти нищо не помня. Само че се получаваха някакви обаждания по GSM, малко безумно беше, може би трябва да си го припомня и него.

 

 

 

 

П.П. Ще ви добавя като приятели. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

thedemon1238 да за Masters of Horror говоря и така като те слушам май още ще си отлежат във времето преди да си ги пусна.

Ето на това съм му хвърлила око аз

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер тема, браво :)

Освен тези заглавия, които прилежно като ученичка си записах, може ли да ми препоръчате и още. Другата седмица се събираме с приятелка в нас, а ние имаме навика да гледаме до сутринта хорърчета, но от известно време не сме попадали на нищо свястно, което да оправдае часовете, изгубени в зяпане на екрана. Грешката си е наша, защото се ограничаваме само до американските бози, но вече ни писна да си губим времето :mad: . Ще ви бъда безкрайно благодарна, ако ударите едно рамо за спасяването на нашата хорър вечер :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предишния път като писах в тази тема пропуснах да спомена един от най-любимите си хоръри. Та филма се казва "Alone" (2007) и доколкото разбрах е правен от режисьорите на "Shutter". Имаше няколко много страшни сцени, които още не мога да си избия от главата.. Също както при "Shutter" края беше неочакван.. Та ако някой не го е гледал силно го препоръчвам =] Тайландците определено ги бива да правят хубави хоръри.

Други, които бих препоръчала са: Hansel & Gretel(2007), Ju-on(2002), Kairo(2001), Three Extremes(2004), The Eye(2002)..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предишния път като писах в тази тема пропуснах да спомена един от най-любимите си хоръри. Та филма се казва "Alone" (2007) и доколкото разбрах е правен от режисьорите на "Shutter". Имаше няколко много страшни сцени, които още не мога да си избия от главата.. Също както при "Shutter" края беше неочакван.. Та ако някой не го е гледал силно го препоръчвам =] Тайландците определено ги бива да правят хубави хоръри.

Други, които бих препоръчала са: Hansel & Gretel(2007), Ju-on(2002), Kairo(2001), Three Extremes(2004), The Eye(2002)..

Почвам да ги тегля :es:. Благодаря :kiss2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък днес открих един страхотен корейски ужас ( как звучи само :) ). Казва се R-point, от 2004 година е. Преди да го сваля, претърсих доколкото мога тук, дали не е качван, превеждан и дали няма мнения за него, не открих, но реших да рискувам. Заслужаваше си определено, сюжетът за мен е нов. Ако някой иска да се пробва може да СВАЛИ ФИЛМА с английски субтитри. Рецензия в IMDB може да се открие под името Arpointeu. Тъпото е, че плакатът там е гаден, а пък такава сцена няма в целия филм изобщо. :blink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От тези които написахте не бях гледал само Hansel & Gretel и R-point. E, вече поправих дази грешка и много харесаха. :) Всеки по свой начин, защото бяха много различни. Първият имаше чудесни визуални качества, вълнуващ сюжет и драма. Този за войниците, освен всичко друго, ми беше едновременно и страшно забавен. Уникална групичка бяха. :lol: Общото между двата беше уникалната атмосфера. Точно атмосверата най-много харесвам в азиатските представители на жанра. При подходящо настроение направо се потапяш в нея. Не знам обаче колко са подходящи за гледане в компания. Тези препоръчани от hemoqlobin__ обаче са много добри за някоя по голяма сбирка. (без Kairo, той е от тези които изисква малко повече вникване) Но пък от друга страна, ако всички в компанията са фенове на точно този тип филми, няма да им се сторят бавни, мудни и т.н. Тези два корейски, ми припомниха за потенциала на корейското кино. Има много скрити съкровища, между многото буклуци. Аз от корейските харесвам много Into The Mirror. Също и D-Day. Той беше част от някаква компилация, носеща името 4 horror stories. Освен него имаше още три филма. 29 февруари, Скритият Етаж и Тъмната гора. Първите два не бяха лоши, но нямаха атмосферата и интригата в D-day. Dark Forest обаче беше нещо уникално. Сюжета - като в американски филм. Група тинейджъри отиват на екскурзия в гората и там ги напада "нещо". Филма е толкова тъп, че чак е добър. :D Гледал съм го два-три пъти, страшно е забавен. В него има добавени много корейски черти, като драма поднесена в изключително неподходящ момент и т.н. Ако беше американски, щях да кажа, че е един от много, но това че е корейски го прави специален.

 

Като почнах да говоря за атмосфера, искам да попиша и за един японски филм.

 

Kansen (Infection) 2004

 

542238.jpeg

 

 

 

 

Към него трябва да подходите по различен начин. Според мен финала беше безумен и не го разбрах особено. Обаче имаше нещо уникално. Действието се развива в болница с много финансови проблеми. От вън постоянно идват някакви болни. Всичко е толкова мрачно и безумно. В един момент изолираността те кара да си задаваш въпроси от сорта на "През кое време се развива действието... в миналото? В бъдещето" "На вън война ли има че идват толкова ранени?" Тези неща изобщо не се разбират :) Уникална атмосфера има.

 

 

 

 

Това ме подсети да ви препоръчам и един корейски сериал (от 5 епизода), в който се разказва за болница с финансови проблеми. Казва се Coma(2005) . Той е сериал, но прилича повече на филм. Всяка една от 5-те серии представлява различна гледна точка на сюжета, през погледа на интересни персонажи. Бюджета е голям и спокойно бие повечето корейски хорър филми. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледали ли сте някой добър от новите азиатски хоръри, излезли последните 2-3 години. Търся си някой за хелоуин. :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледал съм го, макар че не го помня... Но поне знам че ми е харесал, от мнението ми в темата Ghastly .

Заради Хьо Мин със сигурност си струва да си го припомня. :)  Някой друг? 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

   Доста западна нивото на аз. хорър през последните 2-3 години, че и повече. Нищо добро не успях да видя. Ама ще препоръчам The Crone (2013), Miss Zombie, Another, Arcana, Pet Peeve, Henge (2012)... от японците.

Doctor (2012), The Accident, Marionette, Killer Toon, Horror Stories 1-2, Don't Click... от корейците.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, прав си. И аз не ги следя много последните години. Малко се поизчерпаха откъм идеи като че ли. Дано се променят нещата в бъдеще.  Навремето имаше филми с уникална атмосфера и беше голяма тръпка да ги гледаш. 

 

Благодаря за списъка, май нито един не съм гледал. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...