Jump to content

Toshiro Mifune (Тоширо Мифуне)


KKatrin

Recommended Posts

56df0c2e6d3ff0b0bfac9a96ebedf6be.jpg

 

ВЕЛИКИЯ, ЕДИНСТВЕНИЯ, ЕТАЛОНА

 

Тоширо Мифуне - най-голямата азиатска звезда от световен мащаб

 

Тоширо Мифуне (三船 敏郎 Mifune Toshirō) е японски актьор и продуцент. Роден е на 1 април 1920 г. в Циндао, Китай, в семейство на емигрирали японци, а израства в Далиан (също Китай). Баща му е мисионер на Методистката църква и фотограф, а Тоширо работи като негов помощник до 19-тата си година. Като японец Тоширо е приет на служба във въздушните сили на японската армия и по време на Втората световна война прави снимки от въздиха за нуждите на армията. В края на войната е репатриран в Япония.

 

В кинобизнеса влиза през 1946 г., когато с протекциите на свои приятели започва да работи като асистент оператор в Toho Production.

 

Това съвпада с период, когато японското кино търси нови лица, Тоширо се явява на прослушване и още през следващата година се снима при учителя си в шоу бизнеса Кадзиро Ямамото “Времето на новите дракони”. Първият му успех идва същата година - в “По тази страна на сребърния хребет” (1947 г.).

 

Творческото сътрудничество на Тоширо Мифуне с големия японски режисьор Акира Куросава започва с “Пияният ангел”. Ролята му във “Рашомон” (1951 г.) го утвърждава и по света, като водещ актьор на японското кино.

 

При Куросова Мифуне се снима още в “Идиот” (1951 г.),”Седемте самураи” (1954 г.), “Записки на живия” (1955 г.), “Замъкът на паяците” (1957 г.), “На дъното” (1957 г.), “Колкото е по-зле човек, толкова по-добре спи” (1960 г.).

 

Талантът на Мифуне се разкрива в динамични приключенски филми, разкриващи феодалните традиции и самурайския морал - “Мусаси Миямото” (1954 г.) и “Телохранител” (1961 г.). Връх в творчеството на актьора е “Червената брада” (1965 г.).

 

През 1966-1967 г. Тоширо Мифуне построява собствено студио, след като през 1963 г. е основал компанията “Мифуне про”. През 70-те години се снима в телевизионни исторически филми (“дзидигеки”), произвеждани е неговата студия. Режисира и “Наследството на 500 000” (1963 г.). Снима се още в игралните филми “Животът на Михомацу” (1958 г.), “Геният на джудото” (1964 г.), “Най-дългият ден на Япония” (1967 г.), “Изпитание на човечността” (1977 г.), “Заговорът на клана Ягю” (1978 г.), “Невидимата връзка” (1982 г.), “Спи Рюку” (1983 г.), “Смъртта на майстора на чая” (1989 г.), “Агагук” (1991 г.).

 

Творческото сътрудничество между Мифуне и Куросава включва 16 филма, голямата част от които са възприети за класика в световното кино. Последният им филм (“Червената брада”- 1965 г.), ангажира цялото време на Мифуне, намира широк положителен отзвук в Европа, но не се оказва касов филм в Америка.

 

Мифуне е един от най-често сниманите японски актьори в САЩ и Англия. По време на първите си участия Мифуне не владее английски език и заучава текстовете си фонетично, а гласът му във филмите е дублиран от актьора Пол Фриис. Неговият характерен имидж е завладяващ и до голяма степен наследяван от известни актьори, какъвто е Клинт Истууд. Големият талант на Мифуне е оценяван многократно от известни американски режисьори. Нещо повече – Стивън Спилбърг му поверява роля във филма си “1941”.

 

В тези страни той се изявява във филмите: “Гранд При” (1966 г.), “Ад в Тихия океан” (1968 г.), “Червеното слънце” (1971 г.), “Битката при Мудей” (1975 г.), “1941” (1979 г.), “Инчон” (1981 г.), “Предизвикателство” (1982 г.), “Шогунът Майеда” (1990 г.), “Сянката на вълка” (1993 г.), “Невеста по снимка” (1994 г.), “Дълбока река” (1995 г.). Голяма популярност в Америка Мифуне получава с участието си в сериала “Шогун” (1980 г.), посрещнат възторжено в целия свят.

 

В началото на 80-те Мифуне създава актьорска школа, което обаче фалира след 3 години. През 1984 г. той е обявен за Мъж на Япония и следващият период от неговия живот не е така активен като актьор. През 1992 г. Мифуне заболява сериозно от сърце и неговата активна творческа дейност намалява. Умира на 24 декември 1997 г. в Митака (Япония) на 77-годишна възраст.

 

http://www.youtube.com/watch?v=g_E9vFLw-R0&feature=player_embedded

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е най-големия азиатски актьор, според мен. Наистина е еталон и то не само за Азия, а в световен мащаб.

Не съм гледала друг актьор, който да съумее за невероятно кратко време да изобрази няколко и то силни емоции.

Той просто завладява екрана и е огромна фигура за киното въобще.

Макар и късно, но без тема за Мифуне нашия форум е - кажи речи - гол.

Това е класата. Другите могат просто да се равняват по него.

 

http://www.youtube.com/watch?v=VT3AiGXTTAM&feature=player_embedded

 

 

Днес се навършват 90 години от рождението на този незабравим голям актьор - Тоширо Мифуне... да си го припомним с една от неговите великолепни роли, макар и не така известна - ТУК

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато героят му се появи на екран (без значение кое от превъплъщенията му,или кой филм) всичко застива и не можеш да гледаш друго.Има такова самурайско излъчване,с няколко кадъра може да изрази толкова много.Заслужено световнопризнат актьор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бях в чувствителната тйин възраст, когато даваха "Шогун" за пръв път в България. Страхотен сериал! Помня цялата история глабално, и не запомних нито един от японските актьори, освен Тоширо Мифуне. Ричард Чембърлейн има невероятен късмет, че е могъл да играе с него. Просто Мифуне, наистина беше ШОГУН в тоя сериал. Но с такова самурайско излъчване присъства и до Делон и Чарлз Бронсън в "Червеното слънце". И сега като си мисля, само Ален Делон може да се каже, че му е равен. Тоширо Мифуне е "Институция"! Непразно той е любимия актьор на Акира Куросава - също като Де Ниро за Мартин Скорсезе.

Целият ореол на самураите и японското величие видях най-вече заради Тоширо Мифуне. И след него само Кен Утанабе беше толкова голям в такава роля.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един от най-великите е Мифуне няма спор, но не видях други двама от великите японски актьори с тема тук.. дори са играли заедно време оно, опитът им в киното идва 10-15 години след този на Мифуне, но все пак те са и по млади от него. И дори съм сигирен, че сте гледали по някой и друг филм с тях със сигурност ;)

 

Лошо. само 1 от най-великите японски актьори с тема тук - след като се наспя ще пусна тема за другите 2ма.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Заслужава я човека, даже малко късно са се сетили ама пак на време. Някои биха си помислили, че за японски актьор не е на място да е точно на тази алея, но неговият случай не е такъв. Колаборациите с Куросава влияят доста на западото кино и дори когато разбрах за някои от плагиатсванията някак си хем се почувствах поласкан, че съм фен на японското кино, хем тези римейкове ми паднаха в очите тъй като краденето на чужди идеи никога не съм го харесвал в какъвто и да е вид.

Мифуне си е голяма работа, дори наскоро си направих маратон с негови филми и стигнах до "Червената брада"..просто прилапвах заглавие след заглавие тъй като всичко ми беше добре направено и повече от чудесно за гледане въпреки, че говорим за черно-бели филми. Жалко, че сега няма такива филми..всичко е комерсиализирано до немай къде и човек не може да намери един свестен самурайски филм..даже кви самураи - изобщо стойностни екшъни и драми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е. Даже мисля, че тази закъсняла звезда, наред с почетния Оскар на Джеки (и попадането на My name в краткия списък при анимациите), идват като реванш за расистките изказвания по адрес на азиатците в началото на годита от страна на Холивуд. 

През 2017г. ще има годишнина от смъртта на Мифуне. Дано някой се сети и да направи поне една панорама с филми, в които е участвал!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Под обзор искаш да кажеш да му излъчват филмите като трибут ли...може и да стане някъде. Жалко че тук няма как да се случи това по очевидни причини, а би ми се искало поне един от тези легендарни филми на Мифуне и Куросава да го видя на роден екран дори и със смешните ни дублажи. Лошото е че черно-бялото кино е отживелица и един вид е само за ценители, повечето се хвърлят на високотехнологичните продукции лишени от съдържание без да му мислят много много, а по Коледа е модерен не Мифуне ами Маколи Кълкин, което си е жалко откъдето и да го погледнеш. Лично бих предпочел хиляди пъти Йоджимбо поредицата пред който и да е американски коледен бълвоч, но аз съм си аз, другите ги вълнуват други неща. Сега като стана дума може да си изтегля Шогуна, че ми се догледа, а доста смътно си го спомням от онова време..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно трибют. Не е съвсем невъзможно, особено за кина, които излъчват подобни панорами. Този месец като част от Киномания, например, направиха трибют на Тарковски и Бертолучи.

П.П. И аз бих гледала нещо самурайско на Нова година, но като се замисля колко реклами пускан за 1 прожекция по телевизията и със сигурност няма да я избера, дори да се сетят да пуснат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм интересно наистина ако може да се направи такова нещо. Хубавото в случая е че с един куршум се удрят два заека понеже най-доброто от творчеството на Куросава и златният период на Мифуне са едни и същи филми..тоест трибута ще бъде и за двамата. Е не че Куросава няма и други попадения, но доколкото знам, а и самите те казват в прав текст, че колаборацията им е била апогея в кариерите. Наистина забележително комбо..винаги се чудя когато се сетя за тези два кино колоса колко ли още добри заглавия щяха да излязат ако не прекъсват сътрудничеството си? Като този въпрос е в по голяма сила за Куросава тъй като той реално е създателят, а Мифуне е просто перфектният изпълнител. Дали след "Червената брада" щеше да излезе с тези заглавия или щеше да създаде нещо друго подходящо и доразгръщащо потенциала на този актьор..е така или иначе няма как да се разбере. Май бях чел и че изпада в депресия след като поемат по различни пътища с Мифуне, може и да не съм разбрал правилно де, сега не мога да го намеря това, но ме мързи да търся, а и не е толкова важно.

 

Между другото сега видях, че е излязъл някакъв документален филм - "Мифуне: Последният самурай" и то съвсем скорошен от 2015-та, където има интересни интервюта с хора като Спилбърг доколкото видях от трейлъра. Мисля си че е било доста добра идея да се направи такова нещо и си заслужава да го издиря да го гледам тъй като Мифуне е човек, който наистина уважавам, а и е наистина интересно да се види в детайли и професионално обяснени личните му качества и влиянието, което е имал върху едни от най големите кино дейци(което е и причината за тази звезда на славата), а и извън професионално от хора, които са го познавали. Изобщо доста, доста интересна личност...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е. Ще е интересно да се види. Подшушнах за годишнината тук-там. Дано да стане нещо!

Мифуне и Куросава. Рядко се среща подобна дълбока духовна връзка между режисьор и актьор. Спилбърг и Лукас са били големи фенове на Куросава. Много са го подкрепяли и популяризирали на запад. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

On 2/7/2011 at 3:55 AM, Rinaldo said:

Един от най-великите е Мифуне няма спор, но не видях други двама от великите японски актьори с тема тук.. дори са играли заедно време оно, опитът им в киното идва 10-15 години след този на Мифуне, но все пак те са и по млади от него. И дори съм сигирен, че сте гледали по някой и друг филм с тях със сигурност ;)

 

Лошо. само 1 от най-великите японски актьори с тема тук - след като се наспя ще пусна тема за другите 2ма.

Явно дълъг е сънят, но 10 години по-късно срещнах темата и смятам да реализирам хубавата ти идея;) Вече пуснах 1 от "другите 2ма", честно според мен, обаче не са само 2ма другите, но въпрос на гледна точка;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...