Jump to content

Първият корейски сериал по българска телевизия


Recommended Posts

Аз съм "ЗА" Pasta. Сериалът е лек, забавен, свеж, интересен, един от любимите ми и за българската публика ще е нещо ново. Надявам се да е той, макар че и IRIS е страхотен, но предвид 1000 Times, Pasta определено ще се впише по-добре, поне докато корейските сериали навлязат повече у нас.

Която и втора продукция да закупят, дано да се излъчва по гледана телевизия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз мисля , че всички ще се радваме на каквато и да е корейска драма по някоя от нашите телевизии. "Паста" е един много хубав и разтоварващ сериал без драма, а с повече забавни моменти и наистина ще е разтоварващ след драма като "Хиляди пъти любов" , но не знам как ще бъде приет от публиката имайки предвид, какво викане му удря шефа :28558: Не знам по какви критерии си избират сериалите, но не мисля, че могат да объркат, с които и да е корейски, защото те всички са хубави и заслужават да бъдат гледани. И въпреки всичко това, че толкова скоро е купен още един корейски сериал, имайки предвид, че все още не е свършил първият излъчен в България е още една крачка напред към азиатското кино в нашата страна което заслужава да бъде показано на повече хора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сериалът по Диема е пълна боза. Ако и този ще е такъв, по-добре хич да не го дават...

 

Миналата седмица бях в Турция, пускам си телевизора,и какво да видя - Корейски качествен филм без дублаж. Жалко,че не разбирам корейски за да разбера кой точно беше...

 

Като правим нещо, да го правим качествено. А не да спираме серията по средата на изречението. До кога ще догонваме съседите си? Имаше една поговорка, че човек трябва да се сравнява със съседите си за да види накъде върви...е, вървиме като спънат кон.

 

Sory, ама си е точно така..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сериалът по Диема е пълна боза. Ако и този ще е такъв, по-добре хич да не го дават...

 

Миналата седмица бях в Турция, пускам си телевизора,и какво да видя - Корейски качествен филм без дублаж. Жалко,че не разбирам корейски за да разбера кой точно беше...

 

Като правим нещо, да го правим качествено. А не да спираме серията по средата на изречението. До кога ще догонваме съседите си? Имаше една поговорка, че човек трябва да се сравнява със съседите си за да види накъде върви...е, вървиме като спънат кон.

 

Sory, ама си е точно така..

 

Това, че на теб не ти харесва, не значи, че е боза. И аз мога да кажа, че Рейн е боза. Че е супер смотан и ужасен кретен... И веднага ще ми скочите всичките му фенове.

 

Хайде малко по-спокойно с изказванията, а?

 

Сериалът си е супер готин и точно за аудиторията, която гледа този канал. Пефектен избор от страна на Диема Фемили ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Филм без дублаж може и да са пуснали, ама сериалите и в Турция ги дублират. Много е яко Гунг на турски. :lol: Та направо не ми се мисли какъв вой ще настане, ако нашите пуснат примерно БОФ на български. Не знам дали феновете биха умряли от кеф или от ужас. :lol:

 

Мен си ми харесва сериала по Диема, редовно им вдигам рейтинга вечерно време. Паста-та не съм го гледала, но и него ще си го проследя с удоволствие по който и канал да го пуснат. После ще чакам телевизиите ни да наберат смелост и да пуснат и нещо историческо и от съвременните екшъни. И разбирам, защо още не им се рискува. Не знам колко хора тук помнят Ошин (Oshin). Това е японски сериал, който го даваха преди едно може би 18-20 години. Майка ми го гледаше, аз си бях малко лапе по това време, та имам само много бегли спомени за хора в кимона и нищо повече. Мисълта ми е, че дали заради мандалитета на българина, дали защото е бил пуснат в неподходящ момент, дали защото не е бил подбран правилният сериал, но Ошин не отприщи вълна на интерес към азиатското. Аз освен за някой филм от време на време, друг сериал преди Хиладите пъти любов не се сещам да са пускали. Сега ситуацията е по-различна, но програмните директори или който там подбира сериалите сигурно си имат едно наум. И между най-новия американски екшън със сигурна аудитория и най-новия корейски сериал ясно, какво ще предпочетат.

 

Вярвам, че в близко бъдеще ще си променят нагласите, де. Основно от нас, феновете зависи. При демонстриран непрекъснат нарастващ интерес никой няма да изпусне новата ниша в пазара.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напълно съм съгласен! Този сериал е перфектният избор за Диема Фемили! Проблемът е, че това не е един от водещите телевизионни канали, а кабеларка с много нисък рейтинг. За съжаление не мога да прикача един файл с рейтинги за доказателство. Не говоря лошо за сериала, въпреки че лично на мен не ми харесва, казвам че това не е начинът за сериозно популяризиране на азиатските сериали.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"1000 пъти любов" си е типична сапунка, не е боза :). Ако изгледаш 5-10 подобни, ще ти са ясни всички останали. Има си драматични моменти, семейни трагедии, сложни взаимоотношения, разчитат на съчувствието към главната героиня и съпричастност към съдбата й и противопоставяне на врагове, които й вредят, както и всички др. познати съставки. Може би темата, която третира е по-нетрадиционна, но като цяло е типичния стил на драмите, които се излъчват по този канал. В случая замислете се, че все пак хората са много по-предпазливи от обичайно - първо, заради националността на сериала, второ, заради тематиката на канала, трето, заради не особената популярност на азиатска продукция. Но поне са го пуснали в най-гледаното време - 9 часа вечерта. Не е в 4 или 5 следобяд. :) Ако решат да продължат да купуват подобни от жанра, например East of Eden, който е едно ниво нагоре, или пък Brilliant Legacy, или Baker Kim Tak Gu - са си подходящ за аудиторията на канала избор.

 

В случая на "Паста" аз също смятам, че е много удачен избор. Изключително позитивен филм, с леко доловима нотка на тъга и едно непрестанно усещане за шеговитост през целия филм. Има си и традиционни елементи, и съвременни, и корейски характеристики, и интернационални. Единствено главната героиня е с малко нетрадиоционна привлекателност, ама... главния герой компенсира с размазващата си игра. Утвръждава и честност, и упорита работа, и целеустременост, и опрощение, и откровеност, и вторите шансове. Няма я тази полярност, толкова характерна за сапунките - всички са хора със своите предимства и недостатъци. Напомня ми много на Coffee Prince като цялостно усещане.

Разбирам, че не им се рискува с исторически за момента, защото неизвестните стават твърде много, затова както и при сапунките, започват с това, което има най-много допирателни. :) Но честно казано, с нетърпение чакам някой красив, пищен и размазващ корейски исторически сериал на български. И ми се иска нашите филмови творци да го вземат като пример, за да направят нещо, посветено и на нашата богата история.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам защо си мислите, че някоя от телевизиите се напъва да по поляризира азиатското кино. По същата логика си е дала за цел, да разпространява турското и латиноамериканското......пълни глупости. Хората просто се чудят как да си запълнят телевизионното време с нещо по-евтино и в същото време гледаемо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласна съм с Пирани. Каквото и да си говорим, в крайна сметка винаги всичко опира до пари. Ако корейската страна предложи изгодни условия защо българската да не приеме и да си запълни програмата. Ние си гледаме от нашата си "камбанария" и сме доста пристрастни в мненията си, но това си е просто търговия, търсене-предлагане-условия-цени.

Пазарна икономика, к'во да пра"Йш B) .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако един сериал е пищен и качествен и изпълнен от много популярни и обичани (в страната си ) актьори - би трябвало да е доста скъп за нашите стандарти. А и надали става дума за транспортни разходи - все пак не е ТИР с домати, че да има значение от Турция ли идва или от Азия. Нямам обяснение, защо считате, че може би азиатските нямат пазар поради висока цена. Не че имам представа от цените, де. По- скоро е поради расата. Една позната се чудеше, чак подскачаше, как така синът й гледал азиатско, защото сме били съвсем различни култури (с турците сме били по-близки, но за съжаление сме се били делели едни други). Вярно, ама докато седя пред екрана това няма голямо значение - гледам история любовна, крими или ужаси, а не съм се грабнала да ходя в Азия, че да има практическо значение разликата в културите, т.е моето пълно непознаване на каквото и да е от Азия. Съответно аз й казах, че не харесвам и не гледам филми с негри (Освен книгата на Илай, де), това нещо Орфей да се играе от негър го приемам като пълна изгъзица. Съответно тя пък ми се учуди много и каза, че харесвала негри. много били хубави. Така че вероятно и това има значение - фактът че хората изглеждат различно, езикът не е някакъв мелодичен и поведението на хората е доста различно от тук, а също и с какви филми и сериали си се запознал за първи път.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен си има доста голямо значение дали си запознат с една култура, или ако не си, дали ще си направиш труда да я опознаеш. Една от най-добрите ми приятелки, която ми вика "онни" и е виждала Джи Соп (само изкоментира: "Едното му око е по-дръпнато от другото"), та тя се опита да позагледа "1000 пъти любов". Изтраяла точно 2 минути, защото се появил Канг Хо и викнал на баба си: "Искаш ли сливки, бабче?" (нещо от този род). Само заради тази реплика, която й прозвучала супер идиотски и смешно, приятелката ми се зарече да не гледа повече нищо азиатско. На мен лично не ми прозвуча странно или идиотски, като ми разказа случката, но аз все пак гледам драми от повече от 2 години... Важното е, че вече е факт корейски сериал по бг телевизия, нещо, за което преди месеци само си мечтаехме. Сега е закупен втори, при това много добър. Както се казва, началото е положено. Въпросът е хора, които не са гледали азиатско, да му дадат шанс. Ако не го направят, ще е без значение дали ще излъчат "сапунка", или не.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много хубава темичка сте заформили и реших да си изкажа скромното мнение. :)

Заговори се за цени, цената винаги зависи от търсенето и предлагането. Но, за сериалите според мен, зависи най-вече от търсенето, защото предлагане има голямо. Защо бг телевизии обърнаха внимание на азиатските сериали? На този въпрос си отговарям по следния начин:

- прословутите турски сериали - добре, че драстично им повишиха цените, че да потърсят от други държави.

Цитат от една статия: "... Докато преди две–три години сериал от 100 епизода струва до 200 хиляди евро / 1000-2000 евро на епизод/ силното търсене доведе до сериозен скок на цената - 18 хил. евро на епизод или почти 2 млн.евро за турска сапунена опера от 100 епизода..." източник ТУК (макар да става въпрос за бг сериалите)

- желанието на азиатците да излязат към по-широка аудитория (това което знам досега е, че продават най-вече за други азиатски страни и арабският свят) Много малък процент е за страни от Европа - Европа, която дори американците, които са модел за подражание на корейците, е люлката на културата, от която всеки по света иска да получи признанието й. Та в този ред на мисли, си мисля, че корейските сериали специално, се продават на доста преференциални цени (поне докато не се получи необходимата популярност).

А това

...много популярни и обичани (в страната си ) актьори - би трябвало да е доста скъп за нашите стандарти...
това, че ние познаваме техните популярни актьори, не означава че широката публика ги познава и едва ли е толкова определящо в цената за държава, която си няма и понятие за индустрията им (разбира се изключвам хората от този сайт и говоря за българина като зрител).
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност, ако бяхте малко по-запознати, сериалите, които достигат най-високи рейтинги в Корея (а и не само) далеч не са високобюджетните гъзарски продукции, а обикновено са сапунки или исторически сериали. Причината е проста - ангажираш се със сериала за разлика от онези 16-епизодни сериалчета, които минават на един дъх. Така че изборът на Диема е повече от логичен.

 

Иначе възможно е цената на корейските сериали да не е толкова висока, за да могат да сформират пазар вбъдеще.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен си има доста голямо значение дали си запознат с една култура, или ако не си, дали ще си направиш труда да я опознаеш. Една от най-добрите ми приятелки, която ми вика "онни" и е виждала Джи Соп (само изкоментира: "Едното му око е по-дръпнато от другото"), та тя се опита да позагледа "1000 пъти любов". Изтраяла точно 2 минути, защото се появил Канг Хо и викнал на баба си: "Искаш ли сливки, бабче?" (нещо от този род). Само заради тази реплика, която й прозвучала супер идиотски и смешно, приятелката ми се зарече да не гледа повече нищо азиатско. На мен лично не ми прозвуча странно или идиотски, като ми разказа случката, но аз все пак гледам драми от повече от 2 години... Важното е, че вече е факт корейски сериал по бг телевизия, нещо, за което преди месеци само си мечтаехме. Сега е закупен втори, при това много добър. Както се казва, началото е положено. Въпросът е хора, които не са гледали азиатско, да му дадат шанс. Ако не го направят, ще е без значение дали ще излъчат "сапунка", или не.

 

Наистина има значение, откога гледаш :) . Аз от дете зяпам такива (с прекъсвания, разбира се), някак си няма изненадващи неща - различни са, но им свикваш. Имах предвид, че това че гледам нещата на филми, не значи че бих се справила в реална ситуация.

 

pp. Нещо не ми е излязъл поста, извинявам се :huh:

Редактирано от vorbei
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Заговорихте за цени и попаднах на една интересна информация за "Палавата целувка" - абсолютен провал (за мен поне) с доста нисък рейтинг. Но това явно не е попречило на 11 страни да го закупят за "скромната" сума от 3.6 милиона долара. :huh:Тук

За мен подборът на Диема за сериал беше добър. И чак такова голямо значение няма коя е телевизията, защото който си е сериален фен си следи новите продукции. Часът е от значение, но и той не винаги е определящ, освен когато става въпрос за работещи хора.

Радвам се, че ще има втори корейски сериал по телевизията. Дали ще е "Паста" или "Сладолед" за мен няма значение, важното е да има хора, на които да им хареса. За пример ще спомена "Дързост и простота", който се излъчваше 1000 години ;) в България и колко много фенове си имаше. Така че не възлагайте прекалено много надежди на един сериал, но и не го отписвайте само, защото на вас не ви е харесал. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много мразя като някой каже за език, че е немелодичен...Ако искаме да сме честни за "мелодичност" в момента единственият от широкоразпространените "мелодични" езици е китайския;////

 

Пускат се сериали, които да задоволят и привлекат масовата аудитория или определена част от зрителите(както с диема фемили), а не които да зарадват 300та фена на корейски батковци. Цените се определят според търсенето. На нас не ни ги дават толкоз скъпо, колкото на джапанците, щото нямаме пазар, ама от друга страна нищо не губят, ако добият малко фенове.

 

 

Но най-много се забавлявам на това, че си мислите, че корейските сериали се опитват да пробият извън Азия. Това може да е някаква цел на продуцентите в следващите 30на години, но на този етап единственото, което касае The Hallyu Wave е Азия, най-вече Япония и Китай, а ако много изнаглеят и Америка, ама без капка очаквания за там, Европа не стои никак, ама никак в графика им.

 

Някой беше надал вой за СБС. Ми, че 1000 пъти любов е хит на СБС, Атина също, но беше провал...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много мразя като някой каже за език, че е немелодичен...Ако искаме да сме честни за "мелодичност" в момента единственият от широкоразпространените "мелодични" езици е китайския;////

 

Не исках да засегна никого, това не е мое лично мнение, аз някак си не се вълнувам от такава подробност, как звучи един език, а дали можеш или не можеш да го ползваш. Аз ползвам немски и почти няма човек, дето да е пропуснал да ми каже, че звучи кофти. :lol: На мен си ми върши работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мога да сравнявам популярността на турските и латинските сериали с азиатските по простата причина, че първите никога не съм ги гледала. Но има нещо, което не бива да забравяме. Латино-сапунките първи завладяха аудиторията. Повечето от вас може би само са чували, но аз помня началото на 80-те години на миналия век, когато даваха "Робинята Изаура" (което за мен си е първата латино-сапунка излъчвана у нас) как опустяваха улиците, защото всички залепваха за екрана. След това се появиха във време, когато българският зрител беше жаден за нещо подобно и съвсем естествено приковаха вниманието на много хора. В последствие този интерес намаля, но и до сега повечето баби обичат да си ги гледат, за да си запълнят времето. И в този момент се появиха турските сериали, които колкото и да не си го признаваме са много близко до нас като култура, манталитет, живот, начин на мислене и т.н. По същият начин бяха популярни и сръбските филми навремето. Просто доста от нас виждаме и в тях. Така, че е съвсем нормално да имат гледаемост.

 

От друга страна азиатските сериали са нещо съвсем различно. Хората (говоря за масовият зрител) не познават тяхната култура, начина им на живот, манталитетът. Дори езикът им е нещо съвсем различно и непознато не само като звучене, но и като графично изображение. Като се спомене азиатски филм всички правят асоциации с кунг-фу тупалки, будистки монаси, Джеки Чан или в краен случай с "Шогун" (нищо,че той е повечето американска продукция). Така, че ще отнеме повече време, за да добият някаква популярност. И тук няма никакво значение популярността на актьорите или рейтинга на сериала в азиатските страни. Трябва да е нещо, което да е по-познато като сюжет и не чак толкова типично азиатско. Нещо като "Ирис" или "Атина", не че са най-доброто, но поне повечето хора си падат по екшън, конспирации, тайни организации и подобни.

 

Ето защо съм съгласна с Пирани и Дидка относно финансовата страна на нещата. Предлагат ти един пакет с филми на добра цена, които ще покрият част от програмното време, без да имаш кой-знае какви очаквания за рейтинг. Точно това е мястото на сапунките и няма никакво значение от коя държава са, важна е цената. И ако пък случайно направиш удара и това което си купил постигне успех, то е добре дошло. Така ще имаш достатъчно средства, за да купиш нещо стойностно, от което вече имаш определени очаквания. И ако корейците наистина искат да популяризират продукциата си и в Европа, то точна това е начина - с добра цена.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...