Jump to content

Recommended Posts

Единствените ми думи,които минават през ума ми след като го изгледах са : шок и психично болни хора.

До къде е стигнал греха,че 13 годишни лапенца да мислят за отмъщение и убийство.И още повече,че закона ги защитава... за такива престъпления ... направо доживотна присъда се заслужава. Трябва ли някой да им каже,че да убиваш хора (и животни) не е правилно...трябва ли някой да им каже,че трябва да уважаваш другите... толкова ли са им ограничени мозъците да го проумеят или за тях просто е забавление да отнемеш нечий живот?!.. Учителката запази ролята си на учител дори и след като напусна, накара ги (или поне 1 от тях) да разбере какво е правилно! Малките изчадия не искам да ги коментирам.... не заслужават дори да виждат как слънцето изгрява!

От всички лунатичката сякаш ми направи най-голямо впечатление..може би защото много ми приличаше на Харума..та погледнах дали имат роднинска връзка,ама за мое съжаление нямат ;Д.Нейната роля също беше запомняща се...чудовище като всички останали.

Искам също да спомена,че на фона на целия мрак една сцена ме накара да се изсмея - ученик Б като показа промяната си (особено зъбите ;д)...наистина не се сдържах и се изсмях на глас.По-едно време даже се стреснах от реакцията си и пак почнах да мисля сериозно.

Филма като цяло- шедьовър на шедьоврите,направен по страхотен начин и нещото което най-много ме грабна - снимането на камерата в малките детайли-кръвта в млякото,дъжда,локвите ..най-различни елементи,които са фокусирани..просто превъзходна гледка!

Задължителен за гледане!! :)

..а щях да забравя- благодаря за бг.субките...определено ме накараха веднага да го изгледам..иначе щях да го отлагам бая време.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мацкова,музиката е с наистина огромно значение за филма. В един шедьовър няма място за слаби неща. Тук всичко,всичко беше перфектно,поне за мен.А песента на radiohead,още и още кънти и звънка в главицата ми.

Съгласен съм с Алисан,че и Мизуки/лунатичката/ беше чудовище,но за разлика от момчетата,за нея ми стана тъжно,тъжно в момента когато:

А почна да я души и от оченцето и се търколи една сълза :( Този момент ме натъжи много,въпреки че знаех ,че не заслужава съжаление.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ШЕДЪОВЪР! Направо съм в шок след като изгледах филма. Режисьорът е просто гений! Тотално ти закопава в съзнанието и прави всичко на пух и прах( както при сцената с бомбата).. Изключително тежко направен филм на тежка тематика. Детското съзнание- едно от най- невинните, но и най- опасните. Човек не може да повярва, че едно дете е способно на жестокост, но защо?! Децата са хора, и те изпитват болка, и омраза. Но детската психика е най- лабилна, най- много се повлиява. Филма не беше с цел да покаже, че има лоши деца, а че има деца с лоша психика( видяхме и какви може да са причините за това).. В краен случай как да виниш едно дете, че не знае разликата между добро и лошо, че не знае какво е приятелство и любов, след като е нямало кой да му покаже или разкаже за тези неща. Всички знаем, че децата подражават на всичко, което видят и след като няма кой да контролира това, трябва ли да се обвини детето? Схванах посланието на филма, схванах и действията, чувствата и мислите на учителката, също така и тези на учениците. Болни мозъци винаги е имало и ще има, деца или възрастни, по важна е причината( e понякога е вродено ;) )..

Като цяло още много разсъждения ми се въртят в главата и доста от тях си противоречат, просто филма ме шашна и имам много тълкувания за него. Японците са ненадминати с техните филми, които засягат психиката!

Впрочем от една страна е страхотно, че са избрали точно деца, защото както казах по- горе тяхната психика е една от най- въздействащите, но от друга страна мисля, че всичко беше прекалено тежко, че да си представим такива действия от и за деца.

Не успях да прочета всички мнения в темата, но от две-три видях, че си задавате въпроса дали нещо такова наистина може да се случи. Може, по цял свят четем за случаи, в които деца са убийци и т.н. ... И се сетих, че преди няколко дни попаднах на тази статия: тук .. Знам, че азиатците са с най- сбъркана психика, ама японците май водят по откаченост!

За малко щях да забравя да спомена и страхотната музика!! Абе, филма наистина е Шедьовър!!!

:asian:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Адски силен филм. Отдавна не съм гледала нещо толкова добро.. във всички критерии е самото съвършенство. Страхотни режисьорски решения, добра актьорска игра, добавям и факта, че играят деца ,което още повече ме впечатли. Също така и много добре поднесен сценарии. По пронцип в повечето трилъри ,особено азиатските се засяга мотивът за отмъщението и трудно можеш да избягаш от клишето ,но този филм носи ново чувство именно ,заради умелия режисьор. ~~

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно вярно. Изумително е, че не се изморяват да извеждат нови уравнения от толкова много клиширани истории.
Филмът е дискусия за ценностите в живота. Той ни показва, какво се случва, когато никой не вярва в нищо и границата между доброто и злото се изпарява.
Въпросът в този случай беше, дали след инцидента, учителката беше променила своите възгледи за света? Фокусът падаше основно върху нея. Учениците не бяха по-различни от други подобни хлапета, които сме гледали многократно до този момент. Това е особеният поглед върху историята и именно той й вдъхва нов живот, благодарение на допълнително подсилващите елементи.

http://www.youtube.com/watch?v=F4DQ1WKXc2Y

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Злото винаги поражда зло. Дори и направено с най-добри намерения (като на учителката). Връща се като бумеранг върху онзи, който го предизвиква търсейки отмъщения.
Геният може да бъде зъл ( в буквалния смисъл). Някъде нещо се е пропукало в тези подрастващи. Нещо, което е непоправимо.

Филмът е потресаващ, като замисъл, като ефекти, като заснемане, като игра.

Според мен учителката има не по -малка вина за случващото се след нея. Тя действа на принципа помогни си сам.
Малкият "зъл гений" дори не знаеше, каква е ценността на човешкия живот. Никой не му беше казвал, защо да не убива.
Пубертета е труден период, точно тогава се зараждат мисли за смисъла на живота, за смъртта.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес го гледах и цял ден ме държи... улавям се, че се връщам в мислите си към посланията и внушенията му..Изключителна творба във всяко отношение! Абсолютно попадение е Kokuhaku.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Силен и стилен филм, породен от болния мозък на режисьора. Изпипан до последния кадър и нотка.

 

mackova, поздравления за избора на филм и чудесния превод! :yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уникален!

Снощи изгледах филма и ето сега от половин час съм пред монитора и не зная как и от къде да започна!Задавам си въпроси,давам си някакви отговори,от които възникват нови въпроси...и така!

Обикновено сме свикнали да виждаме проявления от трудности в детството в един по-късен етап от живота...а тук това са деца!

Жестоко !Знаем,че всяко дете е имало моменти,когато искайки да се докаже пред някого,или искайки да привлече вниманието на близките си,е правило "не добри неща".Тук те са показани до крайност! Доколко е съзнаването ,че наистина това "не са добри неща"?И дали въобще е осъзнато?Иска ми се да мисля,че е последното!Дали?!И за това може би не ми се иска да приема действията на учителката!Наистина ли това е начина да дадеш урок,да отрезвиш,да отвориш очите им?!Не вярвам!И то спрямо деца!Каквото и опустошение да е предизвикало смъртта на дъщеря й!...Може би според нея това е правилния начин?Или по скоро ,това е нейният начин?!Или чисто и просто това си е отмъщение,предизвикано от безкрайната мъка ,преминала в безкрайна омраза!Това са постъпки не на болен,а на разболял се мозък!...Малка част от върхушката мисли в главата ми!

Разбира се всичко това е благодарение на гениалния режисьор/какъв е тоя човек,какъв е тоя акъл!?/,перфектното изпълнение на актьорите/на децата-шапка им свалям!/,музика...абе,няма за какво да се "зачепка" човек!

И още нещо - субтитрите - благодарности!Както винаги на ниво!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Това беше може би един от най-уникалните начини за отмъщение, които съм виждал. "Истински ад", както го нарече учителката. Връщаш точно това, което си получил - в същото количество и със същото качество. Да премахне физически убиеца на детето си нямаше да й е достатъчно. Мъченията също не биха били от полза. Истинският гений в крайна сметка се оказа майката - сваляше защитите на Уатанабе пласт след пласт, докато не стигна до слабото му място.

Другият силен момент във филма беше връзката между главните герои:

 

Една майка, която презира сина си, и синът, който търси одобрението й.

Друга майка, която живее за детето си, и дете, което убива детето й.

Накрая същото това дете убива майката, заради чието одобрение живееше.

От друга страна, смъртта, която детето-убиец търси, му бива отнета от майката на убитото дете.

Майката получава своето отмъщение и кръгът на омразата се затваря.

Истински ад.

 

 

Благодаря за хубавите субтитри на Мацкова! Филмът си заслужаваше. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

b20db8881c81a56c.jpg
Otanjoubi omedetou, Yukito!
Юкито е избран да участва в новата лента на Миике - Aku no Kyoten/Lesson of the Evil с Ито Хидеаки. Снимките са стартирали през април и ще продължат до юни. Стискам палци наистина да успеят да се вредят за кинофестивала във Венеция. Историята е до болка позната, свързана е с училище - това, което всички харесваме. Юкито има опит с подобен тип роли от Кокухаку и ще бъде нещо като семпай за 2 години по-големия от него Ацуши Арай.

http://www.youtube.com/watch?v=F4DQ1WKXc2Y

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като нахвърлих по едно око на коментарите, чак се зачудих дали изобщо да дойда и да "изклепам" положението. Вчера си го пуснах филма и набързо осъзнах, че го гледам за втори път. И въпреки това не се задълбах толкова във филма, а и не обичам да го правя това, а по скоро внимавах много точно какво гледах, защото филма определено е заснет по един изключителен начин! Идеята за "изповедите" на всички замесени в случая беше наистина добра, хем бяха участници, хем разказвачи.

 

Учителката трябваше ли да постъпва така и да е толкова жестока? Изкупление? Та това си беше чисто отмъщение и не успях да разбера тя в крайна сметка осъзна ли го. Нека не задълбавам, а просто да кажа, че филма е много много интересно направен! Заслужава си!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

 

Учителката трябваше ли да постъпва така и да е толкова жестока? Изкупление? Та това си беше чисто отмъщение и не успях да разбера тя в крайна сметка осъзна ли го.

 

 

Не, според мен не беше отмъщение, а урок.

Когато го попита дали осъзнава какво е направил той й отвърна "Как мога да знам цената на човешкия живот, след като никой не ме е учил колко струва?" или нещо такова. И, да, мисля, че тя го осъзна много добре, нали това беше целта й - да го научи на онова, което не знае. Това правят учителите все пак.

 

 

 

Филмът е невероятен! Много силен сценарий, начинът на заснемане по нищо не му отстъпва. Ужасно силни и красиви сцени: дъждът, локвите, кадрите в огледалото за обратно виждане... Преди месеци го изгледах и още ме човърка отвътре.

Кара те наистина да се запиташ на какво учим децата, какви ценности възпитаваме в тях. И колко точно струва един човешки живот? Може ли да се измери болката от загубата? Ако ги беше убила, щеше да е отмъщение, но тя предпочете да им предаде един от най-важните уроци. Още настръхвам при мисълта на какво е готово едно дете, за да получи малко внимание.

 

Не пропускайте този филм.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След 3 години мълчание, режисьорът Тецуя Накашима най-сетне реши да подхване нов проект.  Kawaki (lit. “Thirst”) ще бъде филмова адаптация по новелата на Акио Фукамачи - Hateshinaki Kawaki. Произведението е спечелило наградата “Kono Mystery ga Sugoi!” през 2004г. 

Накашима обича напрегнатите сюжети и шокиращите сценарии, но дори той смята, че оригиналната творба е толкова кошмарна, че претворяването й на голям екран, е почти невъзможно. И понеже за някои режисьори няма невъзможни неща, Накашима се е заел с екранизацията. За целта е взел един улегнал актьор, какъвто е Коджи Якушо. Женската главна роля е повечера на дебютантката Нана Комацу. Снимките вече са в ход. Директорът има амбицията да създаде от историята “violence fantasy”.

Якушо, който преди време участва в друг филм на режисьора (Paco and the Magical Book), ще играе ролята на баща, който търси изчезналата си дъщеря. Сатоши Цумабуки, също познайник на Накашима, както и Джо Одагири, са включени в състава като полицаи. Две чудесни млади актриси допълват каста: Фуми Никайдо и Ай Хашимото. Мики Накатани пък ще е в ролята на учителка.

Общо взето, виждаме все известни лица, които са работили и преди в екип и очакванията към продукцията са големи.

Лентата излиза след година по кината.

http://www.nipponcinema.com/blog/koji-yakusho-and-nana-komatsu-to-star-in-tetsuya-nakashimas-kawaki

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не искам да повтарям споменатото по-горе, но все пак - страхотна игра от децата и останалите актьори, страшна музика и красиво заснемане на детайлите...
Сред всички размисли за причина и следствие, за отмъщение и престъпление, ще кажа, че ме ужасиха

действията на останалите деца от класа. Сякаш приеха извършването на убийство като отприщване на тяхната зла страна. Отвратителни бяха.

 Ако това е бъдещето на обществото - горко ни.
Много ми харесаха сцените в които

Ватанабе и Лунатичката се държаха като влюбени. Толкова млади, красиви и усмихнати бяха на фона на цялата история... За малко да им повярвам.


Още хиляда думи ми идват на устата, но все безсмислени. Явно трябва да се гледа повторно, за да се осъзнае. Няма да е скоро обаче.

Ех, японци, японци...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това им е много силен жанр на японците. Те постоянно го разработват и развиват. Тази година очакваме още една подобна продукция, която обещава да бъде на ниво.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...