Jump to content

Алкохолни традиции в Южна Корея


  

122 гласа

  1. 1. Коя от изброените алкохолните напитки най-често сте срещали в опита си с корейската култура или желаете да опитате...?

    • 소주 [so-ju] soju
    • 탁주 [tak-ju]/막걸리 [mak-geol-li] makgeolli
    • 소주 폭탄주 [so-ju pok-tan-ju] Soju bomb
    • 인삼주 [in-sam-ju] insamju


Recommended Posts

Алкохолни традициии в Южна Корея

 

Алкохола в Корея има наистина коренно различна конотация от тази, която има в България. Всички сядаме на маса и вдигаме чаши за веселото, така да се каже. В Корея, и тук е общото с една друга велика страна - Великобритания, хората вдигат чашите и не спират да ги надигат докато се напият. Всъщност това е основната цел на всеки, който седне на масата, поне според културолозите, естествено. Все пак статистиката не определя индивида; въпреки, че с поставената анкета доказахме точно обратното. Соджуто като широко лансирана разновидност на алкохол от широкия и малкия екран е с доста висок процент спряма другите изброени. Когато събирах информация във всевъзможни източници и естествено всичките свободно може да се открият в мрежата

:lol: , списък на които можете да намерите на старата статия, се оказа всъщтност, че соджуто въобще не е било толкова популярно преди да му смъкнат алкохолното съдържание и тук следва едно повдигане на вежди от българска страна и статистиците започват да размахват едни порнографии така де картографии или беше чартове (как обучението по английски език screws up моя български, така де на всички ви е познато), според които ние се наливаме с ракия и водка, и уиски, и... абе пълни казаци. Така се оказва, че водката със алкохолна съдържание на вино ни хвърля в недоумение; нали обичаме да ни припари по устничките... И тук идва макголи-то. Фаворит на по-старото поколение, детронираният монарх на корейската трапеза и все пак все още му се отдава почит в драми като Fantasy Couple, в която Ана Джо се наливаше весело на трапезата на недостойните за нейната компания аджуми и аджушите, а и да не забравяме Cinderella's Sister. Там това беше пак основната напитка. Такаааа соджу бомбата... Оказва се, че ние си имаме една алкохолна игра наречена "Мечката идва, мечката си отива", която напомна на содже бомбата, в която за всяка глътка бира си слагате още малко водка и после, когато стане повече водка от калкото бира сменяте. А за бомбата рецептата е проста, пълните са чашата с бира и пускате едно шотче соджу вътре барабар с чашата - very popular, много шик само дето ме разгазира бирата, което за мен е углавно престъпление, но какво пък - купон да има. Инсамджуто съм го сложила като шегичка, то според свети google се оказва най-разпространеното лечебно вино прави се от микс от най-различни билки, чиито имена не си направих труда да запомня, защото, видите ли, както съм забелязала, за жалост, по нашите ширини няма толково много готини работи, че направо ми се плаче. Като върл фен на Корея исках да си зябъркам няколко блюда, но уви, нямах никакъв късмет с подправките... Тааа пак се отклоних...ако страдате от разширени вени, ревматизъм, простата и прочие - ИНСАМДЖУ!!! То е панацея, всички ще ви оправи и ще върне часовника с няколко години назад.

За финал просто ще добавя най-важно е настроението и компанията. Понякога най-готино се изкарва и без алкохол :lol:

 

Старата статия

Саня Овчарова

Лингвистика с информационни технологии

3 курс

ПУ

Sanya.No@abv.bg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щ се връщаме назад във времето ли?

Че колко муй, то като си пийнеш...

Само че не знам кой ще ме носи на гръб.

Ако се кача на гърба на моя, ще ме сметне за "изпращяла" отвсякъде.

Много интересна тема, за съжаление не съм ходила в Корея,

но ще ми е интересно ако някой от ходилите и знае нещо по въпроса да го сподели.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То не че тези, които са били в Корея за екскурзия могат да дадат някакъв обективен отговор... :)

Би било интересно да споменеш и факта, че при групово излизане на заведение - най-младият(особено ако е жена) трябва да се грижи чашите на всички останали да са пълни. Освен това типичен пример за пиене имаше в 19 или 20 епизод на Тайната градина. Младият вдига чашата и отпива не фронтално срещу по-възрастния, а обърнат настрани - израз на уважение. Чашата също се държи с две ръце, макар че в обикновените заведения си е както при нас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина може да разширя въпроса откъм филми. Какво ви е направило най-голямо впечатление докато сте разпускали с някоя корейска драма или филмец. По принцип темата ми е свързана с грешки, които правят чужденците от незнание, а именно защо нещата са различни тук и там :lol: , но специално за тук ще го направя като реферат на тема алкохол и цялата курсова работа също ще постна :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Определено искам да пробвам Соджу ! говорила съм си с моя оппа относно тази тема и той каза че отначало имало неприятен мирис , но като го пробваш има много сладникав вкус. Със сигорност ще е вкусно , нямам търпение да пробвам : )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересна тема :) ще я следа с интерес. Казват, че по маниерите на пиене можеш да разбереш що за нация са.(сигурно за това се пробват бъдещите зетьове колко носят, сигурно за да могат да си носят жените). За мен азиатските напитки са ми малко слабички. Соджуто го пробвах преди време, приятна и лека напитка с която бих се мъчила само ако искам да се напия. Аз съм руски възпитаник и съм виждала по време, когато водката бе с купони, как се яде филия намазана с вакса оставена да съхне на слънце. Така, че за мен бе истинско успокоение, когато баща ми и брат ми не изгониха настоящия ми съпруг, който не пие...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Соджу-то не струва. Поне това е моето мнение. Алкохолното съдържание е малко, но вкусът му е гаден. Не мога да го сравня с нищо, може би тук някой по-опитен пияч ще помогне. Мирисът не е толкова неприятен. Ако сте решили да се напивате, не разчитайте на соджу-то. Ще трябва да опразните доста амбалаж. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То сега ще излезе, че съм опитен пияч :lol: . На мен соджу-то ми докарва на нашата си водчица, само че достра разредена. И на вкус е подобно. Поне това соджу, което продават тук.

Доста е приятно, ама - слабо. Ние сме свикнали на по-твърдо гориво.

Те затова корейците обръщат по 10 бутилки, за да се понапият. Ако ударят една наша ракийка, не знам кой кого ще трябва да носи :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен соджуто не ми хареса. Има вкус на кофти изветрял ликьор със сладникав мирис. Ама ако няма друго насреща, ще трябва да се свиква :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като изключим тоталното разочарование на някои хора около вкуса на соджуто :lol: Нещо в начина, по който корейците пият алкохол сторило ли ви се е странно в началото още с първия корейски филм/драма, нещо което тогава е било непознато ест. това сега се е променило.

 

Бележка: не е нужно да ме заливате с информация от някой сайт, който бистри етикета им на пиене. Това ще го свърша аз не се тревожете. Интересува ме вие какво мислите!!! Пак казвам темата ми е културни различия, а не реферат на тема как те консумират алкохол :P

 

П.С. Корейския алкохол по правило е с по-нисък градус от този, на който сме свикнали тук тъй като огромното разнообразие от традиционен корейски алкохол се е използвал предимно в медицината. Сигурно знаете, че също така тяхната храна е обявена за една от най-здравословните в света. За тях здравословното хранене в това число и пиене е много важно. Именно от тук произтича недоумението след първата изпита чаша соджу.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мен пък соджуто ми хареса. Изненадан бях и от това колко добре се получава като го смесиш с бира. Може би ще е много добро и за други коктейли. Не го причислявам към тежките алкохолни напитки като ракия, уиски и т.н.

 

 

 

 

Но ми е много странно, как в корейските филми като седнат да пият, на масата стоят по 6-7 бутилки соджу. Всички знаем че 1 бутилка е приблизително като да изпиеш 3 бири. Дори 2-3 соджута ще са прекалено много за един кореец, камо ли за корейка. :)

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

jenevie, явно до сутринта соджуто те е държало - като гледам си забравила и правопис, и пунктуация.

 

За мен соджуто си върви чудесно с всякакво месо на скара, люто и зелена салата. Не прилича на нищо българско и това му е особеното и очарователното.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази тема, защо съм я изтървала? :)

Няма да пиша за соджуто песен, ама 6-ца му давам отма. Първо, много е леко и различно питиенце, и леко увлича.

Второ, много е готско с печено месценце (ама да си печеш и да си го хапваш яко горещо) и зелена салатка/или онези ароматните листа. Спор няма, и в готина компания е най-приятно и най-върви. Ама лудите корейци и сами си пият, мисля че трезви, особено петък и събота вечер не обичат да седят, щом излязат... :lol:

С бира, "пристрастява" бързо (в Б-я я пробвах тази комбинация) и води до отсичане, ако това е целта....Разбира се, ако удариш на сметка и поне 7 зелени бутилчици соджу в съотношение с бира (двата начина са Poktanju ("bomb alcohol") и Suso poktanju ( "hydrogen bomb").

Но е приятно и неароматно, на който не му харесва..да не го пие, има и други алкохоли и феноли.

За статистиката, миналата година

бе избрано за най-популярната напитка в света, в класацията на Drinks International.

А онова сладкото ли беше Makholi? Много е яко, ако е то..много по-пивко и бързо те кара да се хилиш...

А бирата им, много е свежа, точно свежа е думата, пак по-лека от нашата. Много ми хареса, на Hite, марките са по-добри, лично мнение.

Ми след всичко, трябва някой да каже наздраве! :beer:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз все още никакво корейско питие не съм пробвала, но ще се включа да споделя колко ми е странно това, да пият, обръщайки се настрани, а не с лице към другия човек. Знам, че е израз на уважение, но ми е много чуждо и нетипично това, даже четох, че се смятало едва ли не за обидно и нахално да си показваш долната част на брадичката като отпиваш, ето защо и било това обръщане встрани. Много уважителни тези корейци, бе :kiss2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи от моя "скромен" опит в сериалите съм забелязала няколко неща свързани с алкохолните им навици! 1. Наливат един на друг/ предполагам е знак за уважение/, а не като нас всеки си налива коолкото му душа иска!az.gif 2. Винаги и всичко почти пият на екс и вероятно заради това се напиват толкова бързо.Но 3 е най-яко- много ме кефи като се носят на конче.Това явно е много нормално :D и от толкова гледане и на мене ми се прииска да ме носят на кончее :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

О да, кончето е страшно разпространено и не само за напиване :lol: тя си наранява кръка - конче, тя е болна - конче, тя е пияна - конче :lol: и аз искам :P ама няма :lol: `щото човека дето ще ме носи трябва да е от желязо, а ако се сравнявам с малките корейки...

 

ПС. Изследването върви добре и сигурно ще го постна утре, а статията само за алкохола на БГ вечерта ще я нащракам. Благодаря отнова на всички отзовали се. Помогнахте ми страшно много :D За съжаление имам ограничение от 2000 думи и не можах да включа много готини работи :( но иначе 감사합니다 на всички. Много ви обичам :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За соджуто мога да кажа че е слабичко но не е чак като бира - около 20 градуса е, така че две чаши соджу се равняват на чаша водка. Бутилките в които се продава са по 400 грама така че с двечки можеш да си прекараш весело :). Аз лично като пих бях доста уморен и на една две бири преди това така че една бутилка соджу с кимчи за мезе ми дойде перфектно.

 

Вкуса му е малко странен а за миризмата всички на масата се оплакаха че миришело гадно но на мен обонянието ми беше сдало багажа още преди това така че не усетих нищо :).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се интересувам от Корея, корейски и т.н., но наскоро една позната ми спомена за нещо доста любопитно, което е тъкмо по темата и предполагам би било интересно за повечето от вас, а именно - алкохол, който се прави от човешки ексременти. Произнася се като нещо от сорта на "тонсул". За повече инфо на:

http://ja.wikipedia.org/wiki/%E3%83%88%E3%83%B3%E3%82%B9%E3%83%AB

http://rocketnews24.com/2009/07/31/%E9%9F%93%E5%9B%BD%E4%BC%9D%E7%B5%B1%E3%81%AE%E4%BA%BA%E7%B3%9E%E9%85%92%E3%80%8E%E3%83%88%E3%83%B3%E3%82%B9%E3%83%AB%E3%80%8F%E3%81%A8%E3%81%AF%E3%81%A9%E3%82%93%E3%81%AA%E9%85%92%E3%81%AA%E3%81%AE/

(за жалост намерих само японски сайтове, в което да е описано малко по-подробно)

 

По предназначение е лекарство, но изглежда наскоро има и корейци, които го пият :lol2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...