Jump to content

Recommended Posts

spacer.png

 

Жанр: Мистерия, Свръхестествено

Продуцентска компания: Toei

Аниматор: Такеши Хашимото

Мангата е публикувана на 12. 09. 2007г.

Година: 2007

Епизоди: 12

Субтитри: български

 

Резюме

Мононоке са вид Аякаши, неестесвени духове, които се появяват в човешкия свят. Те могат да бъдат по-зловещи от останалите Аякаши, тъй като много често някои видове мононоке се обединяват със силните емоции или тъмните тайни на хората, което ги прави още по-свирепи и опасни. В действителност, терминът "мононоке" е непреводим, но това е максимално близкото обяснение на същността му.

Сериите Мононоке са своеобразно продължение на анимираната антология от 2006г., Аякаши, която от своя страна е базирана на кабуки-класиката Toukaidou Yotsuya Kaidan (една от най-известните истории за духове, написана през 1826) на Тсуруя Нанбоку.

Разглежданата анимация предствя на зрителя високо стилизирана версия на Феодална Япония. Тук са използвани стилови образци от традиционното японско изкуство, съчетани с късчета Art Nouveau, близко до творбите на Климт (именно поради това, някои кадри изглеждат нетипично, но именно с това въздействат на зрителя).

 

Medicine Celler (Kusuriuri)

Във всички истории постоянен образ е тайнственият Продавач на лекарства (Medicine Celler), чийто герой е озвучен от Такахиро Сакурай.

Той е безименен странстващ мъж с обширни познания за свръхестественото. Появява се от нищото мистериозно и след като успее да върне хармонията на дадено място, се изпарява също толково загадъчно. Със себе си винаги носи голяма дървена кутия, в която са сложени лекарства и свещен нож (или къс меч). Когато ножът е изваден от кутията, той се превръща в демонично създание, с чиято помощ Medicine Celler се бори с мононоке. Но за да бъде използвана силата на ножа, притежателят му трябва първо да открие Формата (Катачи), Истината (Макото) и Причината/Разкаянието (Котоуари), зад които се крият мононоке. Също като в историята Бакенеко (Призрачната котка), героят преценява къде се намират мононоке, след като използва познанията си, както и серия от приспособления, наречени везни. Така той парира духовете, докато извади ножа, за да нанесе решителния удар.

Стилът екзорсизъм, който Medicine Celler използва, произхожда от т. нар. Саммитсу (Сан химитсу), свързано с Mikkyo Buddism: това са тайните на тялото, устата и волята. Mikkyo търси път към просветлението, чрез призоваване на специални сили, свързани с екзорсизма.

Произходът на Medicine Celler е неизвестен, но още с първата му поява става ясно, че той не е изцяло човек. Зрителят веднага забелязва издължените уши, които му придават вид на елф и кучешките зъби, които изкарват на яве демоничната му природа. В последната серия на поредицата той носи пръстен и малки червени обици. Страхът му се корени в това, че един ден в света може да не открие формата, истината и причината/разкаянието, които са неговият двигател в живота.

Продавачът на лекарства се появява във всички разкази, но не като главно действащо лице. Неговата роля е да стои на заден план и да придвижва историите напред, като към края на всеки сегмент, той променя позицията си, за да върне нещата към нормалното им състояние.

 

Сериите:

1-2. Zashikiwarashi (zashiki bokko)

zashiki - стая с татами

warashi - архаична форма на думата дете, характерна за региона на преф. Ивате

Първите мононоке, с които се среща Medicine Celler, носят името Zashikiwarashi (Guardian of the home). Това са йокаи от префектура Ивате, подобни на руските домовой (домашни духове). Появяват се като 5годишно дете с рошава коса, качулка (панделка) и червено лице. Обитават големи стари къщи. Смята се, че когато заселят дома, носят щастие, но ако си тръгнат, той запада. Понякога оставят малки стъпки в пепелта. Наименованието им е различно в отделните краища на Япония.

 

3-5. Umi Bozu (Sea monster - при произношение звучи като sea monk)

"Хората са мимолетни. Времето е празнота. Морето е променливо."

Заглавието е игра на думи (море - монах/чудовище)

Използвани термини:

umizatou - тип морско чудовище

uttsurobune (Hollow ship) - мистериозни кораби, видяни в Япония преди векове; интересна концепция за НЛО.

 

6-7. Noppera Bo (Fox Mask)

Тук става дума за известна маска от театър Но, създадена от самия Medicine Celler, под формата на илюзия.

Двата епизода представляват истинска логическа енигма, достойна за любителите на загадките.

 

8-9. Nue

Нуе е японска химера, вид легендарно същество с глава на маймуна, тяло на тануки, крака на тигър, и змийска опашка. Носи болести и нещастие.

В този сегмент героите имат кансайски акцент (например: вместо уважителната частица "сан", тук е използвана кансайската форма "нан").

Другото, което прави впечатление в разказа, е визуалната му прилика с картините на Хирошиге.

 

10-12. Bakeneko

Действието се развива през 20-те години на XX век. Ключов момент тук представлява сцената, в която Medicine Celler е ранен от Бакенеко, преди да успее да извади оръжието си.

 

* Мононоке обхваща времето на периода Едо. Тогава само самураите са имали право да носят мечове. По-нисшите класи притежавали малко оръжие за самозащита. Затова някои от героите са шокирани, когато Medicine Celler изважда меч.

Сериите смело хвърлят ръкавица срещу човешкия разум, като разбиват на пух и прах досегашните ни представи за анимацията. Това означава, че този жанр в киното се движи в нови посоки и се обогатява с нестандартни идеи. Затова Мононоке е аниме, което трябва да се оцени по достойнство.

Тук базовата структура не се променя, но развитието и усложняването й винаги е доведено до възхитително съвършенство. Драматичната постройка и визуализацията показват спиращи дъха сцени, направени с ясната мисъл трайно да се запечатат в съзнанието на публиката. Техниките 2D и 3D са смесени умело и придават още по-впечатляващ ефект на отделните кадри.

Артът е убийствен. В Умибозу виждаме стилизация на всякакви обекти, материални и невидими за очите: корабът, облаците, вятърът, всичко това е подсилено с ярките цветове на сегментите, прави историите завладяващи. Все едно сме отворили цветна книга, от онези, в които героите оживяват.

На пръв поглед в сериите е заложена криминално-мистериозна структура, но с развитието на действието, зрителят долавя нотки на свръхестественото, като успоредно с това, може да се усети и исторически допир, който е подправен с голяма доза стилистично експериментаторство. Снежинките в сегмента Нуе (които, съчетани с целия пейзаж го правеха да изглежда като произведение, появило се под четката на известен японски художник) и вятърът в Умибозу са великолепни примери, показващи оригинално, иновативно мислене. Защото именно невидимите микроелементи придават на анимето онзи уникален чар, който го прави единствено по рода си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още когато го видях това, очакванията ми бяха доста големи. Хубавото е, че в крайна сметка ги надхвърли няколко пъти. :) Много ми хареса като изпълнение. Ако трябва да отлича едно нещо над всички, това определено е визията. За разлика от повечето аниме сериали, тук анимацията е много пипната и пълна с детайли. Направо като картина на някой художник. Всяка от 5-те истории, дори си има свой арт стил и се различават една от друга. През цялото време се възхищавах на фантазията, която имат създателите на Мононоке. Даже не мога да си избера любими, всички пет истории много ми харесаха. Ако обичате като мен японска митология, демони, разгадаване на мистерии и язиатски ужаси, направо ще сте на седмото небе. Истинска наслада за сетивата, грехота е да се пропусне. Благодаря на ukio за препоръката. :)

 

 

 

 

Eто линк за предишните серии Ayakashi (2006) Не съм ги гледал още, но нямам търпение да ги видя и тях. :)

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Именно видът на историите е променливата величина в анимето. Във всяко действие той е различен и уникален.

Демоне, знаех че няма да останеш разочарован от подобно интелектуално и визуално предизвикателство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има ли от къде и как да се свалят само субтитрите, които инак са вградени във видеото на торента от замунда, но той няма сийд и е малко греда...

Благодаря предварително.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Студио Toei е ветеран в анимацията и аз го помня с много прекрасни анимации от 80те и 90те, а истината е, че студиото съществува от далечната 1948. Това си е 72 години история в анимацията. И тук старата школа не разочарова. Освен с весели и не много ангажиращи сериики като Dragon Ball, Precure, One Piece, Sailor Moon и Digimon, тук си имаме съспенс, мистерия и хорър, и всичко съчетано с нетипична, но много пипната анимация. Именно това го прави уникален и го изгледах с удоволствие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютен топ. Няма да говоря нито за арта, нито за музиката, нито за самата атмосфера. Това трябва да се гледа от всеки любител на анимацията. Чисто и просто. Nue ми е любимият сегмент.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз като научих, че БНТ 2  го бяха давали преди няколко години по нощните часове, много съжалявах,  че не му бяха направили силна реклама за повече зрители.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...