Jump to content

Тъмната страна на японското всекидневие и морал


Recommended Posts

Често гледам японски филми и сериали. В тях ми допадат демонстрациите на чест, морал и японски дух - най-вече ясно изразени в историческите им филми. Понякога жестокостта им ми идва в повече, но си казвам - ами характерна черта на японската нация, има и други жестоки нации по света. До този момент. Не съм предполагал, че в днешни времена японците могат да бъдат такива изроди, каквито са малоумните датчани (Ферьорски острови) примерно. Думата е точна - изроди!

 

Предлагам ви откъс за вродената им патологична жестокост намираща израз в работното всекидневие. Осъзнавам, че видеоматериалът може да разруши непоправимо бляскавите представи за японска култура, която EasternSpirit изгражда вече в продължение на години - няма да се засегна, ако модераторът изтрие темата. Предупреждавам пак - видеото съдържа ултра-жестокост.

 

Линкът

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, клипчето не беше от най-лицеприятните, но... и тук идва голямото НО:

Гледал/а ли си как се коли прасенце за Коледа? Е почти същото е! Ще кажеш "Но това са делфини", а аз ще отвърна, че в различните култури различни неща се смятат за деликатес. Ако пуснеш например в Индия как някой българин прави същото с някоя крава, сигурно и те ще ни нарекат изроди. Не може да обиждаш някоя култура само заради нещата, които яде. Аз примерно харесвам филе от акула... и прасенце... и кравичка... Но не смятам, че съм изрод. Това е лично мое мнение, не се нахвърлям върху теб и това по никакъв начин не е нападка, но това което си пуснал/а не заслужава цяла тема... Отново лично мое мнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

a това животно как го боли... направо се гърчи катоо.. изглежда толкова жестоко. Не стига това, ами и самата кръв се влива в морето, морето в океана ... Много многоточия станаха, но просто нямам думи, за да опиша каква жестокост се извършва с това убиване на невинните животни. Все едно тебе да те грабнат и да ти прережат артерия, вена или нещо подобно, а ти да се мъчиш в болки и накрая да те продават в малки пакетчета в магазина. Не че скоро и това не може да се случи...

Съгласна съм и от части със sme6ko88. Аз и убийството на крави, телета, свине, пилета.. много не подкрепям.

В малки количества - да отнемеш живота на 1-2 създания ОК, някак ще се забрави. Но те постоянно измират.

 

И в допълнение.. това клипче може да мине за филм на ужасите :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

правилно -гадно е ,особено лошо е също така ,че японците редовно нарушават международните спогодби и относно китовете...затова има и екологични пирати ,които се борят по море

само човек които не яде никакво месо може да критикува убийствата на животни ,така че -спрете да ядете месо

хора!...японската култура далеч обаче не се изчерпва с хранителните навици на японците ,затова и ще продължаваме да гледаме японско кино и..

;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също съм гледал подобни клипчета - не по-малко жестоки от това. Помня едно конкретно, в което американски ловец си хвана катеричка и одра горката животинка, докато още мърдаше. Изроди има навсякъде и щеше да е неестествено да няма такива и в Япония. В Eastern Spirit се гледа предимно от добрата страна на нещата, но това не значи че правим PR на японската нация зад граница. Всяко нещо си има тъмна и светла страна - философията е на китайците в концепцията за "Ин и Ян".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз понеже ям месо и честно казано не мога да заема позиция. И мен ми е доста стресиращо, като ги гледам как избиват делфини, но като се замисля ние как държим по 10 пилета в клетка метър на метър и ги тъпчем, докато стане време да ги убием, ем, не мисля, че това е особено красиво. Същото важи и за всички други животни, които ядем.

 

Струва ми се някак двулично да стоя и да милея за делфините, а за другите животни, които ям почти всекидневно, да не ме е еня. Да, разбирам, че всичко идва от симпатичността на тея животни, ама в крайна сметка един животински вид винаги е храна за друг животински вид (каквито сме и ние). Ако можех аз да избирам законите в природата, бих избрала да не ядем чуждите трупове (щото и при растенията доста често са).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чак пък ултра-жестокост...По-гадно ми е да гледам как се убива зайче, щото пищи като дете.

 

Хората живеят в една адски лицемерна реалност, в която правилно и грешно се определят спрямо интересите. Също така убийството на сладкото, страшно интелигентно делфинче е ужасяващо, ама коленето на прасето, което долкото си спомням е с доста близка до човешката физика, за Коледа е нещо напълно нормално и оправдано. Или пък изтребването с пестициди и всякакви други отрови на насекоми и гризачи? Да не говорим, че ако си говорим за жестокост...Отглеждат се животни само, за да бъдат заклани...Убиват делфини, да. Ние кво ли бе убиваме. Не виждам как това може да разбие представата ми за японската култура...Не си спомням наскоро да съм ги обожествявала.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това няма да ми промени толкова представите за японците и културата им,защото абсолютно на всякъде по света има жестоки хора!Аз съм направила своя избор и не ям месо..това е единственото нещо,което мога да направя.Реално погледнато аз не мога да променя света и да спра жестокостта над животните,но поне спя спокойно,че не са убили животинче,което аз да изям.Знам,че хората сме хищници,както каза някой по-горе,но и без месо се живее.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да не говорим, че във военната история на Япония има къде-къде по-стресиращи моменти като избиване на милиони китайци, окупация на Корея и прочие...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прощавай, но думата "хуманно" според мен е извратена в целия си смисъл от самите тези, които са я измислили - хората. С какво китаецът или българинът са по-ценни от един делфин, или по-важни?! Това, че съм човек, не означава, че трябва да поставям себе си на първо място във вселената и всичко да се върти около мен! Да живееш в хармония с природата според мен не изключва хуманността, но е много по-важно от нея. И това според мен ще го разберем по трудния начин и при това прекалено късно. Евала за черния хумор, напомня ми за вица за 6-те милиона евреи и 6-те жирафа. :D В този смисъл способността да се иронизираш и дори гавриш със себе си чрез подобни изказвания, осъзнавайки колко един човек е малък в сравнение със света, е особено ценно качество, което ни помага да не се помислим за едва ли не богове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този коментар, не е за да защитава страната на японската нация, нито съм животните като цяло.

Невероятно вкусната окенаска храна от Япония се прави именно от океански влечуги и хищници.

За да бъдат заловени и превърнати в храна, трябва да има хора, които да вършат мръсната работа.

Лесно е да се радваме на добре изглеждащото суши вкъщи на топличко и в същото време да говорим, че това е варварство и японците били извратени.

Нека не забавяме как избиваме прасетата в България.

И не ми се оправдавайте, че това са просто прасета или овце или кокошки или телета, защото и те имат живот.

Наричаме ги домашни животни, за да не се води грях, когато ги убиваме и ги ядем без да ни пука особенно.

 

Нека не забравяме, че тук има най-много бездомни животни, като кучетата и котките.

Те също биват често нападани от хората и в знак на самозащита и те нападат човека.

 

Това не е типичен японски белег според мен и не прави една нация извратеняци..

Това, че убиват така брутално и болезнено делфините, не значи че го правят със кеф или си умират от смях.

 

А тея руснаци... тръгнали да снимат тъмната страна на живота в чуждите държави.

Не си виждат собствената държава, колко по примитивно мислеща и варварска е все още.

Защо не покажат сираците и бездомните в тяхната страна и как се онасят с тях?

Или колко са "гостоприемни и демократично мислещи" спрямо имигрантите си..

 

Но в крайна сметка не мога да не се съглася, че всичко което видях на клипчето не ми повлия кофти.

Гадно е да видиш, как го правят... Не е като да се налаждаваш.

Горките делфини.. :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ОК,ОК... Клипче вече нямаше, когато цъкнах на линка, но последния коментар ме провокира да напиша това.

 

Първо да вметна, че съм полу-рускиня и майка ми е от Тюмен. И второ: да допълня, че всяка страна си има трески за дялане, но не трябва да се задълбава много. Аз мога да кажа, че в Италия жаби вече няма... Изяли са ги отдавна, уж така се говори... В Швеция пък обичат конското месо... Ние обичаме свинско! Признавам си, че обожавам пържоли и кюфтета, но никога не съм присъствала на заколването на животното. И досега не знам какво е това кръв, освен ако не видя своята, когато се ударя. Прекалено съм милостива и страхлива, но пък не мога да се откажа от месото. Това прави ли ме извратена?

 

За имигрантите в Русия да не говорим... Никога не съм била поставена настрани от бариерата, когато съм имала честта да се прибера там, за разлика от българите, които и сега ме възприемат като натрапник, само защото съм по-различна от тях. Това не ме обижда, просто правя констатация на реалността. Демек примера за социалните домове и сираците, както и за емигрантите, е пресилен, понеже тук мога да те засипя с истории, в които хич не блестим с кой знае колко милостивост или благородство. И те не са четени по вестниците, нито съм ги чувала от трети лица, била съм свидетел, но това не означава, че трябва да се правят такива сравнения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Споменали сте вече много важни и ценни неща, които един човек трябва да знае и да изгражда в себе си, докато живее на тази объркана земя. Иначе може да му се доще да се гръмне.

Залитането по която и да е култура, където и да е по света, е ничия друга грешка, освен ваша собствена.

От всеки един народ може да вземете плюсове, но трябва да знаете и минусите.

Жестокостта присъства навсякъде. Глупостта я има навсякъде. Простотията я има навсякъде.

 

Жалко ми е за делфините. Както ми е жалко и за конете и за другите животни, които умеят да се привързват и имат чувствителност.

Които страдат. Други нямат нито памет, нито съзнание, пак не бих ги убила. Не че не ги ям... :/ Ако можех, нямаше да ги ям.

Не подкрепям и идиотизма на яденето на живи бейби октоподи от корейците например, които им мърдат в устата, докато ги преглъщат.

Не подкрепям и хиляди други неща.

 

Предавайте нататък несъгласието си, отвращението си, непримирението си и със сигурност ще повлияете за правилното формиране на поне един човек на тази земя. Това си заслужава.

Независимо кои аспекти на човешка жестокост се визират. Спрямо животните, спрямо хората, спрямо природата, спрямо въобще.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Други нямат нито памет, нито съзнание, пак не бих ги убила. Не че не ги ям... :/ Ако можех, нямаше да ги ям.

 

Аз опитах да спра с месото и успях за около 7-8 месеца, но семейството ми и като цяло обкръжението ми толкова трагично приеха това и ми създаваха толкова проблеми и тормоз, че се отказах накрая..... (което си е моя грешка, разбира се)

Но може да се живее без месо определено. Макар че ако спортувате активно, без пиле и риба не може. Да.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да клипа го няма, но е всеизвестен факт, колко китове и делфини са изпотепали японците (чувал съм и за бели акули - горната им перка),

но е хубаво да се прави следната разлика - делфините, китовете и акулите са изчезващ вид, избиването им, само за да се превърнат в

деликатесни лайна е пълна простотия от алчност. Докато телетата, прасетата, конете, пилетата и не знам други домашни животни дали се

изброиха, не са изчезващ вид - разликата може да е малка, но е съществена.

 

Но да спирате месото от някакви подобни подбуди е глупаво - така нищо не правите, докато вашето тяло, вашия организъм се нуждае

от месо, спирането му е във ваша вреда, постъпка която ви гарантирам, че ще окаже своето негативно влияние в последствие.

 

Пък и най-малкото, като спреш телешкото, няма да спомогнеш за оцеляването на нито един делфин, така че е безсмислено да си насипвате вътрешно.

 

п.п. и не съдете просто японците - всички нации по един или друг начин са повлияли на изчезването на една камара животински видове, но

не заради нуждата от храна, а от тотално малоумни влечения на оскотения си разум.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи, зачетох се в темата и ще направя нещо което по принцип рядко правя, ще напиша коментар.

 

 

Всичко се крие в думата 'хуманно'. Да, животни се гледат за храна. Да, ние ги ядем. За тази цел се налага и да ги убиваме. Човекът е създаден като хищник. Учените са установили, че тялото ни не може да съществува без протеини от животинско естество(извинявам се, ако не се изразявам научно правилно). И преди да съм го отнесла от всички вегетарианци, ще кажа, че не знам как точно стои въпросът с набавянето на тези вещества в тяхното меню, но не мисля, че ги има в тофуто или морковите.

 

На мен също ми е жал за горките животинки, но не мога да си кривя душата, че месото ми харесва. Против съм обаче избиването на гол количества заради някаква прищявка и опред ми е странно да се заколи нещо предназначено обик за гушкане. Относно прищявките, яд ме е примерно, че тр да се убият 40 охлюва, за да се наяде баща ми, или, че за порция миди се убиват десетки от тях. Яд ме е когато животните се убиват мъчително. Преди време и аз гледах репортаж от Япония, където сем косатки бяха държани в плен една седмица. Представете си какъв стрес беше за горките животни и накрая ги бодоха с огромни куки едно по едно, докато другите гледаха, а какви звуци издаваха, не е истина, а делфините дори плачат когато ги колят. А преди седмица гледах как един човек бе изяден от косатка ловуваща със сем си край един плаж. Мисълта ми е, замисляли ли сте се, че косатките също убиват, за да оцелеят? Ядът тюлени, делфини, китове. Това е цикълът на живота. Нима лъвът не убива антилопата? И той я хваща и убива. Разликата е в това, че ние имаме избор да не правим това така жестоко. Мога да приема, че това е част от живота, но не и безсмислената бруталност. И както някой спомена, и на мен ми е странно, че някой в Корея би предпочел да обядва с кучето ми и имам предвид, че кучето ми ще е в чинията му, но на някой в Индия изобщо не би му харесало телешкото в моята чиния. За това и делфините не са изключение. Това, че по филмите ни ги показват като сладки, не значи, че и те също не са хищници. Убиват риба, за да се хранят, нали?

 

 

 

За да бъдат заловени и превърнати в храна, трябва да има хора, които да вършат мръсната работа.

Лесно е да се радваме на добре изглеждащото суши вкъщи на топличко и в същото време да говорим, че това е варварство и японците били извратени.

 

Въпросът не е в това, че има хора които да вършат мръсната работа. Въпросът е в това те да не го правят с удоволствието от убиването. Това не е нормално!

 

 

Яд ме е когато убийството не е оправдано, а е забавление за някого. За мен това е поругаване на живота. А примерите са безбожно много.

 

 

 

Отделен е въпросът как при пътуването на пилета и телета до кланниците те се мъчат в каросериите. Миля, че повечето от вас са гледали клипа за КФМ пилетата, който завинаги може да те откаже от тях.

 

 

И накрая, мнението на IvYoYo много ми хареса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...