Jump to content

Recommended Posts

p25570_p_v7_aa.jpg

Тигър и Дракон (2000) 
 

Crouching Tiger, Hidden Dragon
 

Wo hu cang long

Държава: Китай
Режисьор:... Ан Лий
Сценарист:... Джеймс Шамус
Продуцент:... Джеймс Шамус


Участват:
Юн-Фат Чоу... Учител Ли Му Бай
Жан Зи... Йен Ю
Мишел Йео... Ю Шу Лиен
Жанр:Романтика, Приключенски, Екшън


Свали филма тук или тук

OST

Сюжет:

Въпреки, че желанието да отмъсти за смъртта на своя учител все още преследва Ли Му Бай, той решава да загърби битките и да се отдаде на спокоен живот и медитация. За него идва време да се раздели със своето оръжие – древният меч наричан “Зелената съдба” и той го поверява на вярната си съмишленица Ю Шу Лиен, която трябва да го занесе на господаря Те. За нещастие “Зелената съдба” е отмъкната от мистериозен крадец и Ли Му Бай е принуден да тръгне по следите му...

 

10 номинации за "Оскар":
* филм
* чуждоезичен филм
* режисура
* адаптиран сценарий
* операторско майсторство
* монтаж
* музика
* песен
* сценография
* костюми

 


 

 


 

Лично мнение:

Просто велик! Прекрасна режисура, великолепна актьорска игра, чудесен сценарий, музиката спомага възприемането на филма, а операторската работа е от световна класа. Мисля, че филма няма нужда от повече хвалене, просто е в графата: "задължителни за гледане"

 


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Реших да гледам този филм, защото мислех, че е класика в китайското кино (имайки предвид 10те номинации за оскар).

Но честно казано не е кой знае колко интересен. Лично на мен специалните "ефекти" ми дойдоха в повечко, а именно летенето по сградите (и не само) по време на бойните сцени :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е арт филм. Не го гледайте от повърхностната му страна. Всеки детайл е майсторски изпипан, всяко позициониране на обекти и пейзажи отлично наредено, камерата просто те потапя в атмосферата на филма, а актьорите... хора, това е каймакът на китайското съвременно кино. Филмът е класика от където и да го погледнете и навремето направи революция не само в източноазиатската, но и в западната киноиндустрия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Тигър и дракон" направи революция и в моето отношение към азиатското кино :) . Преди това бях гледала отделни филми, които са ми харесвали, но едва след прожекцията на този филм в покойното вече кино "Сердика" действително се запалих.

 

Гледала съм го няколко пъти с различни хора и въобще не се учудвам от реакции от типа на "нищо особено" или "нищо не разбрах". Бих казала, че филмът е добре да се гледа с поне малък багаж от предварителна информация, тогава да речем сцена като битката в бамбуковата горичка не би изглеждала като самоцелно прехвърчане от дърво на дърво и демонстрация на акробатични умения, а би придобила много по-дълбок смисъл (предвид значението на бамбука в чан будизма - или дзен будизъм, както е известен у нас - като символ на мъжкото начало, на силата и волята на мъжа, а също и това, че само истински мъдрец може да се изкачи до върху му без да го пречупи).

Това само като пример, че филмът трудно би могъл да бъде оценен по достойнство с буквално гледане, а ако се замисли човек, може да го тълкува по различни начини.

Аз, например, имам поне пет версии за финала и все още не съм решила коя да избера за вярна :).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 100% съгласен с личното мнение на автора на темата. Филм ,който съм гледал сигурно 10 пъти и бих гледал понеоще толкова,определено си е един шедъовър и невероятна наслада за сетивата. Голям пропуск за всеки,който не го е гледал досега.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добър избор на автора - това е един от ако не революционните филми в азиатското кино, то поне един от еволюционните такива.

 

Издигна на нови висоти сюжета, историята и развитието на всеки един герой от кинематографична гледна точка - операторското майсторство е отлично, всяка една заемка от различните азиатски религии (конфуцианство, даоизъм и дзен будизма) са вмъкнати умело в самия разказ за любов, предателство, емоции, трепети и тупалки :)

 

Относно хореографията - Юен У Пин се е постарал да бъде в тон със самия филм, на места е доста по-летяща и нерална, престарал се е човека.

 

Мишел Йо се справя отлично в тази драматична роля за нея (въпреки, че е имала трудности с изговарянето на репликите на Мандарин - тъй като не е родния й език), никакви забележки към Чоу Юн Фат - справя се блестящо с ролята на опитен майстор, само малко по-лигаво ми беше присъствието на Джан Зъ И (ако имам грешка в написването на името, моля поправете ме), но като се замислих - то това трябваше да излъчва, онази нахална младост, сляпо влюбена в мъж, който за жалост обича друга :)

 

Какво да се прави - превратности на Съдбата. Заслужено обра по-престижните награди в категорията си за Оскарите :)

 

Не отричам качествата му като чисто филмово представление, но трудно харесвам такива продукции - заклет фен съм на old school martial arts :)

 

5/10 (искаше ми се бойната хореография да бъде малко по-земна, но това е отличителната черта на всички wuxia pien филми)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...