Jump to content

Книги на български език


Recommended Posts

Искам да си взема 1-2 книги, (първо) за Япония  :icon_sunny:  - за културата, духа, бита и т.н. :)  
Може би едната ще е тази: "Просто Япония", а авторката е Веселка Маринова
Преди няколко години започнах Бушидо. Духът на Япония, но я оставих (за по-нататък) - беше ми доста тежка за четене.

 

За подарък искам да взема нещо свързано с Китай, Тибет?!
 

 

 

Wow, това прословутата "Tao of Jееt Кune Do" преди години много исках да я намеря, не знаех, че е преведена!
ПП: Гледам, че е 56стр - във филма ми се стори, че е по-голяма?!

 

 

Пътят на Джийт Кун До - Брус Лий

38733z.jpg

Невероятна книга! Съдържа много от философията на Лий и споделя много информация за бойните изкуства като цяло.


 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Скоро четох "Шибуми" на Траванян

 

Хареса ми. Не е написана от японец, но в общи линии става въпрос за едно момче с майка рускиня и баща немски офицер, израснало в Япония и обучено от майстор на играта Го. Целият му живот, дори и извън пределите на Япония, е посветен на идеята за постигане на "шибуми" - състояние, което в градинарството  наричат "ненатрапчива красота". Във философията наричат "шибуми" - да знаеш толкова много, че да се стремиш да обясниш сложните неща просто.

Интересна, запомняща се книжка.

Редактирано от bealonenomore
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съвсем наскоро да не кажа направо миналата седмица излезе една нова книга за Япония на япониста Братислав Иванов "Японската религия". Вчера даже имаше нейна премиера в 18 СОУ "Уилям Гладстон" и я представи самият автор. Беше страхотно!!!  Ето я ТУК и самата книга, която е негова поредна за Япония и Японската клтура, а той е издал и учебници и помагала по Японски език и граматика :)

Ето и една доста ценна книга (пак съвсем нова) за Китай на Уан Юнбин -  "Нощни разговори край огнището"

Преведена е от старокитайски и напълно в духа на конфицианската философия и хуманизъм. 

 

:) 


 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изток-Запад са издали книжката "Кокошката беглец" на детската писателка Хуан Сънми.

Повече информация за нея в официалния им сайт - Тук

По книгата има анимационен филм от 2011 г, който получи наградите Best Sitges Family Film Diploma от филмовия фестивал Sitges(Испания), Best Animated Featune Film от APSA(Австралия) и още няколко от местни фестивали.

За него  - Тук (мисля че съм го засичала и с бг.суб )

 

e04a5323e0b8b1ef.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На който му е интересно, може да присъства на церемонията по удостояване на Мо Йен с почетна титла Доктор хонорис кауза в СУ. Китайският писател взе Нобелова награда за литература миналата година.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И последно преведената книжка на Харуки Мураками - Безцветният Цукуру Тадзаки и неговите години на странстване. Лично моето мнение е,че книгата си заслужава.За мен беше удоволствие да я чета. Няма фентъзи елементи.Ако това го вълнува някой.

56b5b4531d901b84.jpg

 

Наред с това видях,че много от издадените му преди книги в нас се преиздават и са с нов коричен вид. И все пак не съм напълно доволен,виждал съм къде ,къде по-хубави корици на негови книги.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте!

Не съм сигурна дали това е раздела, в който трябва да пиша. Търся книгата "Империята на ужаса" на емигранта от Северна Корея Канг Чхол Хуан и автора Пиер Ригуло, на издателство "Прозорец" от 2000г. 

Тиражът е изчерпан, а така също няма индикации за преиздаване. Търсих в "Книжен пазар" и в антикварни магазини, но също я нямат. Вие сте ми последната опция. Много бих искала да я закупя, но ако няма такава възможност съм съгласна дори само да я прочета.

Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвала ли си да потърсиш книгата в някоя библиотека - аз лично така я намерих преди време. Иначе книгата е интересна - описва един живот толкова далечен от твоя и макар и да имаш някаква представа за положението в Северна Корея, след като прочетеш книгата се шокираш още повече..

 

Направих справка и ако си от  София - има я в Столична библиотека

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Студентка съм в Бургас.Не съм търсила по библиотеките. Ще опитам и там да проверя, но честно казано съм леко скептично настроена, че ще я имат. Ще опитам все пак. Благодаря за помощта!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ukio много ви благодаря, че сте я потърсили. Честно казано не мога да се оправя с тези електронни каталози за търсене в библиотеките. Още веднъж благодаря за отделеното време.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За нищо. Каталогът, който съм дала, е опростен. Работи на принципа на Гугъл и на Местоположение може да се види, къде се намира дадена книга, както и да се запише съответната сигнатура, с която да се поръча.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

dnazamzahm2.jpg

 

Страшно забавна и симпатична книжка, за патилата на една тийнейджърка от 80-те, пратена в международния детски лагер Songdowan в Северна Корея. През очите на едно дете-жена, "най-модерната комунистическа страна" е вълшебна и вълнуваща, новите приятелства сякаш ще траят цял живот, а българите сме си най-готините  :)

Заради мрачният имидж и изолацията на С. Корея от последните 25 години, ми беше особено интересно, как е изглеждала тя в очите на героинята, която също като мен е била дете преди падането на комунизма, и стигнах до заключението, че онзи страна вече я няма, а книгата е ценно свидетелство за една отминала епоха - както при нас, така и там.

И понеже става дума за тийнеджъри, няма как да се разминам и без първа любов, а тя е като извадена от корейски сериал. Нашето момиче се влюбва във висок и красив севернокореец, облечен в син анцунг, докато двамата танцуват валс под дъжда. Направо класика! :D

  

моменталната ми асоциация

 

 

6f51fc4017d96cb0d71e812a2f82117d.jpg

 

 

8cb1e__69064984_cover.jpg

 

samil_lake-kumgang-mountain.jpg

Kumgang mountains

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не зная дали вече са споменати, но ще кажа и аз две книжки. Първата е 'Златният храм' на Юкио Мишима. Продаваше се едно време с вестниците. Все някога ще я дочета, защото не беше лоша. Другата е 'Мандала' на Ким Сонг Донг. Един приятел ми я даде, не зная как е попаднал на нея. Изчетоя я за норматив. Много стабилно четиво! Препоръчвам я на всички.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прегледах цялата тема, но не открих нищо за любимия ми японски писател Акутагава Рюноске.

Определят го като класик на модерната японска литература. Той е баща на известния композитор Ясуши Акутагава (1925—1989) и на драматурга Хироши Акутагава. Известен е най-вече със своите разкази и новели. През 1935 г. в Япония е учредена литературната награда „Рюноске Акутагава“. 

По негови разкази Куросава прави прочутия си филм "Вратата Рашомон". Изключителен естет, чиято проза ми напомня по някакъв начин на Оскар Уайлд.

 

На любителите на забавни, леки и увлекателни криминални четива бих препоръчала горещо "Японски загадки", поредица от 11 романа за самурая-детектив Сано Ичиро от американската писателка Лора Джо Роуланд. Авторката е внучка на китайски и корейски имигранти.

 

 

Цялата поредица може да се намери в електронен формат в "Моята библиотека" -Тук

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...