Jump to content

Какво НЕ харесваме в азиатските филми, сериали, музика или култура


Recommended Posts

Да не говоря за изоставените деца…много пъти вече срещана сцена – майката си тръгва, защото решила, че ще живее някъде по света, детето се къса от рев, пораства естествено силен, нещастен, обременен човек, но не се усеща критика към родителката…(???)

Е кажете ми как да ги критикувам тези хора, като не ги разбирам?

 

Как не се усеща? Дори наскоро гледах един такъв случай в me 2 flower, където буквално съсипаха майката на главната героиня от критики понеже я беше изоставила като малка за да ходи при любовника си. В Swalow the sun също имаше такъв случай, също и в The Snow Queen ето ти три примера от воле..а по принцип това че ти не ги усещаш не означава, че в действителност липсват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ми се иска да уточня, че пишейки тези думи изразявам моето виждане и усещане за нещата без претенциите то да е миродавно и затова не е нужно всеки да се съгласява!

 

Как не се усеща? Дори наскоро гледах един такъв случай в me 2 flower, където буквално съсипаха майката на главната героиня от критики ...

Всъщност да, показват даден такъв случай, като първопричина я за съдбата на героя, я за характера му, но аз виждам само посочването на факта нищо повече, определено не и порицание към извършителя. Изобщо не мога да причисля към това за което пиша обаче изоставянето на бебето в Swalow the sun, там случаят е друг, мотивите ясни и напълно разбираеми с оглед положението на майката, а първият посочен пример просто не ми е попадал пред очите. Но не искам и да се увличам в спорове, може би сега ми бягат някои от тези филми, които смятам за подходящ пример. Съжалявам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В swallow the sun говорех не за Джунг У, а за Те Хьок понеже той и майка му са изоставени от директора на произвола и тя умира докато той живее в мизерия и се налага да проси. Това беше от основните мотиви освен омразата към брат му за да предаде баща си в последствие въпреки, че той го прибира и му осигурява охолен живот. Както и да е просто вметнах тея примери за да видиш, че не е точно така както си мислиш най-малкото доста се акцентира на семейството и взаимоотношенията в него конкретно в корейските сериали примери колкото щеш. :rolleyes:

 

Ако бъда още по конкректен на тези които разрушават семейства се гледа с лошо око и посланията са винаги негативни не знам дали изобщо има такъв случай примерно родител да изоставя дете и на зрителите да не е внушена по някакъв начин неприязън към този герой. :unsure: А за изневяра да не говорим там драма като Bad Love е цяла енциклопедия на тази тема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чета си тук днес цял ден, и си мисля... Навремето съм учила, а и съм го видяла с очите си, че момичетата съзряват полово по-рано от момчетата. Като се сетя, в 6-7-ми клас ние вече се оглеждахме за батковци, а нашите съученици бяха деца. В Корея явно е обратното ;) Уж на една възраст, а на 20 години момчетата вече са улегнали, сериозни, докато момичетата хич не се и сещат :lol:

А за прословутите целувки, дето всички ви дразнят, на мен пък ми харесва така - харесва ми как се гледат, как се докосват (случайно или не), как вървят заедно на около метър, а между тях тече ток 300 волта :)

Това, което не харесвам, са мъжете (може би още не съм им свикнала на външния вид) - всичките едни фини, стройни, нежни.. Някак не са по мой вкус :huh: Сигурно затова харесах като физика този сладур:

 

Но пък няма да се женя за кореец де :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не ми харесва отношението към самотните майки.Независимо какво и колко са постигнали,губят всичко, ако не са омъжени.( I Do, I Do)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

E и това го има.. неслучайно едни от най-щастливите народи /по показания на проведени анкети във всички страни/ се намират на Изток и то това не е свързано въобще с финансовото им състояние. По мое лично мнение азиатците не се кланят така надъхано на парата, както се случва на Запад. Такова им е разбирането и светоусещането- да се набляга на по-важни неща в живота като семейство, успехи, приятелство, любов и т.н. Това е една от причините толкова да им се радвам. :D

Не знам за кои азиатци говориш, обаче написаното няма нищо общо нито с корейците, нито с японците, даже и с китайците. Виж, за Индия Бангладеш и други не знам, може и да е вярно. Но корейците не просто се кланят на парата, те направо я целуват (образно казано).

 

Много нереално ми се струва как си хващат таксита, аз съм от доста малък град и по средата на улицата да застана и да му махам на този шофьор няма да ме види и ще ме подмине, а в Сеул (еди колко си милионен град) само вдигат ръката и такситата се редят.

Точно така се хваща такси в Сеул, ти само да вървиш те спират тамошните бакшиши и ти предлагат да те качат (даже да не ти трябва). Даже един вървя след мен 20-тина метра и ме пита защо не искам такси. По всяко време на денонощието само трябва да се огледаш, да вдигнеш ръка и до 5 минути (максимум) си в такси вече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами това си е мое наблюдение и мнение, ако корейците образно казано целуват парите, то американците тогава искат да имат деца от тях.. сещаш ли се.. пак образно казано. ;) А ти посочваш Индия и Бангладеш само. В Непал и Тибет може би лягат и стават с мисълта за това как да се нагушат с кинти... :D Ако искаш още да си ги мерим. Навсякъде по света, и в абсолютно всяка държава има хора, които биха направили всичко за материално благополучие. Но просто има народи, където това е доста засилено присъстващо в народопсихологията им и нации, където по принцио не е част от манталитета им. Целият свят е едно консуматорско чудовище. Та хайде да не сме буквалисти и да се хващаме за нечия запетайка.

Както съм казала в цитирания от мен коментар "по мое лично мнение", това, че на теб не ти харесва слабо ме вълнува. Хубав и усмихнат ден! :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз говорех конкретно за Корея и Япония, при които парите са много, ама много важни. Азия не се изчерпва с тези две страни, затова не мога да кажа за останалите, тъй като нямам наблюдения, а ти каза азиатците. Но за корейците не важи със сигурност.

Може и сред корейците да има описаните от теб персонажи, но те са рядко изключение. За корейците смисълът на живота е да влязат в престижен университет, да си намерят престижна и високо платена работа, да си купят апартамент в Сеул (Кангнам, ако може), да имат скъпа кола (по възможност БМВ), а най-важното нещо за една средностатистическа корейка е да има чанта на Луи Вюитон или някоя друга известна марка. И това е мнозинството от корейците. И не е мое мнение, а действителността. Далеч не всички са така, но стремежът към материални блага (при това точно определена скъпа марка) е масово явление. По съвсем друг начин те гледат, ако разберат, че примерно си адвокат, че си завършил Харвард, че имаш собствен апартамент в скъп район, че имаш немска скъпа кола. Мъжете искат да печелят много пари, за да си вземат красива съпруга (обикновено чрез уредена среща), а жените се стремят да са красиви (включително и масовите пластични операции), за да си намерят богат съпруг. Това е масовото мислене там, ясно е, че го има това по целия свят, но в Корея е едва ли не най-важното, като става въпрос за срещи - това колко са съвместими характерите не е толкова важно, колкото дали мъжът е завършил престижен университет, печели много пари и има престижна професия и т.н.

Има корейци, които не са такива. Но те са пренебрежимо малко. И при тях пак ги има гореизброените неща, но в по-малка степен.

И които и да са най-щастливите народи в света, едва ли са тези с най-много самоубийства на глава от населението

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Морала от историята е доколкото разбрах, че с БМВ и Луи Вюитон всичко е 6. =) :dunno:

 

Целият свят е едно консуматорско чудовище

 

по скоро капиталистическо или меркантилно :D

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами без да знаеш кои народи имам предвид- не ми скачай на вежда. Не съм толкова неинформирана- наясно съм с култа към марковото не само в Южна Корея, но и в Япония, Китай и т.н.... Най-малкото съм гледала някакви сериали и филми /все пак, за да стигна до този форум май има причина, а/. Да не говорим, че съм имала и други източници и начини, за да си изградя мнение. А за самоубийствата представи си- също знам. Но те не са само, защото видиш ли не карам Баварец, а и от преумора, от отчаяние, дори от несподелена любов. Южна Корея беше първата държава в света, която прие официално извинението за отсъствие от работа, поради "разбито сърце", наравно с тривиалните: болест, семейни дела и прочие. Народи, които не са отраснали предимно с християнската религия, според която да посегнеш на собствения си живот е по-осъдително, отколкото да отнемеш чужд- някак си е логично да имат по-висок процент самоубийства. Още повече, че в по-традиционните им религии, да речем будизъм- съществува вярата в прераждането. А конкретно за щастието имах предвид една държава като Бутан- там са с векове назад като технологично и материално развитие, но въпреки всичко това са в топ 20 на държавите по света с щастливо население. Но няма да разгръщам точно тази тема. Който иска- да потърси, да прочете допълнително.

Сега като показахме колко много знаем и колко сме умни- всичко точно ли е?! :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам откъде е тази агресия. Аз не съм те нападнала, ти защо ми се нахвърляш вече втори пост подред?

След като тук се говори предимно за Корея, реших, че за тях говориш. Но казах, че не съм сигурна кои точно азиатци имаш предвид. Бутанците не знам да правят сериали, които някой тук гледа, но пък знам ли. Не разбирам защо го прие лично?

 

Морала от историята е доколкото разбрах, че с БМВ и Луи Вюитон всичко е 6. =) :dunno:

 

На български се казва поуката или извода ;) Но в общи линии да, така е :D :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мога да обясня защо харесвам Азия ли? Тук има теми и за културата на Азия като общо... Я си прочети първия коментар и кажи как ти звучи, ако беше на мое място. Някакси цялата ситуация ми изглежда, че някой трябваше да се похвали къде е бил и това на мой гръб, че да има повод. :D Вадиш ми някакъв коментар от контекста. Ми виж я по-обширно, може пък да съм писала по темата, току виж си се изненадала. Приех го лично, защото е лично- обръщаш се към мен с цитата си, а по-лично от това, здраве да е. :D Не съм толкова израснала духовно, че някой да изважда погрешно и остро разсъждение по мой коментар и аз да си мълча усмихнато.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен не ми се струва чак толкова нападателен тоя цитат :rolleyes: Просто различно мнение от твоето колкото да стане спор. Аз конкретно не съм бил в Азия за съжаление, а това дето виждам по драмите в по-голям процент ми се струва идеализирано дори хиперболизирано най-вече в характера на героите, поведението им и ценностната им система прекалено скромни, целомъдрени и честни ги изкарват говоря за положителните персонажи де пък дори и лошите, но не в толкова голям процент. И това общо взето понякога леко ме дразни дето има една приказка "прекаления светец и богу не е драг", а и не вярвам в действителност нещата да са така, но може и Deninda да е права. :dunno: За това и ми хареса един корейски сериал Worlds Within с Хю Бин понеже героите и взаимоотношенията им бяха наистина земни и имаше и точно такива меркантилни персони като оная лелка актрисата ама както и да е. Мисълта ми е че не ми се вярва специално корейците да са толкова духовно извисени и да не ги интересуват парите, а и наистина това с уредените бракове и пластичните операции кара човек да се позамисли дали не са по различни от да речем нашите златотърсачи и златотърсачки тук в България примерно. А дали са щастливи като процент може да има някакви социологически изследвания правени за населението на Корея в близките години ма мен ме мързи да търся, а и честно казано не ме интересува толкова даже и да е рай там понеже съм закотвен тука засега..ко почна да гледам в чуждите гърнета с мед де ша му излезе края. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изречението е извадено от контекста, защото не коментирам контекста, а изречението. Никъде не съм казала, че не трябва да обичаш Азия, всъщност аз също я обичам. Макар че не съм сигурна за коя точно част на Азия говорим...

Казах, че която и държава да си имала предвид, написаното просто не важи за Корея, нито за Япония. Не и за мнозинството от населението и. Ако беше казала, че става въпрос за Бутан, щеше да е друго.

Няма как една държава, която от бедност е стигнала до такова добро икономическо състояние, да не цени парите. Че ако не ги ценят, защо се трепят за тях толкова? Ако парите не ги интересуват, ще си гледат плажа, морето, ще си мързелуват и няма да чуем за икономически просперитет, при това толкова бърз. Виж, категорично не одобрявам робуването на определени марки и стремежът да се покажеш колко си заможен. Също да не забравяме, че за разлика от САЩ, където по-често се срещат хора с различно мислене, корейското общество е конформистко - като има някаква тенденция, тя е масова, много, ама много рядко някой не я следва и обикновено на тези "аутсайдери" не се гледа с добро око. Това е както хубаво (когато трябва да се свърши някаква работа, да се въведе някакъв нов ред и т.н.), така и лошо - като всички полудяват да си направят точно този нос, да си купят точно тази чанта и още безброй много примери.

Хубаво е човек да харесва нещо, но е добре преценката да е по-реалистична. Ако обичаш нещо или някой, трябва да опознаеш и приемеш и лошите му страни. Но аз дори не искам да влияя на възприятията ти - просто споделям мнението и наблюденията си, не е адресирано лично към теб. Повече няма да водя този спор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спора е много интересен и поучителен, според мен логиката на dete е доста правдива.. мдам, за жалост.

Понякога си мисля, че само в България правим филми , които да ни излагат или да ни представят в лоша светлина, по света сякаш , гледат да докарат нещата от по хубавата им страна не зависимо колко е вярна тя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересно защо Разоре и ти dete, решавате аз какво точно мисля. :D Аз не ги боготворя /корейците, японците и азиатците като цяло- явно всяка дума трябва да обяснявам на дълго и широко/, нито ги идеализирам. Когато обичаш и харесваш не означава, че си сляп /на всяка цена/ за чуждите недостатъци. Дали имам точна и пълна представа за Азия си е лично мой проблем. И въобще въпросният спор се превърна в дъвка, дето всеки си упражнява челюста. Интересни са опитите ви да ме анализирирате, но нека това оставим на някой професионалист, току виж би бил по-близо до истината. ;) И да, ще се потрепя, почетвъртя или там колко пъти съм го споменала- не е само Бутан, не е само Индия, не са само Тибет и Непал... Ама, ако продължа ще издребнея като вас, пък ме мързи. :D Нали се сещате, че в крайна сметка нито вие ще ме промените, нито аз вас и кому е нужно. Всеки вече си представи гледната точка и дебатирането би трябвало да проключи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ама ти си много интересна значи. :blink: От къде ти дойде изобщо на ума, че някой те анализира още по малко пък да се опитва да ти влияе и да ти променя убежденията?! Айде посочи къде точно в моя пост да не говоря от името на dete ти казвам в пряк текст или ти давам най-малкият намек да захвърлиш своите виждания и да приемеш моите?!? Какво остава за анализ демек да казвам, че си еди каква според това, което съм прочел?! Единственото, което направих е да се включа в спор, който ми се видя интересен с моите гледни точки конкретно за Корея и за цитата, който уж е атака с/у личността ти нищо повече нищо по малко и то по възможно най-деликатния и неангажиращ начин. Srsly чак се чудя защо се налага да пиша този пост сега? :blink::ph34r: Ако сега трябва да ти демонстрирам какво означава анализ на прочетен текст бих казал, че си свръхчувствителна с признаци на параноя и егоцентризъм тоест казано на прост език мислиш си че всичко е насочено срещу теб и едва ли не си жертва на някаква псевдо форумна конспирация - ето това е даване на оценка и изводи нищо общо с поста ми по горе. 44846299.gifТака поне като ще ми се трие сол на главата няма да е за нещо, което не съм направил. -_-

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Анализ на някого не е само анализ на личността му, а и на дори само едно изречение казано от него.

Но да, Разоре ти си прав за всичко. Всяка една дума казана от теб е пропита с мъдрост, която не съм срещала през живота си и ти промени начина ми на мислене. За това ще съм ти благодарна до края на жизнения си път. Ако не беше ти и включването ти в спора- още щях да се лутам из дебрите на егоцентричното ми, параноично, свръхчувствително съзнание. Благодаря ти, че те има, иначе не знам... :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А моля моля радвам се, че съм помогнал. :) Ако пак имаш нужда и се чувстваш несигурна и заплашена от другите ме потърси вместо да се хвърляш в донкихотовщини с удоволствие ще ти помогна и ще разсеем всякакви недоразумения за да се види, че понякога дявола не е толкова черен! :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, много съм ти признателна, няма друг човек на света, който би ми помогнал повече от теб. Цяло чудо е, че макар и задочно се познаваме. Всяка твоя дума е безценна жълтица, трябва книга да издадеш, за да помогнеш и на другите, не бива тази умност и напредничавост да я задържаш само за себе си и мен. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...