Jump to content

Компаниите в к-поп индустрията


Zenith

Recommended Posts

SME, JYPE, YGE

 

SM Entertainment, JYP Entertainment & YG Entertainment - Светата троица на корейския шоубизнес.

Няма човек, който да не обича поне един техен изпълнител доста силно (в случая на SM вероятността изпълнителят да е напуснал с гръм и трясък е около 70%).
Правя тази тема по случай наближаващата Коледа и началото на колаборациите между армиите от айдъли, пропагандиращи прекрасна работна атмосфера, семейна обич и световен мир. Напомниха ми сладурчетата на JYPE и тяхната захарна коледна песничка, която ще поставя по-надолу.

Другата причина са близките на сърцето ми DBSK и коментарите относно тяхната родова компания и въобще масовото поведение на музикалните гиганти (които не са само музикални) спрямо безкрайно талантливите им подопечени. Така че тук може да заявите предпочитанията си към дадена компания, защото обикновено, както и в живота, свържеш ли се с някого/група, към него се лепва и семейството му, което не е задължително да харесваш изцяло, но опознаваш доста отблизо. Дали от ревност, интерес или заради натрапване, но няма как да сме фенове на Big Bang, DBSK, 2PM, Wonder Girls etc. без да се наложи бързо да разберем кои са Super Junior, SNSD & co., 2AM, Miss A, 2ne1 etc. Oще повече, че като едно семейство обикновено и възпитанието им е едно... Демек методът на продуциране е един и същ => виждаш у другиго това, което у своя любим и той ти става доста симпатичен.

Ще бъда кратка, защото темата е безкрайна, но не вярвам да има много луди като мен.

Корейската поп сцена ми е много мила на сърцето, заради забавлението и разтухата, които ми донасят. Освен това по азиатски му доста подредени и голямо дарование за окото, но за разлика от японските си колеги не са толкова мащабни, та на човек му трябват само няколко месеца, за да се почувства напълно наясно с нещата. А и освен фенщината тя дава много примери за това как се прави и как не се прави бизнес, а също е и много прозрачна по отношение на доста непрозрачните си страни. Харесва ми да я наблюдавам не само заради музиката, а и заради бизнеса, който е.

Започвам с моите любими и омразни едновременно:

 

tumblr_n9vwt15QaG1r3hs1eo10_r1_400.png

 

SM엔터테인먼트

 

Основана: февруари 1995г.

Основател: Lee Soo Man

Ключови фигури: Lee Soo Man (основател); Kim Young Min (CEO); Lee Jong In (CFO)

Семейно име: SMTown

 

Официален сайт    Официален Youtube   Официален Facebook  Официален @SMTOWNGLOBAL

Wikipedia

 

 

 

Това е компанията, без която може би нямаше да има кей поп сцена сега. Ако не бяха те и революцията на H.O.T през 1996, които да върнат живеца в корейската музика сега. Основана е от Lee So Man на 14 февруари 1995, но в това няма никаква романтика. Господинът има някаква музикална кариера, с която не съм много наясно, но то е било и отдавна, тъй че няма много отношение освен с това, че се е захванал с продуциране на музиканти и се е поучил от своите грешки. В началото SM е било заради името му, но сега се води Star Museum и има защо.

Със създаването на H.O.T през 1996, женската им версия.S.E.S през 1997, а също и легендарните заради вече повече от десет години активни Shinhwa през 1998, SM направо си окупират челните места в класациите и продажбите, а също и отварят пътя на конкурентите си, макар и досега тези им групи да се считат за най-добрите на времето си. И всичко е наред, дори дебютира ВоА през 2000 на едва 14, докато през 2001 не идва тежкият период за компанията, след като от 2001 до 2003 HOT и SES се разпадат по все още неясни причини (за първите се смята, че са финанси, а за вторите лекият провал след завръщането им от Япония), а SHINHWA напускат компанията след сума ти съдене и все пак откупуване на правата за името и музиката. През това време, ако не броим ВоА, която обаче е малко по-успешна и активна в Япония, и променливите успехи на Fly to the sky (които също напускат SM), нито една от звездите на SM не успява да пробие на пазара и да добие поне частичка от популярността на предишното поколение, докато през 2003 не идва така нареченото второ поколение айдъли. Всичко започва с дебюта на DBSK, които чупят почти всеки рекорд, но това е друга тема, следвани от The TRAX и The Grace (2004, но за съжаление с лош късмет), Super Junior (2005), Zhang Liyin (2006), SNSD (2007), SHINee (2008), f(x) (2009). Почти всички много успешни, както и сами знаете.

Това е кратката история на тази компания. Те са стереотипът, по който всички вървят или разчупват. Критикувани заради склонността им да залагат на външен вид пред талант и все пак имат едни от най-добрите вокали и танцьори в цяла Корея. По-сериозният им проблем идва от съмнителните им договори. Много разпаднали се със скандали групи, много съдебни дела, проверки от комисии...

Както и да е, те наистина знаят как се създават звезди. С много тренировки, пари и сълзи. При тях има за всекиго по нещо. Наистина, доста са комерсиални, да не кажа на моменти твърде, всичко им е като по учебник за поп звезди. Красиви, успешни, талантливи, мили, щастливи. Клиповете са подобни, макар всяка група да има свой собствен стил, което е някак странно. Залагат на красивата, на моменти андрогинна външност и на всеки възможен стереотип, за да намерят по-голяма база. Ако съберем всички фенклубове на техни артисти, имаме една доста голяма армия. Но стига за тях.

 

 

tumblr_n9weou2Ohq1r3hs1eo1_400.png

JYP 엔터테인먼트

 

Основана: април 1997г.

Основател: J.Y. Park

Ключови фигури: J.Y. Park (основател); Jung Wook (CEO)

Семейно име: JYP Nation

 

Официален сайт    Официален Youtube   Официален Facebook  Официален @jypnation

Wikipedia

 

 

 

Park JinYoung е създателят, известен певец от 90-те, през 1997. За разлика от горните, няма толкова много на брой забележителни артисти, но пък са качествени. JYP създава и превръща в емблема на корейската музика невероятните по мое мнение g.o.d, а също и създава може би най-голямата самостоятелна звезда Rain, който, въпреки напускането си през 2008, продължава да споменава продуцента си с добро и да признава какво огромно влияние и натиск му е наложен, но и как без тях е нямало да стигне доникъде. През 2007 и 2008 пуска на пазара най-добрите си в момента групи Wonder Girls, 2PM, 2AM, заради които получи наградата за най-добър продуцент. Тази година изкара още една женска група, която да замести WG, които се справят с амбициите за Америка и са доста неактивни в родината си, Miss A.

Няма големи спадове, защото е много последователен и амбициозен човек, не се наема с твърде много изпълнители, за да може лично да ги контролира, а и има няколко дъщерни компании, които да дадат шанс и на други забелязани от него. Единственото по-сериозно провинение е напускането на лидера на 2PM през 2009, което обаче никой все още не може напълно да обясни.

JYP залага на мъжествените мъже и женствените жени. 2PM & 2AM (без Jo Kwon¸той е просто съкровище) са известни с мъжкарското си поведение и вид, освен с хубава музика. Девойките са ретро и реге, но отново с доста добре подчертана женственост и собствен стил. Тази компания залага на индивидуалността на групата, а не на индивида, малко по-агресивна музика, а също и на таланта, както твърдят, но тогава Taekyeon кво прави там, не знам. Нямат много соло изпълнения и изпълнители.

 

 

tumblr_n9vwt15QaG1r3hs1eo9_r1_250.png

YG 엔터테인먼트

 

Основана: февруари 1996г.

Основател: Yang Hyun Suk

Ключови фигури: Yang Hyun Suk (основател и CEO); Yang Min Suk (CEO)

Семейно име: YG Family

 

Официален сайт    Официален Youtube   Официален Facebook  Официален @ygent_official

Wikipedia

 

 

 

Това за мен са перфекционистите. Историята не ми е ясна много, но знам две неща. НЯМАТ разпаднали се или напуснали звезди. Основана от Yang Hyun Suk, бивш член на Seo Taiji and Boys, през 1996. За разлика от другите две компании, те са малко по-ъндърграунд и специализират в хип-хоп и RnB. За 14 години имат сравнително малко, но пък по мое мнение безбожно качествени изпълнители. За тях може да се каже, че първо таланта, после вида гледат (Темпо си е бил бая свинче). Започват звездните си мигове с 1ТYM през 1998, PSY през 2001, Gummy & Se7en през 2003, Big ang през 2006 и 2ne1- 2009. Като изключим позачезналите 1TYM, чийто Теди активно помага в продуцентската дейност, и на по-младите звезди, всички са все още активни и все още толкова добри. Двете групи са може би сред топ 3 на най-популярните в момента, но всеки един от членовете им се радва на своята собствена популярност и право на изявена индивидуалност. Почти всички имат издадени соло сингли/ албуми/ участия, че дори и концерти.

Компанията е създала свой стереотип на екстравагантност и лоялност, според мен Hyun Suk е най-добре уцелил как да се справя с младите изпълнители, за да може хем да печели от тях, хем да не ги губи. Доста хубав морков е вързал пред магаренцата си.
Освен това след SM town, обявеният концерт на JYP и YG обеща да си изкара цялата челяд на едно.

 

 

Това е JYP подаръкът за Коледа, по-натам ще дам компилация със SM неща.

 

 

 

П.С. Бая тегава е тая тема, ама може да пише каквото си искате. Ще събираме колаборациите им тук. Не за друго, ама като са 6 групи в едно в темата на всеки не става...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Темата е много интересна и заслужаваш не само потупване и добра дума за нагърбването с нея, а че си си казала и трезвото мнение за тройцата.

Мойта света тройца са едни тримца.., ама това е друга тема... тук за музика говорим :lol:

 

Хубаво е когато нашите любимци правят колаборации, а най-хубавото е, дори и само за празниците...но добре, че има летни страсти, лайфове

и сцени, с които топлят душичките на всички ни.

 

Да си призная, имам си любимци и в изброените три музикални компании. И няма лошо, то щеше да е грехота, ако нямам. Всяка от тях има кадърни

и развиващите се млади изпълнители (групи), на които музикалният пазар отдавна им е тесен и се ширят по малки и големи екрани.

Някои имат гласове за милиони, някой ги потбутват като добавка, някои имат усет към музиката и стил повече от другите, някой са вдъхновение за

нови групи, но всичко си мисля, че освен положително за кей поп-а, е и за наше фенско добро. Защото за всички нас те са емоцията, вдъхновението,

насладата и усмивката.

Те са тези които "творят" и правят тази музика, на която ние полудяваме, която обичаме, припяваме, неприпяваме, но следим или най-важното, слагаме

удивителните, че е нашата!

Ако не е станало ясно, колко обичам поп сцената в Корея и замесените в нея, да бяга далеч :lol: .

Ако някой не е съгласен с мнението ми и за трите компании, че успешно лансират "Експериментът е възможен", не е наясно с онази месоядна

въртележка в Корея.

А, ако всяка от тях е решила да ни прави коледен подарък, прекрасно....да заповядат!

 

Историите на компаниите и аз подробно не знам, но..ти си казала важното и достатъчното!

SM Entertainment - Наясно с всички тънкости, как да развият таланта в звезда/групата и да изстискат всичко хубаво от него/ тях. Което си е и хубаво, и лошо,

за самите звезди, за компанията, за феновете.

JYP Entertainment - Имат неистово желание в показване на перфектност на цялото, от танц, през песен до вида на звездите си. Ако случайно

някой не може да пее, ще се ...научи.

YG Entertainment - Интересна картинка и взаимопомощ. Хубаво е всеки от цялото да има нещо негово си, с което да се отличава от другите и да спомага за цялото.

Знаем, че такова "животно" всички да са доволни- няма, но някак успяват.

*знам, че Wheesung напуска YG, когато му изтича договора през 2006г.

 

Продължавам с мешаната скара, сещам се веднага за тези стари колаборации и слагам, обещавам повече...

Разбира се започвам с Big Bang и онзи знаменит МNET:2008 MKMF, с Lее Hyori

Любимото ми изпълнение на Nobody!!!

Фенски клип (защото официалният е..), но песента много я обичам...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Toй Wheesung, ако питаш мен си беше за изритване, ама карай. Имах предвид, че нямат и един кирлив скандал, което адмирирам.

 

За мен основната разлика между трите компании е и в основателите им, които вплитат много от собствените си амбиции и неизживени звездни моменти.

 

SM се откроява най-много, защото е наистина гигант, март тази година излезе борйката от над 900 служители. Те са огромна корпорация, която освен с мажоритарния дял на въпросния господин се дели на други части и обслужва много интереси. Огромна машинаи е резонно методите й да са една идея по-жестоки от другите, но в крайна сметка поп музиката е преди всичко бизнес за хората, които я правят.

Една мацка много хубаво беше коментирала "робските договори"...Нормално е да изглеждат робски, но си предсатвете. Дебютира група от 5ма души с талант, изглед, всичко. Но зад тях стоя още 20, които не са дебютирали. СМ избива парите не само за групата, но и онези които не получават шанса си. Освен това в един човек, който не се знае предварително ще успее ли или няма се вкарват хиляди долари за вокална подготовка, танцови уроци, езици, квартири за някои, грим, прически, гардероб, видеоклипове, общежития, храна, изпълнения, пътувания...Нормално е, коагто инвестираш в нещо да искаш да има печалба от него, ама за да се възвърнат всички тези пари има един солиден период от време след който чак се излиза на печалба, а станели дума за печалба...

Как да е, г-н И Со Ман е 20 години по-напред от събратята си е ял много повече лук от тях, заради което може би го виждаме безскрупулен, но той не само че дава шанс, но и подпомага докрай. Има и още нещо, SM плащат висшето образование на всичките си подопечени.

 

JYP и неговите методи за мен са, защото той е бил и все още е соло изпълнител, който обаче така и не успява да се наложи като желан мъж, което се отразява на егото на всекиго. За това сега у неговите звезди виждам едновременно желанието да се избяга от кукленския стереотип, но и все пак да са едно ниво по-нагоре дечурлигата му. Няма лошо, той е един строг и амбициозен родител, но при неговата компания контактът с изпълнителите е доста силен. Той е властен и амбициозен, затова ръководи всичко сам.

 

YG пък са ми най-семейни пак заради миналото на основателя, който е бил част от първата поп група в Корея, но както каза Севън...Само като "момче" демек светлината така и не е паднала ясно върху него затова у всеки негов изпълнител той всякаш вдъхва желанието да изпъкне. Факт е, че много хора не могат да кажат имената на 13те момчета от Супер Джуниър, даже някои не знаят и колко са, да не говорим за СНСД, но всички знаят имената на ББ и 2не1. Просто човека ги прави известни по друга схема, засега много успешна. А при тях, доколкото съм забелязала, отново има много силен личен контакт, но и една малко по-спокойна атмосфера. Сякаш всички знаят къде са им границите, докато при JYP често съм заблеязала, че искат да го видят колко ше може...

 

Ето още малко стари, но много сладки за гледане коледни песнички:

 

Не знам дали някой освен мен разпознава хората оттук, обаче аз това го обожавам и няма да ми писне в близките 10 години.

 

И говорейки за промотиране и общи проекти, това всички го помним, нали:

 

Ипоследното, проекта за Сеул:

Има и много хубави реклами, които по натам ще сложа.

 

PS. Фани беше казал, че най много мразел Коледните събирания, които правели за SM Town, защото убивали всичко, което градили цялата година.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знаех нищо за нито една от трите компании до сега ( и в интерес на истината не се бях интересувалаblush.gif ), но пък съм гледала много общи изяви слагам някои от любимите ми

http://vbox7.com/play:d9346655

http://vbox7.com/play:05fe25be

 

http://vbox7.com/play:fe5ee3e3

 

сещам се и за още ама да не прекалявам

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Jellyfish Entertainment също пуснаха своята коледна песен. За по-незапознатите с тази фирма някои от звездите и са Park Hyo Shin, Sung Shi Kyung, Brian Joo, Seo In Kook, Kim Hyung Joon, Lisа и Park Hak Ki.

 

и снимка на JYP Nation (минус 2АМ) за предстоящият им концерт

 

de5a5860.jpg

 

 

мафия стил много са готини, но все още не ми е ясно защо Woo е в рокля и с червило :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По въпроса за Wheesung и мойто мнение е почти същото ;) , но се радвам че е в добри отношения с YHS, въпреки раздялата, нали той сам е искал да опита

и други стилове и по лична преценка не е подновил договора си. Но не е забравен, на концерта в събота, Десунг е пял негова песен, което си е уважение...

Съгласна и с горе казаното за YG и някак семейните “отношения” между изпълнителите :P . Едно голямо, щастливо семейство.., дано така продължават.

Всички, или поне запознатите с медийните изяви на изпълнителите на YG, знаем що за птица е Yang Hyun Seok или Yang Goon - сценичното му име, на които инициали кръщава и агенцията си.

Неговият харесван стил музиката е на границата с поп-а и хип-хоп-а и затова, творящите му „деца” са избирани и ориентирани донякъде в тези стилове музика.

Той помага много в избора на песни, дава съвети, но последната дума оставя на самите изпълнители. Навярно има силна връзка и доверие в отношенията

шеф-подчинени.

В забавни предавания членовете на BB редовно се забавляват на гърба на CEO-то си. Малкият (СънгРи) дали се майтапеше или не, веднъж (мисля че беше

в Strong Heart) си призна, че има заповед да не говори за шефа си, но в типичния си шеговит стил го каза,и залата избухна в смях. А Теянг, май отново в същото

предаване спомена как Hyun Seok определя Big Bang като разни “дървета” и разбира се, описанието за малкия като дърво, беше най-щуро :lol2: .

Но като се замисля, нашите любимци от всички групи, имат и правят шегички с "шефовете' си....

 

Догато съм на тема YG, да споделя, че онзи ден Yang Hyun Seok е направил изявление в пресата, че скоро - през 2011г., компанията започва да търси нови

талантливи музикални певци в цяла Азия, та дори и Америка, мисля :rolleyes: . Мисля, че първо могат да изпращат записи оnline, а после и директно прослушване

в Корея ще има. Така че, да се готвим за нови попадения от YG!!!

 

Може да споделите някои коледни колаборации сценични, тотално да се хипнотизираме за предстоящите празници...christmas%20redface.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези хора ми се подиграват, напълно и сто процента ми се подиграват:

 

SM TOWN LIVE IN PARIS

 

Един месец бе хора, не можахте ли да изчакате един месец...Сега ми е напълно и сто процента невъзможно да ида. Макар, че ще се пробвам, но...

И то важните хора са там, в тая зала, на това място, на един хвърлей разстояние...Верно, при гадните французи, ама някак си мога да ги преглътна ;//////

Ако някой желае...Моля, идете и за мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В това няма нищо лошо...На мен ми дойде като гръм от ясно небе и дори да не се бяха продали за толкова кратко, пак би ми било трудно да съвсместя нещата, но сега, след като на СМ им е ясно, че има ОГРОМНО търсене...Няма да спрат дотук, а ние ще сме подготвени и по-способни. Няма да е последния.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Очаква се още една дата за концерт в Париж от SME Ако само въобще стигнат до нас секундите, като момент за продажба на билетите....знаете, че за 15 мин. са продадени обявените първо около 7000 билета.

В кампанията, която се е провела за нова допълнителна дата, освен наплива и усилията на европейските фенове, са участвали и големите корейските медии като MBC и SBS.

Всички чакат със затаен дъх..продължението! :P

 

 

via: My link

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трите големи в Южна Корея, SM, YG, и JYP Entertainment, обединяват сили в глобален проект за прослушване и откриване на следващият голям идол.

 

3-те BIG са решени да разтърсят корейският шоубизнес с шоуто "Survival Audition Kpop Star" по SBS през декември, с прослушвания в Азия, Европа, Южна Америка и САЩ. Шоуто ще се гледа от страни в целия свят, като целта е откриване на следващото поколение кей поп звезди. "Survival Audition Kpop Star" е първото подобно събиране на трите най-големи агенции в Корея за прослушвания. И тъй като могат да си го позволят заедно, планират състезанието да е оцеляване и показване на всички таланти на претендентите, и намиране на най -добрите певци и танцьори, именно през тези прослушвания.

В допълнение, както споменах, освен певци, ще се търсят талантливи танцьори, ще се набляга на комплексните качества. Носителят на "Survival Star Audition Kpop" ще спечели награда от 300 милиона уона!!! (282 000 USD) на стойност в музикални продукции (албум), ще има възможност да подпише договор, навярно с една от фирмите, ще получи кола, възможност за участие в драма, договори за реклами и др.

Записването започва днес 6:00 PM KTS.

Успех!!!

via: nate

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...