Jump to content
Sign in to follow this  
Just_Chris

Потъването на Япония от Сакьо Комацу

Recommended Posts

Потъването на Япония от Сакьо Комацу

 

 

Потъването на Япония

Категория: Чужда проза

Издателство: Отечество

Година: 1983

Cтраници: 462

Език: Български

Град на издаване: София

Корици: меки

 

 

Малко ще ви напиша от увода на книгата

 

-5-

Какво ще стане с Япония или за творчеството на Сакьо Комацу

1973г през един чудесен ден в края на април се озовавам в Токио.По някакво съвпадение това е националният празник на страната.Започва ~златната седмица~.Титанът Токио и цялата срана си почиват.Празнично облечените хора с ведри лица са тръгнали на разходка за да се полюбуват на цъфналите вишни.През тези дни ежедневниците избягват да напомнят за тревожната годишнина.Но скоро те отново ще подемат тази тема.Навършват се точно педесет години от голямото земетресение през 1923 година превърнало се в символ на катострофалното бедствие когато столицата и редица други градове са почти унищожени от земните гърчове и последвалите пожари.

Обясняват ми от какво се страхува всеки японец.В нещо като пословица или скоропоговорка са подредени четири думи ~земетресение пожар гръм баща~.И в същото време тук в тази страна бързо се свиква със земетресенията колкото и странно да ви звучи това.

Но ето че една новоизлязла книга повдигна отново темата за бедствието.Известният писател-фантаст Сакьо Комацу е написал нов роман - ~Потъването на Япония~.Няколко месеца по-късно създаденият по него едноименен филм представя ярко и ужасяващо убедително бъдещата катастрофа - Япония като една нова Атлантида.

 

:teddy: П.П. Книгата е много увлекателна и интересна !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Книгата наистина е много любопитна. Съветвам ви да прочетете и другия преведен роман на Сакьо Комацу, който също е не по-малко въздействащ - Денят на възраждането. В него става дума за световно бедствие, което, обаче, е причинено от хората, а не от природата.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Денят на възраждането" е страхотна книга. Чела съм я преди десетина години, когато сериозно се увличах от апокалиптични сюжети, и съм я запазила в съзнанието си като нещо изключително. Само не помнех автора. И аз я препоръчвам. Повече от "Потъването на Япония". Не че "Потъването..." не си заслужава четенето, ма се гътна по-малко народ. А и ми се струва, че в "Денят на възраждането" събитията бяха описани по-въздействащо.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...