Jump to content

Recommended Posts

spacer.png

Parade
Премиера: октомври 2009 (Международен кинофестивал в Пусан)
Жанр: драма
Субтитри: английски
Режисьор: Исао Юкисада
Новела: Шуичи Йошида
Актьорски състав: Тацуя Фудживара, Кейске Коиде, Карина, Кенто Хаяши, Шиори Канджия
Международен кинофестивал в Берлин 2010: Награда на ФИПРЕСИ в секция "Панорама"

IMDB

spacer.png

Резюме
Какво се крие в дълбините на човешката душа?
Кое е истинското лице на всеки един от нас?
Филмът на Исао Юкисада е забележителен микс от комедия и трилър, който разказва 4 обикновени истории на четирима привидно нормални младежи.
Наоки (Тацуя Фудживара), Мираи (Карина), Рьоске (Кейске Коиде) и Котоми (Шиори Канджия) обитават малко жилище в покрайнините на Токио. Всеки едни от тях живее в разбирателство с останалите. Въпреки това, те не се познават истински.
Лентата е разделена на 4 откъса, всеки от които, фокусиран върху едно от главните действащи лица. Филмът започва весело, показва ни забавните ситуации, в които попадат героите, докато постепенно приятните сцени са заменени от повратни събития. Увлечени в разгадаване на мистериите от съседния апартамент, четиримата изобщо не обръщат внимание на факта, че близо до дома им се извършват серийни убийства.
Техният рутинен живот се променя, когато една сутрин в жилището им се появява мистериозно русокосо хлапе. Сатору (Кенто Хаяши) бързо се сприятелява със всички и спечелва доверието им, докато един ден те не разбират, че това момче не е свързано с никого от тях и е напълно енигматично лице.
Кой е Сатору? Откъде идва? Има ли той връзка със странните убийства в квартала?
Стъпка по стъпка, благодарение на постоянно променящите се гледни точки, режисьорът на продукцията прави задълбочен анализ на всеки един от съквартирантите, като успоредно с това сменя и жанровите аспекти, без да губи от потенциала на историята.
А кой в действиетлност е Сатору? Досетете се сами.

 

Не оставяйте с погрешни впечатления. Целият филм е една заблуда. Включвайки пети персонаж в историята, камерата се стреми да залъже зрителя, да го обърка, да отклони вниманието му, за да разкрие истината във финалните кадри. Тогава всичко придобива смисъл и получаваме отговор на най-важния въпрос...
Много харесах героинята на Карина. После образът на Тацуя превзе симпатиите ми, мислейки го за най-стабилен в цялата история...
Не мога да кажа, че филмът е перфектен за мен, но шокиращото разкритие във финалните кадри ме накара да се замисля над цялата поредица от предшестващи случки. Последната сцена затвърждава вледеняващото въздействие на предходното действие.


* Новелата Парад е от 2002 г. Тя е носител на литературната награда Ямамото. Авторът й е написал още едно популярно заглавие, Акунин, което миналата година също беше филмирано.
* Кастът е превъзходен. Играта също е отлична. Исао Юкисада е бил абсолютно уверен, как е трябвало да изглеждат актьорите в образите на четиримата съквартиранти. Единствено ролята на Сатору е оставала незаета. Режисьорът споделя, че за нея имало 40 кандидати. Сред тях Кенто Хаяши сам е отишъл при него и е поискал да участва във филма.
 

 

 

 

 

:essub:

 

Свали с български субтитри: тук и тук

Свали с английски и руски субтитри: тук

Свали с руски субтитри: тук

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е един от случаите , в които финалът прави филма. Докато гледах все не можех да реша харесва ли ми, не ми ли харесва, но на края точно финалът наклони везните в полза на "харесва ми". Но има нещо, което със сигурно не ми хареса дори и на края и това е Тацуя Фудживара. Хич не го долюбвам този актьор. Според мен играта му е адски изкуствена или поне на мен не ми въздейства. И тук за съжаление нещата не бяха по-различни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това заглавие е едно от спечелилите ме в последните няколко мои филмови седмици. Добре представена история през погледите на четирима души, с техните чувства, мечти, тревоги, желания, та дори и ежедневни занимания. Лично на мен ми беше много интересен петият член на квартирата. Смятам, че режисьорът изобщо не е сбъркал като го е наел за ролята на Сатору. Кенто Хаяши ме редваше с играта си през цялото време, и въпреки че съм го гледала в още един филм, тук се представи много по-добре. Има потенциал, дано има и хубави бъдещи роли. И аз не харесвам Тацуя Фудживара по принцип, но съм съгласна с ukio, че се представи подобаващо в този си образ. Обаче с какъв анцунг го бяха барнали. :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нали?

 

Признай, че не си очаквала подобни психически отклонения точно от него.

 

Къде си гледала Кенто? Мисля, че до момента му дават доста прилични роли. Още с дебюта си в The Battery направи много добро впечатление.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

По интересното ми беше, че всички знаеха, но не реагираха по отрицателен начин. Ама въобще, даже обратното. :dunno: Но пък да, добре я изигра ролята.

 

Иначе Кенто съм гледала в Love Fight. Може би просто сюжетът не блести с нищо особено и затова не съм му обърнала такова внимание. Иначе за мен хубави и благодатни роли са, които са по-нестандартни, нещо смахнато.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Как да реагират, като всички се оказаха смахнати? Уж привидно нормални младежи, а всеки криеше някакъв недостатък. И това си беше напълно човешко.

 

Радвам се, че така добре се сработиха. Мисля, че петимата за първи път се събират във филм.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е смахнати, смахнати, ама това си бяха убийства! Даже някои герои взеха доста логични решения. Абе Сатору защо влизаше в къщите на хората? Или той така си спеше в тях? Как мислиш?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно. Това си беше нещо като клептоманска нагласа у него. Явно го е правил толкова дълго време, че на практика изглеждаше като у дома си, когато влезе в онази къща. Но той по същия начин се дъреше и в дома на четиримата герои. Понякога си мисля, че не осъзнаваше, какво прави, или инстинктът му за самосъхранение е взел връх. Това беше неговият начин на живот

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно филм като за мен! Благодарности на Укио, че ми го препоръча.

След тази роля, Хаяши Кенто категорично ми влиза в списъка с любимците. Много добро изпълнение. Кейсуке Койде и Шихори Канджия също направиха отлични роли. Сега, Фудживара и на мен хич не ми е убедителен, когато трябва да се покаже много емоционален, но стане ли дума за другата крайност, няма грешка. Такива крейзи психопатски погледи вади, че тръпки ме побиват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз благодаря, че се съгласи да го изгледаш и преведеш! Спорна работа!

 

П.П. Това е една от най-силните роли на Кенто (дори най-добрата, бих казала).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Връзка за сваляне на филма, по този релийз са писани бг субтитрите, скоро ще има и линкове към нашите тракери.

Редактирано от mrnkaloto
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хареса ми много, макар и да е доста шантав.Типично по японски! :up:  :icon_sunny:

Това е то  истинското приятелство. Според мен обаче този малкия русия не се беше намъкнал сам, ами го беше довела мацката, която си падаше по гейове. След бурна нощ от която не помнеше нищо. Той харесваше някакво друго момиче и затова се промъкна в къщата й.

Финала ме шокира. Не го оправдавам, но погледнат не буквално a от по-далечна перспектива и като метафора филмът е страхотен. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Как всички знаят, че той е нападателя пък Мираи първоначално подозираше Сатору?

И аз не харесвам Тацуя, установих, че и филмите с него не ми допадат особено и не само заради екранното му присъствие, а самите ленти ме оставят с едно странно, колебаещо се противоречиво усещане :mellow: и този филм не прави изключение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

О6ina огромни благодарности за превода, къде ни потопи не е истина просто....

 

Невероятна атмосфера....как влязахме в апартамента на тия младежи, през целия филм камерата ни водеше и ни сложи в центъра на събитията близо до всеки един от тях.

 

Изключително силно присъствие на всички герои, няма някой, който да не мога да отлича, всички бяха на 100 % във филма.

 

Наоки  железен в работата си, но слаб в живота, зависим като другите герой, просто неговата стена падна най-накрая и завърши с гръм и трясък разказа на сценариста. Перфектен Тацуя Фудживара, това мога да кажа за него.

 

Финалната сцена с тази пауза беше красноречива: Ха сега хванахме ли ви, размътихме ли ви мозъците...

....наистина невероятен филм, кара те да се замислиш и да излезеш от матрицата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодарностите към ukio, която ми препоръча филма. Този режисьор наистина е откритие.

 

За мен актьорите правят целия филм. Самата развръзка не ми беше кой знае каква изненада, но реакцията на останалите... това беше големият финал.

Тацуя е доста характерен актьор. Не винаги ми допада играта му, но роли като тази на Наоки му лепват перфектно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нещо различно,нещо нестандартно. Хареса ми,макар и да не е най-хубавото нещо ,което съм гледал. Идеята на филма,играта на актьорите,всичко беше на много високо ниво. Сега темаиката на много хора сигурно няма да им допадне,особено финала,който за мен е най-силната част в филма,но пък и доста скандален така да се каже.Да не говорим пък колко зловещ ми изглеждаше и то на фона на тази мелодия. Настръхнах дори и сега като пиша. Карина ми е една от любимките и досега не я бях гледал в подобен филм и съм безкрайно впечатлен от нея. Определено не е филм за всеки,но аз лично го препоръчвам за тези,които си падат по не клишираните истории.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Филма е един на милион. Опитва се да те заблуди с нищо особения си сюжет и точно преди края осъзнаваш, че някой се е намъкнал в главата ти и ти виждаш собствения си живот представен върху лента. Всички сме малко луди. И всички крием най - дълбоките си тайни и никога не ги споделяме. Даже пред себе си. Да не говорим изобщо пред близки и приятели. Най - много да си признаем пред някой непознат. Мисля че точно тук идваше и Сатору като идея. Затова, че хората се разкриват най - истински пред трето лице. Непознат, който просто е кръстосал живота им за малко и няма изгледи да остава.

Хареса ми тезата за вселената и това, че всеки познава своя собствена версия на даден човек, но не и самия него. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...