Jump to content

Josee, the Tiger, and the Fish (2003)


Recommended Posts

ugtH0fe1itjuNQC6b0TJIN6xyNi.jpg

Josee, the Tiger, and the Fish (2003)
Joze to tora to sakana tachi
Държава: Япония
Година: 2003
Жанр: Драма, романс
Режисьор: Isshin Inudou

Участват: Satoshi Tsumabuki, Chizuru Ikewaki, Juri Ueno, Hirofumi Arai и др.

 

РЕЗЮМЕ:
В началото на филма Tsuneo е безгрижен студент. Той се наслаждава на спокоен живот, състоящ се от почасова работа в маджонг салон и редовен секс с момичета от неговия колеж.
Бъдещето му изглежда просто и предсказуемо, но един ден в маджонг салона той чува слухове за странна старица, която бута бебешка количка из квартала. Защо тя винаги е с количката?
Какво има вътре? Оставяйки тези въпроси да вълнуват клиентите, Tsueno излиза да разходи кучето на шефа си. Докато се разхожда, въпросната бебешка количка се прекатурва в близост до него
и воден от своето любопитство, той надниква вътре. Това се превръща в първата му среща с необикновената млада жена Josee.

IMDB

:essub:

 

СВАЛИ с български субтитри
СВАЛИ с български и английски субтитри

СВАЛИ с руски субтитри

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Реших, че все пак е редно да спретна един коментар:

Филмът поставя една доста сериозна тема, а именно за положението на хората в неравностойно положение в обществото, но го прави по един ненатрапчив начин. В определени моменти имах чувството, че гледах поредната захаросана любовна история, но нещата не стояха точно така.

 

Финалът определено разсея всякакви съмнения по въпроса.

 

Има няколко момента, които ми направиха силно впечатление и все още са пресни в съзнанието ми:

 

1.Когато Tsuneo отиде при Josee, след като разбра за смъртта на баба й. Имаше една реплика, която много ме впечатли. Тсунео каза, че той не е като лудия съсед, който иска да пипа гърдите й, а Josee отвърна "Нима не си?". Странното е ,че той наистина не бе много по-различен. Неговият стремеж към Josee бе по-скоро един стремеж да взима, отколкото да дава.

2.Когато се разделиха и Tsuneo се разплака, тръгвайки си от нея. Според мен той не плачеше за Josee, не плачеше защото любовта бе изчерпана. Според мен той плачеше за себе си, за това, че се оказа недостатъчно силен да остане с нея.

3.Третият момент естествено е финалната сцена. Изключително силно ми въздейства. Изчезването на Josee от кадър според мен олицетворяваше анонимността, която обществото налага на хората в неравностойно положение.

 

Наскоро разказвах за филма на един познат и той ми зададе въпроса "Има ли щастлив край?" Честно казано поколебах се какво да отговоря.

 

Краят сам по себе си не беше щастлив, но въпреки всичко, според мен това бе един филм за щастието. Josee успя да открие света около себе си, успя да познае любовта въреки, че тя не просъществува дълго. Както се казва "По-добре да намериш любовта и да я изгубиш, отколкото никога да не я познаеш".

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много хубав филм! Според мен беше поднесен по един обикновен начин, но темата, която засяга, а и актьорската игра определено го правят уникален. Макар и драма, не успя чак дотам да ме разчувства, но определено ме накара да се замисля. Satoshi Tsumabuki много го харесвам. Имам страхотен чар и усмивка. Относно края

 

Не мисля, че спряха да изпитват привързаност един към друг. Е, не бяха като в началото. Просто той не можеше да продължи да е с нея( едно осакатено момиче), а тя много добре го съзнаваше това през цялото време. Затова и раздялата им мина така привидно леко. И все пак се чудя, каква беше причината той да иска да е с нея. Поне аз смятам, че я приемаше като другите момичета, но с времето осъзна, че не стоят така нещата. В началото тя наистина му направи силно впечатление и го привлече, но може би отчасти загрижеността му към нея го подтикна да са заедно.

 

Не знам, но мисля, че не искам да си извличам поука от филма. Не искам да вярвам, че реалността надделява над всичко....Може би Josee направи най- добре, пренебрегна действителността, макар и да съзнаваше каква е тя.

:asian:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря, Kathie, че извади това от кутията./ На хубостите/

Ауууу... ох. /Звуков коментар/

Добро за гледане и гледане за добро.

Темата ми е много болезнена, много обширна и тежка, но тук хората

се справят без големи трагедии.

Прекрасно.

Нежно, но и в мир със себе си.

По брилянтен и типично японски начин.

Любовта, която дава сила да преживееш липсата й.

Благодаря, ви!

Ако никой не го почне до средата на декември, ще го преведа аз.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Филмът наистина се оказа много приятен. Бързичко ми вървя. Симпатизирах на всеки един от героите поотделно. Всеки беше прав за себе си, възползва се, порасна и хвана пътя си.

Стаята в хотела с морското дъно много ме впечатли. Всички тези плуващи риби, леглото като мида... много романтично.

Актьорът ми беше страшно симпатичен. Показа много искреност.

 

Преводът стана светкавично, благодарение на naia :thanks::kiss2:

 

Българските субтитри на :essubs: са вече тук: :click:

 

Уговарям качване в тракерите, после ще сложа линковете пак тук.

Ето първия: :click:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е, филмът е наистина много добър, Гледах го преди година някъде и се радвам, че най-накрая е преведен. Поне на мен доста ми наподоби на един друг шедьовър - корейският "Оазис". И да - сцената в мотела беше наистина доста психоделична. :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледах този филм, преди повече от 5 години. Всъщност, осъзнавам, че никога не съм го забравяла. Направи ми огромно впечатление, различен, малко странен, много реалистичен и много японски. Сега случайно открих, че има тема и реших да помогна на хората, които се интересуват от него. Гледайте го, няма да го забравите! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Винаги настръхвам, и винаги се радвам, когато някой го е е гледал.

Този филм ми остана в топ 10, завинаги.

  За мен е в графата "авторско кино", и то уникално.

Човешки  и близък.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Фантастичен реализъм! Много  ми допадна това съчетание в лентата. Сюжетът беше изключително богат на характери и случки. Вървеше като приказка, разказана със съвременни герои в настоящата реалност (май за всичко е "виновна" Françoise Sagan, която пише двете вдъхновяващи произведения Dans un mois, dans un an и Les merveilleux nuages). Отрезвяващият финал направи историята още по-истинска.

Чизуру е актриса, която сякаш никой не познава достатъчно ясно, а като се замисля, тя е играла в доста силни продукции. За първи път я видях в Summer snow и я запомних моментално. Напоследък отново се изявява все в сериозни роли. Гледах я с Ямада Такаюки в Devil`s path. Сега в Япония излезе нов филм, където си партнира с Го Аяно. Но тук така уникално се е вписала в образа на Жозе, че няма да я забравя никога. Беше необикновена. 

Бабата също ме впечатли. Актрисата изигра своята част превъзходно.

Хирофуми Арай е другото силно име в каста. За пореден път доказва, колко полезен може да бъде в поддържаща роля. 

Quruli  са направили завършващата песен - Highway. Същите, които помним от Ост-а на Теннен кокекко. 

Голяма изненада беше да видя режисьорът SABU като актьор в този филм. Появява се в началото, за кратко.

Любим момент - срещата на Цунео/Сатоши с Канай Харуки. Паднах на земята от смях заедно с него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И този филм вече може да се гледа онлайн.

Ето го  плейлиста

----------------

Off Topic

 

Установих, че в единия торент сайт, линка за торента дава грешка. Дали торента на филма липсва, дали е изтрит или се е бъгнал не знам .Минало е доста време, откакто е бил пуснат.

Другият торент сайт в момента нещо не работи. Като се активира, ще видя и там какво е положението. 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Неочакван завършек на един неочаквано реалистичен филм. Без типичната несъдържателен любов, без типичния "щастлив край", без ненужна драма и излишно отлагане. Отворен край! Хареса ми богатия набор от персонажи - истински характери, а не обичайните (до болка познати) за киното.

Редактирано от SadAngel
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...