Jump to content

Чайната култура


Recommended Posts

В спойлера е описано защо съм направила темата и защо може и да откриете някои неточности по отношение на произнасянето на някои термини и др такива :)

 

Реших да направя тази тема в резултат на няколко причини. Първо съм голям фен на чая. Второ идва датата с чайната церемония организирана от Японското посолство, за която успях да се сдобия с покана :party:. Трето, попаднах на тази информация в един испано-японски форум и тъй като колкото и да ги псуввах часовете по превод в училище изпитах ностaлагия към няколкото страници превод седмично, които ни даваха и реших да си направя един...пък и ми беше залипсвал езика...(това бих определила като егоиситчната ми причина :) ), та инфото ми се стори интересно и не знам да има такова на бг, но и не съм се ровила мн мн. Не съм на 100% сигурна в коректността на наименованията, от японските до тези с леко биологична насоченост (учила съм биологията на исп 9 и 10 кл и нз мн мн наименованията на бг), така че ако някой зн и е сигурен в знанията си да казва ще ги поправям :) голяма част от текстовете са от исп сайт tebebo.com

 

Целта ми е да се съберем пиещите с удоволстиве чай хора. Лично аз се запалих след като преди 4-5 год бях на една чайна церемония (чак онзи ден като попанднах на въпросното инфо разбрах какъв чай точно съм пила :D). От тогава пия чая без захар и мн рядко с мед(само когато се разболявам :P ). Най - любима ми е първата глътка, когато се усеща вкуса на чая.....:nirvana: Обожавам да изпробвам новите видове..та моля ви споделяйте своите чаеновкусови приключения, какви видове са ви впечатлили и къде могат (ако могат) да се намерят в БГ. :) Надявам се поне малко да ви е интересно :)

Не съм писала нищо за чайната церемония, защото има достатъчно за нея на бг. Който иска може да прочете за нея тук

cha-te.jpg

 

Ако ти е студено, ще те стопли.

Ако ти е топло, ще те охлади.

Ако си тъжен, ще те развесели.

Ако си развълнуван, ще те успокои.

Това са думите, с които един английски министър-председател, Иниго Долагарей (Iñigo Dolagaray), започва своята книга за чая.

 

 

Ето и няколко цитата от дзен книга за чая:

Пиейки чаша чай спрях войната. Пол Репс (PAUL REPS)

 

Влечението към чая показва дзен разбирането, според което величието се намира в малките неща от живота. Окакура (OKAKURA)

 

Един ден монах отишъл при прочутия майстор на чай, Sen Rykiu и след като му се поклонил, попитал:

- Може ли да ме научите на точните правила/стъпки за провеждането на чайна церемония?

-Приготви вкусна чаша чай; сложи дървени въглища, за да стоплиш водата;сложи цветчетата, така както са на полето; през лятото създай свежест, а през зимата – топлина; вссяка стъпка прави когато и дойде времето; отдели внимание на всеки един от гостите си.

-Но всичко това вече го знам! - възкликнал леко разочарован монаха.

-Ако можеш да изпълниш чайна церемония без да нарушиш дори и едно от правилата, които ти казох, ще стана твой ученик.

 

Името на чая

 

Кастилската дума té произлиза от термина t’e (произнасяно „тай“), от китайския диалект амой. Думата преминала в Европа от чрез контактите между холандски търговци и китайските кораби при пристанището Амой, в китайската провинция Фуджиан (Fujian). Споменатите търговци адаптирали думата към холандски - thee, която на свой ред германците превърнали в Tee, испанците в té, италианците в tè, датчаните, норвежците и шведите в te, унгарците иангличаните в tea, французите в thé, финландците в tee, литвийците в teja. Извън Европа думата също запазва своят първоначален произход. Така например в Корея използват ta, tey на тамилски (никаква идея какъв е този език ето и как е на исп. - tamil) и thay на синагалски (същата работа като предното ето ви оригинала cingalés).

В научният език се използва терминът thea.

 

Но и в мандаринският китайски съществува дума, която назовава растението - c’a. Тя се развила в ch’a на кантонски и cha на португалски (нали Португалия е търгувала в Макао, където се говори кантонски), японкси, персийски и хинди, shai на арабски, ja на тибетски,

chay на турски и chai на руски.

 

Основни видове чай

japanese-tea-house.jpg

 

Зелен чай

Придобива се чрез изсушаване на чаените листа, за да се избегне оксидацията или ферментацията. Високото съдържание на полифени го превръща в силен антиоксидант. Това, в добавка с високите нива метилксантин, антицелулитните му свойства и високото му съдържание на вит С го превръща в един от най- ценните дарове на природата за поддържане на кожата, линията и забавяне на стареенето. Също така научно доказано е, че в население, в което има всико потребление на зелен чай, броят на болните от рак е минимален.

 

Бял чай

Тази известна рановидност на зеленият чай се придобива чрез изсушаването на вид кадифено мека пъпка от листата на чая, която се появява малко преди да настъпи цъфтежа, която докато е под слънчевите лъчи има сребристо сияние. Доказано е, че тези пъпки, с отлични вкусови качества имат три пъти повече полифени от класическият зелен чай, увеличвайки тройно възстановяващите му функции.

 

Червен чай

Листата на чая са подложени в този случай на специален процес на ферментация в дървени бъчви, където престояват между две и десет години. Освен освежителните си свойства, червеният чай помага за пречистването на кръвта и намалява нивото на холестерол и триглицериди, подпомагайки намаляването на наднорменото тегло. Подпомага чревната дейност и ниското съдържание на танини (дълбинни вещества) позовлява на хора с язва да му се наслаждават.

 

Син чай

Още известен под името оолонг и черен дракон. Неговите листа са подложени на кратка и контролирана оксидация. Известен е с това че стабилизира метаболизма и настроението. Освен това полезен и за червата, пречиства организма и е антиоксидант.

 

Черен чай

При направата на черен чай се обръща голямо внимание на процеса на оксидация. Току що откъснатото листо се завива, каот по този начин може да се свие до пет пъти спрямо първоначалният си размер, създавайки по този начин една много по -силна напитка. В този процес се задържа теин, което го превръща в много по- здравословен стумулант от кафето. Измежду положителните ефекти на черния чай са : облекчаване на умората, увеличаване на оросяването на мозъка, подсилванетио на кръвните капиляри и намаляването на риска от инфаркт.

Ройбос

Южноафрикански храст даващ мека и медоподобна напитка. Без теин, богат на витамини и минерали, между които и се отличава и магнезият. Има много полезни за здравето качества: помага за намаляването на червените кръвни телца в тялото,антиоксидант и антидепресант, отпускаи с полезно действие за храносмилателната система. И да не се бърка с червения чай.

 

Лапачо

Дълговечно дърво, използвано от инките, чиято възстановяваща се кора се използва за направата на напитка, богата на минерали и приятна на вкус. Открито е полезно действи при анемията, диабета, рака, инфецкии и др., укрепва имунната система.

 

tea-ceremony.jpg

В Японя зеленият чай се култивира предимно в региона Уджи (Uji), в централната част на остров Хонджу. Основните видове чай са банча, сенча, матча, гьокуру, ходжича и геимайча.

 

Банча

pic200013.jpg

Това е често срещан вид чай, горчив на вкус. Главно е съставен от нискокачествени листа, разделени в две категории: големи и малки. Нито едната не е подходяща за изтънченото небце. Обикновено се сервира като безплатна напитка в ресторантите в селските райони.

В сравнение с другите видове е нискокачествен, но дори и при него има различни нива на качестов. Има специално подбран Банча, който е много добър, но не може да се сравнява дори и с нискокачественият Сенча. Съответно една вискокачествена Сенча е с по-ниско качество от един Гьокуру ниско равнище и т.н.

 

Сенча

Sencha%20Shin%20Ryouku.jpg

Сенчата е чай с три нива на качество : ниско, средно и високо.

Произвежда се от меките, намиращи се нависоко листа и пъпчиците за средното и високото, а само третинка от листата за най- ниското качество. Несъмненно обработката на тези листа е най- важното, за да се получи висококачествен чай. Трябва да се прави изключително внимателно, с любов и търпение. Без влагането на тези усилия и емоции чаят се превръща в нищо. Пие се предимно заедно с едно собро японско ястие. Т. нар. „Нощна сянка“ е смес от зелена и получерна Сенча. Тези два вида чай се смесват с цел да се получи мек и нежен японски чай с малко по- тъмен цвят. Препоръчително е да се пие в късния следобед и вечерта. За да се получи възможно най-добре да се остави наза две мин. във вода с температура 85-90 градуса по Целзий. Листата могат да се използват до три пъти.

 

Матча

Bowl-of-Matcha.jpg

Може би най- добрият зелен чай в света. Това не е чай от цяло листо, а прах и трябва да се приготвя според точно определени норми, чрез конкретен метод, за да могат да се проявят различните му свойства. Изключително мек и лесен за пиене. Удоволствие за небцето, което се разпространява в цялото тяло. Учудващ чай. Перфектното равновесие между аромат вкус и външен вид (трите характеристики, които се търсят в един чай).

Изключително богат на витамини. Матча се използва изключително за японската чайна церемония.

 

Гьокуру

Gyokuro-japanese-green-tea.jpg

Това е най-висококачественият чай на листа в Япония. Според чаената терминологияя е много сладък, силно ароматен, което допринася за световната му слава.

Може да се консумира само с най- добрата япоснка кухня, но в повечето случаи се пие самостоятелно.

Препоръчва се да се пие с любим човек или специален приятел, също и за впечатляване на шефа или клиент или какъвто и да е важен човек.

 

Охича/ Хохича (Hojicha)

hojicha.jpg

Този чай е специална смесица между Сенча и Бенча, които са изпечени на темепература 130 градуса по Целзий, докато потъмнеят листата им. Цвета му е тъмнокеремидено червен и има силен вкус, характерен е вкуса на печено.

 

Генмайча

PD_602005_Genmaicha.jpg

Генмайча буквално преведено от японски ознчава „чай от ориз“ . Това е чай смесен с ориз. Нарича се още „чай на царевични гълъбчета“, защото в процеса на печене на зърната ориз те „експлоадират“ и заприличват на гълъбчета. Първоначално този тип чай е консумиран от най-бедните, тъй като ориза се е възприемал като „пълнеж“, с който се е намалявал цената. Днес го пият всички обществени класи. Пропорцията между чай и ориз е важана. Най – ароматните чайове Генмайча са с по- високо съдържание на ориз. Чаят може да се приготвя и на по-висока температура (70-80 градуса С)и по-дълго време (3-4 мин) от повечето японски чайове. Може да се вари до два пъти. Мекият, сладък и приятен вкус получен от съчетаването на свежесттта на зеленият чай и прпеченият вкус на ориза, оставят приятно ретро усещане.Напитката има лек жълтеникав цвят, Може да се пие топла или изстудена.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много интересна тема, обожавам чай. Вкъщи съм се аредила с поне 15 вида най - различен и като се пребера вечер след натоварен ден изпивам по 3-4 един след друг, действат ужасно добре на тонуса и целия организъм като цяло. Браво а темата. А на чаена церемония не съм била и искам да посетя такава с удовоствие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поздравления за статията :)! Надявам се да споделиш после как ти се е сторила чайната церемония, на която ще присъстваш.

 

Аз обикнах чая без захар преди три години, когато опитах японския зелен чай. Беше в един суши бар и затова и досега за мен е голямо удоволствие да го пия и да ям суши.

Матча е наистина невероятен - истински зареждащо питие, което ти дава голяма бодрост и лекота, особено ако го консумираш силно горещ. Установила съм, че е по-вкусен когато е възможно най-топъл, като тръгне да изстива сякаш му се губи от заряда :).

Опитвала съм и този с вкуса на печено и не ми допадна - беше все едно пия разтвор от печени семки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще разкажа вс като мине церемонията :) От японските единствено съм пила този който беше на онази церемония от преди години....но все още го помня и си ми остава любим.

parab, случайно да знаеш къде мога да си намеря японски чай, че по магазините/аптеките има само китайски....не че е лоши, ама искам японски..:)

Иначе аз лично обожавам зелен чай..онзи ден една приятелка ме почерпи с някакъв с ванилия, който макар и да звучи малко странно (все пак нали зч е горчив, а ванилията по- скоро сладка) беше наистина добър. В смисъл усещаше се твърдия горчив вкус на зеления чай, но имаше лек привкус на ванилия, оффф нз с какво да го сравня ама си беше добро... :)

aksenija, само един малък въпрос, че нещо се позачудих - тези 3-4 чая еднакви ли са на вкус или са различни....просто любопитство :)

 

Едит : ако може някой да поправи името на темата..аз нз как, но трябва да е Чаена култура.....или поне на мен така ми звучи по- добре. Съжалявам за тъпата грешка, но първоначално заглавието беше Чай, а после реших да го сменя и не съм обърнала внимание...пък и все още не съм сигурна дали не е дублет....но за жалост нямам последния речник от 2009 на БАН и не мога да проверя....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уау, ама ти си усвоила цялата Чайна церемония така ли? :) :) Това е наистина супер, радвам се, че поне такива хора има!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, далеч съм от усвояването на ритуала на чайната церемония по-скоро съм наистина запален любител :)

Но иначе да, има хора и в бг, които се обучават за провеждането на чайната церемония :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Страхотна статия ! Така като гледам от първия коментар от 2010 г. съвсем скоро ще се провеждат церемонии :) обожавам чай и не пропуснах да си донеса такъв от Китай.... правя си редовно зелен чай и си го пия с листенцата, както ми го сервираха там. Друг прекрасен навик, който добих е да пия тяхното т.н. "Milk tea", въпреки че не харесвам сладък чай ! Готовите , които си донесох бяха с нещо като желе, което го правеше сладък :):):) Идва зима, затова ще пием чайчетата до насита ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...