Jump to content

Малко инфо за Корея


Recommended Posts

V в. пр. Хр. - образувана е първата корейска държава - Чосон;

 

109 г. пр. Хр. - Чосон е завзет от Китай

 

I век - изгонване на китайците и образуване на две корейски държави - Когурьо на север и Шила - на юг;

 

935 г. - обединение на страната под името Корьо;

 

1231 - 1259 г. - завладяна от монголите;

 

1392 г. - изгонване на монголите - начало на управление на династията И (до 1910 г.);

 

1904 - 1905 г. - окупирана от Япония;

 

1910 - 1945 г. - в състава на Японската империя;

 

1945 г. - в Северна Корея влизат войски на СССР, в Южна - на САЩ;

 

15 август 1948 г. - в Сеул официално е провъзгласена Република Корея;

 

1950 - 1953 г. - Корейската война, завършила безрезултатно - образуване на демилитаризирана 4 км зона между двете Кореи по 38-я паралел

 

Ето малко интересни факти за Корея.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тук искам да се намеся с несъгласие. Корейската война никога не е приключвала – това се случва, когато е подписано мирен договор, а официално такъв няма. Севера и Юга технически преминават в състояние на ‘ненападение’ през ’53-та- подписано е примирие..

Юни 2000 г. се състои среща между Ким Те Чжун и Ким Джонг Ил. Срещата е историческа- на нея се обсъжда атомното разоръжаване на Севера, както и сътрудничество по икономически проекти и срещи на семейства, разделени от границата. Мадлин Олбрайт по-късно също посещава Северна Корея през октомври. Ким Те Чжун е награден с Нобелова награда за мир.

 

През 2007 г. южнокорейският президент Ро Му-хюн (Roh Moo-hyun) се среща със севернокорейският лидер Ким Джонг Ил (на бълг. е преведено като Ким Чен Ир).

Най-прекият резултат от срещата е отварянето на жп линията между двете Кореи. Подписва се мирна декларация (която не е договор обаче, но е път към договора). Както и споразумение за закриване на ядрения реактор Йонбьон до 31 декември 2007 г. /още една болезнена точка в преговорите м/у Севера и Юга с уклон Севера да не спазва напълно обещаното/ (източник: Ню Йорк Таймс http://www.nytimes.com/2007/10/04/world/asia/04korea.html, http://www.bpost.bg/story-read-14630.php)

 

По мое мнение официалното състояние на ненападение между Северна и Южна Корея е от една страна и страхотен коз в ръцете на Севера- свидетели сме на игрите й относно сигурността на полуострова и възвеличаването й вероятно поради желанието да постигне икономическо развитие без смяната на политическия модел...

 

Президент Ро Му-хюн (страхотни преводи има на името на български: Ро Му-юн, Но Му-хен (в-к Дневник), Ро Мо-Хюн, Ро Му Хюн...) е изключителна личност според мен: роден в прекалено бедно семейство, което да го прати в колеж, се изучава сам и минава изпитите за адвокат без да е посещавал колеж! Преди да се самоубие на 23.05 името му е замесено в корупционен скандал. На 22-ри април на уеб сайта си обявява, че повече не може да ‘символизира ценностите’, които го определят като политик. На 30-ти април пътят му до следователите в Сеул бива проследен от медиите чрез предавания от хеликоптери...

 

Знаете, че в страна, която ‘пазенето на лице’ е съществено това проследяване се счита за унижение. Последва и самоубийството на бившия президент... Дали е приел подкупи като подкупи или ‘инвестиции’ за мен няма значение – остават делата му. Поклон пред паметта му! (източник за биографията: Ню Йорк Таймс http://topics.nytimes.com/topics/reference/timestopics/people/r/roh_moo_hyun/index.html?inline=nyt-per)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересно(поне за мен беше де) че при "стоплянето" На отношенията през 2000година Fin.k.l и BABY V.O.X са направили концерти в Северна Корея ... ето линкове от тяхни изпълнения там да се усети "атмосферта"

http://www.youtube.com/watch?v=6HconfrYGNM

http://www.youtube.com/watch?v=xo7liYi1kA8

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпросът е, че на блгарски не се прави голяма разлика чия транскрипция е- само погледнете във информационния поток Интернет по колко начина са представили Ро Му-хюн (Roh Moo-hyun) :P

 

Естествено, че и английската не е от най-верните, голяма обърквация е и там: от 1985 г. се използва ситемата McCune-Reischauer (сега нейн вариант се използва в Северна Корея). През 2000 г. корейското правителство официално въвежда нова система, известна като The Revised Romanization of Korean. Това оставя системата McCune-Reischauer в старите учебници, но някои академици все още си я използват, защото така са си свикнали.

И, като капак, американците също си направили романизираща система за мандарин, кантонски, корейски и японски през ВСВ II. И се използва стриктно между академици, което означава, че ако седнеш да четеш трудовете им трябва да научиш и тяхната транскрипция... B)

 

Резултатът е, че когато в лекциите ни се промъкне, да речем, китайска дума/име професорът ни се извинява на хората, свикнали с пинин/pinyin, защото той е използвал Уейд-Джайлс/Wade-Giles като романизация. След това аз научавам как се пише дадения китайски термин по транскрипцията и после се изтъпанчвам пред приятелката ми, учеща китайски и й го казвам. Реакцията е една и съща всеки път --> :blink: и моя милост, научаваща как се произнася и на пинин/pinyin. А накрая знам, че има такава дума, но убий ме, не мога да я произнеса правилно даже! Да не говорим, че не мога да ги преведа и на български нормално тъй като се различават от възприетите термини...

Да видите вътрешната борба и лингвистично нагласяне, когато трябва да произнеса Kim Jong Il или Kim Il-sung на български - малко са далече от Ким Чен Ир и Ким Ир Сен :D:P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принудителен труд очаква севернокорейките, хванати да носят панталони вместо поли.

 

Това е най-новата акция на комунистическия режим за подобряване на обществения морал.

 

Нарушителките ще бъдат наказвани с часове принудителен труд или глоба от 700 вона - седмичната надница на средностатистически работник, сигнализира правозащитната организация Good Friends ("Добри приятели", бел.ред.), която цитира свои източници в страната.

 

Принудителното носене на поли разгневи севернокорейките, които смятат, че това облекло е непрактично, особено в условията на тежък труд.

 

"Жените са задължени да носят поли на публични места и по улиците. Това предизвика недоволството им, защото те често са принудени да работят в тежки условия", казва директорът на Good Friends Ли Сън-Юн.

 

Дисциплиниращите мерки ще бъдат налагани от представители на студентски и женски организации, които ще дебнат на уличните ъгли в пиковите часове и по време на обедните почивки за жени в панталони.

 

Uriminzokkiri.com, официален севернокорейски сайт, припомня, че през 1986 г. лидерът Ким Чен-ир е издал декрет, с който подтиква жените да носят традиционно за страната облекло с аргумента, че чувството за национална принадлежност не се изразява само с езика, обноските и морала, но и с дрехите.

 

Той казвал, че куртките и полите са "източник на националната ни гордост" и по тази причина жените трябва да бъдат "активно окуражавани" да ги носят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хмм интересно... Сигурно има къде къде по кофти забрани в тази страна, така че това не ме учудва. Можеха поне да измислят, някаква северно корейска работна униформа и да не ги мъчат така. B) Иначе от мъжка гледна точка, предполагам там няма недоволни. Не познавам мъж, който да предпочита жена с панталон, вместо с някакъв вид пола. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...